Αξιωματούχος: Η Ρωσία ήδη χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς στην Ουκρανία

Αξιωματούχος: Η Ρωσία ήδη χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς στην Ουκρανία

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε την ανοχή των Ρώσων στον πόνο, ούτε τη διάθεσή τους να τον προκαλούν»

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Ρωσία ήδη χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς στην Ουκρανία, ενώ «ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει» και θερμοβαρικά όπλα, σύμφωνα με ανώτερο δυτικό αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει τη χρήση βομβών διασποράς (διακρίνεται ο σειριακός αριθμός της βόμβας).

Η εκτίμηση για επικείμενη χρήση των θερμοβαρικών όπλων βασίζεται στο γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί στο πεδίο της μάχης τα οχήματα που τα μεταφέρουν.

Τα θερμοβαρικά όπλα απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται κατά ανθρώπινων στόχων. Στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο από τη Ρωσία όσο και από τις ΗΠΑ. Περισσότερες από 100 χώρες έχουν συνυπογράψει συνθήκη που απαγορεύει την παραγωγή και τη χρήση των βομβών διασποράς (σε αυτές, ωστόσο, δεν συμπεριλαμβάνονται η Ρωσία και η Ουκρανία). 

Ο ίδιος ανώτερος αξιωματούχος χαρακτηρίζει «ανεξήγητη» την αδυναμία της Ρωσίας να επιβάλλει την αεροπορική της υπεροχή και να συνδυάσει τις δυνάμεις της επί του εδάφους και προέβη στην εκτίμηση ότι ο ρωσικός στρατός θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια στην προσπάθειά του να περικυκλώσει το Κίεβο. Η επιχείρηση αυτή είναι «πολύ κακά οργανωμένη», αναφέρει.

Στο βορρά ειδικά, σημειώνει, η αποτυχία της τακτικής των επιθέσεων-αστραπή με μικρές ομάδες ειδικών δυνάμεων, σημαίνει ότι οι Ρώσοι έχουν παρακάμψει διάφορες πόλεις καθώς προελαύνουν, γεγονός που τους αφήνει ιδιαίτερα εκτεθειμένους στα μετόπισθεν.

Η αποτυχία αυτή έχει επίσης οδηγήσει στη στροφή σε «αδιάκριτους βομβαρδισμούς πόλεων», εξηγεί, με σκοπό να εξαντληθεί ο πληθυσμός τους και να συνθηκολογήσει. Αυτή είναι η εφιαλτική προσέγγιση και για την κατάληψη της Μαριούπολης, που χαρακτηρίζεται «μεγάλης στρατηγικής σημασίας». Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, οι μη στρατιωτικές υποδομές δεν εξαιρούνται ως στόχοι – ούτε καν τα πυρηνικά εργοστάσια. Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος αναδεικνύει τη σκοτεινή ειρωνεία του γεγονότος ότι το Χάρκοβο, που έχει υποστεί ανηλεή βομβαρδισμό, είναι 70% ρωσόφωνη πόλη.

Η ίδια πηγή εκφράζει σκεπτικισμό για την ποιότητα των ενισχύσεων που προστίθενται στις ρωσικές δυνάμεις οι οποίες είναι ήδη στην Ουκρανία («συνήθως στέλνεις τους πιο μάχιμους στα πρώτα κύματα… είμαστε ήδη στο πέμπτο κύμα»).

Επίσης θεωρεί ότι ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών που ανακοίνωσε προχθές το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (498) είναι «σχεδόν σίγουρα σημαντικά χαμηλότερος από τον πραγματικό».

Σχετικά με τη Λευκορωσία, αναφέρει ότι επίκειται η συμμετοχή και του λευκορωσικού στρατού στην εισβολή, αλλά και η μεταφορά ρωσικών πυρηνικών κεφαλών στο έδαφος της χώρας, μετά και την απάλειψη της διάταξης περί πυρηνικής ουδετερότητας στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής. Τονίζει επιπλέον τη μεγάλη ανησυχία που υπάρχει στη Μολδαβία για το ρόλο της «ειρηνευτικής δύναμης» 2.000 Ρώσων στρατιωτών στην Υπερδνειστερία. «Οι στρατιώτες αυτοί μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κατάληψη της Οδησσού και μετά, επιστρέφοντας στη Μολδαβία, να επιχειρήσουν να την καταλάβουν, εν μέρει ή ολόκληρη».  

Αν η αρχική εκτίμηση των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών ήταν ότι η κατάληψη της Ουκρανίας θα ήταν «θέμα ημερών έως εβδομάδων, πλέον μιλάμε για εβδομάδες έως μήνες, και κατά μία έννοια χρόνια», αναφέρει η ίδια πηγή. Όπως εξηγεί, η ουκρανική κυβέρνηση έχει προετοιμάσει το λαό για «λαϊκή αντίσταση». Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί, σημειώνει, στο πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη Χερσώνα, την πρώτη μεγάλη πόλη που πέρασε υπό ρωσικό έλεγχο. Θα δείξει πολλά για το πώς θα εξελιχθεί η αντίσταση στη ρωσική κατοχή. 

Αν όμως οι Ουκρανοί δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον αγώνα, ούτε ο Πούτιν αναμένεται να υποχωρήσει. «Πιστεύει ότι μπορεί να επικρατήσει, στην Ουκρανία και στους ευρύτερους στόχους του, γιατί, στην τελική ανάλυση, είναι διατεθειμένος να κλιμακώσει τη στρατιωτική βία και η Δύση δεν είναι», σημειώνει ο αξιωματούχος, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να υποτιμούμε την ανοχή των Ρώσων στον πόνο, ούτε τη διάθεσή τους να τον προκαλούν».  

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή