Ουκρανία: Ο Ζελένσκι δεν θα κάνει «καμία παραχώρηση που θα ταπεινώσει τον λαό του»

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι δεν θα κάνει «καμία παραχώρηση που θα ταπεινώσει τον λαό του»

Ο Ζελένσκι δεν θα κάνει καμία παραχώρηση που θα μπορούσε να ταπεινώσει τον λαό του στον αγώνα του για εδαφική ακεραιότητα, δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν θα κάνει καμία παραχώρηση που θα μπορούσε να ταπεινώσει τον λαό του στον αγώνα του για εδαφική ακεραιότητα, δήλωσε σήμερα ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο πώς διεξάγονται οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας, είπε ότι «η στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι σκληρή» και «είναι αυτονόητο ότι αν ήταν μαλακή δεν θα επιτίθετο στην Ουκρανία, αλλά και η στάση του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Ουκρανίας και της Ουκρανίας γενικά είναι επίσης σκληρή, γι’ αυτό και οι συνομιλίες θα είναι σκληρές, αλλά θα διεξάγονται».

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ είπε ότι «πρώτον, η θέση της Ουκρανίας ενισχύθηκε από τους δυτικούς εταίρους, και δεύτερον, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σίγουρα δεν θα κάνει τις οποιεσδήποτε παραχωρήσεις, οι οποίες κατά κάποιον τρόπο θα μείωναν τον αγώνα που διεξάγεται στην Ουκρανία για την εδαφική της ακεραιότητα και ελευθερία». Παράλληλα επισήμανε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι αντιλαμβάνεται σαφώς τα όρια στα οποία μπορεί να φτάσει η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την ρωσική αντιπροσωπεία και εκείνα στα οποία δεν μπορεί να φθάσει.

Ο Μιχαΐλο Πομντολιάκ είπε επίσης ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας αντιλαμβάνονται την ψυχολογική κατάσταση των συνομιλητών τους, καθώς και τους στόχους τους, τις θεωρητικές τους θέσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται, δηλαδή τι καταλαβαίνουν για την Ουκρανία και τι όχι.

«Κατ’ αρχήν, είμαστε αρκετά άνετοι να εργαστούμε, κατανοώντας τα κίνητρα της ρωσικής πλευράς. Δεν παρευρισκόμαστε απλώς στις διαπραγματεύσεις και τους ακούμε. Καταλαβαίνουμε πού θέλουν να φθάσουν, γιατί σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, ποια είναι τα κίνητρά τους» δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την ρωσική αντιπροσωπεία δεν πέτυχε τα αποτελέσματα τα οποία ήθελε, αλλά επιτεύχθηκε κατανόηση στο να διασφαλισθεί από κοινού το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων καθώς και για την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού και τροφίμων στα σημεία όπου διεξάγονται σκληρές μάχες, όπως και η δυνατότητα προσωρινής κατάπαυσης του πυρός για την περίοδο κατά την οποία πραγματοποιείται εκκένωση του πληθυσμού.

Πηγή: Reuters, Ukrinform, ΑΠΕ – ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Live όλες οι εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή