Πώς οι δορυφόροι διαμορφώνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία (εικόνες)

Πώς οι δορυφόροι διαμορφώνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία (εικόνες)

«Οι κυβερνήσεις δεν είναι πλέον το μόνο μέρος για δορυφορικά δεδομένα υψηλής ακρίβειας» ανέφερε στο AFP ο Κρεγκ Ναζάρεθ, πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από μια τεράστια ρωσική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που κατευθύνεται προς το Κίεβο μέχρι τους στόχους των πυραύλων και τα περάσματα προσφύγων, οι δορυφορικές εικόνες ιδιωτών της σύγκρουσης στην Ουκρανία βοηθούν στο να καθαρίσουν τα σύννεφα του πολέμου και το κοινό να δει τα όσα συμβαίνουν. 

Όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κρεγκ Ναζάρεθ, πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που έγινε ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, «Οι κυβερνήσεις δεν είναι πλέον το μόνο μέρος για δορυφορικά δεδομένα υψηλής ακρίβειας». Χάρη στην εκρηκτική ανάπτυξη της ιδιωτικής δορυφορικής βιομηχανίας, ο όγκος των εικόνων είναι μεγαλύτερος και ο χρόνος ολοκλήρωσης ταχύτερος σε σύγκριση με προηγούμενες συγκρούσεις, όπως η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Πώς οι δορυφόροι διαμορφώνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία (εικόνες)-1
Αυτή η δορυφορική εικόνα που λήφθηκε και κυκλοφόρησε στις 25 Φεβρουαρίου 2022 δείχνει ελικόπτερα που αναπτύσσονται σε έναν δρόμο νοτιοανατολικά του Chojniki, στη Λευκορωσία

Ενώ οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις έχουν τα δικά τους εξελιγμένα δορυφορικά στοιχεία, η διαβαθμισμένη φύση τους σημαίνει ότι οι εικόνες δεν μπορούν να κοινοποιηθούν καθώς είναι απόρρητες. 

Και με την εμπιστοσύνη του κοινού στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας κλονισμένη μετά τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, οι εικόνες τρίτων έχουν βοηθήσει να καλυφθούν τα κενά αξιοπιστίας. «Λένε “Κοίτα, δεν είμαστε εμείς, αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα, δεν το επινοούμε”», είπε ο Ναζάρεθ.

Παράλληλα οι εικόνες βοηθούν άμεσα τις ουκρανικές δυνάμεις στις πολεμικές τους προσπάθειες. «Η εταιρεία Capella Space συνεργάζεται απευθείας με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, καθώς και με άλλες εμπορικές οντότητες για την παροχή έγκαιρων δεδομένων και βοήθειας γύρω από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση», επιβεβαίωσε ο Payam Banazadeh, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας σε δήλωση στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πώς οι δορυφόροι διαμορφώνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία (εικόνες)-2
Αυτή η δορυφορική εικόνα που λήφθηκε και κυκλοφόρησε στις 28 Φεβρουαρίου 2022, δείχνει μια κοντινή άποψη μιας ανάπτυξης ρωσικού τεθωρακισμένου εξοπλισμού νοτιοανατολικά του Ιβάνκιβ

Οι εικόνες που τραβήχτηκαν από την startup του Σαν Φρανσίσκο οδήγησαν μια ομάδα ανεξάρτητων ερευνητών να συνειδητοποιήσουν ότι η εισβολή βρισκόταν σε εξέλιξη, πριν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώσει τις «ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις» του νωρίς το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου.

Ώρες πριν από αυτή την ομιλία, ο Jeffrey Lewis του Ινστιτούτου Middlebury στην Καλιφόρνια ανάρτησε στο Twitter ότι οι Χάρτες Google έδειξαν «κυκλοφοριακή συμφόρηση» στο δρόμο από το Μπέλγκοροντ της Ρωσίας προς τα ουκρανικά σύνορα. «Κάποιος είναι σε κίνηση», υπέθεσε σωστά.

Ενώ οι περισσότερες δορυφορικές απεικονίσεις απαιτούν φως της ημέρας και καθαρό ουρανό για τη λήψη εικόνων, το Capella Space λειτουργεί με συνθετικό ραντάρ διαφράγματος (SAR) -στο οποίο οι αισθητήρες καταρρίπτουν την ενέργεια και στη συνέχεια καταγράφουν την ποσότητα που αντανακλάται σε αυτούς.

Το SAR «διεισδύει στα σύννεφα και τον καπνό, ακόμη και σε πολύ μεγάλες καταιγίδες ή πυρκαγιές, ώστε να μπορούμε να τραβήξουμε αξιόπιστα καθαρές και ακριβείς εικόνες της Γης υπό σχεδόν οποιεσδήποτε συνθήκες», δήλωσε ο Dan Getman, αντιπρόεδρος προϊόντων της εταιρείας.

Πηγή: AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Live όλες οι εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή