Ουκρανία – Ζαπορίζια: Δορυφορικές εικόνες από τις ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο

Ουκρανία – Ζαπορίζια: Δορυφορικές εικόνες από τις ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο

Η ζημιά πυροδότησε εκτεταμένους φόβους για διαρροή ραδιενέργειας,

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια χτυπήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού και ένα διοικητικό κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες, σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από τον πλησιέστερο αντιδραστήρα.

Ουκρανία – Ζαπορίζια: Δορυφορικές εικόνες από τις ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο-1

Η ζημιά πυροδότησε εκτεταμένους φόβους για διαρροή ραδιενέργειας, αλλά διεθνείς παρατηρητές δήλωσαν νωρίς την Παρασκευή ότι δεν υπήρχε άμεση ένδειξη.

Υπήρξε επίσης ζημιά στη «δομή του διαμερίσματος» σε έναν από τους έξι αντιδραστήρες. Η ουκρανική επιτροπή ατομικής ενέργειας δεν εντόπισε «καμία μεταβολή» στο επίπεδο της ραδιενέργειας, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει το εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ –  που βρίσκεται βεβαίως εκτός λειτουργίας –  100 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου. Αναλυτές σημειώνουν ότι το εργοστάσιο της Ζαπορίζια είναι διαφορετικού και ασφαλέστερου τύπου από το Τσέρνομπιλ.

Ουκρανία – Ζαπορίζια: Δορυφορικές εικόνες από τις ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο-2

Οι πιθανότητες έκρηξης, πυρηνικής κατάρρευσης ή απελευθέρωσης ραδιενέργειας είναι μικρές, δήλωσε ο Τόνι Ίργουιν, επίτιμος αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Ο Iργουϊν δήλωσε ότι οι αντιδραστήρες PWR (που υπάρχουν στη Ζαπορίζια) είναι «πολύ ασφαλέστεροι» από τους αντιδραστήρες στο Τσέρνομπιλ και δεν φαίνεται να έχουν υποστεί ζημιές. Οι αντιδραστήρες προστατεύονται από μεγάλους «περιορισμούς» από σκυρόδεμα και ενσωματωμένα συστήματα πυροπροστασίας, σημειώνοντας ωστόσο το αυτονόητο:

«Προφανώς, δεν είναι καλή ιδέα αν αρχίσει κανείς να εκτοξεύει τεράστιους πυραύλους σε αντιδραστήρες».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Live όλες οι εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή