Πόλεμος στην Ουκρανία: CNN, BBC, Bloomberg και CBS διακόπτουν τη μετάδοσή τους στη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: CNN, BBC, Bloomberg και CBS διακόπτουν τη μετάδοσή τους στη Ρωσία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN θα διακόψει τη μετάδοσή του στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός του. «Το CNN θα σταματήσει να μεταδίδει στη Ρωσία όσο θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε την κατάσταση και τα επόμενα βήματά μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Λίγο νωρίτερα, το καναδικό CBC είχε ανακοινώσει ότι σταματά «προσωρινά» η δουλειά των δημοσιογράφων του στη Ρωσία, λόγω του καινούριου νόμου που προβλέπει ποινές κάθειρξης στην περίπτωση που μεταδίδονται «ψευδείς πληροφορίες για τον στρατό», με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

«Για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των εργαζομένων μας στη Μόσχα, διακόπτουμε προσωρινά τις δημοσιογραφικές δραστηριότητές μας στη Ρωσία», ανέφερε. Το καναδικό κανάλι εξέφρασε έντονη ανησυχία για τον νόμο που «στοχεύει στην ποινικοποίηση της ουδέτερης και αμερόληπτης δημοσιογραφικής κάλυψης της τρέχουσας κατάστασης στην Ουκρανία και τη Ρωσία».

Μια παρόμοια απόφαση έλαβε το πρωί και το βρετανικό BBC, ενώ ακολούθησε και το Bloomberg.

Το απόγευμα η Μόσχα μπλόκαρε την πρόσβαση στο Facebook και στο Twitter.

Ρωσία: Φυλάκιση για «ψευδείς ειδήσεις» για τον στρατό

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της ΡωσίαςΒλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε την Παρασκευή νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβάλλονται στο εξής βαριές ποινές φυλάκισης σε όποιον δημοσιοποιεί «ψευδείς πληροφορίες» για τον στρατό, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το κείμενο αυτό, που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο, προβλέπει επίσης ποινές κάθειρξης για όποιον ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία.

Οι ποινές που προβλέπονται μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 15 χρόνια για όποιον διαδίδει «ψευδείς πληροφορίες» οι οποίες έχουν «σοβαρές συνέπειες» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Ο νόμος στοχεύει και τους απλούς πολίτες και όχι μόνο τους δημοσιογράφους ή άλλους επαγγελματίες της ενημέρωσης.

Όπως μετέδωσαν οι New York Times, ο εν λόγω νόμος θα τεθεί σε ισχύ μόλις το Σάββατο. Πλέον ποινικό αδίκημα συνιστά να αποκαλεί κάποιος απλώς τον πόλεμο «πόλεμο» -το Κρεμλίνο λέει ότι πρόκειται για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»- στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε ένα άρθρο ειδήσεων ή εκπομπή.

Οι ανακοινώσεις ότι ο νόμος βρισκόταν στα σκαριά, ώθησαν κάποια ρωσικά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης να κλείσουν τις τελευταίες ημέρες και ακολούθησαν περισσότερα την Παρασκευή.

Επιπλέον, η κυβέρνηση απέκλεισε την πρόσβαση εντός της Ρωσίας στους ιστότοπους μεγάλων ρωσόφωνων ΜΜΕ που εδρεύουν εκτός της χώρας. Μάλιστα και η τελευταία μεγάλη ανεξάρτητη εφημερίδα της Ρωσίας, η Novaya Gazeta, έγραψε στο Twitter ότι διαγράφει το πολεμικό της περιεχόμενο.

Αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία, οι ρωσικές αρχές έχουν απαγορεύσει στα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν άλλες πληροφορίες πλην των επίσημων ανακοινώσεων. Απαγορεύεται επίσης να χρησιμοποιούν λέξεις όπως «πόλεμος» και «εισβολή».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή