Κλιμακώνουν την επίθεση οι Ρώσοι – Αγωνία για τους εγκλωβισμένους αμάχους
κλιμακώνουν-την-επίθεση-οι-ρώσοι-αγ-561750325
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Κλιμακώνουν την επίθεση οι Ρώσοι – Αγωνία για τους εγκλωβισμένους αμάχους

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν μια ευρεία επίθεση στην Ουκρανία και έχουν καταλάβει πολλές πόλεις και χωριά. Αγωνία για τους δεκάδες χιλιάδες αμάχους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο μέτωπο. Δραματική έκκληση Ζελένσκι στη Δύση για παροχή στρατιωτικής βοήθειας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Συνεχίστηκε για δέκατη ημέρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων σε πολιορκούμενες περιοχές της νοτιοανατολική Ουκρανίας ναυάγησε, με τις ρωσικές δυνάμεις να κλιμακώνουν τους βομβαρδισμούς σε πόλεις-κλειδιά.

Είναι «επιτακτική ανάγκη» να εκκενωθεί τάχιστα η Μαριούπολη, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση είναι «καταστροφική», τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. «Στη Μαριούπολη η κατάσταση είναι καταστροφική και επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα», τόνισε ο Λοράν Λιγκοζάτ, συντονιστής της οργάνωσης στην Ουκρανία. «Σήμερα, δεν υπάρχει πια νερό. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται τρομερά να βρουν πόσιμο νερό. Δεν υπάρχει πια ηλεκτρικό, δεν υπάρχει θέρμανση. Τα τρόφιμα αρχίζουν να λείπουν, τα καταστήματα είναι άδεια», είπε ο Λιγκοζάτ, από το Λβιβ όπου βρίσκεται, στη δυτική Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε το απόγευμα ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν μια ευρεία επίθεση στην Ουκρανία και έχουν καταλάβει πολλές πόλεις και χωριά. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σε αερομαχία κοντά στο Ζιτόμιρ, μια πόλη που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, καταρρίφθηκαν τέσσερα ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27.

Λίγες ώρες πριν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε μια «απεγνωσμένη έκκληση» στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να παράσχουν στη χώρα του αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με Αμερικανούς γερουσιαστές. «Αυτά τα αεροσκάφη χρειάζονται πολύ. Και θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω την κυβέρνηση να διευκολύνει τη μεταφορά τους», τόνισε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο Σώμα.

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα διεξαχθεί τη Δευτέρα.

Σύνοψη – Εισβολή στην Ουκρανία, 10η ημέρα

  • «Πολεμήστε για την ελευθερία σας, για την Ουκρανία, μαζί με την Χερσώνα, το Μπερντιάνσκ, το Κίεβο και μαζί με όλες τις ουκρανικές πόλεις που εκτιμούν τη ζωή και δεν φοβούνται», τόνισε στο μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    «Ουκρανοί! Σε όλες τις πόλεις μας, όπου εισέβαλε ο εχθρός, νιώστε το. Περάστε στην επίθεση. Βγείτε στους δρόμους. Πρέπει να παλέψετε κάθε φορά που παρουσιάζεται μια ευκαιρία. Πρέπει να βγείτε έξω και να οδηγήσετε αυτό το κακό έξω από τις πόλεις μας», τόνισε και πρόσθεσε: «Η κανονική ζωή είναι πλέον απλώς αδύνατη».

  • Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κλιμακώσει τους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη, δήλωσε ο δήμαρχος, Βαντίμ Μποϊτσένκο.

  • Χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονταν σήμερα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, προσπαθώντας να επιβιβαστούν σε ένα τρένο για τα δυτικά, για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

  • Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως έγινε γνωστό από ισραηλινές πηγές.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στα σύνορα με την Πολωνία και του επανέλαβε ότι η χώρα του χρειάζεται μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Επίσης, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ζήτησε νέο γύρο κυρώσεων κατα της Ρωσίας. 

  • Η Βρετανία υποστηρίζει ότι η πρόταση της Ρωσίας για μια κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη ήταν πιθανότατα μια προσπάθεια να αποφύγει τη διεθνή καταδίκη, ενώ ταυτόχρονα έδινε στον εαυτό της τη δυνατότητα να αναδιατάξει τις δυνάμεις της για να εξαπολύσει νέα επίθεση.

  • Μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα είχε «καταστροφικές» οικονομικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

  • Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν απόψε ουκρανικές πηγές, μεταξύ των οποίων και ένας Ουκρανός διαπραγματευτής.
  • Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν μια ευρεία επίθεση στην Ουκρανία και έχουν καταλάβει πολλές πόλεις και χωριά, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό Interfax.

  • Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε ευθέως ότι η Ουκρανία μπορεί να πάψει να υπάρχει αν η ηγεσία της δεν υποχωρήσει και συνεχίσει την αντίσταση. Ο ίδιος τόνισε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μοιάζουν με κήρυξη πολέμου. Το ίδιο θα ισχύσει και σε πιθανή επιβολή no-fly zone, πρόσθεσε.
  • Ο Ρώσος πρόεδρος συνάντησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στη Μόσχα, ενώ αύριο Κυριακή αναμένεται να έχει επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.
  • Ο ρωσικός στρατός ξανάρχισε την «επίθεση» αφού αναβλήθηκε η απομάκρυνση των αμάχων από τις δύο πολιορκημένες πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων είναι και η Μαριούπολη. 
  • Στη Μαριούπολη νωρίτερα ναυάγησε η προσπάθεια για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρομών προκειμένου να εκκενώσουν το χώρο οι άμαχοι. Κίεβο και Μόσχα αντάλλαξαν κατηγορίες για την ευθύνη. Περίπου μισό εκατ. πολίτες στη Μαριούπολη ζουν επί τρεις μέρες τώρα χωρίς θέρμανση, ρεύμα και νερό.
  • Την ίδια ώρα, κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν τις εστίες τους Ουκρανοί πολίτες, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κατευθυνόμενοι δυτικά. Εκτιμάται ότι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα 1,3 εκατ. πολίτες, με τον ΟΗΕ να κάνει λόγο για το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Εικόνες που φτάνουν μέσω των social media από τις πόλεις του Νότου που έχει καταλάβει ο Ρωσικός στρατός δείχνουν Ουκρανούς πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους, να διαδηλώνουν και να ζητούν από τους Ρώσους ένστολους να «φύγουν».
  • Οι Ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν όλο το παραθαλάσσιο τμήμα της Ουκρανίας στο Νότο, με κατεύθυνση πλέον προς το λιμάνι της Οδησσού.
  • Έξω από το Κίεβο μαίνονται μάχες καθώς οι Ουκρανικές δυνάμεις εμποδίζουν τις Ρωσικές να προελάσουν προς την πρωτεύουσα προκειμένου να την κυκλώσουν.
  • Οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τέσσερις-πόλεις κλειδιά, σύμφωνα με το Βρετανικό υπ. Άμυνας: Το Χάρκοβο, το Τσέρνικιβ, το Σάμι και τη Μαριούπολη.
  • Το Αμερικανικό ΥΠΕΞ ζήτησε από όλους τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τη Ρωσία.

 

 

 

 

 

 

02:10

Διάγγελμα Ζελένσκι: «Ουκρανοί, πολεμήστε για την ελευθερία σας»

«Πολεμήστε για την ελευθερία σας, για την Ουκρανία, μαζί με την Χερσώνα, το Μπερντιάνσκ, το Κίεβο και μαζί με όλες τις ουκρανικές πόλεις που εκτιμούν τη ζωή και δεν φοβούνται», τόνισε στο μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ουκρανοί! Σε όλες τις πόλεις μας, όπου εισέβαλε ο εχθρός, νιώστε το. Περάστε στην επίθεση. Βγείτε στους δρόμους. Πρέπει να παλέψετε κάθε φορά που παρουσιάζεται μια ευκαιρία. Πρέπει να βγείτε έξω και να οδηγήσετε αυτό το κακό έξω από τις πόλεις μας», τόνισε και πρόσθεσε: «Η κανονική ζωή είναι πλέον απλώς αδύνατη».

00:01

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Επιτακτική ανάγκη» να εκκενωθεί η Μαριούπολη

Είναι «επιτακτική ανάγκη» να εκκενωθεί τάχιστα η Μαριούπολη, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση είναι «καταστροφική», τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

«Στη Μαριούπολη η κατάσταση είναι καταστροφική και επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα», τόνισε ο Λοράν Λιγκοζάτ, ο συντονιστής της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ουκρανία.

«Σήμερα, δεν υπάρχει πια νερό. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται τρομερά να βρουν πόσιμο νερό. Δεν υπάρχει πια ηλεκτρικό, δεν υπάρχει θέρμανση. Τα τρόφιμα αρχίζουν να λείπουν, τα καταστήματα είναι άδεια», είπε ο Λιγκοζάτ, από το Λβιβ όπου βρίσκεται, στη δυτική Ουκρανία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διέθεταν προσωπικό σε αυτό το λιμάνι των 450.000 κατοίκων πριν από τη ρωσική εισβολή, την περασμένη εβδομάδα. Υπάρχουν ακόμη ομάδες τους εκεί, αλλά είναι μπλοκαρισμένες εδώ και αρκετές ημέρες.

Έπειτα από πολυήμερο βομβαρδισμό, η Ρωσία ανακοίνωσε το πρωί ότι προχωρά σε κατάπαυση του πυρός και ανοίγει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να φύγουν οι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί στη Μαριούπολη και τη γειτονική Βολνοβάχα, που επίσης πολιορκείται. Όμως στη συνέχεια οι Ουκρανοί ανέβαλαν την εκκένωση, λέγοντας ότι η κατάπαυση του πυρός παραβιάζεται από τους Ρώσους, κάτι που οι τελευταίοι διέψευσαν.

«Εδώ και αρκετές ημέρες, απλούστατα τίποτα δεν μπαίνει και δεν βγαίνει από την πόλη», είπε ο Λιγκοζάτ, καλώντας όλες τις εμπόλεμες πλευρές να επιτρέψουν στους πολίτες να φύγουν.

«Είναι επιτακτική ανάγκη, αυτός ο ανθρωπιστικός διάδρομος, που θα έπρεπε να υπάρχει σήμερα αλλά δεν άνοιξε επειδή δεν τηρήθηκε η κατάπαυση του πυρός, να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα ώστε να μπορέσουν οι πολίτες, οι γυναίκες και τα παιδιά, να φύγουν από την πόλη», επέμεινε.

 

23:57

Δήμαρχος Μαριούπολης: Οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν τους βομβαρδισμούς

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κλιμακώσει τους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη, δήλωσε ο δήμαρχος, Βαντίμ Μποϊτσένκο.

«Η πόλη βρίσκεται σε μια πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση πολιορκίας», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση.

«Ο σφοδρός βομβαρδισμός οικιστικών συγκροτημάτων συνεχίζεται, τα αεροπλάνα ρίχνουν βόμβες σε κατοικημένες περιοχές».

23:53

Χιλιάδες άνθρωποι στο Ντνίπρο περιμένουν ένα τρένο για να φύγουν προς τα δυτικά

Πρώτα η αναμονή, μετά οχλαγωγία, αποχαιρετισμοί: χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονταν σήμερα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, προσπαθώντας να επιβιβαστούν σε ένα τρένο για τα δυτικά, για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί άνθρωποι επιχειρούν να εγκαταλείψουν την πόλη όπου, σύμφωνα με τα επίσημα τηλεοπτικά κανάλια, η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο.

Οι κάτοικοι ωστόσο δηλώνουν ότι δεν θα περιμένουν να γίνει το Ντνίπρο «το επόμενο Χαρκίβ», η πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, που βομβαρδίζεται από την αρχή του πολέμου.

Εκτός από τους κατοίκους του Ντνίπρο, υπάρχουν πολλοί από το Χάρκοβο και τη Ζαπορίζια που ελπίζουν να επιβιβαστούν σε ένα τρένο. Καθώς οι θέσεις συμπληρώνονται γρήγορα, ορισμένοι περιμένουν εδώ και μέρες.

Οι άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία, από 18 έως 60 ετών, δεν επιτρέπεται να φύγουν, όμως πολλοί πηγαίνουν για να αποχαιρετίσουν τις μητέρες, τις συζύγους και τα παιδιά τους. Οικογένειες που δεν ξέρουν πότε και πού θα ξαναϊδωθούν μοιράζονται ένα ζεστό τσάι μέσα στο κρύο, ενώ πέφτουν χοντρές νιφάδες χιονιού.

«Στέλνουμε τις γυναίκες και τα παιδιά μας στο Λβιβ, ίσως και μακρύτερα κι εμείς μένουμε εδώ. Προσπαθούμε να παραμείνουμε θετικοί, όμως η κατάσταση είναι φρικτή», είπε ο Αντρέι Κιριτσένκο, 40 ετών, οικοδόμος από το Χάρκοβο.

Το προσωπικό του σταθμού δηλώνει ότι δεν έχει καμία πληροφορία για την άφιξη των τρένων, ούτε για τον προορισμό τους. Οι περισσότεροι από τους επιβάτες ελπίζουν να πάνε στο Λβιβ.

Κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει, ούτε πού πηγαίνουν τα τρένα, δήλωσε ένας εθελοντής. «Μπορεί στο Λβιβ, μπορεί στο Ούζχοροντ, στα σύνορα με τη Σλοβακία. Ξέρουμε μόνο ότι πηγαίνουν δυτικά».

«Δεν μ’ ενδιαφέρει πού θα βρεθεί η οικογένειά μου, αρκεί να είναι μακριά από το Χαρκίβ», δηλώνει ο Νικόλα Κιριτσένκοϊ, 44 ετών, οδηγός, που σκοπεύει να επιστρέψει στην πόλη του όταν οι δικοί του επιβιβαστούν στο τρένο. Οι ηλικιωμένοι γονείς του δεν μπορούσαν να μετακινηθούν και έμειναν στο Χάρκοβο. «Παντού υπάρχουν ρουκέτες που δεν έχουν εκραγεί. Μείναμε σχεδόν για μία εβδομάδα στο υπόγειο και νόμιζα ότι θα σταματούσε, όμως οι επιθέσεις συνεχίστηκαν», πρόσθεσε.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των επιβατών, ο δήμος ανακοίνωσε ότι θα στήσει έναν ειδικό φράχτη για να προστατευθεί το πλήθος. Ο δήμαρχος Μπόρις Φιλάτοφ κάλεσε τους άνδρες που συνωστίζονται για να αποχαιρετίσουν τις οικογένειές τους να μην πλησιάζουν τις αποβάθρες.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη φύγει από την Ουκρανία και άλλοι τόσοι είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι

23:11

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι η Ρωσία έχει χάσει δεκάδες αεροσκάφη και εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα

O Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε έχουν καταστραφεί δεκάδες ρωσικά αεροσκάφη και εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα.

Επανέλαβε τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι 10.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μόσχας την Τετάρτη, 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους.

«Η Ουκρανία αιμορραγεί, αλλά η Ουκρανία δεν έπεσε και στέκεται (με) και τα δύο πόδια στο έδαφος», πρόσθεσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

22:41

Ιράν: Δεν είναι εποικοδομητικό να ζητά η Μόσχα γραπτές εγγυήσεις ότι οι κυρώσεις σε βάρος της δεν θα πλήξουν τη συνεργασία της με την Τεχεράνη

Το αίτημα της Ρωσίας να της δοθούν γραπτές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι οι κυρώσεις σε βάρος της δεν θα επηρεάσουν τη συνεργασία της με το Ιράν «δεν είναι εποικοδομητικό» όσον αφορά τις συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο Ιρανό αξιωματούχο.

Η ανακοίνωση της Ρωσίας, η οποία θα μπορούσε να τορπιλίσει τις συνομιλίες που διεξάγονται εδώ και πολλούς μήνες στη Βιέννη, έγινε λίγο αφότου η Τεχεράνη έκανε γνωστό ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τον «οδικό χάρτη» που θα βοηθήσει στην επίλυση των ζητημάτων τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα.

«Οι Ρώσοι έβαλαν αυτό το αίτημα στο τραπέζι (των συνομιλιών που διεξάγονται στη Βιέννη) πριν από δύο ημέρες. Αντιλαμβανόμαστε ότι αλλάζοντας τη θέση της στις συνομιλίες της Βιέννης, η Ρωσία θέλει να διασφαλίσει τα συμφέροντά της σε άλλα μέρη. Η ενέργεια αυτή δεν είναι εποικοδομητική για τις πυρηνικές συνομιλίες της Βιέννης», είπε ο Ιρανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη χώρα του για τον πόλεμο στην Ουκρανία αποτελούν πρόσκομμα για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία θέλει γραπτές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι το εμπόριο, οι επενδύσεις και η στρατιωτικο-τεχνολογική συνεργασία της Μόσχας με το Ιράν δεν θα παρεμποδιστεί κατά κανέναν τρόπο από τις κυρώσεις.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε απόψε ότι οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν θα έχουν καμία επίπτωση στην πιθανή αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τη Ρωσία για την επιστροφή στην πλήρη εφαρμογή της JCPOA. Είναι προς το κοινό συμφέρον και της Ρωσίας να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο», ανέφερε ένας εκπρόσωπος.

Δύο διπλωμάτες, ο ένας εκ των οποίων δεν εμπλέκεται άμεσα στις συνομιλίες, είπαν ότι και η Κίνα έχει ζητήσει γραπτές εγγυήσεις ότι οι εταιρείες της που συνεργάζονται με το Ιράν δεν θα πληγούν από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Τέτοια αιτήματα μπορεί να περιπλέξουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας, σε μια περίοδο που αυτό διαφαινόταν στον ορίζοντα. Όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στις συνομιλίες της Βιέννης είπαν την Παρασκευή ότι βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.

22:28

Τουρκικό ΥΠΕΞ: ΗΠΑ και Τουρκία θα παραμείνουν σε «στενό συντονισμό» για το θέμα της Ουκρανίας

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «σε στενό συντονισμό», εργαζόμενες για την επίτευξη μιας διπλωματικής λύσης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις συνομιλίες που είχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών σήμερα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο μετά τις συνομιλίες που είχαν οι υφυπουργοί της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ και των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν στην Άγκυρα, αναφέρεται ότι οι σύμμαχοι «επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας».

Τόνισαν επίσης ότι είναι σημαντικό «να παραμείνουν σε στενό συντονισμό για τη διαχείριση των πολύπλευρων επιπτώσεων της κρίσης» αλλά για να στηρίξουν μια διπλωματική λύση. Συζητήθηκαν επίσης οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ.

«Επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας μέσω ενός βιώσιμου και θεσμοθετημένου διαλόγου και τονίστηκε ότι, παρά τις συνεχιζόμενες διαφωνίες σε ορισμένα θέματα, η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν θετική ατζέντα σε πολλά ζητήματα», πρόσθεσε.

22:13

Πρώην κωμικός, προσωπικότητα της τηλεόρασης, ηθοποιός και τώρα ο αρχηγός του κράτους της Ουκρανίας

Η πορεία του Ζελένσκι πριν την προεδρία και η ανέλιξη στην εξουσία.

22:00

Η Ιταλία δεσμεύει 143 εκατ. ευρώ σε πολυτελή γιοτ και βίλες

Η Ιταλία έχει κατασχέσει 143 εκατ. ευρώ σε πολυτελή γιοτ και βίλες από Ρώσους ολιγάρχες. Τα περιουσιακά στοιχεία κατασχέθηκαν σε μερικές από τις πιο γραφικές τοποθεσίες της, όπως η Σαρδηνία, η ακτή της Λιγουρίας και η λίμνη Κόμο.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να σταματήσουμε την επίθεση του Πούτιν, φέρνοντάς τον στο τραπέζι», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο γνωστοποίησε τα σχέδια της Ιταλίας να ξεκινήσει τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε ολιγάρχες κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ιταλική οικονομική αστυνομία κατέσχεσε το σούπερ γιοτ Lena, το οποίο ανήκει στον Gennady Timchenko, στο λιμάνι του Σαν Ρέμο, καθώς και το Lady M μήκους 215 ποδιών που ανήκει στον Alexei Mordashov.

Η βίλα του Ρωσο-Ουζμπέκου μεγιστάνα των επιχειρήσεων Alisher Usmanov κατασχέθηκε στη βόρεια Σαρδηνία. 

21:45

Ο Μακρόν ενημέρωσε τον Μπένετ για τις πρόσφατες επαφές του με τον Πούτιν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προτού να αναχωρήσει το πρωί για τη Μόσχα, όπως έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Ο Μακρόν τον ενημέρωσε για τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε ο ίδιος με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Θα παραμείνουν σε επαφή, με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, σε συντονισμό με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς», ανέφερε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Στην τρίωρη συνάντησή του με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο ο Μπένετ του έθεσε μεταξύ άλλων και το θέμα της μεγάλης εβραϊκής κοινότητας που πλήττεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα των συνεχιζόμενων συνομιλιών μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το Ισραήλ αντιτίθεται σε αυτήν την εξέλιξη, ενώ νωρίτερα σήμερα η Ρωσία εξέφρασε την άποψη ότι οι κυρώσεις σε βάρος της παρεμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν. Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν σχετίζονται με την πυρηνική συμφωνία του 2015 (JPCOA) και δεν θα έπρεπε να επηρεάσουν μια πιθανή αναβίωσή της.

Να σημειωθεί ότι στο ταξίδι του στη Μόσχα ο Μπένετ συνοδευόταν από τον υπουργό Στέγασης Ζέεβ Έλκιν, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Ουκρανία. Ο Έλκιν συνόδευε στο παρελθόν και τον πρώην πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και έπαιζε τον ρόλο του διερμηνέα στις συνομιλίες του με τον Πούτιν.

21:44

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μίλησε με τον Ζελένσκι 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως έγινε γνωστό από ισραηλινές πηγές.

Ο Ζελένσκι είχε ζητήσει από τον Μπένετ να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση. Ο Μπένετ ταξίδεψε μυστικά σήμερα στη Μόσχα και είχε μια συνομιλία διάρκειας άνω των 2,5 ωρών με τον Πούτιν, προτού να αναχωρήσει στη συνέχεια με προορισμό το Βερολίνο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν και την περασμένη Τετάρτη.

Για τη σημερινή, αιφνιδιαστική επίσκεψή του στη Μόσχα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε μόνο ότι οι δύο ηγέτες «συζητούν την κατάσταση στην Ουκρανία».

21:21

Οι μάχες σε όλη την Ουκρανία

Μαριούπολη: Η κατάπαυση του πυρός στην πόλη-λιμάνι κατέρρευσε, με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να λέει ότι οι προγραμματισμένες εκκενώσεις πολιτών αναβλήθηκαν. Στις 18.00 η Μόσχα ανακοίνωσε ότι επαναλαμβάνει τις επιθέσεις.

Κίεβο: Πλάνα που επαληθεύτηκαν από το Sky News δείχνουν τον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό της πρωτεύουσας. Μια τεράστια ρωσική τεθωρακισμένη πομπή παραμένει ακινητοποιημένη στα περίχωρα.

Τσέρνιχιβ: Σπίτια στην πόλη καίγονται μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Χερσώνα: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη. Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν πολίτες να βγαίνουν για να διαμαρτυρηθούν κατά της ρωσικής κατοχής.

Οδησσός: Οι δυνάμεις της Ουκρανίας υπερασπίστηκαν το μεγαλύτερο λιμάνι της από τα ρωσικά πλοία, σύμφωνα με σύμβουλο του προέδρου της Ουκρανίας.

Μικολάιβ: Ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την πόλη.

Χάρκοβο: Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών τόνισε ότι η πόλη περικυκλώνεται από ρωσικές δυνάμεις.

21:13

Prada και Puma κλείνουν τα καταστήματά τους στη Ρωσία

Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ενδυμάτων Puma αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία όλων των καταστημάτων της στη Ρωσία. Η Puma, που έχει 100 καταστήματα στη Ρωσία, είχε ήδη σταματήσει τις παραδόσεις προϊόντων, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Από το Μιλάνο έγινε γνωστό ότι και η εταιρεία ειδών πολυτελείας Prada διακόπτει όλες τις δραστηριότητες λιανεμπορίου στη Ρωσία. «Η κυριότερη ανησυχία μας είναι οι συνάδελφοί μας και οι οικογένειές τους που πλήττονται από την τραγωδία στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε» ανέφερε.

21:11

Εκρήξεις στο Μπέλγκοροντ

20:54

«Μου έχουν τελειώσει τα δάκρυα»: Η Ουκρανή μητέρα φεύγει αλλά ορκίζεται να επιστρέψει

Η Γιούλια Γιαντσάρ ελπίζει ότι αυτή και η οικογένειά της θα επιστρέψουν στο νέο σπίτι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Σάββατο καθώς ο πόλεμος ξέσπασε στο χωριό τους βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Ζούσαμε σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα για 10 χρόνια για να χτίσουμε το σπίτι μας. Και τώρα, επιτέλους, μετακομίσαμε. Και ήμασταν ενθουσιασμένοι με κάθε φωτογραφία που κρεμούσαμε στον τοίχο», τόνισε στο Reutersη Γιούλια η οποία εργάζεται ως διευθύντρια δημοσίων σχέσεων σε ένα φιλανθρωπικό ταμείο.

«Και τώρα πρέπει απλώς να τα αφήσουμε όλα πίσω και να φύγουμε γιατί μπορεί να πέσουν βόμβες εδώ, γιατί τα τανκς μπορούν να περάσουν στους δρόμους μας».

Πριν από λίγες ημέρες, καθώς η Ρωσία προχώρησε στην εισβολή της στην Ουκρανία, ένας πύραυλος εξερράγη στον αέρα πάνω από το χωριό που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Δνείπερο και ένα κομμάτι χτύπησε ένα σπίτι λίγους δρόμους πιο πέρα, προκαλώντας φωτιά, είπε. «Τότε ήταν πραγματικά τρομακτικό για όλους». 

20:52

Οι ΥΠΕΞ Ουκρανίας και ΗΠΑ συναντήθηκαν στην Πολωνία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Άντονι Μπλίνκεν, στα σύνορα με την Πολωνία και του επανέλαβε ότι η χώρα του χρειάζεται μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

«Δεν είναι μυστικό ότι το σημαντικότερο αίτημά μας αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», είπε ο Κουλέμπα στον Μπλίνκεν, στη συνάντηση που είχαν στο μεθοριακό φυλάκιο Κορτσόβα-Κράκοβετς της Πολωνίας. 

Ο Κουλέμπα χαρακτήρισε «ένδειξη αδυναμίας» την άρνηση του ΝΑΤΟ να εφαρμόσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει στον θάνατο αμάχων. Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό, δεν υπάρχουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη χώρα του επειδή η Ρωσία παραβιάζει τις συμφωνίες. 

20:47

Συγκλονιστικές εικόνες από το φακό του φωτορεπόρτερ του AFP Άρη Μεσσήνη

20:44

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ καθ' οδόν για το Βερολίνο, για να συναντηθεί με τον καγκελάριο Σολτς 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ είναι καθ’ οδόν για το Βερολίνο για να συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, μετά τις συνομιλίες που είχε νωρίτερα στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε ένας εκπρόσωπός του.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφεραν ότι ο Μπένετ συντονίζει τις ενέργειές του με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

20:34

ΗΠΑ: Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας

«Τιμή μας που ακούσαμε τον Β. Ζελένσκι καθώς λαμβάνει κάθε μέτρο για να υπερασπιστεί την Ουκρανία από την παράνομη ρωσική επιθετικότητα και τις αδιάκριτες επιθέσεις του Πούτιν σε αμάχους. Η ανθεκτικότητα και η δέσμευση του Ζελένσκι στον λαό της Ουκρανίας εμπνέουν τον κόσμο. Περήφανοι που στεκόμαστε δίπλα σας, κύριε Πρόεδρε». 

20:31

Η σοπράνο Άννα Νετρέμπκο ακυρώνει εμφανίσεις σε Βερολίνο και Νέα Υόρκη

Η ρωσίδα σοπράνο Άννα Νετρέμπκο ακύρωσε τις προγραμματισμένες εμφανίσεις της στο Βερολίνο και στη Νέα Υόρκη, δηλώνοντας ότι «για την ώρα» αποσύρεται από τις συναυλίες. Προηγουμένως, η Κρατική Όπερα του Βερολίνου και η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης της είχαν ζητήσει να αποστασιοποιηθεί από τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

20:20

Εικόνες από τις καταστροφές σε συνοικία της Ιρπίν, 60 χλμ μακριά από το Κίεβο

20:19

Η Puma ανακοίνωσε τον τερματισμό της προμήθειας προϊόντων της στη Ρωσία και την αναστολή των εργασιών των καταστημάτων της στη χώρα

20:15

Διαδηλώσεις κατά της Ρωσικής εισβολής σε μία σειρά πόλεων της Ευρώπης

20:12

Ουκρανοί στρατιώτες συλλαμβάνουν άνδρα που θεωρούν ότι είναι Ρώσος κατάσκοπος

20:10

Η Ουκρανία απαιτεί νέο γύρο κυρώσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ζήτησε νέο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία. Μιλώντας στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε ότι συμφώνησαν στα βήματα που πιθανότατα θα εφαρμοστούν τις επόμενες ημέρες.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία επειδή η Ρωσία παραβίασε τις συμφωνίες. 

20:09

Το Πεκίνο τάσσεται υπέρ των απευθείας διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας

Το Πεκίνο έκανε έκκληση για απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

«Ενθαρρύνουμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. 

«Ελπίζουμε ότι οι μάχες θα σταματήσουν το συντομότερο δυνατόν (…) και θα εμποδιστεί μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε ο Ουάνγκ, παραδεχόμενος ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες.

20:08

Βρετανία: Η ρωσική πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη ήταν πρόσχημα

Η Βρετανία υποστηρίζει ότι η πρόταση της Ρωσίας για μια κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη ήταν πιθανότατα μια προσπάθεια να αποφύγει τη διεθνή καταδίκη, ενώ ταυτόχρονα έδινε στον εαυτό της τη δυνατότητα να αναδιατάξει τις δυνάμεις της για να εξαπολύσει νέα επίθεση.

«Κατηγορώντας την Ουκρανία ότι παραβιάζει τη συμφωνία, η Ρωσία πιθανότητα επιδιώκει να μεταθέσει την ευθύνη για τις τωρινές και τις μελλοντικές απώλειες αμάχων στην πόλη», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

19:58

ΔΝΤ: Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία θα είχε «καταστροφικές συνέπειες» για όλον τον κόσμο

Μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα είχε «καταστροφικές» οικονομικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εκτός από τον ίδιο τον πόλεμο, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία θα έχουν επίσης «ουσιαστική επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματαγορές, με παράπλευρες συνέπειες για άλλες χώρες», σημειώνει το Ταμείο. «Οι οικονομικές συνέπειες είναι ήδη πολύ σοβαρές», πρόσθεσε.

Η άνοδος της τιμής της ενέργειας και των πρώτων υλών γενικότερα, με το πετρέλαιο να πλησιάζει πλέον τα 120 δολάρια το βαρέλι, εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετώπιζε όλος ο κόσμος βγαίνοντας από την πανδημία.

«Η αύξηση των τιμών θα έχει συνέπειες για όλον τον κόσμο, ιδίως για τα φτωχότερα νοικοκυριά, για τα οποία οι δαπάνες για ενέργεια και τρόφιμα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό» του προϋπολογισμού τους.

Όσον αφορά την ίδια την Ουκρανία, είναι «ήδη σαφές» ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικά αυξημένο κόστος το οποίο συνδέεται και με την ανοικοδόμηση των κτιρίων και των υποδομών που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

Το ΔΝΤ σημείωσε ότι η κατεπείγουσα οικονομική βοήθεια που ζήτησε η Ουκρανία από τις 25 Φεβρουαρίου ανέρχεται στο 1,4 δισ. δολάρια. Το αίτημα αυτό ενδέχεται να υποβληθεί επισήμως την επόμενη εβδομάδα στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

19:46

Η Μόσχα «προειδοποιεί» τις χώρες της Βαλτικής να προστατεύσουν τις διπλωματικές αποστολές της - Υποστηρίζει ότι Ρώσος διπλωμάτης δέχτηκε επίθεση

Η Μόσχα ζήτησε σήμερα από τις αρχές της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας να «λάβουν μέτρα» για να προστατεύσουν τις ρωσικές πρεσβείες, αφού ένας Ρώσος διπλωμάτης δέχτηκε επίθεση στη λιθουανική πρωτεύουσα, το Βίλνιους, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό RIA.

«Προειδοποιούμε το Βίλνιους, τη Ρίγα και το Ταλίν ότι είναι υπεύθυνοι για τις συνέπειες της αντιρωσικής ψύχωσης που εξαπέλυσαν» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Το υπουργείο δεν έδωσε λεπτομέρειες αυτής της «επίθεσης» στην οποία αναφερόταν.

19:45

ARD και ZDF αναστέλλουν τις μεταδόσεις τους από τη Μόσχα

Τα δύο κανάλια της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ARD και ZDF , αναστέλλουν προς το παρόν τις μεταδόσεις τους από τα στούντιο που διατηρούν στη Μόσχα, προκειμένου να εξετάσουν τις συνέπειες της νέας ρωσικής νομοθεσίας για τα ΜΜΕ.

Οι δύο σταθμοί, σύμφωνα με εκπρόσωπό τους, θα συνεχίσουν να ενημερώνουν το κοινό τους για τις εξελίξεις από άλλες τοποθεσίες. Το ARD διατηρούσε στη Μόσχα γραφείο από το 1956.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλείται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο  Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να υπέγραψε νομοθεσία η οποία ποινικοποιεί τη «δημόσια εσκεμμένη διάδοση ψευδών ειδήσεων σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ενώ υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής προστίμου, ακόμη και 15ετούς φυλάκισης. Τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ π.χ. δεν μιλούν για «πόλεμο» κατά της Ουκρανίας, αλλά για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

19:41

Οι Ουκρανοί παρουσιάζουν Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου

Με τα χέρια ακόμα βρώμικα από το πεδίο της μάχης, δώδεκα Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου παρουσιάστηκαν σε δημοσιογράφους σε μια συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο το Σάββατο, με σκοπό να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό της Ουκρανίας ότι έχει αιχμαλωτίσει σημαντικό αριθμό Ρώσων στρατιωτών.

Οι κρατούμενοι κάθισαν σε ένα τραπέζι σε μια αίθουσα συνεδριάσεων ενός ουκρανικού πρακτορείου ειδήσεων.

19:38

Ουκρανοί στήνουν σημείο ελέγχου στο Κίεβο

Άνδρες τοποθετούν σακίδια με άμμο στήνοντας ένα σημείο ελέγχου στην Πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου

REUTERS/Serhii Nuzhnenko 

19:33

Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 

Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν απόψε ουκρανικές πηγές, μεταξύ των οποίων και ένας Ουκρανός διαπραγματευτής.

19:33

Οι οπαδοί της Λίβερπουλ ανάρτησαν πανό με τα χρώματα της Ουκρανίας και το σύνθημα τους: You'll never walk alone

REUTERS/Phil Noble

19:18

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν ευρεία επίθεση στην Ουκρανία

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν μια ευρεία επίθεση στην Ουκρανία και έχουν καταλάβει πολλές πόλεις και χωριά, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό Interfax.

Σύμφωνα με ίδια πηγή, σε αερομαχία κοντά στο Ζιτόμιρ, μια πόλη που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, καταρρίφθηκαν τέσσερα ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27. Το πρακτορείο Tass, σύμφωνα με το Reuters, μεταδίδει ότι από την αρχή του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 69 αεροσκάφη στο έδαφος και 21 στον αέρα.

Λίγο νωρίτερα, ο ρωσικός στρατός ξανάρχισε την «επίθεση» αφού αναβλήθηκε η απομάκρυνση των αμάχων από τις δύο πολιορκημένες πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων είναι και η Μαριούπολη. Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονατσένκοφ.

«Λόγω της επιφυλακτικότητας της ουκρανικής πλευράς να ασκήσει επιρροή στους εθνικιστές ή να παρατείνει την "κατάπαυση του πυρός", οι επιχειρήσεις ξανάρχισαν από τις 18.00, ώρα Μόσχας» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

19:17

Ουκρανός δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι οι Ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν από το Ενέργκονταρ

19:01

Σύνοψη – Εισβολή στην Ουκρανία, 10η ημέρα

  • Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε ευθέως ότι η Ουκρανία μπορεί να πάψει να υπάρχει αν η ηγεσία της δεν υποχωρήσει και συνεχίσει την αντίσταση. Ο ίδιος τόνισε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μοιάζουν με κήρυξη πολέμου. Το ίδιο θα ισχύσει και σε πιθανή επιβολή no-fly zone, πρόσθεσε.
  • Ο Ρώσος πρόεδρος συνάντησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στη Μόσχα, ενώ αύριο Κυριακή αναμένεται να έχει επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.
  • Ο ρωσικός στρατός ξανάρχισε την «επίθεση» αφού αναβλήθηκε η απομάκρυνση των αμάχων από τις δύο πολιορκημένες πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων είναι και η Μαριούπολη. 
  • Στη Μαριούπολη νωρίτερα ναυάγησε η προσπάθεια για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρομών προκειμένου να εκκενώσουν το χώρο οι άμαχοι. Κίεβο και Μόσχα αντάλλαξαν κατηγορίες για την ευθύνη. Περίπου μισό εκατ. πολίτες στη Μαριούπολη ζουν επί τρεις μέρες τώρα χωρίς θέρμανση, ρεύμα και νερό.
  • Την ίδια ώρα, κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν τις εστίες τους Ουκρανοί πολίτες, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κατευθυνόμενοι δυτικά. Εκτιμάται ότι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα 1,3 εκατ. πολίτες, με τον ΟΗΕ να κάνει λόγο για το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Εικόνες που φτάνουν μέσω των social media από τις πόλεις του Νότου που έχει καταλάβει ο Ρωσικός στρατός δείχνουν Ουκρανούς πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους, να διαδηλώνουν και να ζητούν από τους Ρώσους ένστολους να «φύγουν».
  • Οι Ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν όλο το παραθαλάσσιο τμήμα της Ουκρανίας στο Νότο, με κατεύθυνση πλέον προς το λιμάνι της Οδησσού.
  • Έξω από το Κίεβο μαίνονται μάχες καθώς οι Ουκρανικές δυνάμεις εμποδίζουν τις Ρωσικές να προελάσουν προς την πρωτεύουσα προκειμένου να την κυκλώσουν.
  • Οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τέσσερις-πόλεις κλειδιά, σύμφωνα με το Βρετανικό υπ. Άμυνας: Το Χάρκοβο, το Τσέρνικιβ, το Σάμι και τη Μαριούπολη.
  • Το Αμερικανικό ΥΠΕΞ ζήτησε από όλους τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τη Ρωσία.
  • Η εταιρεία Zara κλείνει και τα 500 καταστήματά της στη Ρωσία, ενώ η Samsung και το PayPal αναστέλλουν τις δραστηριότητες στη χώρα. Έχει προηγηθεί σειρά άλλων εταιρειών που αποχώρησαν από τη Ρωσία.
18:58

Ουκρανός δημοσιογράφος μεταδίδει ότι οι Ρώσοι ηττήθηκαν στο Μικολάϊβ

18:57

Η εταιρεία Zara κλείνει και τα 500 καταστήματά της στη Ρωσία, ενώ η Samsung και το PayPal αναστέλλουν τις δραστηριότητες στη χώρα

18:45

Ιταλία: H Rai διακόπτει τις ανταποκρίσεις από τη Ρωσία 

Η ιταλική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση Rai αποφάσισε να ζητήσει από τους ανταποκριτές της στη Ρωσία να σταματήσουν, στη φάση αυτή, την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Αιτία της απόφασης αυτής, όπως αναφέρεται, είναι ο νέος νόμος περί λογοκρισίας που ενέκρινε το καθεστώς του Πούτιν και ο οποίος προβλέπει και τη φυλάκιση των δημοσιογράφων.

Η Rai υπογραμμίζει ότι η δημοσιογραφική εργασία απαιτεί πλήρη ελευθερία και προσθέτει ότι, στο εξής, θα καλύπτει τις εξελίξεις στη Ρωσία από τις γειτονικές χώρες και από την Ιταλία, με τη βοήθεια των διεθνών πρακτορείων και μέσων ενημέρωσης.

18:42

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πολλές πόλεις και κατέρριψαν τέσσερα ουκρανικά αεροσκάφη SU-27 σε μια ευρεία επίθεση, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο το Interfax

18:39

Συνάντηση Πούτιν - Μπένετ στη Μόσχα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα στη Μόσχα για να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία, αναφέρει το Reuters.

Το Ισραήλ είχε προηγουμένως προσφερθεί να μεσολαβήσει στη σύγκρουση, αλλά οι αξιωματούχοι υποβάθμισαν τις προσδοκίες.

Δημοσιογράφος του Axios τόνισε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ταξίδεψε στη Μόσχα μυστικά και χωρίς πρότερη ενημέρωση.

18:36

«Είναι τρομερό και τρομακτικό»: Κάτοικοι από την Ιρπίν εγκαταλείπουν την πόλη

AP

Άνθρωποι από την πόλη Ιρπίν έσπευσαν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, προσπαθώντας να κινηθούν προς τις ασφαλέστερες περιοχές στη δυτική Ουκρανία.

«Πρέπει να αφήσουμε τους συγγενείς μας, τον πατέρα μας, τον αδερφό μας και για ποιο πράγμα;» είπε κλαίγοντας μια επιβάτης, η Βικτόρια, η οποία έδωσε μόνο το μικρό της όνομα.

Το Ιρπίν υπήρξε ο τόπος σφοδρών μαχών και είναι η τελευταία κύρια διασταύρωση πριν φτάσει ο Ρωσικός στρατίς στο Κίεβο από τα βορειοδυτικά.

Μια άλλη επιβάτης, η Λυδία, η οποία ταξίδευε με το μωρό της, είπε ότι η οικογένειά της είχε κρυφτεί στο μπάνιο του σπιτιού της με τα παιδιά της κατά τη διάρκεια των μαχών πριν αποφασίσουν να φύγουν.

«Φαινόταν σαν να ερχόταν από όλες τις κατευθύνσεις», είπε η Λίντια, η οποία είπε μόνο το μικρό της όνομα. «Όλα θα πάνε καλά», πρόσθεσε. «Η νίκη θα είναι δική μας. Πως αλλιώς;».

18:24

ΗΠΑ σε Αμερικανούς πολίτες στη Ρωσία: Αναχωρήστε άμεσα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμβούλεψε τους πολίτες των ΗΠΑ να αναχωρήσουν αμέσως από τη Ρωσία σε ταξιδιωτική οδηγία που ανακοινώθηκε το Σάββατο.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, υπάρχει μια «δυνατότητα παρενόχλησης εναντίον πολιτών των ΗΠΑ από αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης» και την περιορισμένη ικανότητα της Πρεσβείας να βοηθήσει τους πολίτες της στη χώρα.

18:17

Ουκρανοί πολίτες βαδίζουν προς τους Ρώσους στρατιώτες, φωνάζοντάς τους να φύγουν. Αυτοί -όπως ακούγεται στο βίντεο- ανοίγουν πυρ στον αέρα

18:13

Το προσφυγικό δράμα μέσα από το φακό του Reuters

18:12

Δραματική έκκληση Ζελένσκι για την παροχή αεροσκαφών

Ο Ζελένσκι έκανε μια δραματική έκκληση για αεροσκάφη στη σημερινή τηλεφωνική επαφή που είχε με Αμερικανούς γερουσιαστές.

18:10

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Με μία ανάρτηση την οποία συνοδεύει με δυνατές φωτογραφίες, ο Κουλέμπα καλεί τους πάντες να σταματήσουν τον Πούτιν και να μην αγοράζουν Ρωσικό πετρέλαιο

18:07

Ο Ρωσικός στρατός κατέλαβε ένα ψυχιατρείο

Οι Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα ψυχιατρείο με 670 άτομα μέσα στην πόλη Μποροντιάνκα  στην περιοχή του Κιέβου της Ουκρανίας, δήλωσε ο περιφερειάρχης της περιοχής. «Σήμερα δεν καταλαβαίνουμε πώς να εκκενώσουμε αυτούς τους ανθρώπους, πώς να τους βοηθήσουμε», είπε

«Τους τελειώνουν το νερό και τα φάρμακα», τόνισε και πρόσθεσε: «Πρόκειται για άτομα με συγκεκριμένες ειδικές ανάγκες, χρειάζονται συνεχή βοήθεια… πολλοί από αυτούς είναι κλινήρεις για χρόνια».

Η πόλη απέχει περίπου 60 χλμ. από το Κίεβο. 

17:50

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μπλίνκεν επισκέφθηκε συνοριακό πέρασμα της Πολωνίας όπου εκατοντάδες πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα από την Ουκρανία σε διάστημα μιας ώρας

«Όλος ο κόσμος παρακολουθεί ποιες χώρες στηρίζουν τις βασικές αρχές της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της κυριαρχίας», δήλωσε.

REUTERS
17:50

Ουκρανή πρόσφυγας με τη γάτα της στην αγκαλιά της, διασχίζει τον ποταμό Ιρπίν, κάτω από μια γέφυρα που γκρέμισε ο Ρωσικός βομβαρδισμός

AP Photo/Vadim Ghirda
17:40

Δήμαρχος: Η Χερσώνα δεν έχει άλλη ένοπλη αντίσταση

Ο δήμαρχος της Χερσώνας Ιχόρ Κολυχάιεφ είπε στο CNN «δεν έχουμε περισσότερα όπλα για να αντισταθούμε» στις ρωσικές δυνάμεις που περικύκλωσαν την πόλη. «Οι κάτοικοι της Χερσώνας είναι άοπλοι. Δεν έχουμε όπλα για να αντισταθούμε, να προβάλουμε ένοπλη αντίσταση», τόνισε.

«Δεν έχουμε στρατό στην πόλη. Ο στρατός ηττήθηκε. Ο ουκρανικός στρατός έπρεπε να υποχωρήσει, οπότε δεν υπάρχουν όπλα. Έχουν υποχωρήσει προς τον Νικολάεφ», συνέχισε. «Τα ρωσικά στρατεύματα είναι παντού», επισήμανε και πρόσθεσε ότι η ζωή συνεχίζεται, αλλά όλες οι υπηρεσίες της πόλης έχουν σταματήσει να λειτουργούν.

17:36

Ο Πούτιν κατηγορεί το Κίεβο για την εκκένωση της Μαριούπολης

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία σαμποτάρισε την εκκένωση αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα, αφού οι προσπάθειες διασφάλισης της ασφαλούς διέλευσης απέτυχαν το Σάββατο, σύμφωνα με το Associated Press.

Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις τους, εμποδίζοντας τους αμάχους να διαφύγουν από τις πόλεις.

17:34

Ερντογάν σε Μισέλ: Η Άγκυρα θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι η Τουρκία θα συνεχίσει όλες τις προσπάθειές της για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της, η τουρκική προεδρία. Η Τουρκία που είναι μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και έχει κοινά ναυτικά σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες.

Η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως απαράδεκτη ενέργεια και έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας.

17:31

Η Μόσχα προαναγγέλλει σκληρά, αναλογικά μέτρα κυρώσεων κατά βρετανικών συμφερόντων 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεσμεύτηκε να επιβάλει σκληρά, αλλά αναλογικά μέτρα κατά βρετανικών συμφερόντων στη Ρωσία, εξαιτίας αυτού που αποκάλεσε ως μια «υστερία κυρώσεων» από το Λονδίνο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι η Βρετανία επέλεξε ξεκάθαρα να κινηθεί προς μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία, μην αφήνοντας στη Μόσχα καμία άλλη επιλογή, από το να λάβει απροσδιόριστα μέχρι στιγμής μέτρα ως απάντηση, τα οποία «αναμφίβολα θα υπονομεύσουν τα βρετανικά συμφέροντα στη Ρωσία». 

17:21

Μπόρις Τζόνσον: Τα ελεύθερα ΜΜΕ δεν θα εκφοβιστούν από τη βία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι τα ελεύθερα ΜΜΕ δεν θα εκφοβιστούν από τη βία, καθώς ο ίδιος, σχολίασε θετικά τους ανταποκριτές του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Sky News για την κάλυψη μιας ενέδρας στην Ουκρανία, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

«Ο ελεύθερος Τύπος δεν θα εκφοβιστεί και δεν θα τρομάξει από βαρβαρικές και χωρίς διάκριση πράξεις βίας», ανέφερε ο Τζόνσον στο Twitter.

Την Παρασκευή, το ρωσικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο που προβλέπει την επιβολή ποινής φυλάκισης άνω των 15 ετών κατά οποιουδήποτε εντοπιστεί να διαδίδει “κατασκευασμένες” ειδήσεις, από πρόθεση.

17:12

Πούτιν: Οι κυρώσεις μοιάζουν με κήρυξη πολέμου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι όλα οδεύουν βάσει σχεδίου στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», προειδοποιώντας ότι η Ουκρανία μπορεί να πάψει να υφίσταται ως κράτος εάν οι ηγέτες της συνεχίζουν να αντιστέκονται στην εισβολή. «Αν συμβεί, θα φταίει η Ουκρανική ηγεσία», είπε.

Δήλωσε ότι οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία μοιάζουν με κήρυξη πολέμου στη Ρωσία και υπερασπίστηκε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Μόσχα πρέπει να υπερασπιστεί τους Ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία καθώς και τα δικά της συμφέροντα.

17:09

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 351 Ουκρανοί άμαχοι νεκροί σε συγκρούσεις

Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 351 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 707 τραυματίστηκαν από τότε που άρχισε η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από δέκα ημέρες.

Ωστόσο, ο ΟΗΕ παραδέχεται ότι ο αριθμός είναι πιθανό να είναι «σημαντικά υψηλότερος».

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον 2.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα λέει ότι «η λήψη πληροφοριών από ορισμένες τοποθεσίες όπου διεξάγονται έντονες εχθροπραξίες καθυστέρησε και πολλές αναφορές εκκρεμούσαν ακόμη να επιβεβαιωθούν».

17:00

«Σπαρακτική» η κατάσταση στην Μαριούπολη

Η απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη και την Βολνοβάκα δεν θα ξεκινήσει σήμερα, δηλώνει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού - Προστατέψτε τους αμάχους, προσθέτει σε δραματική έκκληση.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού χαρακτήρισε «σπαρακτική» την κατάσταση στη Μαριούπολη, όπου η απομάκρυνση των αμάχων κατοίκων διεκόπη, καλώντας τα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους στην Ουκρανία, είτε υπάρχουν και λειτουργούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι είτε όχι.

«Κατανοούμε ότι οι επιχειρήσεις ασφαλούς διέλευσης από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα δεν θα ξεκινήσουν σήμερα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τα μέρη σχετικά με την ασφαλή διέλευση αμάχων από τις διάφορες πόλεις που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση», δήλωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

«Οι σκηνές που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις είναι αποκαρδιωτικές», πρόσθεσε η οργάνωση.

Η Ρωσία ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου μια κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, για να επιτραπεί στους αμάχους από τη Μαριούπολη και την πόλη Βολνοβάχα, 60 χιλιόμετρα βόρεια, να φύγουν.

Ωστόσο, η απομάκρυνση των κατοίκων της Μαριούπολης, ενός στρατηγικού ουκρανικού λιμανιού που περικυκλώνεται από ρωσικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, διεκόπη λόγω πολλαπλών ρωσικών παραβιάσεων της εκεχειρίας, κατήγγειλε το δημαρχείο της πόλης νωρίτερα.

16:43

Ένα καρέ που συνοψίζει τη φρίκη του πολέμου

Ουκρανοί συνωστίζονται κάτω από μια κατεστραμμένη γέφυρα καθώς προσπαθούν να φύγουν διασχίζοντας τον ποταμό Ιρπιν στα περίχωρα του Κιέβου.

AP Photo/Emilio Morenatti

16:20

Η Βαρσοβία δεν θα αναγνωρίσει εδαφικές αλλαγές

Η Πολωνία δεν θα αναγνωρίσει οποιεσδήποτε εδαφικές αλλαγές που θα προκληθούν από «απρόκλητη και παράνομη επιθετικότητα» δήλωσε ο υπουργός των Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου, μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό υπουργό των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

16:17

Πούτιν: Όλα οδεύουν βάσει σχεδίου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι όλα οδεύουν βάσει σχεδίου στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης». 

Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία μοιάζουν με κήρυξη πολέμου στη Ρωσία και υπερασπίστηκε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Μόσχα πρέπει να υπερασπιστεί τους Ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία καθώς και τα δικά της συμφέροντα. Συμπλήρωσε πως μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα έκανε τις χώρες που θα την επέβαλαν, εμπόλεμες.

Μιλώντας σε γυναίκες αεροσυνοδούς, είπε ότι η Ρωσία θέλει η Ουκρανία να «αποστρατικοποιηθεί», να «αποναζιστικοποιηθεί» και να έχει ουδέτερο καθεστώς. 

Είπε ότι δεν σκοπεύει να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία.

16:14

Κίεβο: Ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός ρωσικών δυνάμεων καθιστά αδύνατο το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων 

Το Κίεβο ανέφερε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανατολικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένου της πόλης λιμανιού της Μαριούπολης, εμπόδιζαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν στον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός.

«Ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός καθιστά αδύνατο το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων», ανέφερε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί, ότι η Ουκρανία παραβίαζε τις απομακρύνσεις αμάχων «είναι ψευδείς και αποτελούν παραπληροφόρηση για να δικαιολογήσουν τις εγκληματικές ενέργειες του ρωσικού στρατού».

15:56

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Συγκέντρωση και στο Μπερντιανσκ

15:48

Διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας στο Σύνταγμα

INTIME

15:41

Διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας στο Λονδίνο

Διαμαρτυρία κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην πλατεία Τραφάλγκαρ, στο Λονδίνο

REUTERS/Peter Nicholls 

15:31

Ρωσικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε στα περίχωρα της ουκρανικής πόλης Τσερνίχιβ

Η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης (SES) της Ουκρανίας αναφέρει ότι ένα ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε στην άκρη της βόρειας ουκρανικής πόλης Τσερνίχιβ, όπου σημειώνονται έντονες μάχες για σχεδόν μια εβδομάδα.

Το αεροσκάφος συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή, ανέφερε η SES, προσθέτοντας ότι είναι άγνωστο αν υπάρχουν θύματα.

Από τη συντριβή προκλήθηκαν πυρκαγιές σε τέσσερις ιδιωτικές κατοικίες.

Οι κάτοικοι της περιοχής απομακρύνθηκαν μετά την ανακάλυψη τριών βομβών 500 κιλών, ανέφερε το SES.

Οι αρχές δήλωσαν ότι 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή Τσερνίχιβ κατά τη διάρκεια του 24ώρου έως τις 8 το πρωί του Σαββάτου ως αποτέλεσμα βομβαρδισμών. Άλλο ένα άτομο έχασε τη ζωή του από φωτιά.

15:29

Ανησυχία από Σουηδία και Φινλανδία

Η Σουηδία και η Φινλανδία, που και οι δύο δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν ότι θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Reuters αναφέρει ότι η Φινλανδή πρωθυπουργός, Σάννα Μαρίν, έκανε την ανακοίνωση σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μανταλένα Άντερσον. 

15:26

Το Kyiv Independent μεταδίδει ότι νεκρός έπεσε ο Ουκρανός λοχαγός Τσιμπινέιεβ, ο οποίος θεωρείται ήρωας στην Ουκρανία

Ο 34χρονος έπεσε νεκρός σε μάχη κοντά στο Χοστομέλ.

15:12

Βρετανία: Μειώθηκαν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές μέσα στο τελευταίο 24ωρο

Ο ρυθμός των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών και των ρωσικών πυρών πυροβολικού στην Ουκρανία μειώθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις πιστεύεται ότι προελαύνουν στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως ανέφεραν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Η Ουκρανία συνεχίζει να διατηρεί τον έλεγχο στις βασικές πόλεις Χάρκιβ, Τσερνίχιβ και Μαριούπολη», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

«Υπήρξαν αναφορές για οδομαχίες στην πόλη Σούμι. Είναι πολύ πιθανό και οι τέσσερις πόλεις να είναι περικυκλωμένες από ρωσικές δυνάμεις».

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα προελαύνουν προς το νότιο λιμάνι της πόλης Μικολάιβ και υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα ορισμένες δυνάμεις να επιχειρήσουν να παρακάμψουν την πόλη για να δώσουν προτεραιότητα στην προέλασή τους προς την Οδησσό.

15:07

Thread ανάλυσης του Πολ Κρούγκμαν για τη Ρωσική οικομομία

15:03

Συνομιλία Ερντογάν-Πούτιν την Κυριακή

Τερματίστε άμεσα τον πόλεμο θα είναι το μήνυμά του προς τον Ρώσο πρόεδρο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, είπε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, διατύπωσε εκ νέου την προσφορά της Τουρκίας να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της Ουκρανίας και Ρωσίας και κάλεσε για άμεση παύση των εχθροπραξιών. 

Συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς που διατηρεί ούτε με τη Μόσχα ούτε με το Κίεβο.

14:51

Ρωσία: Οικονομικά αντίμετρα

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας περιόρισε το ποσό των χρημάτων που μπορούν να στείλουν οι Ρώσοι σε οικογένειες και συγγενείς στο εξωτερικό στα 5.000 δολάρια το μήνα, ανέφερε το Σάββατο η εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη επιστολή της ρυθμιστικής αρχής.

Οι ρωσικές αρχές έχουν λάβει μια σειρά μέτρων για να περιορίσουν τις εκροές κεφαλαίων εν μέσω κυρώσεων από τη Δύση που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. 

14:48

Ρωσία: Η Aeroflot διακόπτει όλες τις πτήσεις της στο εξωτερικό εκτός από τη Λευκορωσία

Η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot θα διακόψει όλες τις πτήσεις στο εξωτερικό με εξαίρεση αυτές προς και από τη Λευκορωσία από τις 8 Μαρτίου, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η κρατική αεροπορική αρχή της Ρωσίας συνέστησε στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες με αεροσκάφη μισθωμένα στο εξωτερικό να αναστείλουν τις επιβατικές και εμπορικές πτήσεις στο εξωτερικό από τη Ρωσία από τις 6 Μαρτίου και από τις ξένες χώρες προς τη Ρωσία από τις 8 Μαρτίου.

14:44

Λαβρόφ: Η οργισμένη στάση του Ζελένσκι δεν εμπνέει αισιοδοξία για τις συνομιλίες

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι οργισμένες δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν εμπνέουν αισιοδοξία για την τύχη των συνομιλιών, αναφορικά με τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ τόνισε επίσης, ότι η Μόσχα ελέγχει πληροφορίες ότι οι ουκρανικές αρχές ενδέχεται να μην επιτρέψουν την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη της Μαριούπολης, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν νωρίτερα.

14:43

Η Μόσχα κατηγορεί Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι μπλοκάρουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δημιουργήθηκαν κοντά στις πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα της Ουκρανίας και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σε δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.

Η δημοτική αρχή της Μαριούπολης δήλωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία δεν τηρεί πλήρως την κατάπαυση του πυρός και ουκρανικές αρχές είπαν ότι εξετάζουν αναφορές ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν την κατάπαυση του πυρός για να προελάσουν προς τη Μαριούπολη.

14:42

SkyNews: Η Ρωσία άρχισε να «βομβαρδίζει κατά μήκος του διαδρόμου» καθώς ξεκίνησε η εκκένωση της Μαριούπολης

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης μοιράστηκε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση στην πόλη, λέγοντας ότι η προγραμματισμένη κατάπαυση του πυρός κατέρρευσε.

Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι καθώς όσοι στη Μαριούπολη ετοιμάζονταν να φύγουν στις 11 το πρωί, η Ρωσία άρχισε να βομβαρδίζει κατά μήκος του καθορισμένου ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Αυτό θα έπρεπε να είχε επιτρέψει στους Ουκρανούς να κατευθυνθούν ανατολικά, προς τη Ζαπορίζια.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης δήλωσε ότι περιμένει την ανακοίνωση μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός για να εξασφαλίσει την ασφαλή εκκένωση των κατοίκων της Μαριούπολης.

14:32

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η επιχείρηση «Νόστος 4» για απομάκρυνση 25 ατόμων από την Οδησσό

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η επιχείρηση «Νόστος 4» για την απομάκρυνση 25 ατόμων από την Οδησσό, όπως έκανε γνωστό μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Τα 25 άτομα, συνοδευόμενα από τον Γενικό Πρόξενο Δημήτρη Δόχτση, πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας - Μολδαβίας. Στα σύνορα τα ανέμενε κλιμάκιο της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βουκουρέστι.

14:25

Η Ουκρανία είναι «hot» στο Airbnb και ο λόγος είναι συγκινητικός

Βομβαρδισμένα τοπία, διακοπές σε νερό και ρεύμα, ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ανθρώπινη δυστυχία και κίνδυνος απώλειας ζωής. Ασφαλώς δεν είναι ό,τι ονειρεύεται κανείς για τις διακοπές του, όμως οι πόλεις της Ουκρανίας είναι πολύ δημοφιλείς αυτή τη στιγμή στο Airbnb. Διαβάστε αναλυτικά

14:24

Οικονόμου: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να περιορίσουμε το "αποτύπωμα" των οικονομικών συνεπειών της πολεμικής σύρραξης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο Mega ανέφερε πως «οι οικονομικές επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης είναι τεράστιες. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε -και δυστυχώς θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε- είναι πάρα πολύ μεγάλες. Οφείλουμε να το πούμε αυτό στον κόσμο με ρεαλισμό. Βλέπουμε τι γίνεται στη διαμόρφωση των διεθνών τιμών στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο, στο ηλεκτρικό ρεύμα, παντού. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση -όπως και το προηγούμενο διάστημα- παρενέβη, στηρίζει.

Μέχρι τώρα έχουμε δώσει 2 δισ. ευρώ και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να περιορίσουμε το ‘αποτύπωμα' αυτών των συνεπειών. Λέω να το περιορίσουμε, όχι να το μηδενίσουμε, διότι δεν υπάρχει πολιτική ή κυβέρνηση στον κόσμο που να έχει μπορέσει να μηδενίσει τις οικονομικές συνέπειες στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Κατ' αρχάς, η οριζόντια στήριξη σε ό,τι αφορά το ενεργειακό θα συνεχιστεί. Τον Φεβρουάριο ήταν 350 εκατ. Αντίστοιχη στήριξη θα υπάρξει και τον Μάρτιο για νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις».

14:20

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Οι πολίτες της Χερσώνας μας εμπνέουν

Η υπό Ρωσική κατοχή Χερσώνα στο πόδι, σύμφωνα με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος ανάρτησε βίντεο με διαμαρτυρίες πολιτών μπροστά σε Ρώσους στρατιώτες.

«Ο θαρραλέοι πολίτες της Χερσώνας εμπνέουν την Ουκρανία και τον κόσμο! Χιλιάδες ειρηνικοί Ουκρανοί διαμαρτύρονται για τη ρωσική κατοχή μπροστά σε ένοπλους Ρώσους στρατιώτες. Τι πνεύμα. Καλώ όλους σε όλο τον κόσμο: εκφράστε την υποστήριξή σας στους ατρόμητους Ουκρανούς στη Χερσώνα!»

14:10

Η Πολωνία βλέπει εγκλήματα πολέμου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας είπε ότι οι ρωσικές επιθέσεις σε αμάχους και ευαίσθητες ιδιοκτησίες όπως οι πυρηνικοί σταθμοί στην Ουκρανία ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και ζήτησε να διωχθούν σθεναρά.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δήλωσε ότι το δικαστήριο ξεκίνησε μια άμεση ποινική έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

13:57

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Οι περισσότεροι έχουν περάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανατολική Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία και τη βόρεια Ρουμανία.

  • Η Πολωνία έχει δεχτεί σχεδόν 800.000 Ουκρανούς πρόσφυγες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών της χώρας. Περισσότεροι από 106.000 έφθασαν από την Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες, ο υψηλότερος αριθμός από την εισβολή.  
  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε ότι 140.000 άνθρωποι έχουν περάσει στην Ουγγαρία.  
  • Σχεδόν 200.000 έχουν καταφύγει στη Ρουμανία. Η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει ένα διάταγμα το Σάββατο για τη χρήση ενός ταμείου ασφαλείας για τη χρηματοδότηση του κόστους στέγασης κατά μέσο όρο 70.000 ατόμων την ημέρα για 30 ημέρες. Η Ρουμανία ζητά επίσης βοήθεια από την ΕΕ.  
  • Περίπου 20.000 Ουκρανοί έχουν εισέλθει στη Βουλγαρία, ανακοίνωσε η συνοριακή αστυνομία. 

13:54

Πολωνία: Άφιξη του Άντονι Μπλίνκεν για συνομιλίες σχετικά με την ασφάλεια και τους πρόσφυγες από την Ουκρανία 

O Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών έφτασε στην πόλη Ρζεσζόφ που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, τα οποία έχουν διασχίσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται ότι θα συναντηθεί με Πολωνούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου. Η Πολωνία είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Μπλίνκεν θα συζητήσει την αποστολή βοήθειας για την ασφάλειας της Πολωνίας, αλλα και ανθρωπιστικής βοήθειας, αντιδρώντας στην εισβολή.

13:40

Στο σιδηροδρομικό σταθμό του Λβιβ

Μια γυναίκα και ένα παιδί κοιτάζουν από ένα τρένο καθώς φεύγουν από την Ουκρανία προς την Πολωνία λόγω της εισβολής της Ρωσίας.

REUTERS/Kai Pfaffenbach 

13:35

Διακόπτεται η απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη λόγω μη τήρησης της εκεχειρίας

Η απομάκρυνση των αμάχων κατοίκων της Μαριούπολης, μιας πόλης - λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις, σταμάτησε λόγω πολυάριθμων ρωσικών παραβιάσεων της εκεχειρίας, κατήγγειλε το δημαρχείο της πόλης.

Η απομάκρυνση αμάχων, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει το πρωί, «αναβάλλεται για λόγους ασφαλείας», καθώς οι ρωσικές δυνάμεις «συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Μαριούπολη και τα περίχωρά της», ανέφερε η δημοτική αρχή σε ανάρτηση στο Telegram.

Ο δήμος κάλεσε τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στα σημεία εξόδου της πόλης «να επιστρέψουν στα καταφύγια».

«Γίνονται διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την εγκαθίδρυση (κατάπαυσης του πυρός) και τη διασφάλιση της δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου», πρόσθεσε.

Το πρωί, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη ισχύος της κατάπαυσης του πυρός από τις 09:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, για να επιτραπεί στους αμάχους από τη Μαριούπολη και την πόλη Βολνοβάκα, 60 χιλιόμετρα βόρεια, να φύγουν.

13:27

Λαβρόφ: Οι ουκρανικές αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν την αποχώρηση αμάχων για να τους χρησιμοποιήσουν σαν ανθρώπινες ασπίδες

13:25

Ουκρανικά μέσα: Κατέρρευσε η συμφωνία κατάπαυσης πυρός

Ουκρανικά μέσα μεταδίδουν ότι κατέρρευσε η συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Μαριούπολη, λόγω ρωσικών πυρών.

12:57

Κρεμλίνο: Η Δύση συμπεριφέρεται σαν «κακοποιός»

Η Δύση συμπεριφέρεται σαν κακοποιός, ωστόσο η Ρωσία είναι πολύ μεγάλη για να απομονωθεί, καθώς ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δήλωσε το Κρεμλίνο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Δύση επιδίδεται σε «ληστεία» κατά της Ρωσίας και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει.

Δεν διευκρίνισε το είδος της απάντησης, εντούτοις είπε ότι αυτή θα είναι σύμφωνη με τα ρωσικά συμφέροντα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία είναι απομονωμένη», είπε. «Ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος από την Ευρώπη και την Αμερική ώστε αυτοί να απομονώσουν μια χώρα, και ακόμη περισσότερο μια χώρα τόσο μεγάλη όσο η Ρωσία. Υπάρχουν πολλές περισσότερες χώρες στον κόσμο».

Ο Ρώσος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις σε εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας, τότε με αυτό το μέτρο θα έδιναν ένα μεγάλο τράνταγμα στις αγορές ενέργειας. Παράλληλα υπερασπίστηκε την αναγκαία «στιβαρότητα» του νόμου που θέσπισε η Μόσχα για την καταστολή των «ψευδών πληροφοριών» για τον ρωσικό στρατό για να αντιμετωπίσει έναν «πόλεμο πληροφοριών» που διεξάγεται σύμφωνα με το Κρεμλίνo εναντίον της Ρωσίας σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

12:26

Ουκρανία: Οι RSF προσέφυγαν στο ΔΠΔ για το ρωσικό πλήγμα εναντίον της κεραίας τηλεόρασης στο Κίεβο

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) μετά το ρωσικό πλήγμα εναντίον του πύργου της τηλεόρασης στο Κίεβο την Τρίτη, καταγγέλλοντας «ένα έγκλημα πολέμου».

12:13

Αρχές Μαριούπολης: Οι Ρώσοι δεν τηρούν πλήρως την κατάπαυση πυρός

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην Ουκρανία κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν τηρούν τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός κατά μήκος όλης της διαδρομής απομάκρυνσης των αμάχων. «Διαπραγματευόμαστε με τη ρωσική πλευρά για να επιβεβαιώσουμε την κατάπαυση του πυρός κατά μήκος όλου του δρόμου», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το Reuters.

12:12

Μόσχα και Μινσκ συζητούν για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων

O Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε με τον Λευκορώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Μακέι σχέδια για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία, από τους οποίους θα μπορέσουν να φύγουν από τη χώρα οι αλλοδαποί, μετέδωσε το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

12:10

Επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν αύριο

Οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία αύριο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

12:01

ΗΠΑ, Γερμανία και Ολλανδία θα αναπτύξουν περισσότερα στρατεύματα στη Λιθουανία

Η Γερμανία θα αναπτύξει περαιτέρω αεροπορικές δυνάμεις στη Λιθουανία και οι ΗΠΑ θα στείλουν ένα τάγμα του πεζικού με τεθωρακισμένα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Αρβίντας Ανουσάουσκας.

Η ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων, στις οποίες περιλαμβάνονται και επιπλέον στρατεύματα από την Ολλανδία, δεν σχετίζονται με τα στρατεύματα που αναμένονται στη Λιθουανία για τα στρατιωτικά γυμνάσια που θα φιλοξενήσει η χώρα τον Μάρτιο, πρόσθεσε ο ίδιος σύμφωνα με το Reuters.

Με τις δυνάμεις αυτές και αλλά και με όσες θα συμμετάσχουν στα γυμνάσια θα αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των ξένων δυνάμεων του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στη Λιθουανία σε 4.000 ως το τέλος Μαρτίου, από 3.000 που είναι τώρα, επεσήμανε ο k. Ανουσάουσκας. Η Λιθουανία έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ να αυξήσει τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό του στη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

12:00

Περιουσιακά στοιχεία ύψους 140 εκατ. που ανήκαν σε Ρώσους ολιγάρχες έχουν κατασχεθεί στην Ιταλία

Περιουσιακά στοιχεία ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ που ανήκαν σε Ρώσους ολιγάρχες έχουν κατασχεθεί στην Ιταλία μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai.

Οι τελευταίες κατασχέσεις πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Γένοβας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατασχέθηκε η θαλαμηγός Lady M Yacht του Αλεξέι Μορντασόφ. Το πλοίο, αξίας 65 εκατομμυρίων, βρίσκεται στο λιμάνι της Ιμπέρια.

Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφοριες, κατασχέθηκε και η θαλαμηγός Lena Yacht, αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ, που βρίσκεται στο λιμάνι του Σανρέμο και ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Γενάντι Τιμσένκο.

11:19

Εκτός Formula 1 με Μαζέπιν

Η ομάδα της Formula 1 Haas έλυσε το συμβόλαιο με τον Ρώσο οδηγό Νικίτα Μαζέπιν.

10:59

Ανεστάλη η συμμετοχή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στο Συμβούλιο των Χωρών της Βαλτικής

Η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι συντάσσεται με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου των Χωρών της Βαλτικής Θάλασσας (CBSS) στην αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στις εργασίες του Συμβουλίου.

10:58

Οδησσός: Επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών

Νέα επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών από την Οδησσό βρίσκεται σε εξέλιξη.

10:43

Η Ουκρανία είναι «hot» στο Airbnb και ο λόγος είναι συγκινητικός

Βομβαρδισμένα τοπία, διακοπές σε νερό και ρεύμα, ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ανθρώπινη δυστυχία και κίνδυνος απώλειας ζωής. Ασφαλώς δεν είναι ό,τι ονειρεύεται κανείς για τις διακοπές του, όμως οι πόλεις της Ουκρανίας είναι πολύ δημοφιλείς αυτή τη στιγμή στο Airbnb. 

Ασφαλώς οι εκατοντάδες που κλείνουν σπίτια, διαμερίσματα και δωμάτια στο Κίεβο, τη Χερσώνα ή τη Μαριούπολη δεν θέλουν να ζήσουν τον πόλεμο από κοντά. Θέλουν απλά να βοηθήσουν όπως μπορούν τους Ουκρανούς. 

Διαβάστε περισσότερα στο moneyreview.gr

10:43

Αλεξίσφαιροι χαρτοφύλακες, σωσίες και δοκιμαστές φαγητών: Πώς προστατεύεται ο Πούτιν από εκτελεστές

«Κάποιος στη Ρωσία να σκοτώσει αυτόν τον τύπο», είπε ο Αμερικανός Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία.  

Πόσο εύκολο, όμως, είναι κάτι τέτοιο; Ο 69χρονος Πούτιν, ένας πρώην πράκτορας της KGB που βρίσκεται στην εξουσία από το 2000, έχει εμμονή με την ασφάλεια και την υγεία του, είτε αυτό σημαίνει να αποφεύγει τους εκτελεστές ή τον κορωνοϊό. 

Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιεί σωματοφύλακες με αλεξίσφαιρους χαρτοφύλακες και πανίσχυρα όπλα, σωσίες που παίρνουν τη θέση του χωρίς κανείς να τους καταλάβει και δοκιμαστές φαγητών. 

Διαβάστε περισσότερα στο moneyreview.gr

10:42

Eurasia Group για Ουκρανία: Τα 3 σενάρια για τους επόμενους 3 μήνες και η ανατροπή του Πούτιν

Η Ρωσία αποκτά αποσπασματικό έλεγχο περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και του Κιέβου και εγκαθιστά μια κυβέρνηση-μαριονέτα, ενώ ένα ουκρανικό κράτος επιβιώνει με ισχυρή δυτική στήριξη με έδρα την πόλη Λβιβ. Αυτό είναι πλέον το κεντρικό σενάριο της Eurasia Group για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας με ορίζοντα τριμήνου, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς της εταιρείας γεωπολιτικών αναλύσεων, συγκεντρώνει πιθανότητες 55%.

Διαβάστε περισσότερα στο moneyreview.gr

10:26

«66.200 Ουκρανοί έχουν επιστρέψει στη χώρα για να πολεμήσουν»

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι 66.224 Ουκρανοί έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό στη χώρα τους για να πολεμήσουν ενάντια στη ρωσική εισβολή.

10:20

3.155 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα

Συνεχίζονται οι αφίξεις Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (4/3/2022) εισήλθαν στην Ελλάδα 451 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 147 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 283
  • Από Ευζώνους: 21
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 12
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 86 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 49.

Συνολικά από την έναρξη του πολέμου στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 3.155 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 906 ανήλικοι.

10:16

Σκρέκας για ενέργεια: Έχουμε εξετάσει όλα τα σενάρια - Κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να φτάσει ένας πόλεμος

Η επάρκεια ανεφοδιασμού και οι τιμές της ενέργειας είναι τα δύο θέματα που απασχολούν κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναφερόμενος στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. «Έχουμε εξετάσει όλα τα σενάρια και τα πιο δυσμενή, όμως κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να φτάσει ένας πόλεμος», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας.

09:44

Μαριούπολη: «Παράθυρο» πέντε ωρών για την αποχώρηση αμάχων

Οι άμαχοι θα επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη της Ουκρανίας μεταξύ 12:00 και 17:00 ώρα Μόσχας (11:00-14:00 ώρα Ελλάδας και Ουκρανίας), σύμφωνα με τις αρχές της πόλης.

09:22

Μόσχα: Η Ρωσία συνεχίζει την ευρεία επίθεση στην Ουκρανία

Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν την ευρεία επίθεση στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, το οποίο επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο επιβεβαίωσε ότι οι μονάδες του σταμάτησαν τα πυρά και άνοιξαν ανθρωπιστικούς διαδρόμους κοντά στις πόλεις Βολνοβάκα και Μαριούπολη που είχαν περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα.

09:05

Η ανάρτηση του Έλον Μασκ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Τη συμπαράστασή του στην Ουκρανία, αλλά και τη συμπάθειά του «στους σπουδαίους ανθρώπους της Ρωσίας που δεν το θέλουν αυτό» (σ.σ. τον πόλεμο) εξέφρασε ο Έλον Μασκ μέσω Twitter.

 

09:01

H PayPal αναστέλλει τις υπηρεσίες της στη Ρωσία

Η εταιρεία PayPal ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις υπηρεσίες της στη Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters.

08:38

Μόσχα: Κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Οι ρωσικές δυνάμεις θα προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός στις 10:00 ώρα Μόσχας για να επιτρέψουν τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το Interfax.

08:32

Ζελένσκι κατά ΝΑΤΟ για τη μη επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε με οργή στην απόφαση του NATO να μην προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία.

08:25

Ρωσία: Δυτικά μέσα ενημέρωσης αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους

Δυτικά μέσα ενημέρωσης αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία μετά την υιοθέτηση νόμου στη χώρα που ποινικοποιεί τη μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον στρατό και την εισβολή στην Ουκρανία.

08:19

ΗΠΑ: Η αντιπρόεδρος Χάρις θα μεταβεί στην Πολωνία και τη Ρουμανία

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα μεταβεί στην Πολωνία και τη Ρουμανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, για να εκφράσει τη στήριξη των ΗΠΑ στις δύο αυτές χώρες εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Χάρις θα επισκεφθεί τη Βαρσοβία και το Βουκουρέστι από τις 9 ως τις 12 Μαρτίου, διευκρίνισε το γραφείο της σε ανακοίνωσή του.

08:18

Ο Ζελένσκι θα απευθυνθεί στη Γερουσία των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθύνει ομιλία σήμερα στα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην αμερικανική άνω Βουλή.

Η ομιλία, την οποία θα ακολουθήσει συζήτηση, θα γίνει στις 09:30 (ώρα Ουάσινγκτον· στις 16:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με συνεργάτες γερουσιαστών. Την επικοινωνία οργάνωσε η ουκρανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

07:31

Το τέλος του υβριδικού πουτινισμού και η πνευματική φτωχοποίηση

Κάθε μέρα που περνάει αυξάνεται η υπαρξιακή απειλή που βιώνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τη Βέρα Μίχλιν-Σαπίρ. H Μίχλιν-Σαπίρ, αξιωματούχος στο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ μεταξύ του 2010-16 και νυν επισκέπτρια ερευνήτρια στο King’s College του Λονδίνου, είναι η συγγραφέας του βιβλίου «Fluid Russia: Between the National and the Global in the post-Soviet Era». Μιλώντας στην «Κ», εξηγεί ότι ο Πούτιν δεν είχε προετοιμάσει τον κύκλο του –και τη ρωσική ελίτ γενικότερα– για μία εισβολή αυτής της κλίμακας. «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε σοκ», λέει. «Προσπαθούν να καταλάβουν ακριβώς την κατάσταση και τις επιλογές τους, που είναι πλέον τρομερά περιορισμένες. Φοβούνται πως μπορεί να έρχονται και άλλες κυρώσεις. Είναι μια στιγμή της αλήθειας για τον κύκλο αυτό και αναμφίβολα θα μπορούσε να αποτελέσει τη θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων».

07:26

Υπό αποκλεισμό η Μαριούπολη

Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζει να τελεί υπό πολιορκία, υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις, κατήγγειλε ο δήμαρχος της πόλης, ζητώντας να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος.

07:21

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει για μια ακόμη φορά κατεπειγόντως μεθαύριο Δευτέρα στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης· στις 22:00 ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η εισβολή των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ και της Αλβανίας, δήλωσαν χθες Παρασκευή διπλωματικές πηγές.

07:11

Όσα έγιναν χθες, Παρασκευή

  • Μία ακόμα νύχτα αγωνίας στην Ουκρανία, χωρίς να υπάρχει ίχνος αποκλιμάκωσης στον ορίζοντα.
  • Στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου εκτυλίχθηκαν σκηνές αλλοφροσύνης, καθώς γυναικόπαιδα έσπευσαν να αποχωρήσουν από την ουκρανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με υπολογισμούς, έχουν εξέλθει της χώρας περισσότερο από ένα εκατ. άνθρωποι.
  • Ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται 25 χλμ έξω από το Κίεβο. Οι Ουκρανοί που παραμένουν έχουν φτιάξει οχυρώματα και δηλώνουν έτοιμοι για μάχη. 
  • Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κερδίσει έδαφος στον Νότο, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα. Προς το παρόν έχουν καταλάβει τη Χερσώνα, ενώ στο γειτονικό Μαϊκολάιβ σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις.
  • Πληροφορίες από Ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι ο στρατός της χώρας του προχώρησε σε αντεπίθεση στο Χάρκοβο. Στους 47 οι νεκροί από τις αεροπορικές επιθέσεις στο Τσερνίχιβ.
  • Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε με αγωνία, μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο πυρηνικό συγκρότημα στη Ζαπορίζια. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για κάποια διαρροή.
  • «Μαύρο» έριξε η Μόσχα σε Facebook και Twitter, ενώ ο Πούτιν υπέγραψε νομοσχέδιο με το οποίο απαγορεύεται στα ΜΜΕ να διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις» για το στρατό της Ρωσίας, με άλλα λόγια να μεταδίδουν οτιδήποτε ξεφεύγει από το επίσημο αφήγημα περί «ειρηνευτικής αποστολής». Αν κάποιος γράψει/αναφέρει τις λέξεις «πόλεμος» και «εισβολή» στην Ουκρανία, κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης ακόμα και 15 χρόνων.
  • Ήδη ανεξάρτητα ΜΜΕ έβαλαν λουκέτο - η μεγάλη ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta γνωστοποίησε ότι δεν θα μεταδίδει τίποτα για την Ουκρανία, ενώ το BBC, το Bloomberg και το CNN ανέστειλαν τη λειτουργίας τους στη χώρα.
  • Μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις κατά της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε με live stream video σε ορισμένες εξ αυτών λέγοντας: «Αν πέσει η Ουκρανία, θα πέσει όλη η Ευρώπη, στηρίξτε μας!».
  • Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να διεξαχθεί ο τρίτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσική και την Ουκρανική αντιπροσωπεία.