ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Πρόθυμοι ήταν οι Ευρωπαίοι να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους συνεργασία, προκειμένου η Ε.Ε. να αποκτήσει αυθύπαρκτη αμυντική παρουσία, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής (ECFR) που πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Η πλειονότητα πολιτών σε όλη την Ευρώπη εκτιμά ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας τους είναι «προβληματικό» και ότι το παγκόσμιο σύστημα διεθνούς συνεργασίας δεν λειτουργεί στη δίδυμη κρίση της COVID-19 και της κλιματικής αλλαγής. Επιθυμούν επίσης να δουν μεγαλύτερη συνεργασία εντός της Ε.Ε. των «27» για την προετοιμασία των χωρών τους ενόψει της επόμενης πανδημίας.
Πολιτικά συστήματα
Η εμπιστοσύνη στα εθνικά πολιτικά συστήματα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε όλη την Ευρώπη, με την πλειονότητα των κατοίκων της ηπείρου (58%) να πιστεύει ότι οι απλοί ψηφοφόροι δεν έχουν σχεδόν «καμία επίδραση» στη σύγχρονη πολιτική σκηνή.
Οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα (87%), την Ισπανία (80%), την Ιταλία (77%), την Πορτογαλία (72%), τη Γαλλία (69%), την Εσθονία (65%), την Πολωνία (63%) και την Ουγγαρία (52%) είναι πιο πιθανό να θεωρούν «ελαττωματικά» τα εθνικά θεσμικά όργανα. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη στους θεσμούς της Ε.Ε. παραμένει υψηλή. Το 59% των Ευρωπαίων υποστηρίζει τη συνέχιση της συμμετοχής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «27».
Σε 10 από τα 12 κράτη-μέλη που συμμετείχαν στην έρευνα, η επικρατούσα άποψη είναι ότι το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης λειτουργεί αποτελεσματικά, αν και όχι άριστα.
Ο ρόλος της Γαλλίας
Οι Ευρωπαίοι θεωρούν τη Γαλλία –όπου οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες των προεδρικών εκλογών τον επόμενο μήνα– «αξιόπιστο εταίρο» εντός της Ε.Ε. Εμπιστεύονται τη Γαλλία για την προάσπιση των συμφερόντων τους, ιδίως στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, καθώς και στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Οι ειδικοί του ECFR και συγγραφείς της έκθεσης για τη δημοσκόπηση, Σούζαν Ντένισον και Τάρα Βάρμα, πιστεύουν ότι ο επόμενος Γάλλος πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία να αναδιαμορφώσει τον ρόλο της Γαλλίας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «27» και να αναδείξει τη «σημασία της ευρωπαϊκής ισχύος» σε έναν όλο και πιο αβέβαιο και ανταγωνιστικό κόσμο.
Οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι βλέπουν την απειλή από τη Ρωσία ως μια πραγματική πρόκληση για την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Αυτό δείχνει την ανάγκη να διπλασιαστεί η ενίσχυση της συνεργασίας εντός του μπλοκ.
Ενα άλλο εύρημα είναι ότι η Ρωσία θεωρείται μία από τις κύριες «απειλές» για την Ευρώπη σήμερα, μαζί με την πανδημία της COVID-19, την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση.
Θέματα ασφαλείας
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι πιστεύουν πως η χώρα τους χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης σε θέματα ασφάλειας. Αυτό το μοτίβο εμφανίστηκε σε όλες τις χώρες, εκτός από τις Κάτω Χώρες και τη Δανία.