ΜΟΣΧΑ. Η νέα ρωσική νομοθεσία που απειλεί με κάθειρξη 15 ετών όσους «παραπληροφορούν», δηλαδή απομακρύνονται από τη γραμμή του Κρεμλίνου σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε σε μαζική έξοδο μέσων ενημέρωσης από τη Ρωσία, υποχρεώνοντας ακόμη και τη γερμανική εφημερίδα FAZ, που διατηρεί ανταποκριτές στη Μόσχα αδιαλείπτως από το 1956, να τους αποσύρει. Η δρακόντεια νομοθεσία επηρέασε ακόμη και την κινεζική εφαρμογή TikTok, η οποία κλείδωσε το περιεχόμενό της στη Ρωσία, απαγορεύοντας τις αναρτήσεις νέων βίντεο ή livestream. «Προέχει η ασφάλεια των υπαλλήλων μας», ανακοίνωσε η εφαρμογή, στην οποία είχαν στραφεί Ρώσοι χρήστες μετά την αποχώρηση του Facebook και του Twitter από τη χώρα.
Το βαρύ τίμημα της αντίθεσης προς τον πόλεμο του Κρεμλίνου δεν απέτρεψε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από το να κατεβούν εκ νέου την Κυριακή στους δρόμους πολλών πόλεων. Οι συλλήψεις διαδηλωτών ξεπέρασαν τις 5.000, σημειώνοντας ρεκόρ. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, είτε με τα αυτοκίνητά τους προς τη Φινλανδία είτε αεροπορικώς προς την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο, υπό τον φόβο γενικής επιστράτευσης, αλλά και των επιπτώσεων που θα μπορούσαν να έχουν οι κυρώσεις.
Αποχωρούν οι ανταποκριτές μετά τη νέα νομοθεσία για κάθειρξη 15 ετών σε όσους απομακρύνονται από τη γραμμή του Κρεμλίνου σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία.
Στην οικονομική καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις μπορεί να προστεθεί η απομόνωση από το Ιντερνετ, υπό τον φόβο της οποίας οι ρωσικές αρχές έδωσαν εντολή σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες να μεταφέρουν τις ιστοσελίδες τους σε ρωσικούς σέρβερ με ρωσικά ονόματα.
Εν τω μεταξύ, μία ακόμη παραίτηση από τον χώρο του πολιτισμού προστέθηκε στον κατάλογο των καλλιτεχνικών απωλειών της ουκρανικής σύγκρουσης. Ο μουσικός διευθυντής του θεάτρου Μπολσόι της Μόσχας και της μουσικής σκηνής της Τουλούζης της Γαλλίας, Τουγκάν Σογκίεφ, ανακοίνωσε ότι παραιτείται και από τα δύο αξιώματα, καταφερόμενος εναντίον των πιέσεων να «ακυρωθούν» όσοι μουσικοί δεν λαμβάνουν θέση γύρω από τον πόλεμο της Ουκρανίας. «Μου ζητούν να διαλέξω ανάμεσα στον Τσαϊκόφσκι, τον Στραβίνσκι, τον Σοστακόβιτς και τον Μπετόβεν, τον Μπραμς και τον Ντεμπισί», είπε στο μήνυμα που ανάρτησε στο Facebook. «Δεν μπορώ να βλέπω συναδέλφους καλλιτέχνες να πέφτουν θύματα της cancel culture. Εμείς οι μουσικοί είμαστε πρέσβεις της ειρήνης, αντί να μας χρησιμοποιούν για να ενώσουν έθνη και λαούς, μας διχάζουν και μας εξοστρακίζουν».