Ευρώπη: Δραστική μείωση εισαγωγών ρωσικού αερίου

Ευρώπη: Δραστική μείωση εισαγωγών ρωσικού αερίου

Προτάσεις και μέτρα της Κομισιόν με στόχο την πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία πριν από το 2030.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου κατά 2/3 ήδη από φέτος και στην πλήρη απεξάρτηση από ρωσικά ορυκτά καύσιμα «σημαντικά πριν από το 2030» προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του νέου πακέτου για τη διαχείριση της επιδεινούμενης ενεργειακής κρίσης.

Μεταξύ άλλων, οι χώρες οι οποίες διαθέτουν υποδομές αποθήκευσης αερίου καλούνται έως τις 30 Σεπτεμβρίου να έχουν γεμίσει τους αποθηκευτικούς τους χώρους στο 90% της πληρότητας. Αυτό θα επιτευχθεί με αύξηση των εισαγωγών μέσω αγωγών από άλλους προμηθευτές και των εισαγωγών υγροποιημένου αερίου (LNG). «Η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να στηρίξει την κοινή προμήθεια αερίου», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την πράσινη μετάβαση, Φρανς Τίμερμανς.

Σχετικά με το LNG, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει: τον Ιανουάριο οι εισαγωγές έφτασαν τα 10 δισ. κυβικά μέτρα (bcm), ποσότητα-ρεκόρ. Τα πρώτα στοιχεία για τον Φεβρουάριο δείχνουν ότι «ο όγκος (των εισαγωγών LNG) παρέμεινε υψηλός».

Παράλληλα, η Κομισιόν θέτει νέους στόχους για τις καθαρές μορφές αερίου. Διπλασιάζεται ο στόχος παραγωγής βιομεθανίου στα 35 bcm το 2030, ενώ το υδρογόνο προβλέπεται να φτάσει τα 25-50 bcm την ίδια χρονιά.

Τόσο ο κ. Τίμερμανς όσο και η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον υπογράμμισαν τη σημασία στήριξης των πιο ευάλωτων καταναλωτών από τις συνέπειες του διαρκώς διογκούμενου ενεργειακού σοκ. Το νέο πακέτο περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές για τη ρύθμιση των τιμών του ρεύματος από τα κράτη-μέλη ώστε να θωρακιστούν νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Επιπλέον, δίνεται το πράσινο φως για την επιβολή φορολογίας στα υπερβάλλοντα κέρδη που καταγράφουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας των αυξημένων τιμών και την αναδιανομή τους υπέρ των καταναλωτών.

Μοντέλο COVID

«Θα ξεκινήσουμε επίσης διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη για ένα έκτακτο, προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις, παρόμοιο με αυτό που υιοθετήθηκε για την άμβλυνση του αντικτύπου της COVID», είπε η κ. Σίμσον. «Αυτό θα επέτρεπε (στα κράτη-μέλη) να παρέχουν αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις για μέρος της αύξησης του ενεργειακού κόστους που συνδέεται με τη ρωσική εισβολή». Τόσο ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος όσο και η επίτροπος, τέλος, τόνισαν τη συμβολή των απλών καταναλωτών στη μείωση της ζήτησης με μέτρα εξοικονόμησης της κατανάλωσης.

Παρά τις μεγάλες φιλοδοξίες της πράσινης μετάβασης, η Ε.Ε. παραμένει εξαρτημένη σε υψηλό βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα – και ειδικά από τη Ρωσία. Τα τελευταία πέντε χρόνια τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν το 57%-60% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης στην Ε.Ε., η οποία εισάγει το 90% του αερίου που καταναλώνει, το 97% του πετρελαίου και το 70% του άνθρακα.

Η Ρωσία καλύπτει το 45% του αερίου που καταναλώνει η Ε.Ε., ενώ είναι πρώτη επίσης στις εξαγωγές πετρελαίου (27%) και άνθρακα (46%) στην Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή