Σε ψυχιατρείο έπειτα από 20 έτη στο Γκουαντάναμο

Σε ψυχιατρείο έπειτα από 20 έτη στο Γκουαντάναμο

Ο Μοχάμεντ αλ Κατάνι, ο οποίος θεωρείται ο «20ός αεροπειρατής» της 11ης Σεπτεμβρίου, βασανίστηκε άγρια και κατέστη ανίκανος για δίκη.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαναπατρίστηκε στη Σαουδική Αραβία, κατόπιν απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Μοχάμεντ αλ Κατάνι, ο θεωρούμενος 20ός αεροπειρατής της τρομοκρατικής επίθεσης κατά των Δίδυμων Πύργων. Ο Κατάνι βασανίστηκε από τους Αμερικανούς ανακριτές με τέτοια βιαιότητα, ώστε κατέστη ανίκανος για δίκη. Στη Σαουδική Αραβία θα νοσηλευτεί σε ψυχιατρικό κέντρο.

Κυβερνητική επιτροπή συνέστησε την αποφυλάκιση του Κατάνι, ο οποίος παρέμεινε στο Γκουαντάναμο επί 20 χρόνια. Στρατιωτικός γιατρός είχε κρίνει πως η διανοητική του κατάσταση ήταν τέτοια ώστε δεν συνιστούσε απειλή για τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα εάν νοσηλευόταν σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Τη χρονιά που πέρασε, ο ίδιος ιατρός συμφώνησε με το πόρισμα ανεξάρτητων ψυχιάτρων, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ο Κατάνι έπασχε από σχιζοφρένεια και σύνδρομο μετατραυματικού στρες και η περίθαλψή του ήταν αδύνατη στη στρατιωτική φυλακή.

Η δικηγόρος του, Σαγιάνα Καντιντάλ, του Κέντρου Συνταγματικών Δικαιωμάτων, τόνισε ότι η αποφυλάκιση του πελάτη της είχε ήδη καθυστερήσει. «Για 14 χρόνια κάθομαι απέναντι από τον Μοχάμεντ και τον ακούω να μιλάει για ανύπαρκτα πρόσωπα στο δωμάτιο και να κοιτάζει τους τοίχους, κάτι που έκανε ήδη από την εφηβεία του. Με ανακουφίζει το γεγονός ότι την επόμενη φορά που οι φωνές που ακούει, του πουν να φάει σπασμένα γυαλιά, θα βρίσκεται στο ψυχιατρείο και όχι στη φυλακή».

Θεωρείται ο «20ός αεροπειρατής» της 11ης Σεπτεμβρίου –Επαναπατρίστηκε στη Σαουδική Αραβία.

Ο Κατάνι προσπάθησε να εισέλθει στις ΗΠΑ στις 4 Αυγούστου το 2001, αλλά οι Αρχές τον απέλασαν. Αργότερα, έγινε γνωστό ότι επρόκειτο να συναντηθεί στη Φλόριντα με τον Μοχάμεντ Ατα, τον αρχηγό των 19 αεροπειρατών, που την 11η Σεπτεμβρίου 2001 προκάλεσαν τον θάνατο τριών χιλιάδων Αμερικανών. Στα τέλη της ίδιας χρονιάς συνελήφθη στα σύνορα Πακιστάν – Αφγανιστάν. Στο Γκουαντάναμο, το 2002-2003 οι στρατιωτικοί ανακριτές τον ανέκριναν γυμνό, άυπνο επί ημέρες, χωρίς κανέναν οίκτο, καθιστώντας τον τελικά ανίκανο να δικαστεί. Οι δικηγόροι του έκαναν αργότερα γνωστό ότι στην εφηβεία του ο Κατάνι είχε υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και διαγνωστεί με σχιζοφρένεια.

Σε ανακοίνωσή του, το Κέντρο Θυμάτων κατά των Βασανιστηρίων, με έδρα στην Ουάσιγκτον, αναφέρει ότι «έπειτα από 20 χρόνια στη φυλακή, ο Κατάνι έχει την ευκαιρία να αναρρώσει από τα βασανιστήρια που υπέστη, να λάβει ψυχιατρική φροντίδα που δεν έλαβε στο Γκουαντάναμο και ίσως κάποια ημέρα να ανακτήσει τη ζωή του». «Ο επαναπατρισμός του Κατάνι στη Σαουδική Αραβία είναι μία καλοδεχούμενη απόφαση, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν οφείλει να επισπεύσει τις ενέργειές της προκειμένου να κλείσει οριστικά η στρατιωτική φυλακή στο Γκουαντάναμο», καταλήγει η ανακοίνωση.

O Κατάνι είναι ο δεύτερος κρατούμενος του Γκουαντάναμο που αφήνεται ελεύθερος. Τον Ιούλιο προηγήθηκε ο επαναπατρισμός του Μαροκινού Αμπντούλ Νατίφ Λασέρ, η αποφυλάκιση του οποίου είχε αποφασιστεί τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα αλλά «πάγωσε» από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή