Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις από την 14η μέρα εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-live-όλες-οι-εξελίξ-561754528
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις από την 14η μέρα εισβολής

Τραγικές εικόνες έρχονται από τη Μαριούπολη, όπου σύμφωνα με καταγγελίες των Ουκρανικών αρχών, οι Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα νοσοκομείο Παίδων. Σε νέο μήνυμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημά του για επιβολή απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, καθιστώντας υπεύθυνους τους συμμάχους για μία πιθανή ανθρωπιστική καταστροφή. Επέμεινε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να παραδοθεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
00:41

Δεν εγκαταλείπουν το Κίεβο ο Ζελένσκι και το επιτελείο του

Ο πρόεδρος Ζελένσκι και το επιτελείο του παραμένουν στο Κίεβο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας Κύριλλο Τιμοσένκο.

«Ο εχθρός δεν μπορεί να μας νικήσει στο πεδίο της μάχης και επιδίδεται σε μια σειρά από ψευδείς ειδήσεις ότι δήθεν το επιτελείο του προέδρου έχει εγκαταλείψει το Κίεβο. Δεν είναι αλήθεια. Σας μιλώ από την οδό Μπανκόβα, κοντά στο κτίριο όπου ο πρόεδρος και το επιτελείο του εργάζονται. Θα προσπαθήσω να ανεβάζω τέτοια βίντεο όσο συχνότερα μπορώ» δήλωσε.

00:35

Ο Τζόνσον διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι ότι θα αυστηροποιήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας 

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι ότι δεσμεύεται να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, προκειμένου να επιφέρει το μέγιστο οικονομικό κόστος στη Μόσχα.

Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία εν όψει της κρίσιμης συνάντησης Λαβρόφ-Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε χαρακτηρίσει «ανήθικο» τον βομβαρδισμό μαιευτηρίου στη Μαριούπολη.

00:31

ΔΝΤ: Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί μεγάλη ενίσχυση μετά το τέλος του πολέμου

00:28

Ο Ουκρανός πρόεδρος ρωτά γιατί ένα μαιευτήριο ήταν «απειλή» για τη Ρωσία

Ο Ζελένσκι ρώτησε γιατί ένα μαιευτήριο αποτελεί «απειλή» για τη Ρωσία, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram αργά το βράδυ της Τετάρτης.

«Ρωσικές βόμβες έπεσαν σε νοσοκομείο και μαιευτήριο στη Μαριούπολη. Ένα παιδικό νοσοκομείο, ένα μαιευτήριο», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

00:06

Λευκός Οίκος: Θεωρίες συνωμοσίας τα περί βιολογικών όπλων

«Σημειώσαμε τους ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας σχετικά με τα υποτιθέμενα εργαστήρια βιολογικών όπλων των ΗΠΑ και την ανάπτυξη χημικών όπλων στην Ουκρανία. Είδαμε επίσης Κινέζους αξιωματούχους να επαναλαμβάνουν αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας», τόνισε η Τζεν Ψάκι.

00:02

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διαταράξει σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς σιταριού, επιδεινώνοντας μια παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας που προκλήθηκε από την πανδημία.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του ΟΗΕ έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και της αύξησης του κόστους ενέργειας και λιπασμάτων.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση θα επιδεινώσει αυτή την κατάσταση, δεδομένης της σημασίας της Ρωσίας και της Ουκρανίας για την παγκόσμια αγορά σίτου. Μαζί αποτελούν σχεδόν το 30% των εξαγωγών. 

23:51

Αμερικανός ΥΠΕΞ: Η Ιστορία επαναλαμβάνεται

23:46

Ο αριθμός των Ουκρανών που εκκένωσαν πόλεις την Τετάρτη αυξάνεται σε 48.000

Νωρίτερα αυτός ο αριθμός ήταν κοντά στις 40.000, αλλά τώρα έχει αυξηθεί σε 48.000.

Η πλειονότητα εγκατέλειψε τη βορειοανατολική πόλη Σούμι, αλλά άλλοι κατάφεραν να φύγουν από την πόλη Ενέρχονταρ στο νότιο τμήμα και την περιοχή του Κιέβου.

23:25

Πεντάγωνο: «Σχεδόν όλες» οι εκτοξεύσεις ρωσικών πυραύλων έχουν γίνει στο ανατολικό τμήμα

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι «σχεδόν όλοι οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν» από τις ρωσικές δυνάμεις εντός ή εκτός της Ουκρανίας έχουν εκτοξευθεί σε τοποθεσίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Αν σχεδιάζατε μια γραμμή από το Κίεβο μέχρι την Οδησσό, σε ευθεία γραμμή, σχεδόν όλα αυτά τα χτυπήματα γίνονται ανατολικά αυτής της γραμμής», είπε.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν δει εκτοξεύσεις πυραύλων πουθενά κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία ή στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, πρόσθεσε.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 710 εκτοξεύσεις πυραύλων κατά τη διάρκεια της εισβολής τους στην Ουκρανία, δήλωσε νωρίτερα ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ. 

23:23

Στην Αττάλεια ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πυρηνική ασφάλεια στους ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας 

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι γνωστοποίησε ότι θα ταξιδέψει στην Αττάλεια της Τουρκίας, όπου θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συζητήσει μαζί τους το ζήτημα της πυρηνικής ασφάλειας.

23:09

Bloomberg: Η Ρωσική αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία δεν θα παραχωρήσει τίποτα, όπως μεταδίδει το Ria Novosti

Η αντιπροσωπεία της Ρωσίας στις συνομιλίες με την Ουκρανία «δεν θα παραχωρήσει ούτε σημείο», ανέφερε το πρακτορείο RIA.

Οι δύο πλευρές έχουν πραγματοποιήσει τρεις γύρους συνομιλιών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη συνομιλίες στην Τουρκία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα. 

23:06

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι κατάφεραν να ξεφύγουν από τις μάχες σε περιοχές βόρεια του Κιέβου την Τετάρτη

Felipe Dana/AP
22:51

Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τη μεταφορά επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή

Το Πεντάγωνο δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, αλλά είναι ανοιχτό να συνεργαστεί με συμμάχους για άλλους τρόπους ενίσχυσης των δυνατοτήτων αεράμυνας της Ουκρανίας.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε:

  • «Η μεταφορά των αεροσκαφών MIG-29 στην Ουκρανία αξιολογήθηκε ως υψηλού κινδύνου».
  • «Η Ουκρανία διαθέτει αρκετές μοίρες αεροσκαφών - Το κέρδος από την αποστολή των MIG-29 θα είναι χαμηλό και ενδέχεται να κλιμακώσει την ένταση με τη Ρωσία».
  • «Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ότι η Ουκρανία έχει την ανάγκη διαφορετικών όπλων για την άμυνα της».
22:47

Ίρπιν: Ουκρανοί εκκενώνουν την πόλη περνώντας από μία κατεστραμμένη γέφυρα

REUTERS/Mikhail Palinchak 
22:42

Η Sony αναστέλλει τις αποστολές παιχνιδιών στη Ρωσία

Η Sony Corp επιβεβαίωσε ότι το τμήμα παιχνιδιών της θα σταματήσει τις αποστολές λογισμικού και υλικού στη Ρωσία. Αυτό θα περιλαμβάνει αποστολές του νέου παιχνιδιού της, Gran Turismo 7.

Εν τω μεταξύ, η Sony Interactive Entertainment ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τη λειτουργία του PlayStation Store στη Ρωσία. Αυτή είναι η πιο πρόσφατη σε μια μακρά λίστα επιχειρήσεων που διακόπτουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανέστειλαν κάθε δραστηριότητα τα McDonald's, τα Starbucks και η Coca-Cola.

22:39

Mέλη των Ουκρανικών Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας ετοιμάζονται να αποκρούσουν την επίθεση του ρωσικού στρατού στα περίχωρα του Κιέβου

AP Photo/Efrem Lukatsky
22:36

Bloomberg: Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στον ρωσικό προμηθευτή ουρανίου Rosatom.

22:34

Παιδιά παρακολουθούν από ένα βαγόνι τρένου, περιμένοντας να φύγουν για τη δυτική Ουκρανία

AP Photo/Andriy Andriyenko
22:32

Λονδίνο: Μεγάλη συγκέντρωση κατά της εισβολής

AP Photo/Alastair Grant
22:29

ΝΥΤ: Το Ιράν συμφωνεί με τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ιράν, διαμήνυσε στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ότι πρέπει να χρησιμοποιούν τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όταν αναφέρονται στη σύγκρουση στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα ιρανικών ΜΜΕ. 

Αναφερόμενος στο διάσημο σύνθημα του Ιράν κατά τη διάρκεια του πολέμου του με το Ιράκ τη δεκαετία του 1980, «Πόλεμος, πόλεμος, μέχρι τη νίκη», είπε ότι η Ρωσία δεν θα υποχωρήσει μέχρι να πετύχει τη νίκη στην Ουκρανία.

22:22

Το Βατικανό χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη βομβιστική επίθεση στο νοσοκομείο της Μαριούπολης

Ανώτατος αξιωματούχος της Αγίας Έδρας καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση στη Μαριούπολη, χαρακτηρίζοντας την «απαράδεκτη».

Ο Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, είπε στους δημοσιογράφους: «Ο βομβαρδισμός ενός νοσοκομείου είναι απαράδεκτος. Δεν υπάρχουν λόγοι, δεν υπάρχουν κίνητρα για να γίνει αυτό».

22:07

Ζελένσκι στο Sky News: Η Ουκρανία δεν μπορεί να νικήσει τη Ρωσία μόνη της

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε στο Sky News ότι η χώρα του δεν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας από μόνη της και είπε ότι τα έθνη πρέπει να δράσουν τώρα πριν είναι «πολύ αργά».

Μιλώντας μέσα στο γραφείο του στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, επανέλαβε την έκκλησή του προς τη Δύση να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Κατηγόρησε τις χώρες ότι είναι αναποφάσιστες στο θέμα του «κλεισίματος» των ουρανών ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε «τους Ναζί» - και είπε για τα δυτικά έθνη: «Δεν μπορείς να αποφασίσεις να κλείσεις ή να μην κλείσεις... δεν μπορείς να αποφασίσεις . Αν είσαι ενωμένος ενάντια στους Ναζί και αυτόν τον τρόμο, πρέπει να κλείσεις. Μην περιμένεις να σε ρωτήσω πολλές φορές, ένα εκατομμύριο φορές. Κλείσε τον ουρανό. Κλείστε τον ουρανό και σταματήστε τους βομβαρδισμούς». 

22:02

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν αύριο

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στο θέρετρο της Αττάλειας στη νότια Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο μάρτυρα.

Την Πέμπτη προγραμματίζονται συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Εάν η συνάντηση πραγματοποιηθεί, θα είναι οι πρώτες συνομιλίες από τότε που οι Ρώσοι εισέβαλαν στη γειτονική χώρα.

«Ειλικρινά, οι προσδοκίες μου από τις συνομιλίες είναι χαμηλές», είπε ο κ. Κουλέμπα.

  • Η Ουκρανία θέλει κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των εδαφών της και επίλυση όλων των ανθρωπιστικών ζητημάτων.
  • Η Μόσχα απαιτεί από το Κίεβο να λάβει ουδέτερη θέση και να εγκαταλείψει κάθε φιλοδοξία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. 
21:55

Υπουργός Άμυνας ΗΠΑ: Η ρωσική επιθετικότητα έχει «ήδη σκοτώσει και τραυματίσει αθώους ανθρώπους»

Ο Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι η «απρόκλητη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία» έχει «ήδη σκοτώσει και τραυματίσει αθώους ανθρώπους» και έχει αναγκάσει περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους να «φύγουν από τη χώρα τους».

Ο Όστιν μίλησε πριν από μια διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Φινλανδίας Άντι Καϊκόνεν στο Πεντάγωνο την Τετάρτη.

21:52

Αμερικανός αστροναύτης επέστρεψε το μετάλλιο του στον Μεντβέντεφ

Ο διάσημος Αμερικανός αστροναύτης Σκοτ Κέλι ανακοίνωσε πως θα επιστρέψει ένα μετάλλιο που του είχε απονεμηθεί το 2011 από τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

<

21:49

Εικόνα καταστροφής στο Τσερνίχιβ

21:43

Βίντεο: Ρουκέτα πέφτει σε κατοικημένη περιοχή στο Μικολάιβ

21:32

Το γύρο του κόσμου έκαναν οι εικόνες του βομβαρδισμού στο Νοσοκομείο Παίδων της Μαριούπολης

21:17

Μόσχα: Ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 974 ουκρανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταστρέψει 974 ουκρανικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο ανέφερε ότι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν επίσης 97 drones.

21:06

Η κατάπαυση του πυρός που είχε ανακοινώσει η Ρωσία προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους αμάχους ολοκληρώθηκε

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήχησαν σειρήνες στο Κίεβο.

Νωρίτερα, Ουκρανός διπλωμάτης ισχυρίστηκε ότι 40.000 άμαχοι μπόρεσαν να εγκαταλείψουν τις κατεστραμμένες πόλεις, αν και οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη Μαριούπολη και στο Χάρκοβο δεν πέτυχαν.

SkyNews
21:00

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει αύριο Πέμπτη συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν

Η συνομιλία αναμένεται να διεξαχθεί στις 17.30, ώρα Ελλάδος.

20:52

Σύνοψη 14ης ημέρας από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - 20.50

  • Σήμερα συμπληρώνεται η 14η ημέρα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία σημαδεύτηκε από τον βομβαρδισμό Νοσοκομείου Παίδων και Μαιευτηρίου στη Μαριούπολη.
  • Οι εικόνες που φτάνουν από την περιοχή είναι εξαιρετικά σκληρές και αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για 17 τραυματίες.
  • Νωρίτερα, τοπικός αξιωματούχος είχε αναφέρει ότι από την έναρξη της εισβολής έχουν χάσει τη ζωής τους στην πόλη 1.200 άνθρωποι.
  • Η κατάπαυση του πυρός προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι εφαρμόστηκε μερικώς στις πόλεις Σούμι, Μαριούπολη, Κίεβο, Ενερχοντάρ και Χάρκοβο.
  • Η Ουκρανία κατηγορεί τις Ρωσικές δυνάμεις ότι κρατούν ομήρους 400.000 ανθρώπους στη Μαριούπολη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σημειώθηκε σφοδρός βομβαρδισμός και στο Χάρκοβο, αποτρέποντας την έξοδο των αμάχων.
  • Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι η Μαριούπολη, όπου οι συνθήκες περιγράφονται ως «αποκαλυπτικές», βομβαρδίζεται από τα ρωσικά στρατεύματα παρά τη συμφωνία για διάνοιξη ασφαλούς διαδρόμου εκκένωσης αμάχων.
  • Το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι η Ρωσία παραδέχεται πως χρησιμοποιεί θερμοβαρικά όπλα στην Ουκρανία. Λίγο νωρίτερα, η Ρωσία για πρώτη φορά αναγνώρισε ότι χρησιμοποιεί στρατεύσιμους στην Ουκρανία.
  • Οι Ουκρανικές αρχές γνωστοποίησαν ότι η παροχή ρεύματος έχει διακοπεί στον εγκαταλειμμένο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ. Το Κίεβο διαμηνύει ότι δεν γνωρίζει τα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, ο οποίος βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.
  • Ο πρόεδρος Ζελένκσι είπε ότι η διεθνής κοινότητα θα είναι υπεύθυνη για μια μαζική «ανθρωπιστική καταστροφή» εάν δεν συμφωνήσει για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και προειδοποίησε ότι η χώρα του βρίσκεται στο μέγιστο επίπεδο απειλής.
  • Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίζονται ότι 400 Ουκρανοί συνελήφθησαν επειδή διαδήλωσαν στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Χερσώνα.
20:49

Εκκένωσαν Ουκρανικές πόλεις 40.000 άμαχοι

Η Ουκρανία κατάφερε να απομακρύνει δεκάδες χιλιάδες αμάχους μέσα σε μια μέρα, παρά την κατάρρευση των ανθρωπιστικών διαδρόμων στο Χάρκοβο και τη Μαριούπολη.

Ο Ουκρανός διπλωμάτης Ντέιβιντ Αραχαμία ανέφερε ότι 40.000 άνθρωποι κατάφεραν να ξεφύγουν από το επίκεντρο του πολέμου. Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία προσπάθησε να μετακινήσει 100.000 ανθρώπους, αλλά απέτυχε.

20:48

Ρωσικό υπ. Άμυνας: 180.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στη Ρωσία από την Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδόν 180.000 άνθρωποι έχουν τραπεί σε φυγή από την Ουκρανία φτάνοντας στη Ρωσία μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το ρωσικό υπουργείο πρόσθεσε ότι η επιχείρηση για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων «δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, με υπαιτιότητα του Κιέβου» και ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι στη Μαριούπολη είχε φτάσει σε «καταστροφική κλίμακα».

Οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για παραβίαση των εκεχειριών που θα επέτρεπαν την απομάκρυνση αμάχων από εμπόλεμενες ζώνες.

20:40

Δήμαρχος Χαρκόβου: Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται κοντά στην πόλη

Οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίσθηκαν να ανασυντάσσονται κοντά στην ανατολική πόλη Χάρκιβ (Χάρκοβο), δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Ίχορ Τέρεχοφ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση πολύ τεταμένη. Μιλώντας σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, ο Τέρεχοφ είπε ότι οι βομβαρδισμοί της πόλης είναι σε εξέλιξη.

20:35

Ζελένσκι: Η Ρωσία προκαλεί ανθρωπιστική κρίση

«Μίλησα με την πρόεδρο Πελόζι. Ευχαριστώ για τη βοήθεια στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας, για την Αμερικανική ηγεσία στη διεθνή πίεση στη Ρωσία. Ενημερώθηκε για την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε ο επιτιθέμενος. Συζητήθηκαν περαιτέρω βήματα για την υποστήριξη της Ουκρανίας».

20:28

SkyNews: Η Ρωσία παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί θερμοβαρικά όπλα στην Ουκρανία

Το Βρετανικό υπ. Άμυνας σημειώνει: «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί το οπλικό σύστημα TOS-1A στην Ουκρανία, το οποίο αξιοποιεί τη δύναμη των θερμοβαρικών πυραύλων. Αυτό συνδυάζει ένα σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης με θερμοβαρικά βλήματα για τη δημιουργία εμπρηστικών και εκρηκτικών αποτελεσμάτων».

20:24

Ρωσία – αντιπολεμικές διαδηλώσεις: Πάνω από 13.000 συλλήψεις σε 150 πόλεις (χάρτης)

Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι υπολογίζεται πως έχουν συλληφθεί σε συνολικά πάνω από 150 πόλεις της Ρωσίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, επειδή τόλμησαν να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο.

20:23

Είκονα καταστροφής στη Μαριούπολη

AP Photo/Evgeniy Maloletka
20:15

Τραυματισμένη έγκυος αποχωρεί από το κατεστραμμένο μαιευτήριο στη Μαριούπολη

AP Photo/Evgeniy Maloletka
20:11

Ουκρανοί υπάλληλοι έκτακτης ανάγκης μεταφέρουν μια τραυματισμένη έγκυο από το κατεστραμμένο μαιευτήριο στη Μαριούπολη

Ρωσική επίθεση προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε μαιευτήριο στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπως υποστήριξαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
20:06

Μια γυναίκα περπατά έξω από το κατεστραμμένο μαιευτήριο στη Μαριούπολη

AP Photo/Evgeniy Maloletka
20:04

Το αποτέλεσμα του βομβαρδισμού στο Νοσοκομείο Παίδων στη Μαριούπολη

AP Photo/Evgeniy Maloletka
20:01

Το αποτέλεσμα του βομβαρδισμού στη Μαριούπολη

19:55

Δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν: Ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στο Κίεβο

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από δυτικούς αξιωματούχους, οι Ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μια «εντελώς φρικτή» επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς αδυνατούν να ξεπεράσουν τα υλικοτεχνικά ζητήματα που προκαλούν καθυστέρηση στην προέλαση τους.

Σύμφωνα με τον Guardian, δυτικός αξιωματούχος είπε: «Νομίζω ότι έχουμε σοβαρούς λόγους να ανησυχούμε για πιθανή χρήση μη συμβατικών όπλων, εν μέρει λόγω των όσων έχουμε δει να έχουν συμβεί σε άλλα πολεμικά θέατρα. Όπως έχω αναφέρει προηγουμένως, για παράδειγμα, αυτό που έχουμε δει στη Συρία, εν μέρει επειδή είδαμε να οικοδομείται ένα ανάλογο σκηνικό με ψευδείς ισχυρισμούς, καθώς και από άλλες ενδείξεις. Άρα είναι μια σοβαρή ανησυχία για εμάς». 

19:50

Η ρωσική βουλή εξετάζει προτάσεις για ρυθμίσεις στις τιμές των αγαθών

Επιτροπές της ρωσικής βουλής είναι έτοιμες να καταθέσουν προτάσεις για ρυθμίσεις των τιμών σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα αγαθά, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Interfax news, επικαλούμενο βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Αλεξάντερ Χινστέιν, μέλος του κόμματος «Ενιαία Ρωσία», δήλωσε ότι μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία είναι έτοιμη από τις αρμόδιες επιτροπές της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) και μπορεί να κατατεθεί «οποιαδήποτε στιγμή».

19:36

Ανάλυση – Πολ Κρούγκμαν: Πώς επηρεάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία την παγκόσμια οικονομία

«Η κρίση που δημιούργησε ο Πούτιν θα είναι σοβαρή αλλά μάλλον όχι καταστροφική», σύμφωνα με τον νομπελίστα Αμερικανό οικονομολόγο.

19:33

Ένα μωρό από την Ουκρανία φαίνεται μέσα από το παράθυρο του πούλμαν που πέρασε τα σύνορα προς την Πολωνία

Πρόκειται για ένα εκ των χιλιάδων παιδιών που έφυγαν για να σώσουν τη ζωή τους. Σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς τους παρέμειναν στη χώρα για να αμυνθούν.

AP Photo/Daniel Cole

19:29

ΗΠΑ: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί μη κατευθυνόμενες βόμβες σε επιδρομές στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν μη κατευθυνόμενες βόμβες στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Πρόκειται για βόμβες ελεύθερης πτώσης ή «ανόητες βόμβες» (dumb bombs) – για να τονιστεί η αντίθεση με τις λεγόμενες «έξυπνες βόμβες».

«Έχουμε ενδείξεις ότι οι Ρώσοι ρίχνουν πράγματι κάποιες ανόητες βόμβες», δήλωσε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος -- ο οποίος δεν κατονομάζεται -- συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ παρατηρούν «εκτεταμένες καταστροφές σε αστικές υποδομές και αυξημένες απώλειες αμάχων».

Τα σχόλια έγιναν αφότου η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βομβάρδισε ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη, ενώ η Μόσχα διαψεύδει πως εξαπολύει επιθέσεις κατά αμάχων.

19:28

Το μνημείο του ιδρυτή της Οδησσού Δούκα ντε Ρισελιέ καλυμμένο με σάκους άμμου για προστασία εν μέσω της Ρωσικής εισβολής

REUTERS/Liashonok Nina 

19:17

ΠΟΥ: 18 επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις

Ο Δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεΐσους, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι ο οργανισμός έχει επαληθεύσει 18 επιθέσεις στην Ουκρανία εναντίον υγειονομικών εγκαταστάσεων, εργαζομένων στον τομέα της υγείας και ασθενοφόρων, με 10 θανάτους και 16 τραυματίες.

19:06

Μπλίκεν: Παράλογοι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Ρωσία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν σε κοινές δηλώσεις του με τη Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας, είπε ότι δεν μπορεί να θυμηθεί μια εποχή που υπήρξε «τόση ενότητα» μεταξύ των μελών της Δύσης.

«Είμαστε ενωμένοι στην προσπάθεια να ενισχύσουμε τη βοήθειάς μας στον τομέα της ασφάλειας προς τον λαό της Ουκρανίας, ο οποίος υποφέρει σοβαρά λόγω της ανθρωπιστικής καταστροφής που του προκάλεσε η εισβολή της Μόσχας. Και είμαστε ενωμένοι στις προσπάθειές μας να αυξήσουμε το κόστος για το Κρεμλίνο για τη διεξαγωγή αυτού του συνεχιζόμενου πολέμου, ο οποίος έχει ήδη εκτοπίσει περισσότερους από δύο εκατομμύρια Ουκρανούς».

Τόνισε δε ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία είναι «παράλογοι».

Η Λιζ Τρας υποστήριξε ότι η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία προκαλεί «τεράστιο πόνο και βάσανα», ωστόσο «δεν έχει την πρόοδο που σχεδίαζε».

Τόνισε ότι η Δύση «εξέπληξε τον Πούτιν με την ενότητά μας και τη σκληρότητα των κυρώσεων», ενώ «ο γενναίος ουκρανικός λαός τον εξέπληξε με την αποφασιστικότητα και την ηγεσία του».

«Γνωρίζουμε από την ιστορία ότι οι επιτιθέμενοι καταλαβαίνουν μόνο ένα πράγμα», είπε. «Και αυτό είναι δύναμη».

18:48

Κυβερνήτης Μαριούπολης: 17 τραυματίες από την αεροπορική επιδρομή στο νοσοκομείο

Ο περιφερειακός κυβερνήτης της Μαριούπολης ανέφερε ότι μεταξύ των τραυματιών από την καταστροφική αεροπορική επιδρομή βρίσκονται έγκυες.

Ο Παύλο Κιριλένκο σημείωσε ότι το χτύπημα έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια μιας συμφωνημένης κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία, η οποία επρόκειτο να διαρκέσει μέχρι τις 21:00 τοπική ώρα (7 μ.μ. GMT).

Το μέγεθος της καταστροφής αποτυπώνεται στις δορυφορικές εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

18:36

Εναέρια άποψη κατεστραμμένων κτιρίων και στρατιωτικών οχημάτων στο δρόμο, στη Μαριούπολη

REUTERS

 

18:34

Βομβαρδισμένα κτίρια στο Χάρκοβο

REUTERS/Oleksandr Lapshyn

18:30

Συνομιλία Πούτιν - Σολτς για ανθρωπιστικούς διαδρόμους και «διπλωματικές προσπάθειες»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Όλαφ Σολτς συνομίλησαν σήμερα Τετάρτη για «διπλωματικές προσπάθειες» αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη διάνοιξη ανθρωπιστικών οδών για την απομάκρυνση αμάχων, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «επιλογές σχετικά με πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες» και ο Ρώσος πρόεδρος «παρείχε πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές μαχών», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

18:28

ΕΕ: Οι πληροφορίες για εργαστήρια βιολογικού πολέμου στην Ουκρανία είναι πιθανόν ρωσική παραπληροφόρηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σήμερα πως αμφισβητεί την αξιοπιστία των ρωσικών κυβερνητικών ισχυρισμών ότι ανακάλυψαν την ύπαρξη στρατιωτικού βιολογικού προγράμματος στην Ουκρανία, λέγοντας πως η Μόσχα έχει ιστορικό διάδοσης παραπληροφόρησης για βιολογικά όπλα.

«Η αξιοπιστία των πληροφοριών που παρέχονται από το Κρεμλίνο είναι γενικά πολύ αμφίβολη και χαμηλή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο.

«Η ρωσική παραπληροφόρηση έχει ένα ιστορικό προώθησης χειριστικών αφηγήσεων για βιολογικά όπλα και υποτιθέμενα "μυστικά εργαστήρια"», ανέφερε και πρόσθεσε πως η ΕΕ δεν γνωρίζει για οποιαδήποτε ουκρανικά εργαστήρια που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.

18:27

Ουκρανία: Η Ρωσία «απέτυχε σε μεγάλο βαθμό» να τηρήσει τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός

Ο σύμβουλος του ουκρανικού ΥΠΕΣ Βαντίμ Ντενισένκο υποστήριξε ότι η Μόσχα «απέτυχε σε μεγάλο βαθμό» να τηρήσει τις συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός σε έξι περιοχές προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι.

Οι εκκενώσεις ήταν επιτυχείς στη βορειοανατολική πόλη Σούμι και στο Ενέρχονταρ, αλλά δεν ήταν δυνατές από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο.

Πρόσθεσε ότι είχαν μερική επιτυχία στην περιοχή του Κιέβου.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στη Μαριούπολη.

Εικόνες από την εκκένωση της Σούμι

18:15

Ο Μικαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο από το βομβαρδισμό της Μαριούπολης

«Η Μαριούπολη σβήνεται από τους Ρωσικούς βομβαρδισμούς. Σημειώθηκε απευθείας πλήγμα σε μαιευτήριο. Γυναίκες και παιδιά βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Αντί για νέες ζωές – θάνατοι. Δεν θα είναι αρκετό να κλείσουμε τον ουρανό της Ουκρανίας από πυραύλους; Δεν είναι επιχείρημα για να σταματήσει ο φόνος;», τόνισε.

18:12

Το Κογκρέσο σκοπεύει να αποδεσμεύσει 14 δισ. δολάρια για την ουκρανική κρίση

Οι βουλευτές της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων θα ψηφίσουν αργότερα σήμερα για ένα τεράστιο πακέτο σχεδόν 14 δισ. δολαρίων για την ουκρανική κρίση, το οποίο περιλαμβάνει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και χορήγηση όπλων και πυρομαχικών.

Αυτά τα κονδύλια θα επιτρέψουν στο Κίεβο να προστατεύσει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, να καταπολεμήσει τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και να εξοπλιστεί με αμυντικά όπλα. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης περισσότερα από 2,6 δισ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια.

«Οι Ουκρανοί στερούνται τροφής, ρουχισμού, στέγης, ηλεκτρισμού και φαρμάκων», δήλωσε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, καλώντας το Κογκρέσο να δράσει «πολύ γρήγορα».

18:09

Η Κομισιόν επιβάλλει περιοριστικά μέτρα σε 160 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ολιγαρχών σε βασικούς οικονομικούς τομείς και μελών του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

17:59

AFP: Το Κρεμλίνο αναφέρει ότι Πούτιν και Σολτς συζητούν «διπλωματικές» προσπάθειες για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία

17:54

Βίντεο από την αεροπορική επιδρομή στη Μαριούπολη

Ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, Πάβλο Κυριλένκο, δημοσίευσε ένα βίντεο στο Facebook που δείχνει το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν μετά το χτύπημα.

Ο Κυριλένκο έγραψε ότι η Ρωσία «έχει ξεπεράσει τα όρια της ανθρωπότητας. Σταματήστε να αποκαλείτε τον εαυτό σας ανθρώπινα όντα».

17:49

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 516 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει επαληθεύσει 1.424 απώλειες αμάχων από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες - 516 σκοτώθηκαν και 908 τραυματίστηκαν.

Η Υπηρεσία αναφέρει ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι σημαντικά μεγαλύτερος.

17:43

Η Ρωσία παραδέχεται ότι έστειλε και στρατεύσιμους στην Ουκρανία

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας παραδέχθηκε σήμερα ότι ορισμένοι στρατεύσιμοι συμμετείχαν στη σύγκρουση με την Ουκρανία, μετά τις πολλαπλές διαψεύσεις εκ μέρους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε δηλώσει ότι είχαν σταλεί μόνο επαγγελματίες στρατιώτες και αξιωματικοί.

17:42

Ρωσία: Κυβερνητική επιτροπή ανάβει «πράσινο φως» στην κρατικοποίηση ξένων εργοστασίων

Μια κυβερνητική επιτροπή της Ρωσίας ενέκρινε το πρώτο βήμα για την κρατικοποίηση εργοστασίων ξένης ιδιοκτησίας που έκλεισαν τις επιχειρήσεις στη χώρα, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» ανέφερε ότι η επιτροπή υποστηρίζει νομοσχέδιο που επιτρέπει σε εταιρείες με ξένο μετοχικό κεφάλαιο «μη φιλικών κρατών» άνω του 25%, να υπαχθούν σε ρωσική διοίκηση για να αποφευχθεί η χρεοκοπία και να σωθούν θέσεις εργασίας.

 

17:26

Ζελένσκι: Θηριωδία στη Μαριούπολη

«Μαριούπολη. Άμεσο χτύπημα των ρωσικών στρατευμάτων στο μαιευτήριο. Άνθρωποι, παιδιά είναι κάτω από τα συντρίμμια. Θηριωδία! Για πόσο ακόμη ο κόσμος θα είναι συνένοχος που αγνοεί τον τρόμο; Κλείστε τον ουρανό τώρα! Σταματήστε τις δολοφονίες! Έχεις δύναμη αλλά φαίνεται να χάνεις την ανθρωπιά», τόνισε σε tweet ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι.

17:19

FT: Η ΕΕ πρόκειται να προσθέσει 14 ακόμη Ρώσους επικεφαλής επιχειρήσεων στη λίστα κυρώσεων

17:18

Τουλάχιστον 1.200 νεκροί στη Μαριούπολη

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης υποστήριξε ότι τουλάχιστον 1.200 Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς από τότε που ξεκίνησε η εισβολή πριν από 14 ημέρες.

Μιλώντας στο CNN, είπε ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να είναι «τρεις ή τέσσερις φορές μεγαλύτερος».

«Οι αριθμοί είναι πραγματικά απαίσιοι. Χθες, είχαμε επιβεβαιώσει 1.207 θύματα... σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε πραγματικά να υπολογίσουμε πόσους θανάτους έχουμε. Θέλω να πω, είναι τρεις έως τέσσερις φορές περισσότεροι. Δεν είμαστε σε θέση ούτε να μετρήσουμε πόσοι άνθρωποι στους δρόμους σκοτώνονται από βομβαρδισμούς».

Σημείωσε ότι η Μαριούπολη σχεδιάζει να σκάψει ομαδικούς τάφους για να καθαρίσει τα πτώματα από τους δρόμους.

17:14

Σύμβουλος Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι ανοιχτή στο αίτημα περί ουδετερότητας, αλλά δεν θα υποχωρήσει σε εδάφη

«Η Ουκρανία είναι ανοιχτή στο να συζητήσει το αίτημα της Ρωσίας για ουδετερότητα, εφόσον της δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας, αν και δεν θα παραδώσει ούτε μια ίντσα εδάφους», δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

«Είμαστε έτοιμοι για μια διπλωματική λύση», δήλωσε ο Ιχόρ Ζόβκα σε συνέντευξή στο Bloomberg.

Ο ίδιος ενίσχυσε το αίτημα της Ουκρανίας για εγγυήσεις ασφαλείας «από τις ΗΠΑ, από τη Μεγάλη Βρετανία, από τη Γερμανία» και άλλους, λέγοντας ότι «μόνο οι εγγυήσεις ασφαλείας από τη Ρωσία δεν θα είναι αρκετές».

Προϋποθέσεις για συνομιλίες με τον πρόεδρο Πούτιν είναι η κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, είπε ο Ζόβκα.

17:12

Πρωθυπουργός Εσθονίας: Ο Πούτιν θα μας τεστάρει και θα πρέπει να αντισταθούμε

«Ο Πούτιν θα μας τεστάρει και ναι θα πρέπει να αντισταθούμε», ανέφερε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Υπογράμμισε ότι «αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτούς που μάχονται για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, δίνοντας επίσης χρόνο για τις κυρώσεις και τα μέτρα απομόνωσης ώστε να λειτουργήσουν πλήρως. Aυτό από την πλευρά μας απαιτεί συνεχή προσπάθεια».

17:09

Ρωσικό «Σχέδιο Β» στην Ουκρανία;

Ο Βρετανός Στρατάρχης της Αεροπορίας Έντουαρντ Στρίνγκερ μίλησε στο SkyNews, κάνοντας αναφορά σε «Σχέδιο Β» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Είπε ότι το να καταλάβει η Ρωσία την Ουκρανία «δεν είναι τόσο απλοϊκό όσο η τοποθέτηση ενός στρατιώτη σε κάθε τετραγωνικό μίλι της χώρας».

Πρόσθεσε ότι το αρχικό σχέδιο της Ρωσίας ήταν ξεκάθαρα μια επιχείρηση δύο ή τριών ημερών για την κατάληψη των εδρών της κυβέρνησης και την αντικατάστασή τους με καθεστώς-μαριονέτα. Ωστόσο, δεν πήγε καλά αυτό το σχέδιο, τόνισε.

17:08

Οι υπουργοί Ενέργειας της G7 θα συζητήσουν περαιτέρω ενέργειες για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Οι υπουργοί Ενέργειας της G7, της Ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, θα συναντηθούν αύριο, Πέμπτη, για να συζητήσουν τι περισσότερο μπορεί να κάνει η Δύση για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Κουάσι Κουάρτενγκ.

Η Βρετανία έχει δηλώσει ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου έως το τέλος του 2022 και εξετάζει την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, συντασσόμενη με άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια κίνηση για να τιμωρηθεί η Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

17:02

Το νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη καταστράφηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές

Ένα νοσοκομείο παίδων καταστράφηκε ολοσχερώς από ρωσικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης. 

«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία», ανέφερε. 

Σύμφωνα με το SkyNews, δεν έγινε αμέσως σαφές εάν υπήρξαν θύματα.

Η Μαριούπολη έχει περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα και εδώ και μέρες έχει γίνει τόπος σφοδρών βομβαρδισμών. 

Αεροπορικές επιδρομές έχουν στοχεύσει μη στρατιωτικές υποδομές και κατοικημένες περιοχές, ενώ χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς φαγητό, νερό και ηλεκτρισμό.

16:56

Live εικόνα από το χιονισμένο Κίεβο τώρα

16:51

Baltic Pipe – GIPL: Νέοι αγωγοί περιορίζουν την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών από τις οποίες προμηθεύονται την ενέργειά τους, στην σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

16:43

Ο εξελίξεις σχετικά με τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης αμάχων

  • Στην πόλη Ενερχοντάρ, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ο δήμαρχος δήλωσε ότι μια αυτοκινητοπομπή αποχώρησε με προορισμό τη Ζαπορίζια.
  • Στο Κίεβο, άμαχοι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν πολλές πόλεις κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ειδικότερα, ο περιφερειακός ηγέτης Oleksiy Kuleba ανέφερε ότι οι άμαχοι αναμένεται να εγκαταλείψουν τις πόλεις Μπούκα, Ιρπίν, Γκοστομέλ που δέχονται σφοδρούς βομβαρδισμούς.
  • Στο Ιζιούμ, κοντά στο Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία, οι εκκενώσεις μέσω ενός βασικού διαδρόμου προς τη Λοζόβα «πάγωσαν» λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών βομβαρδισμών.
  • Στη Μαριούπολη, η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κρατά ως «ομήρους» 400.000 κατοίκους.
  • Στην πόλη Σούμι οι εκκενώσεις συνεχίστηκαν, με τον δήμαρχο της πόλης να αναφέρει ότι οι πολίτες μπορούν να απομακρύνονται με λεωφορεία και ιδιωτικά αυτοκίνητα. Πάνω από 5.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη την Τρίτη.
Πηγή: skynews
16:26

Αντιπολεμικό κονσέρτο στην καρδιά του Κιέβου (βίντεο)

Η Κλασσική Συμφωνική Ορχήστρα του Κιέβου συγκεντρώθηκε σήμερα στην πλατεία Μαϊντάν, με στόχο την ανάταση του ηθικού όσων παρέμειναν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

 

15:57

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ «παγώνει» τις σχέσεις του με τη Ρωσία

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Νταβός της Ελβετίας από τις 22 έως τις 26 Μαΐου, αποφάσισε να «παγώσει» τις σχέσεις του με τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε σήμερα, διευκρινίζοντας ότι δεν θα έχει καμία σχέση με πρόσωπα ή οντότητες που στοχοθετούνται από κυρώσεις.

«Ύστερα από την καταδίκη της εν εξελίξει επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Φόρουμ συμμορφώνεται με τις διεθνείς κυρώσεις που είναι σε εξέλιξη», δήλωσαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Γαλλικό Πρακτορείο οι διοργανωτές της εκδήλωσης που είναι γνωστή ως Φόρουμ του Νταβός.

15:51

Σολτς: Η Γερμανία σίγουρα δεν θα στείλει πολεμικά αεροσκάφη στην Ουκρανία

Την ελπίδα να βρεθεί λύση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μέσω της διπλωματικής οδού εξέφρασε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ότι δεν έχει νόημα μια στρατιωτική λύση.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ο κ. Σολτς ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία σίγουρα δεν θα στείλει πολεμικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.

15:46

Συνέντευξη Μαργαρίτη Σχοινά στην «Κ»: «Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης, και θα σταθεί στο ύψος των ευθυνών της»

Για «ιστορικές στιγμές» στην πορεία της Ε.Ε. μιλάει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο κ. Σχοινάς σημειώνει ότι οι διαβουλεύσεις των ηγετών των κρατών-μελών στη Σύνοδο των Βερσαλλιών θα είναι «κομβικής σημασίας» για το νέο πακέτο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

15:42

Διχασμένη η ΕΕ για την ένταξη της Ουκρανίας

Διχασμένοι εμφανίζονται οι ευρωπαίοι ηγέτες σχετικά με την άμεση ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Το επίσημο αίτημα του Κιέβου θα τεθεί επί τάπητος στη άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Μαρτίου στις Βερσαλλίες.

Αξιωματούχος που συμμετέχει στις εργασίες προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής αποκάλυψε στο Reuters ότι όλοι οι ηγέτες βλέπουν μεν θετικά την σύσφιξη των δεσμών ΕΕ-Ουκρανίας όμως σημείωσε με νόημα ότι «το ζήτημα της διεύρυνσης είναι πιο περίπλοκο».

15:35

Η Βρετανία εξετάζει την προσφορά αντιαεροπορικών πυραύλων στην Ουκρανία

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει την προσφορά αντιαεροπορικών πυραύλων από την εταιρεία Thales στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αμυνθεί στη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, προσθέτοντας ότι η τεχνολογία αυτή εμπίπτει στον ορισμό των αμυντικών όπλων.

«Είναι ζωτικής σημασίας... η Ουκρανία να διατηρήσει την ικανότητά της να να καταστείλει τη ρωσική αεροπορική επίθεση», είπε ο Ουάλας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Σε απάντηση στα αιτήματα της Ουκρανίας, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να διερευνήσει την προσφορά φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων STARSstreak υψηλής ταχύτητας. Πιστεύουμε ότι αυτό το σύστημα θα παραμείνει εντός του ορισμού των αμυντικών όπλων, αλλά θα επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν καλύτερα τον εναέριό τους χώρο», συμπλήρωσε.

15:22

Ουκρανός ΥΠΕξ: «Όμηροι» στη Μαριούπολη 400.000 Ουκρανοί

Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε όλη την Ουκρανία φαίνεται να λειτουργούν, επιτρέποντας στους ανθρώπους να απομακρυνθούν από πολλές πόλεις πριν ξεκινήσουν ξανά οι επιθέσεις.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι οι Ρώσοι κρατούν «ομήρους» 400.000 πολίτες στη Μαριούπολη, καθώς συνεχίζουν να τη βομβαρδίζουν. Ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει επαληθευτεί από άλλες πηγές.

15:09

Ολλανδία: Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να διακόψει αμέσως την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου και αερίου

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι τάσσεται κατά της διακοπής προμήθειας ρωσικού πετρελαίου και αερίου, καθώς αυτό θα ήταν μη βιώσιμο για τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρέπει να συζητήσουμε τα τρωτά μας σημεία όσον αφορά την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό αέριο. Δεν είμαι υπέρ της διακοπής της παροχής πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία σήμερα, δεν είναι δυνατό γιατί χρειαζόμαστε την προμήθεια και αυτή είναι η δυσάρεστη αλήθεια», είπε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

«Αλλά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να προχωρήσουμε στην πράσινη ατζέντα, για να απελευθερώσουμε τις οικονομίες μας από τον άνθρακα», πρόσθεσε.

15:04

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει αδιακρίτως

Η Ρωσία συνεχίζει να κρατάει αιχμαλώτους πάνω από 400.000 ανθρώπους στη Μαριούπολη, ενώ στέκεται εμπόδιο στην ανθρωπιστική βοήθεια και στις [προσπάθειες] εκκένωσης», αναφέρει στο Twitter ο Ουκρανός υπ. Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Επιπλέον, αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν αδιακρίτως. «Περίπου 3.000 βρέφη δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και τρόφιμα. Ζητώ από όλο τον κόσμο να αναλάβει δράση! Αναγκάστε τη Ρωσία να σταματήσει αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο σε αμάχους και βρέφη», αναφέρει ο Κουλέμπα

15:01

Το Κίεβο ανακοίνωσε πως 14.500 άνθρωποι έχουν φθάσει στη χώρα για να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις

Περίπου 14.500 άνθρωποι έχουν φθάσει τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Συνολικά 12.000 απ' αυτούς είναι Ουκρανοί που επιστρέφουν και θέλουν να συμμετάσχουν στην εθνική αμυντική προσπάθεια, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Επιπλέον το Κίεβο αναμένει πολλούς ξένους να δηλώσουν εθελοντές για να σχηματισθεί μια διεθνής λεγεώνα.

Στη δήλωσή του, το ουκρανικό γενικό επιτελείο υποστηρίζει πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει πάνω από 12.000 στρατιώτες από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Μόσχα είχε κάνει λόγο πριν από λίγες ημέρες για λιγότερους από 500 νεκρούς στρατιώτες, αλλά δεν έχει ανακοινώσει έκτοτε νέους αριθμούς. Το Κίεβο δεν έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα κάποιον αριθμό για τις απώλειες στις τάξεις του. Οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ μίλησαν χθες, Τρίτη, για 47 νεκρούς στις δυνάμεις τους.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, 49 ρωσικά αεροσκάφη, 81 ελικόπτερα και 317 άρματα μάχης έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, όμως οι αριθμοί αυτοί δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

14:59

Επίσκεψη Σολτς στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα

14:54

Eni: Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni, ο οποίος έχει μακροπρόθεσμα συμβόλαια για το φυσικό αέριο με τη ρωσική Gazprom, παρακολουθεί στενά τις διεθνείς εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η Eni θα σεβαστεί πλήρως κάθε απόφαση που λαμβάνεται από τους ευρωπαϊκούς και ιταλικούς θεσμούς», είπε ένας εκπρόσωπος του ομίλου, όταν ρωτήθηκε τι σχεδιάζει η εταιρεία σχετικά με τα συμβόλαια.

14:52

Κουλέμπα: Ζήτησε κατάπαυση του πυρός προκειμένου να πραγματοποιηθούν επισκευές για την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ

Η κρατική επιχείρηση διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποσυνδέσει τον πυρηνικό σταθμό από το δίκτυο, μετέδωσε το Reuters.

Η Energoatom, η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ουκρανίας, προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση ραδιενεργών ουσιών από το εργοστάσιο.

Σε ανάρτηση στο Telegram προειδοποίησε: «Ο άνεμος μπορεί να μεταφέρει το ραδιενεργό σύννεφο σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Ρωσίας και της Ευρώπης».

Εάν συνεχιστεί η κατάσταση, «όλο το προσωπικό θα δεχθεί μια επικίνδυνη δόση ακτινοβολίας», πρόσθεσε.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο εργοστάσιο, το οποίο έχει καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, δεν πραγματοποιήθηκαν επειδή οι μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη, ανέφερε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ μπορούν να παρέχουν ρεύμα για 48 ώρες.

14:51

Δηλώσεις Βρετανού υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας:

  • Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει στην Ουκρανία και άλλους αντιαρματικούς πυραύλους.
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει το ενδεχόμενο να δωρίσει στην Ουκρανία αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα.  
  • Η Ρωσία έχει αποτύχει στον στόχο που είχε θέσει να βγάλει από τη μέση την ουκρανική αεράμυνα.
  • Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ρώσων θα γίνουν ακόμη πιο βάρβαρες.

14:44

Επικεφαλής ουκρανικής Energoatom: Τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από τη Ζαπορίζια δεν έχουν αλλάξει

Καθησυχαστικός αναφορικά με τα επίπεδα ραδιενέργειας τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν αλλάξει στην περιοχή γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια εμφανίστηκε ο επικεφαλής της κρατικής ουκρανικής Energoatom η οποία διαχειρίζεται τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας.  

14:43

Στο Βέλγιο δίδυμα λιοντάρια που απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία

Έφτασαν σε καταφύγιο ζώων στο Βέλγιο ο Τσάρος και ο Τζαμίλ, δύο νεαρά λιοντάρια που απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία.

Η μεταφορά τους ήταν προγραμματισμένη για τον Μάϊο, ωστόσο ρωσικά στρατεύματα φέρεται να απείλησαν πως θα τα πυροβολήσουν.

14:33

Το δίκτυο Discovery θα αναστείλει τη μετάδοση καναλιών και υπηρεσιών του στη Ρωσία

Το δίκτυο Discovery ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναστείλει τη μετάδοση των καναλιών και των υπηρεσιών του στη Ρωσία, καθώς έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων που αποχωρούν από τη χώρα ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Δεκαπέντε από τα σήματα της Discovery Inc, όπως HGTV, Animal Planet, TLC και Eurosport, διανέμονται μέσω της Media Alliance, μιας κοινοπραξίας με τον ρωσικό όμιλο National Media Group.

14:32

Αντιμέτωποι με την οργή πολιτών Ρώσοι στρατιώτες στη Χερσώνα - 400 συλλήψεις (βίντεο)

Σε περισσότερες από 400 συλλήψεις πολιτών, οι οποίοι διαδήλωναν κατά της ρωσικής κατοχής, προχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις στη Χερσώνα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Πολίτες στη Χερσώνα -τη μοναδική ουκρανική πόλη που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, σύμφωνα με το Κίεβο- βγήκαν εκ νέου στους δρόμους, δίχως να φοβηθούν την παρουσία του ρωσικού στρατού και ζητώντας τους να φύγουν από την πόλη τους.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό καθηγητή, πρώην υπουργό Οικονομικών, Τιμόφι Μιλοβάνοφ -ο οποίος δημοσίευσε σχετικό βίντεο- Ρώσοι στρατιώτες χτύπησαν έναν διαδηλωτή. Ακολούθησαν ένταση και πυροβολισμοί στον αέρα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Κατά το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας, μέλη των ρωσικών δυνάμεων συνέλαβαν περισσότερους από 400 ανθρώπους στη Χερσώνα.

14:25

Πρεσβευτής Ε.Ε. στον ΔΟΑΕ: Καταδικάζουμε τις ρωσικές επιθέσεις - Απειλούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας

Ο πρεσβευτής της Ε.Ε. στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι το μπλοκ καταδικάζει έντονα τις στρατιωτικές επιθέσεις της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, και τους κινδύνους που προκάλεσαν σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας.

14:22

Συνάντηση Πούτιν – Ρώσων υπουργών την Πέμπτη

Ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να έχει συνάντηση με τους υπουργούς του την Πέμπτη, 10 Μαρτίου. Στόχος τους: να βρουν τα μέτρα εκείνα που θα τους επιτρέψουν να «ελαχιστοποιήσουν» τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι κυρώσεις της Δύσης στη ρωσική οικονομία.

14:17

EE: Νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας και Λευκορωσίας

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας αποφάσισε η ΕΕ, βάζοντας στο στόχαστρο ολιγάρχες, τράπεζες και περιουσιακά στοιχεία ακόμη και σε κρυπτονομίσματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη λίστα των κυρώσεων περιλαμβάνονται πλέον 160 Ρώσοι ολιγάρχες και μέλη του συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ακόμη, στις κυρώσεις μπαίνει και ο τραπεζικός τομέας της Λευκορωσίας καθώς και η εξαγωγή τεχνολογίας θαλάσσιας ναυσιπλοΐας στη Ρωσία.

Τέλος, στις κυρώσεις περιλαμβάνονται και τα περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονόμισμα. 

14:00

Αναστέλλει τις δραστηριότητες στη Ρωσία και η Mothercare

Την αναστολή των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία βρεφικών ειδών Mothercare, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Reuters θα σταματήσουν την λειτουργία τους 120 καταστήματα της αλυσίδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική αγορά αντιπροσώπευε περίπου το 25% των παγκόσμιων λιανικών της πωλήσεων. Νωρίτερα και η Ηeineken ανακοίνωσε ότι παύει να πωλεί τα προϊόντα της στη Ρωσία.

 

13:58

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Δεν περιμένω πολλά από τις συνομιλίες με τον Λαβρόφ

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι έχει χαμηλές προσδοκίες για τη προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. 

Ο Κουλέμπα επιβεβαίωσε ότι θα παρευρεθεί στις συνομιλίες με τον Λαβρόφ στην Τουρκία αύριο Πέμπτη και παρότρυνε τον Ρώσο ΥΠΕΞ να τις προσεγγίσει «με καλή πίστη [και] όχι με προπαγανδιστική προοπτική».

«Αλλά θα πω ειλικρινά ότι οι προσδοκίες μου για τις συνομιλίες είναι χαμηλές», είπε ο Κουλέμπα. «Επιθυμούμε κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των εδαφών μας και τρίτον, επίλυση των ανθρωπιστικών ζητημάτων».

13:28

Κρεμλίνο: Οι ΗΠΑ κήρυξαν οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία και ότι η Μόσχα θα σκεφτεί σοβαρά τι θα κάνει μετά το αμερικανικό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν, είναι και θα είναι αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας και επεσήμανε ότι οι ροές ενέργειας συνεχίζονται.

13:23

Πολωνός Πρωθυπουργός: Απόφαση του NATO η αποστολή μαχητικών

«Οποιαδήποτε απόφαση να παραχωρηθούν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία πρέπει να ληφθεί από κοινού από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Βιέννη.

13:20

Τηλεφωνική συνομιλία Σίσι – Πούτιν για Ουκρανία

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είχε τηλεφωνική συνομιλία σήμερα με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

13:19

Ρωσία: Απούσα από την ακρόαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ρωσία δεν παρέστη στην ακρόαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τον πόλεμο στην Ουκρανία «λόγω του παράλογου χαρακτήρα της μήνυσης», όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

13:17

Ουκρανία - Τσερνόμπιλ: Κίνδυνος διαρροής ραδιενεργών ουσιών λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού

Ραδιενεργές ουσίες θα μπορούσαν να απελευθερωθούν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας καθώς δεν είναι δυνατή η ψύξη των αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων μετά τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε την Τετάρτη η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ουκρανίας Energoatom.

Οι εργασίες για την επισκευή της σύνδεσης και την αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο, το οποίο έχει καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθούν, επειδή οι μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη, ανέφερε.

12:26

Ζελένσκι: Έχουμε δείξει ότι δεν θα παραδοθούμε

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι κατά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, η Ουκρανία έδειξε ότι δεν θα παραδοθεί.

Ο Ζελένσκι τόνισε επίσης ότι ο κίνδυνος βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο. 

«Είναι το ανθρωπιστικό καθήκον του κόσμου να μας σώσει», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι ξένοι εταίροι της Ουκρανίας θα είναι υπεύθυνοι για μια ανθρωπιστική καταστροφή εάν δεν πάρουν την απόφαση για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

«Δεν είναι παιχνίδι πινγκ πογνκ, είναι οι ζωές μας. Στείλτε αεροπλάνα», τόνισε.
Ανέφερε επίσης ότι μόνο η Πολωνία ανταποκρίθηκε στο εν λόγω αίτημα και πως η Ουάσιγκτον την επέκρινε για αυτό.

Επιπλέον, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι χρειάζεται ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

12:23

Ρούτε: Πιθανό η Γερμανία να ξανασκεφτεί την έξοδο από τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι, ότι θα μπορούσε να φανταστεί τη Γερμανία να επανεξετάζει την απόφασή της να αποχωρήσει από τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

12:14

Κίεβο: Κανονικά λειτουργούν θέρμανση, ηλεκτρισμός και τηλεφωνικές υπηρεσίες

Κανονικά λειτουργεί η παροχή θέρμανσης, ο ηλεκτρισμός και οι τηλεφωνικές υπηρεσίες στο Κίεβο, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Μικόλα Ποβορόζνικ.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι αρχές ευελπιστούν να εκκενώσουν πολύ περισσότερους πολίτες από τις βομβαρδισμένες περιοχές του Ιρπίν, της Μπούχα και του Χοστόμελ στην περιοχή του Κιέβου.

«Έχουμε μέρη για να φιλοξενήσουμε (πρόσφυγες), έχουμε τρένα για να στείλουμε ανθρώπους δυτικά», είπε, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές το πόσους ανθρώπους θα καταφέρουν να βοηθήσουν οι αρχές να διαφύγουν.

12:10

Άγνωστο τι συμβαίνει στο Τσερνόμπιλ

Στην παραδοχή ότι οι ουκρανικές αρχές δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στο κατεχόμενο από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ προέβη ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας.

Το εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στον ουκρανικό Βορρά, διαβόητο για το τραγικό δυστύχημα του 1986, ήταν από τους πρώτους στόχους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και καταλήφθηκε τη δεύτερη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι εγκατέστησε φρουρά γύρω από τις εγκαταστάσεις.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι το μεγαλύτερο εργοστάσιο, στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά.

12:07

Ζαχάροβα: Η Ρωσία δεν επιχειρεί ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης

Η Ρωσία θα επιτύχει τον στόχο να διασφαλίσει ένα ουδέτερο καθεστώς στην Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η ίδια τόνισε ότι θα ήταν καλύτερο αν οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτυγχάνονταν μέσω διαλόγου και έκανε λόγο για «κάποια πρόοδο» στις συνομιλίες.

Κατά την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οι στόχοι της Μόσχας δεν περιλαμβάνουν την ανατροπή της κυβέρνησης του Κιέβου.

11:56

Ρωσική στρατιωτική ετοιμότητα στην ανατολική Μολδαβία

Σε πολεμική ετοιμότητα έχουν τεθεί οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, στην ανατολική Μολδαβία, τη λωρίδα γης ανατολικά του Δνείστερου η οποία ελέγχεται από φιλορωσικό καθεστώς.

Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία, οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, διεξάγουν ασκήσεις αντιμετώπισης αεροπορικού βομβαρδισμού και δηλητηριωδών αερίων, μεταξύ άλλων.

Οι δυνάμεις στην Υπερδνειστερία έχουν ευχέρεια άμεσης πρόσβασης στην περιοχή της Οδησσού, στη νοτιοδυτική Ουκρανία.

11:43

Σε οχυρό έχει μετατραπεί και η Οδησσός

Σε οχυρό έχει μετατραπεί το κέντρο της Οδησσού. Ουκρανοί στρατιώτες έχουν αναλάβει τη φύλαξη της πόλης, ενώ βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν αεροπορικές ή θαλάσσιες επιδρομές των ρωσικών δυνάμεων εισβολής. 

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι δίνει «έντονες μάχες» με τις ρωσικές δυνάμεις έξω από την πόλη Μικολάιφ στα νοτια, η οποία ελέγχει τον δρόμο προς την Οδησσό.

11:41

Ο Πούτιν σπεύδει να σώσει τη ρωσική οικονομία από κατάρρευση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νομοθέτημα που προβλέπει τη χρήση του αποθέματος κρατικών χρημάτων για έκτακτη ανάγκη για την αγορά κρατικών ομολόγων και μετοχών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Η κάκιστη κατάσταση της ρωσικής οικονομίας λόγω των κυρώσεων και των αποχωρήσεων ξένων επιχειρήσεων, μαζί με τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις του ρωσικού αξιόχρεου, οδηγούν τη Μόσχα στη λήψη και άλλων έκτακτων μέτρων, με τον κ. Πούτιν να υπογράφει και αναστολή αποπληρωμής δανείων αλλά και μια νέα αμνηστία κεφαλαίου, που ενθαρρύνει τους πολίτες να βάλουν στους λογαριασμούς των τραπεζών κεφάλαια χωρίς ερωτήσεις.

11:33

Heineken: Σταματά τις δραστηριότητές της στη Ρωσία

Η Heineken ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.

Η ολλανδική εταιρεία δήλωσε ότι θα σταματήσει τις πωλήσεις, την παραγωγή και τη διαφήμιση της μπίρας Heineken στη χώρα.

Επιπλέον, θα προβεί άμεσα σε βήματα για να αποκλείσει τη Ρωσία από τις ευρύτερες δραστηριότητές της, ενώ είπε ότι δεν θα «δέχεται πλέον κανένα καθαρό οικονομικό όφελος που προέρχεται από τις ρωσικές δραστηριότητές μας».

Η Heineken είχε ήδη ανακοινώσει ότι σχεδίαζε να σταματήσει όλες τις νέες επενδύσεις και εξαγωγές στη Ρωσία.

11:31

Σε ελεύθερη πτώση το ρούβλι στη Μόσχα

Κατακρημνίζεται το ρούβλι στο χρηματιστήριο της Μόσχας που λειτουργεί ξανά την Τετάρτη ύστερα από πέντε μέρες αλλά μόνο για πολύ περιορισμένες συναλλαγές, υπό κρατικό έλεγχο. Μέσα σε λίγη ώρα του ρούβλι έχασε το 8% της αξίας του έναντι του δολαρίου, πέφτοντας στα 120 ανά δολάριο. Σε διεθνείς αγορές είναι ακόμη χαμηλότερα.

Η αγορά μετοχών της Μόσχας παραμένει κλειστή από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δηλαδή επί δύο εβδομάδες.

11:29

H Ε.Ε. ανακοινώνει νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας, Λευκορωσίας

Σε συμφωνία για περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συμφωνεί η Ε.Ε., σύμφωνα με αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το AFP.

11:24

Το Κιέβο μετατρέπεται σε οχυρό

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, οι κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας πήγαιναν για ψώνια, έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο ή βρίσκονταν στις δουλειές τους.

Η ρωσική εισβολή όμως άλλαξε τα πάντα. Πλέον, οι κάτοικοι του Κιέβου δίνουν μάχη για τις ζωές τους. Απλοί πολίτες, οι οποίοι εντάχθηκαν εθελοντικά στις δυνάμεις του στρατού, βοήθησαν στην κατασκευή σημείων άμυνας με στρατιωτική ακρίβεια και τώρα έχουν αναλάβει τη φύλαξή τους.

11:24

Νέα άνοδος για τις τιμές του αργού

Οι τιμές του αργού πετρελαίου κατέγραφαν νέα άνοδο την Τετάρτη, ενώ τα ασιατικά χρηματιστήρια δυσκολεύονταν να βρουν κάποιο στήριγμα, με τους επενδυτές να αξιολογούν τον αντίκτυπο από την κλιμακούμενη σύγκρουση στην Ουκρανία και την απαγόρευση των ΗΠΑ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

To Brent κινείτο στα 130,38 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 1,88%, κάτω από το υψηλό των 139,13 δολαρίων που έφτασε τη Δευτέρα.

11:13

Βρετανία: Κατασχέθηκε αεροσκάφος στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά Ρωσίας

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε χρήση των νέων κυρώσεων για να κατασχέσει αεροσκάφος, αφού κατέστησε ποινικό αδίκημα την πτήση ή την προσγείωση ρωσικών αεροπλάνων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

10:43

Νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων - AFP: Συμφωνία για ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Ουκρανία και Ρωσία συμφώνησαν για απομάκρυνση αμάχων τις επόμενες ώρες μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, σύμφωνα με το AFP, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της ουκρανικής πλευράς.

Κατά την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ, θα γίνει προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων μέσω έξι ανθρωπιστικών διαδρόμων. Η ίδια τόνισε, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός στις περιοχές που εκκενώνονται -μεταξύ άλλων στη Μαριούπολη- από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και προέτρεψε τις ρωσικές δυνάμεις να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους για τοπικές εκεχειρίες.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Σούμι δήλωσε ότι άμαχοι με ιδιωτικά αυτοκίνητα άρχισαν να φεύγουν το πρωί από την πόλη, μετά τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

10:07

Φον ντερ Λάιεν: Η Ε.Ε. έχει αρκετό φυσικό αέριο για αυτόν τον χειμώνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αγοράσει αρκετό υγροποιημένο φυσικό αέριο ώστε να μην εξαρτάται από τις ρωσικές εισαγωγές ως το τέλος του χειμώνα, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε -μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ARD- ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να προκαλέσουν τον μέγιστο αντίκτυπο στη Μόσχα, ενώ προκαλούν την ελάχιστη δυνατή ζημία στις δυτικές οικονομίες.

10:04

Η Μόσχα μειώνει τη χρήση αμερικανικού δολαρίου

Η Ρωσία μειώνει τη χρήση αμερικανικών δολαρίων στα αποθεματικά της και τους εξωτερικούς διακανονισμούς της μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση στη χώρα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο δηλώσεις του διευθυντή οικονομικής συνεργασίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Η αντίδραση της Ρωσίας στις δυτικές κυρώσεις θα χαρακτηρίζεται από ευαισθησία και ακρίβεια, η Ρωσία επεξεργάζεται μέτρα προς όλες τις κατευθύνσεις, πρόσθεσε το RIA επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών.

10:04

Ουκρανός αξιωματούχος: 10 νεκροί από ρωσική επίθεση στο Σεβεροντονέτσκ

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Σεβεροντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το AFP.

10:00

Πολωνία για MiG-29: «Θα δράσουμε μόνο εντός του πλαισίου του NATO»

Η Πολωνία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ό,τι αφορά την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία αλλά μόνο εντός του πλαισίου του NATO, όπως δήλωσε σύμβουλος του Πολωνού προέδρου σήμερα Τετάρτη, αφότου οι ΗΠΑ απέρριψαν μια πρόταση να τεθούν πολωνικά αεροσκάφη στη διάθεση της Ουάσιγκτον.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν αυτά τα αεροπλάνα να φτάσουν στην Ουκρανία από αμερικανικές βάσεις», δήλωσε ο Γιακούμπ Κουμόχ. «Η Πολωνία είναι έτοιμη να δράσει, αλλά μόνο εντός του πλαισίου της Συμμαχίας, εντός του πλαισίου του NATO».

09:57

Το Κίεβο απαγορεύει τις εξαγωγές ειδών δημητριακών, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας απαγόρευσε τις εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται απόφαση του ουκρανικού υπουργικού συμβουλίου.

09:49

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Οι κυρώσεις στις εναέριες μετακινήσεις απειλούν την ασφάλεια των ρωσικών πτήσεων

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. στις εναέριες μετακινήσεις, απειλούν την ασφάλεια των ρωσικών επιβατικών πτήσεων, όπως μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

09:48

Έξι προτάσεις Μητσοτάκη για την ενεργειακή κρίση – Επιστολή στην Κομισιόν

Σχέδιο έξι σημείων προτείνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την αντιμετώπιση της κλιμάκωσης που παρατηρείται στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου.

09:23

Οι ΗΠΑ στέλνουν πυραύλους Patriot στην Πολωνία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν δύο πυροβολαρχίες Patriot στην Πολωνία, προκειμένου η χώρα να ενισχύσει την άμυνά της.

09:13

«Να αντέξουμε άλλες 7 έως 10 μέρες»

Η απροσδόκητα χαοτική επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες στρατεύματα και εκατοντάδες οχήματα να έχουν κολλήσει στους δρόμους βορειοδυτικά της πρωτεύουσας για αρκετές ημέρες. Ομως αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Μόσχα ξεπερνά σταδιακά τα προβλήματα εφοδιασμού και θα μπορούσε να πραγματοποιήσει επίθεση στο Κίεβο εντός των επόμενων ημερών.

Το έγκυρο Institute for the Study of War, ένα think tank με έδρα την Ουάσιγκτον, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ρωσικές δυνάμεις τώρα «συγκεντρώνονται στα ανατολικά, βορειοδυτικά και δυτικά προάστια του Κιέβου» προετοιμάζοντας μια «επίθεση στην πρωτεύουσα στις επόμενες 24 με 96 ώρες».

Η επιτυχία του εγχειρήματος, προσθέτει το thinκ tank, θα εξαρτηθεί εν μέρει από το πόσο αποτελεσματικά είναι τα ρωσικά στρατεύματα στο να  «ανεφοδιάσουν, να αναδιοργανώσουν και να σχεδιάσουν» εκ νέου μετά την αρχική εισβολή που ειδικοί πιστεύουν ότι κατέρρευσε λόγω εσφαλμένων υποθέσεων.

Από ουκρανικής πλευράς κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες 7 έως 10 μέρες. «Η Ουκρανία πρέπει να ανακόψει την επίθεση της Ρωσίας για τις επόμενες 7 έως 10 ημέρες ώστε να έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί στη Μόσχα τον ισχυρισμό ότι νίκησε, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, είπε ότι η Ρωσία επιθυμεί απελπισμένα τουλάχιστον κάποιου είδους νίκη, αναφέροντας τις πόλεις της Μαριούπολης ή την πρωτεύουσα ως τους πιο πιθανούς στόχους.

«Χρειάζονται τουλάχιστον κάποια νίκη προτού οδηγηθούν σε τελικές διαπραγματεύσεις», έγραψε ο Ντενισένκο στο Facebook.

«Ως εκ τούτου, το καθήκον μας είναι να σταθούμε για τις επόμενες 7-10 ημέρες».

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian 

08:56

Βενεζουέλα: Ελεύθεροι αφέθηκαν δύο Αμερικανοί πολίτες

Οι αρχές της Βενεζουέλας άφησαν ελεύθερους δύο Αμερικανούς χθες Τρίτη, χειρονομία σε ένδειξη καλής θέλησης προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ με φόντο τις πρώτες επίσημες διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Καράκας έπειτα από τρία και πλέον χρόνια.

Η απελευθέρωση των δύο πολιτών των ΗΠΑ καταγράφηκε την ημέρα που ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, εξαιτίας της εισβολής ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να στραφεί στη Βενεζουέλα για να υποκαταστήσει τις ρωσικές εισαγωγές καθώς οι τιμές των καυσίμων καταγράφουν ιλιγγιώδη άνοδο.

08:46

Μόσχα: Οι Ουκρανοί ετοίμαζαν επιθέσεις στο Ντoνμπάς

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε απόρρητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η Ουκρανία σχεδίαζε επίθεση τον Μάρτιο σε φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

EPA/ROMAN PILIPEY

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα των -έκτασης έξι σελίδων εγγράφων- (γραμμένα στα ουκρανικά) τα οποία κατά τις ρωσικές πηγές φαίνεται να περιγράφουν προετοιμασίες μάχης για τακτικές στρατιωτικές μονάδες.

08:40

Το CERN «παγώνει» τις συνεργασίες με τη Ρωσία

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ανακοίνωσε ότι δεν θα κάνει νέες συνεργασίες με ρωσικούς επιστημονικούς φορείς.

08:35

Βρετανία: Οι ουκρανικές δυνάμεις αμύνονται με επιτυχία κατά των ρωσικών αεροσκαφών

Η Βρετανία δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις της ουκρανικής αεράμυνας έχουν σημειώσει επιτυχία έναντι των ρωσικών αεροσκαφών, αποτρέποντας πιθανώς τη Ρωσία από το να καταλάβει τον έλεγχο του εναερίου χώρου της χώρας.

«Οι ουκρανικές εναέριες δυνάμεις άμυνας φαίνεται να έχουν σημειώσει σημαντική επιτυχία κατά των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών της Ρωσίας, πιθανώς αποτρέποντάς τα από τα να επιτύχουν οποιονδήποτε βαθμό ελέγχου του εναερίου χώρου», δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στο Twitter.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Βρετανίας, οι ρωσικές δυνάμεις δεν είχαν σημαντικά οφέλη στις μάχες βορειοδυτικά του Κιέβου.

08:13

Εκκένωση στο Σούμι

Περίπου 5.000 άνθρωποι και 1.000 οχήματα απομακρύνθηκαν από το Σούμι, στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

EPA

 

07:57

Οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στον πόλεμο της Ουκρανίας συνοπτικά

Η 13η νύκτα του πολέμου στην Ουκρανία τέλειωσε με τις σειρήνες να ηχούν στις μεγάλες ουκρανικές πόλεις και εκρήξεις να ακούγονται στα περίχωρα του Κιέβου και σε άλλα σημεία της χώρας, ενόψει ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους που ανακοίνωσε μονομερώς η Μόσχα.

Ακολουθούν οι σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων 12 ωρών στο πόλεμο της Ουκρανίας:

  • Σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του Κιέβου, ηχούν από τα ξημερώματα σειρήνες για να σπεύσουν στα καταφύγια οι πολίτες προ πιθανού αεροπορικού βομβαρδισμού.
  • Αμφότερα σκέλη της διαδικασίας εκκένωσης της πόλη Σούμι από αμάχους, στα βορειοανατολικά, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκίνησε το βρετανικό κοινοβούλιο με την ομιλία του προς τους βουλευτές του Ηνωμένου βασιλείου σε απ' ευθείας σύνδεση από το γραφείο του στο Κίεβο.
  • Στην ομιλία του ο Ουκρανός ηγέτης επικαλέστηκε τη θρυλική ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, λέγοντας «θα τους πολεμήσουμε στις παραλίες, στα χωράφια, στις ακτές, στους δρόμους».
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πλήρη απαγόρευση στις ΗΠΑ των εισαγωγών πετρελαίου, αερίου και άνθρακα από τη Ρωσία.
  • Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι ήδη 2 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν φύγει από την Ουκρανία, καθιστώντας αυτή τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Οι εταιρείες-κολοσσοί McDonald's, Starbucks και Coca-Cola προστέθηκαν στη μακρά λίστα των δυτικών επιχειρήσεων που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία.
07:53

Συνάντηση Λαβρόφ - Κουλέμπα στην Τουρκία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ταξιδεύει σήμερα στην Τουρκία όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα.

 

07:37

ΗΠΑ: Ανησυχία ότι η Ρωσία θα καταλάβει εργαστήρια έρευνας για «βιολογικά» όπλα

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέφρασε χθες Τρίτη την «ανησυχία» ότι οι ρωσικές δυνάμεις ίσως προσπαθήσουν να «καταλάβουν» δομές έρευνας για «βιολογικά» όπλα στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία διαθέτει εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας, και είμαστε πράγματι ανήσυχοι αυτό το διάστημα για την πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις να αποπειραθούν να τις καταλάβουν», είπε η τρίτη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, Βικτόρια Νούλαντ, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης.

07:31

«Κρατάμε ακόμα το Κίεβο»

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας λέει ότι συνεχίζει να κρατά το Κίεβο παρά τις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων τη νύχτα, ενώ οι μάχες συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Bάσει της τελευταίας ενημέρωσης υπάρχουν μάχες στα βόρεια και βορειοδυτικά και συγκεκριμένα στο Polisky και στο Volyn , κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας. Μάχες στους οικισμούς Nizhyn, Ivanytsia, Trostyanets και επίσης στην πόλη Chernihiv.

07:27

Εχασαν επαφή με Τσέρνομπιλ

Τα συστήματα που επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο των πυρηνικών υλικών στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας έχουν πάψει να μεταδίδουν δεδομένα στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ανακοίνωσε ο θεσμός χθες Τρίτη.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και οι δυνάμεις της κατέλαβαν αμέσως τον έλεγχο του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού στο Τσερνόμπιλ, όπου σημειώθηκε το κατά πολλούς χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία το 1986.

07:26

Με εκρήξεις και αντιαεροπορικές σειρήνες ξύπνησαν οι κάτοικοι στο Κίεβο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι σειρήνες συναγερμού ηχούσαν διαρκώς, ενώ εκρήξεις ακούγονταν στα προάστια. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία ακόμη ρωσική στρατιωτική φάλαγγα κινείται ήδη από τα βορειοανατολικά, με κατεύθυνση προς την ουκρανική πρωτεύουσα.