Baltic Pipe – GIPL: Νέοι αγωγοί περιορίζουν την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Baltic Pipe – GIPL: Νέοι αγωγοί περιορίζουν την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών από τις οποίες προμηθεύονται την ενέργειά τους, στην σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αγωγός φυσικού αερίου Baltic Pipe πρόκειται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νορβηγία στην Πολωνία μέσω Δανίας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, ο εν λόγω αγωγός θα είναι έτοιμος φέτος, πριν από τα τέλη Νοεμβρίου. Εάν όλα κυλήσουν βάσει σχεδίου, θα καλύπτει περίπου το 50% των πολωνικών αναγκών σε φυσικό αέριο ετησίας.  

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε, επιβεβαιώνει από την πλευρά του το σχετικό χρονοδιάγραμμα, υποστηρίζοντας πως ο μήκους 274 χιλιομέτρων Baltic Pipe θα είναι όντως έτοιμος πριν από το τέλος του 2022. Σημειωτέων ότι νορβηγικό φυσικό αέριο στέλνουν στην κεντρική Ευρώπη εδώ και χρόνια οι αγωγοί Europipe I και Europipe II. 

Σύμφωνα με τη Δανή πρωθυπουργό Μέτε Φρέντερικσεν, από τον αγωγό Baltic Pipe που οδεύει προς ολοκλήρωση πρόκειται μάλιστα να επωφεληθούν και άλλες χώρες, εκτός της Πολωνίας.

Η Βαρσοβία θα απορροφά, βέβαια, το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου του Baltic Pipe, ωστόσο θα υπάρχει – σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Δανίας – και ένα ποσοστό περίπου 20% που θα καταλήγει σε άλλες χώρες, εκτός Πολωνίας.

Σημειώνεται πως οι εργασίες για την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού είχαν διακοπεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, από την άνοιξη του 2021 και έπειτα, λόγω περιβαλλοντικών ενστάσεων. Πίσω στις αρχές Μαρτίου ωστόσο, η αρμόδια Αρχή της Δανίας (Danish Environmental Protection Agency – DEPA) έδωσε το πράσινο φως για την επανεκκίνηση των εργασιών.  

Baltic Pipe – GIPL: Νέοι αγωγοί περιορίζουν την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο-1
Πηγή: baltic-pipe.eu/the-project/

Μέσα στους επόμενες μήνες αναμένεται, όμως, να τεθεί εσπευσμένα σε λειτουργία και ένας άλλος αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει το δίκτυο της Πολωνίας με τη Λιθουανία.

Ο αγωγός GIPL (Gas Interconnection Poland –Lithuania), όπως ονομάζεται, αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί τον ερχόμενο Μάιο, ελαφρώς νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ο λόγος για έναν αγωγό («διπλής κατεύθυνσης», με δυνατότητα μεταφοράς 2,4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως) που θα ενώνει το δίκτυο φυσικού αερίου της Πολωνίας με τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Klaipeda στη Λιθουανία, έναν τερματικό σταθμό από τον οποίο οι Λιθουανοί ήδη, έχοντας ξεκινήσει από το 2021, στέλνουν φυσικό αέριο στην Φινλανδία.

Από τις αρχές του 2020 έχει τεθεί σε λειτουργία, όμως, και ένας άλλος αγωγός φυσικού αερίου: ο Balticconnector, που συνδέει την Εσθονία με τη Φινλανδία, ενώ στη γειτονική της Εσθονίας Λετονία λειτουργεί και η εγκατάσταση υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου Inčukalns UGS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή