Πόλεμος στην Ουκρανία: Καθησυχάζει η ΙΑΕΑ για το Τσέρνομπιλ 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καθησυχάζει η ΙΑΕΑ για το Τσέρνομπιλ 

Καθησυχαστική είναι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για την κατάσταση του πυρηνικού σταθμού Τσέρνομπιλ, στις εγκαταστάσεις του οποίου έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω των μαχών.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ. Καθησυχαστική είναι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για την κατάσταση του πυρηνικού σταθμού Τσέρνομπιλ, στις εγκαταστάσεις του οποίου έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω των μαχών. Πέρα από τον αντιδραστήρα που εξερράγη το 1986 και ο οποίος έχει καλυφθεί από τόνους τσιμέντου και διπλό κέλυφος, στις γειτονικές εγκαταστάσεις φυλάσσονται οι 20.000 ράβδοι πυρηνικού καυσίμου των υπόλοιπων αντιδραστήρων, οι οποίοι συνέχιζαν να λειτουργούν έως το 2000.

Οι ράβδοι είναι εμβαπτισμένες σε νερό το οποίο κυκλοφορεί ώστε να τις ψύχει και η διακοπή της ηλεκτροδότησης ενέχει τον κίνδυνο να υπερθερμανθεί το νερό, να εξατμιστεί και να υπάρξει έκλυση ραδιενέργειας. Επειδή όμως οι ράβδοι κρυώνουν επί δύο δεκαετίες, οι ειδικοί δεν περιμένουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, ακόμη και αν χρειαστούν μήνες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

200 εργαζόμενοι

Οι ειδικοί δεν περιμένουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα ραδιενέργειας, ακόμη και αν χρειαστούν μήνες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που ζουν τον «εφιάλτη» του Τσέρνομπιλ και αυτοί είναι οι 200 εργαζόμενοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στις εγκαταστάσεις από τις 24 Φεβρουαρίου και εργάζονται συνεχώς, χωρίς να μπορούν να αντικατασταθούν από άλλη βάρδια, λόγω των μαχών.

Η ηλεκτροδότηση είναι απαραίτητη μακροπρόθεσμα και για τη συντήρηση του διπλού κελύφους που έχει σφραγίσει τον αντιδραστήρα 4, που καταστράφηκε το 1986. Ανάμεσα στα δύο τοιχώματα του κελύφους πρέπει να διασφαλίζεται η κυκλοφορία του αέρα ώστε να μη διαβρωθεί το μέταλλο από την υγρασία. Και πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα από τη διακοπή λειτουργίας των μηχανημάτων εξαερισμού, εκτός αν αυτή είναι μόνιμη. «Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δεν θεωρεί ότι πρόκειται για περίπτωση εκτάκτου ανάγκης», σημείωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας Ραφαέλ Γκρόσι. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, είχε επιχειρήσει να σπείρει διεθνείς ανησυχίες υποστηρίζοντας ότι η διαρροή ραδιενέργειας είναι «άμεσος κίνδυνος» εντός 48 ωρών, μόλις εξαντληθούν τα καύσιμα των ντιζελογεννητριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή