Tη μεγάλη δυναμική αλλά και τις προκλήσεις του αμπελοοινικού κλάδου τα επόμενα χρόνια ανέπτυξε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε χθες. Την επανεκκίνηση των εκδηλώσεων του κλάδου σηματοδοτεί η μεγάλη έκθεση «Οινόραμα», που θα πραγματοποιηθεί –μετά δύο χρόνια «αποχής» λόγω κορωνοϊού– στο Ζάππειο Μέγαρο στις 12, 13 και 14 Μαρτίου. Το «Οινόραμα» αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση ελληνικών κρασιών στον κόσμο και διοργανώνεται από το 1994. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν 2.250 κρασιά, από τα οποία 45% λευκά, 37% κόκκινα, 16% ροζέ και 2%… πορτοκαλί. Το orange wine αποτελεί μια νέα τάση στο κρασί και πρόκειται για κρασιά που παράγονται με ερυθρού τύπου οινοποίηση των λευκών σταφυλιών χωρίς προσθήκες θειώδους ή ζυμομυκήτων και τα οποία κυκλοφορούν συχνά αφιλτράριστα. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και εισιτήρια για το «Οινόραμα» στο https://www.oenorama.com.
Ο αμπελοοινικός κλάδος της χώρας έχει σημειώσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει να ξεπεράσει βασικές δομικές δυσκολίες που αφορούν σε μεγάλο βαθμό την πρωτογενή παραγωγή. Ετσι, η εγχώρια κατανάλωση οίνου παρουσιάζει τα δύο τελευταία χρόνια (2019/2020) πτώση της τάξεως του 40% σε σχέση με το 2008/2009, γεγονός το οποίο οφείλεται και στο κλείσιμο της εστίασης και των εκδηλώσεων που έφερε η πανδημία. Την ίδια στιγμή, υπολογίζεται ότι το 55% του κρασιού στην ελληνική αγορά διακινείται χύμα. Τη δεκαετία από το 2009 έως και το 2019 οι εξαγωγές του ελληνικού κρασιού σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 34,5% (σε αξία), γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αύξηση της μέσης τιμής των οίνων που εξάγονται. Μάλιστα η αύξηση των εξαγωγών προς τρίτες χώρες το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν της τάξεως του 127%. Παράλληλα, όμως, οι εκτάσεις που καλλιεργούνται συρρικνώνονται, ενώ ο μέσος αμπελουργικός κλήρος παραμένει μικρός.
Επανεκκίνηση των εκδηλώσεων του κλάδου με το «Οινόραμα» – Η ανάπτυξη των τελευταίων ετών και οι προκλήσεις.
Ο οινικός κλάδος της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη πρόκληση το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί απαγορεύσεις σε σχέση με το αλκοόλ προκειμένου να καταπολεμήσει τον καρκίνο, χωρίς να διαχωρίζει το κρασί από τα λεγόμενα «σκληρά ποτά».
«Σημαντική νίκη»
«Ο ευρωπαϊκός αμπελοοινικός τομέας κέρδισε μια σημαντική νίκη», όπως σημειώθηκε στη συνέντευξη Τύπου, «καθώς το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε την τροποποιημένη έκθεση της ειδικής επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου, η οποία υιοθετεί τη θεμελιώδη διαφορά μεταξύ της επιβλαβούς από την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ, στοχεύοντας, ορθώς, στην πρώτη». Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στην έκθεση αυτή αναφέρεται σαφώς ότι το ασφαλέστερο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όσον αφορά τον καρκίνο είναι το μηδενικό. Ο ΣΕΟ τονίζει σχετικά ότι «η παραδοχή αυτή έχει αμφισβητηθεί από την επιστημονική κοινότητα, μια και δεν λαμβάνει υπόψη άλλους βασικούς παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής». O ΣΕΟ, μέσω της ΕΔΟΑΟ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου), μετέχει ενεργά στο δίκτυο Wine in Moderation ως υπεύθυνη απάντηση στις υπερβολικές αιτιάσεις κατά του κρασιού.