Σύνοδος Κορυφής: Διάσταση απόψεων για ένταξη Ουκρανίας, ευρωομόλογο

Σύνοδος Κορυφής: Διάσταση απόψεων για ένταξη Ουκρανίας, ευρωομόλογο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ισχυρές είναι οι αντιστάσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. κατά νέων υπερβάσεων για την αντιμετώπιση της πολυσχιδούς κρίσης που ξέσπασε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των Βερσαλλιών, που ξεκινά σε λίγες ώρες και θα ολοκληρωθεί αύριο, θα εστιάσει στην προώθηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ε.Ε. και την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, στην ενίσχυση της κοινής αμυντικής ικανότητας και στην ισχυροποίηση της οικονομικής βάσης του μπλοκ.

Ωστόσο σε τρία κρίσιμα μέτωπα – νέες κυρώσεις, χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και την εκ νέου προσφυγή σε κοινό δανεισμό για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων επενδύσεων και τη στήριξη των καταναλωτών – δεν αναμένεται να υπάρξει κάτι χειροπιαστό στην κοινή δήλωση των «27».

Πέντε έως έξι χώρες εξακολουθούν να πιέζουν για μία πιο ξεκάθαρη διατύπωση υπέρ της μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. Μεγάλος αριθμός κρατών-μελών, ωστόσο (περίπου οι μισές), δεν επιθυμούν να κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση. «Δεν θέλουμε να δώσουμε υποσχέσεις που δεν θα μπορέσουμε να τηρήσουμε», όπως το έθεσε μία ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή μιλώντας στην «Κ».

Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης, από την πλευρά του, τόνισε ότι η ένταξη είναι «μία σοβαρή, τεχνοκρατική διαδικασία» που έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βάθος χρόνου και δεν πρέπει να παρακαμφθεί. Ως πιθανές εναλλακτικές, που θα επιδείξουν την αναγκαία ηθική στήριξη στην κυβέρνηση Ζελένσκι, ανέφερε το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η Ουκρανία στο πρόγραμμα Erasmus, να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα και να συμμετέχει τακτικά σε συναντήσεις του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Αντίστοιχα απρόθυμες – σε αυτή τη φάση τουλάχιστον – είναι χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία να εξετάσουν το ενδεχόμενου νέου κοινού δανεισμού στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της νέας οικονομικής κρίσης και την χρηματοδότηση ζωτικών επενδύσεων στην άμυνα και την ενέργεια.

Ο ίδιος υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης σημείωνε λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου ότι η πρόταση για κοινά ομόλογα «δεν είναι στο τραπέζι» στις Βερσαλλίες και τόνιζε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αξιοποίησης πόρων που δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί, τόσο από το αρχικό πακέτο του Eurogroup για την αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και από τα δάνεια του RRF (231 δισ. έχουν μείνει στο συρτάρι από το RRF καθώς πολλά κράτη-μέλη δεν τα έχουν αιτηθεί).  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή