Η Δύση φοβάται ρωσική επίθεση με χημικά στην Ουκρανία

Η Δύση φοβάται ρωσική επίθεση με χημικά στην Ουκρανία

Ουάσιγκτον και Λονδίνο έχουν αναφερθεί κατ’ επανάληψη τα τελευταία 24ωρα στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια τέτοια επίθεση με χημικά εντός των ουκρανικών συνόρων την οποία εν συνεχεία θα επιχειρήσει να «χρεώσει» στην ουκρανική πλευρά μιλώντας για ουκρανική «προβοκάτσια».

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Πέμπτη πως φοβάται ότι η Ρωσία μπορεί να πραγματοποιήσει επιθέσεις με χημικά όπλα στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο δίκτυο Sky News, ο ίδιος υπογράμμισε πως εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο αυτό θα προερχόταν μέσα από το «εγχειρίδιο» (playbook) βάσει του οποίου η ρωσική πλευρά έχει κινηθεί και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Σε ανάλογο πνεύμα, και η Ουάσιγκτον έκανε γνωστό σήμερα πως αξιολογεί-εξετάζει την απειλή ρωσικών χημικών-βιολογικών επιθέσεων κατά της Ουκρανίας, ενώ μια ημέρα νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είχε υπογραμμίσει πως θα πρέπει η Δύση συνολικά να είναι σε επιφυλακή για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όταν ρωτήθηκε αναφορικά με το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία, ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αυτό είναι κάτι που αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μέρος του “εγχειρίδιο δράσης” της Ρωσίας». «Έχουν χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα εναντίον των πολιτών τους. Έχουν τουλάχιστον ενθαρρύνει τη χρήση τους στη Συρία και αλλού. Οπότε είναι κάτι που παίρνουμε πολύ σοβαρά», σημείωσε ο Μπερνς. 

Υπενθυμίζεται πως το καθεστώς του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία Μπασάρ αλ Άσαντ έχει κατηγορηθεί τα περασμένα χρόνια πως έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις με χημικά κατά αμάχων στη Συρία, γεγονός το οποίο δεν παραλείπει να υπενθυμίζει η πλευρά της Δύσης, με φόντο πλέον τον πόλεμο στην Ουκρανία που μαίνεται.

Οι δυτικοί φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια τέτοια επίθεση εντός των ουκρανικών συνόρων την οποία εν συνεχεία θα επιχειρήσει να «χρεώσει» στην ουκρανική πλευρά μιλώντας για ουκρανική «προβοκάτσια».

Δυτικές πηγές εκτιμούν πως η Μόσχα ίσως να προετοιμάζει μάλιστα το έδαφος για μια τέτοια «προβοκάτσια» μέσα από τις διαρροές στις οποίες έχει προβεί τα τελευταία 24ωρα περί ύποπτων βιολογικών εργαστηρίων τα οποία φέρονται να λειτουργούν εντός των ουκρανικών συνόρων με αμερικανική υποστήριξη.

Κίεβο και Δύση απορρίπτουν αυτά τα ρωσικά σενάρια ως συνωμοσιολογικά, κακόβουλα και επικίνδυνα.    

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, Sky News

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή