Οι φόβοι για κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων εναντίον μεγάλων ουκρανικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, ενισχύθηκαν χθες ύστερα από το αδιέξοδο στην πρώτη υψηλού επιπέδου συνάντηση εκπροσώπων των δύο εμπόλεμων πλευρών, στην Αττάλεια της Τουρκίας. Υστερα από συνομιλίες που κράτησαν μία ώρα και 40 λεπτά, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, δεν κατέληξαν σε καμία ουσιαστική συμφωνία, αν και εξέφρασαν την κοινή τους πρόθεση να συνεχίσουν τις συνομιλίες. Στη συνάντησή τους παρέστη και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Συζητήσαμε για μια εκεχειρία, αλλά δεν επετεύχθη καμία πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στη συνέντευξη Τύπου. Προσέθεσε, δε, ότι πρότεινε να υπάρξει 24ωρη εκεχειρία ώστε να απομακρυνθούν με ασφάλεια άμαχοι, ιδιαίτερα από τη Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται στο κέντρο των ρωσικών βομβαρδισμών, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση από τον συνομιλητή του. Ο Ουκρανός αξιωματούχος εκτίμησε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει την επίθεσή της με στόχο την παράδοση του Κιέβου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.
Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ υποβάθμισε τη χθεσινή συνάντηση δηλώνοντας ότι ο μόνος δρόμος για την αναζήτηση συμφωνίας περνάει μέσα από τους αλλεπάλληλους γύρους συνομιλιών αντιπροσωπειών των δύο χωρών στη Λευκορωσία. Αφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανταποκριθεί θετικά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο αίτημα του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για συνάντηση των δύο ηγετών. «Αναμφίβολα μια μέρα θα προκύψει μια τέτοια ανάγκη. Αλλά χρειάζεται να έχει γίνει προπαρασκευαστική εργασία», δήλωσε στη χωριστή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, παράλληλα με τον Κουλέμπα. Ο Ρώσος αξιωματούχος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η χώρα του ενδέχεται να επιτεθεί στις Βαλτικές Δημοκρατίες και χαρακτήρισε «φάρσα» τις σχετικές αιτιάσεις του Λονδίνου, προσθέτοντας ότι η χώρα του «δεν επιτέθηκε ούτε καν στην Ουκρανία». Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου, δήλωσε: «Δεν θέλω να το πιστέψω και δεν το πιστεύω».
Παρά την κατακραυγή για την επίθεση κατά παιδιατρικού νοσοκομείου στη Μαριούπολη, η Ρωσία επανέρχεται στους βομβαρδισμούς πόλεων.
Τη συνάντηση της Αττάλειας έσπευσε να εκμεταλλευθεί πολιτικά ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τζο Μπάιντεν για να τον ενημερώσει. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα είναι από μόνη της «διπλωματική νίκη» και ότι είναι σημαντικό πως η Τουρκία μπορεί να συνομιλεί και με τις δύο πλευρές, καθώς υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της κρίσης. Στη σχετική ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται ότι ο Ερντογάν ζήτησε από τον Μπάιντεν να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την αγορά των 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 και υποστήριξε ότι έχει έρθει η ώρα να αρθούν όλες οι «άδικες» κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της χώρας του.
Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι κατά τον προχθεσινό βομβαρδισμό παιδιατρικής κλινικής και μαιευτηρίου στη Μαριούπολη από τους Ρώσους σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Από τη Βαρσοβία, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις δήλωσε ότι πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας, κάτι που επίμονα ζήτησε και ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα. Αντιφατικές ήταν οι δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων για το τραγικό περιστατικό. Ο Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για «αξιοθρήνητες φωνές που μιλούν για υποτιθέμενες θηριωδίες», ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αφού ζητήσει πληροφόρηση από τον ρωσικό στρατό.
Παράλληλα συνεχίζεται η αντιπαράθεση Ουάσιγκτον και Μόσχας για τα υποτιθέμενα βιολογικά όπλα στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ επέμεινε ότι το Πεντάγωνο χρηματοδοτούσε έρευνες βιολογικού πολέμου στην Ουκρανία, αναφέροντας «αμερικανικό σχέδιο για μεταφορά παθογόνων παραγόντων (κορωνοϊού νυχτερίδας κ.ά.) στη Ρωσία μέσω άγριων αποδημητικών πτηνών». Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι χαρακτήρισε «καταγέλαστες ανοησίες» τις ρωσικές καταγγελίες, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι αντέστρεψε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι «η Ρωσία έχει ιστορικό χρήσης χημικών όπλων, όπως έδειξε και η προσπάθεια δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι».
REUTERS, A.P.