ΓΕΝΕΥΗ. Οι άνθρωποι που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου ανέρχονται πλέον σε 2.316.002, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο χθεσινός αριθμός είναι αυξημένος κατά 160.000 σε σύγκριση με τον προχθεσινό, ενώ η σύσταση των προσφυγικών κυμάτων αλλάζει.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, το τελευταίο, τρίτο κύμα προσφύγων αποτελείται από ανθρώπους που έχουν υποστεί μεγάλο τραύμα, φεύγουν χωρίς χρήματα ή σχέδιο, είναι πιο ευάλωτοι και χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη. Αυτοί που έσπευσαν στα σύνορα αμέσως μόλις ξέσπασαν οι εχθροπραξίες είχαν ως επί το πλείστον επαφές στο εξωτερικό και βρήκαν σχετικά γρήγορα κατάλυμα σε φίλους ή συγγενείς. Το δεύτερο κύμα ήταν λιγότερο προετοιμασμένο, ενώ πλέον φεύγουν άνθρωποι που είχαν προσπαθήσει να μην αφήσουν τις εστίες τους, αλλά η πραγματικότητα του πολέμου τούς αναγκάζει.
Απεγκλωβίστηκαν χθες από την πόλη Σούμι 12.000 άνθρωποι, ενώ αντιθέτως κανείς δεν κατόρθωσε να εγκαταλείψει τη Μαριούπολη.
Απεγκλωβίστηκαν χθες από την πόλη Σούμι 12.000 άνθρωποι, ενώ αντιθέτως κανείς δεν κατόρθωσε να εγκαταλείψει την πολιορκημένη Μαριούπολη, στην οποία οι ανθρωπιστικές συνθήκες είναι ίσως οι πλέον δραματικές σε όλη τη χώρα. «Η κατάσταση όσων εγκαταλείπουν τις πολιορκημένες πόλεις είναι, για να το πούμε με ήπιο τρόπο, τρομακτική», σημείωσε η οργάνωση Terredes Hommes, που παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε παιδιά και εφήβους. «Είδαμε μάνες να δίνουν τα παιδιά τους σε ξένους, γιατί δεν υπήρχε αρκετός χώρος στα τρένα. Είδαμε παιδιά να κοιμούνται μέσα στον δρόμο, γιατί δεν υπήρχε χώρος μέσα στα προσωρινά καταφύγια. Παιδιά να αποχωρίζονται από τους γονείς τους, γονείς να εκλιπαρούν φίλους και συγγενείς να πάρουν μαζί τα παιδιά τους και να πετάνε στην κυριολεξία τα παιδιά τους μέσα σε τρένα, αυτοκίνητα και λεωφορεία, για να τα σώσουν».Κλεισμένοι σε υπόγεια
Οσο γι’ αυτούς που δεν έχουν καταφέρει να απεγκλωβιστούν, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. «Προς το παρόν, οι βασικές ανάγκες των παιδιών στους οικισμούς όπου λαμβάνουν χώρα εχθροπραξίες δεν καλύπτονται. Υπάρχουν παιδιά που παραμένουν σε υπόγεια εδώ και δύο βδομάδες. Τα υπόγεια αυτά δεν ενδείκνυνται για ανθρώπινη διαβίωση. Οι συνθήκες εκεί μέσα είναι εντελώς ανθυγιεινές, και δεν υπάρχουν τουαλέτες. Τα παιδιά πηγαίνουν τουαλέτα χρησιμοποιώντας κουβάδες, που οι γονείς δεν μπορούν να αδειάσουν έξω, εξαιτίας των βομβαρδισμών», περιγράφει η οργάνωση. Ενώ σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει όσους πρόσφυγες καταφθάνουν από την Ουκρανία, το κλίμα στη Βρετανία είναι διαφορετικό. Μόλις χθες και κατόπιν έντονων πολυήμερων πιέσεων ανακοίνωσε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ ότι θα απλοποιηθεί το καθεστώς χορήγησης βίζας εισόδου σε πρόσφυγες από την Ουκρανία.