«Μετάφραση» της γλώσσας των χοίρων

Δημιουργία αλγορίθμου από Ευρωπαίους ερευνητές που κατέγραψαν 7.400 διαφορετικούς ήχους και τους αντιστοίχισαν σε συναισθήματα.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε επισκέπτης χοιροτροφείου εντυπωσιάζεται από την κακοφωνία των ήχων που παράγουν τα ζώα. Κάθε ένας, όμως, είναι σημαντικός γιατί εκφράζει μία ανάγκη ή ένα συναίσθημα. Τα γουρουνάκια, άλλωστε, εκδηλώνουν σειρά συναισθημάτων ηχητικά. Η αποκωδικοποίηση της σημασίας κάθε ήχου αποτελεί δυσεπίλυτο μυστήριο ακόμα και για τους πιο έμπειρους κτηνοτρόφους.

Ομως, όπως φαίνεται, θα επιλυθεί χάρη στη δημιουργία ενός αλγορίθμου από Ευρωπαίους επιστήμονες. Αυτός μπορεί να αξιολογήσει, δηλαδή να μεταφράσει, τα συναισθήματα του χοίρου με βάση τους ήχους που κάνει. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση Scientific Reports. Η Ελόντι Μπρίφερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, σημειώνει ότι ο αλγόριθμος που δημιούργησε η ομάδα της είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για τους κτηνοτρόφους και κυρίως για την ευζωία των ζώων. Οσο νωρίτερα κατανοήσει ο κτηνοτρόφος αν το ζώο του είναι ευχαριστημένο ή όχι, τόσο γρηγορότερα μπορεί να μεταβάλει κάποιες συνθήκες στο περιβάλλον του που πιθανώς επηρεάζουν δυσμενώς την υγεία του.

Δημιουργία αλγορίθμου από Ευρωπαίους ερευνητές που κατέγραψαν 7.400 διαφορετικούς ήχους και τους αντιστοίχισαν σε συναισθήματα.

Οι ερευνητές σε πέντε ευρωπαϊκά εργαστήρια κατέγραψαν περισσότερους από 7.400 διαφορετικούς ήχους που έκαναν 411 χοίροι σε διαφορετικές στιγμές της ζωής τους, από τη γέννηση μέχρι τη θανάτωσή τους. Στη συνέχεια, απέδωσαν στον κάθε ήχο ένα συναίσθημα ανάλογα με τη στιγμή που καταγράφηκε (τάισμα καλό, ευνουχισμός κακό).

Οι ήχοι που συνδέονται με θετικά συναισθήματα, όπως όταν οι χοίροι τρώνε, τρέχουν ή ξανασυναντιούνται με τη μητέρα και τα αδέλφια τους, ύστερα από μια περίοδο χωρισμού, είναι βραχύτεροι και τονικά σταθεροί. Αντιθέτως, εκείνοι που εκφράζουν αρνητικά συναισθήματα, όπως τρόμο και πόνο, είναι μακρύτερης διάρκειας και πολυτονικοί. Ο αλγόριθμος που δημιούργησαν οι ερευνητές αναγνώρισε το ακριβές συναίσθημα των ζώων με αξιοπιστία 92%.

Η μελέτη είναι προϊόν της SoundWel, ενός προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ευζωίας των ζώων εκτροφής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT