Στόλτενμπεργκ: Μια no-fly zone πιθανώς θα οδηγούσε σε πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας – Μήνυμα στην Άγκυρα για S-400

Στόλτενμπεργκ: Μια no-fly zone πιθανώς θα οδηγούσε σε πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας – Μήνυμα στην Άγκυρα για S-400

Η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία για απομάκρυνση αμάχων και παροχή βοήθειας είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει τώρα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να έχουν επαφές οι κορυφαίοι Ουκρανοί και Ρώσοι διπλωμάτες

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία για απομάκρυνση αμάχων και παροχή βοήθειας είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει τώρα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να έχουν επαφές οι κορυφαίοι Ουκρανοί και Ρώσοι διπλωμάτες.

Μιλώντας στο Reuters στο περιθώριο του φόρουμ της Αττάλειας στην Τουρκία, χαρακτήρισε τη ρητορική του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν περί πυρηνικών «επικίνδυνη» και «απερίσκεπτη» και επανέλαβε ότι η συμμαχία δεν θα στείλει στρατεύματα ή αεροσκάφη στην Ουκρανία.

«Συνεχίζω να πιστεύω ότι είναι σημαντικό να εργαστούμε σκληρά για μια πολιτική, διπλωματική λύση», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Το ελάχιστο είναι να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τους οποίους οι άνθρωποι θα μπορούν να απομακρυνθούν και θα είναι εφικτό να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια» συμπλήρωσε.

Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων (no-fly zone) πάνω από την Ουκρανία «πιθανότατα θα κλιμακώσει τον πόλεμο σε έναν πλήρη πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν η εισβολή της Μόσχας ρίχνει νέο φως στην αγορά από την Τουρκία ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 -που οδήγησε σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα- ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι δείχνει τη σημασία που έχει οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να μην εξαρτώνται από ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ξεπέρασαν τα 2,5 εκατ. οι πρόσφυγες

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι -200.000 περισσότεροι σε σύγκριση με τη χθεσινή εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών- έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με νεότερη εκτίμηση της υπηρεσίας μετανάστευσης του ΟΗΕ.

Κατά τον ΟΗΕ, οι εκτοπισμένοι εντός Ουκρανίας ανέρχονται σε τουλάχιστον 1,85 εκατ.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι έχει κάνει λόγο για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ίσως προκαλέσει την έξοδο ως και 10 εκατομμυρίων προσφύγων ακόμη.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία – Live όλες οι εξελίξεις

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή