Ρουμανία: Νατοϊκή στήριξη διά στόματος Κάμαλα Χάρις

Ρουμανία: Νατοϊκή στήριξη διά στόματος Κάμαλα Χάρις

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις διαβεβαίωσε χθες τη Ρουμανία για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την εδαφική της ακεραιότητα, επαινώντας «τη γενναιοδωρία και το θάρρος» των ρουμανικών αρχών στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις διαβεβαίωσε χθες τη Ρουμανία για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την εδαφική της ακεραιότητα, επαινώντας «τη γενναιοδωρία και το θάρρος» των ρουμανικών αρχών στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει 1.000 στρατιώτες στη Ρουμανία. Το έδαφος, τα ύδατα και ο εναέριος χώρος της χώρας χρησιμοποιούνται από το ΝΑΤΟ για την επιτήρηση των ρωσικών ενεργειών στην Ουκρανία, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν περάσει στη Ρουμανία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ρουμανικό μαχητικό αεροσκάφος και ρουμανικό ελικόπτερο διάσωσης κατέπεσαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν ειλικρινά για διπλωματική επίλυση. Από όλα αυτά που γνωρίζουμε και που έχουμε δει, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δεν έχει δώσει δείγματα σοβαρής διπλωματικής εμπλοκής», είπε η Χάρις. «Θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα εδάφους του ΝΑΤΟ. Βρίσκομαι σήμερα στη Ρουμανία για να επαναβεβαιώσω αυτή τη δέσμευση».

Ανησυχεί το Κόσοβο

Εν τω μεταξύ, ανησυχίες για διάχυση της ουκρανικής σύγκρουσης στη βαλκανική χερσόνησο διατυπώθηκαν χθες από την πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι και Αλμπιν Κούρτι.

«Η Ρωσία είναι πιθανόν να χρησιμοποιήσει είτε τη Βαλτική είτε τα Δυτικά Βαλκάνια ή και τα δύο για να οξύνει την κατάσταση και να διεθνοποιήσει την κρίση», εκτίμησε η Οσμάνι. «Φοβάμαι ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες διάχυσης της σύγκρουσης στα Δυτικά Βαλκάνια, γιατί είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να υπάρξουν νέα πεδία μαχών».

Οι Κοσοβάροι φοβούνται ότι η Σερβία, ως στενή σύμμαχος της Ρωσίας, μπορεί να προξενήσει εντάσεις στο Κόσοβο ή στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Σημειώνεται ότι παρά τις στενές σχέσεις με τη Μόσχα, η Σερβία υπερψήφισε την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στον ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή