Πόλεμος στην Ουκρανία: Διευρύνονται οι ρωσικές επιχειρήσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διευρύνονται οι ρωσικές επιχειρήσεις

Βομβαρδίζονται πόλεις, βασανιστική προώθηση των εισβολέων προς το Κίεβο

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ τα ρωσικά τεθωρακισμένα προωθούνται με βασανιστικούς ρυθμούς προς το Κίεβο, καταγράφοντας σοβαρές απώλειες λόγω της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των εισβολέων διευρύνονται με αεροπορικούς βομβαρδισμούς πόλεων που βρίσκονται μακριά από τις γραμμές του μετώπου. Κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο πυραυλικές επιθέσεις σημειώθηκαν στη στρατηγικής σημασίας πόλη Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, στη βορειοδυτική πόλη Λουτσκ και στη νοτιοδυτική Ιβανο-Φρανκίφσκ. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι στόχος των βομβαρδισμών ήταν να διακοπούν οι γραμμές ανεφοδιασμού των αμυνομένων με πολεμοφόδια και οπλικά συστήματα.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται προς το Κίεβο, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα που κινούνται από Βορρά εμφανίζονται να έχουν προωθηθεί κατά πέντε χιλιόμετρα την τελευταία ημέρα. Δορυφορικές φωτογραφίες που έρχονται από τις ΗΠΑ μαρτυρούν ότι το τεράστιο κονβόι που εκτεινόταν τις προηγούμενες ημέρες σε μήκος περίπου 60 χιλιομέτρων έχει διασπαστεί σε μικρότερες μονάδες, οι οποίες ελίσσονται σε κωμοπόλεις και προάστια του Κιέβου. Τα διεθνή πρακτορεία έκαναν λόγο για σφοδρές μάχες με τον ουκρανικό στρατό σε αρκετά προάστια, ενώ το βρετανικό υπουργείο Αμυνας εκτιμούσε ότι είναι «πολύ πιθανό» να επιχειρηθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα εισβολή στο Κίεβο.

Σφοδρούς βομβαρδισμούς συνεχίζει να δέχεται η δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο. Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι βομβάρδισε ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Ιζιούμ της ευρύτερης περιοχής του Χαρκόβου, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Τα διεθνή πρακτορεία δεν είχαν διασταυρώσει μέχρι χθες το βράδυ την πληροφορία. Εικόνα ανθρωπιστικής καταστροφής έδινε η πολιορκημένη Μαριούπολη.

«Εθελοντές» από Τσετσενία και Συρία φέρνει στην Ουκρανία ο Πούτιν, προκαλώντας έκρηξη αγανάκτησης του Ζελένσκι.

Παράλληλα, η Ρωσία ρίχνει στις πολεμικές επιχειρήσεις εφεδρείες με μεγάλη πείρα σε ανταρτοπόλεμο των πόλεων. Υστερα από την αποστολή Τσετσένων μαχητών, ο Πούτιν ενέκρινε χθες, σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόταση του υπουργού Αμυνας Σοϊγκού για την αποστολή 16.000 εθελοντών από τη Μέση Ανατολή (πιθανότατα από τη Συρία). Την αγανάκτησή του γι’ αυτό εξέφρασε ο Ζελένσκι.

Στην ίδια συνεδρίαση, αποφασίστηκε να παραδοθούν στις ένοπλες δυνάμεις του Ντονμπάς οι δυτικής προέλευσης πύραυλοι Javelin (αντιαρματικοί) και Stinger (αντιαεροπορικοί) που έπεσαν στα χέρια του ρωσικού στρατού ύστερα από μάχες με τον ουκρανικό. Την ίδια περίπου ώρα, ο Ζελένσκι εκτιμούσε ότι ο πόλεμος για την προάσπιση της Ουκρανίας «έχει φτάσει σε στρατηγικό σημείο καμπής» και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την τελική νίκη.

Στο πεδίο του ψυχολογικού πολέμου, συνεχίστηκαν οι αλληλοκατηγορίες των δύο στρατοπέδων για τον κίνδυνο χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να συνεδριάσει χθες με αίτημα της Ρωσίας, προκειμένου να εξετάσει την καταγγελία ότι οι Ουκρανοί, με στήριξη και χρηματοδότηση των ΗΠΑ, διεξήγαγαν έρευνες για κατασκευή βιολογικών όπλων. Κίεβο και Πεντάγωνο απέρριψαν τις καταγγελίες, ενώ ο διοικητής της CIA υποστήριξε ότι πρόκειται για προπέτασμα καπνού της Μόσχας, ώστε να δικαιολογήσει ενδεχόμενη χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων. Πάντως η Κίνα φάνηκε να στηρίζει τις ρωσικές καταγγελίες, ζητώντας εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον.

Πρόοδο βλέπει ο Πούτιν

Ενδείξεις προόδου στις διπλωματικές διαβουλεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας διαπίστωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια συνάντησης με τον Λευκορώσο πρόεδρο, Αλεξάντερ Λουκασένκο. «Διεξάγονται διαπραγματεύσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση και υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις, όπως μου αναφέρουν οι διαπραγματευτές μας», δήλωσε ο Πούτιν, επιφυλασσόμενος να δώσει περισσότερες πληροφορίες στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους. Μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί τρεις γύροι συνομιλιών μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο εμπόλεμων μερών, στη Λευκορωσία, με μοναδικό ορατό αποτέλεσμα το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για τη μεταφορά αμάχων.Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε ξεκαθαρίσει τους ρωσικούς όρους για επίτευξη εκεχειρίας. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους με ποιο τρόπο θα μπορούσε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, δήλωσε ότι απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον ρωσόφωνων στο Ντονμπάς, να εξασφαλιστεί το ειδικό καθεστώς της περιοχής και να παραιτηθεί η Ουκρανία από την ένταξη στο ΝΑΤΟ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή