Ο Ελληνας της Οδησσού που μένει να φυλάξει Θερμοπύλες

Ο Ελληνας της Οδησσού που μένει να φυλάξει Θερμοπύλες

Το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό είναι κλειστό. Η πλατεία των Ελλήνων, που άλλοτε έσφυζε από ζωή, σήμερα παραμένει ερημωμένη, ενώ στα σημεία εισόδου και εξόδου υπάρχουν στρατιώτες. Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας περίμενε επίθεση από τον ρωσικό στρατό εδώ και ημέρες, κάτι που γνώριζαν όλοι οι κάτοικοί της

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό είναι κλειστό. Η πλατεία των Ελλήνων, που άλλοτε έσφυζε από ζωή, σήμερα παραμένει ερημωμένη, ενώ στα σημεία εισόδου και εξόδου υπάρχουν στρατιώτες. Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας περίμενε επίθεση από τον ρωσικό στρατό εδώ και ημέρες, κάτι που γνώριζαν όλοι οι κάτοικοί της.

Στην πλατεία βρίσκονται τα γραφεία της μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας του Παντελή Μπούμπουρα, ενός εκ των τελευταίων Ελλήνων που παραμένουν στην πόλη της Οδησσού. Αν και ξέρει ότι ο κλοιός γύρω από την πόλη στενεύει, ο ίδιος έχει επιλέξει συνειδητά να μείνει.

«Πώς να πετάξω 25 χρόνια από τη ζωή μου;», αναρωτήθηκε προσκαλώντας μας στο γραφείο του. Είναι απλός, άμεσος και χειμαρρώδης. «Η Οδησσός είναι η πύλη μεταξύ Δύσης και Ανατολής», μας λέει, περιγράφοντας μια πόλη γεμάτη ομορφιά, ζωή και πολυπολιτισμικότητα.

Η πρώτη φορά που ο επιτυχημένος επιχειρηματίας ταξίδευε στο εξωτερικό ήταν για να έρθει στο λεγόμενο μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας το 1997. Υστερα από μια πρόσκληση φίλου του να τον βοηθήσει να ολοκληρώσει ένα έργο, διαπίστωσε ότι η περιοχή αναπτυσσόταν και πρόσφερε νέες ευκαιρίες. Ξεκινώντας να κλείνει μεγάλες δουλειές, εδραιώθηκε στον χώρο των κατασκευών και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της Οδησσού και της χώρας. «Κάπως έτσι κύλησαν τα χρόνια. “Ανεβήκαμε” στην Ουκρανία, αγαπήσαμε αυτή την πατρίδα». Η αγάπη του Παντελή Μπούμπουρα μεταφράστηκε σύντομα σε μεγάλα φιλανθρωπικά έργα προς την Οδησσό και τους κατοίκους της με όχημα το Ιδρυμα Μπούμπουρα. «Ενιωθα πάντα την ανάγκη να δίνω πίσω σε αυτή την πόλη που με ανέδειξε […] Στα 30 χρόνια ελευθερίας της Ουκρανίας είμαστε περίπου 90 επίτιμοι δημότες. Ενας από αυτούς είμαι και εγώ», σημειώνει μιλώντας στην «Κ».

Ο Ελληνας της Οδησσού που μένει να φυλάξει Θερμοπύλες-1
Φωτ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

«Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν συμφωνήσει στην προένταξη της Ουκρανίας, τότε πιστεύω ότι η Ρωσία σε μία δεκαετία θα κάνει πόλεμο με τρία – τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη».

Ο κ. Μπούμπουρας βρίσκεται πίσω από την ανάπλαση της πλατείας των Ελλήνων αλλά και συνολικά την ανάδειξη του ελληνικού στοιχείου στην πόλη και την υποστήριξη ελληνικών χωριών στην ευρύτερη περιοχή. Εχει δώσει υποτροφίες, έχει υποστηρίξει έργα πολιτισμού, ενώ έχει οργανώσει γιορτές του Πάσχα, εκδηλώσεις με Ελληνες καλλιτέχνες και παρελάσεις. Τον ρωτάμε γιατί τα κάνει όλα αυτά. «Για να κρατήσουμε την ελληνική σημαία ψηλά στην Ουκρανία», απαντάει αβίαστα. Οπως λέει, «για να είσαι πατριώτης δεν χρειάζεται να μιλάς τη γλώσσα ή να έχεις διαβατήριο, αλλά πρέπει να αισθάνεσαι τι πρέπει να κάνεις γι’ αυτό το κράτος». Ο ίδιος αισθάνεται ιερή υποχρέωση στην πόλη που τον υποδέχθηκε και δεν τον έκανε να νιώσει ποτέ ξένος.

Το ίδιο συνεχίζει να κάνει και εν καιρώ πολέμου. Η καθημερινότητά του, όπως και όλων των κατοίκων, έχει αλλάξει από την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος, η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει «παγώσει» και ο ίδιος πλέον επικεντρώνεται στο πώς μπορεί να βοηθήσει τον ουκρανικό λαό: από το να ενισχύσει εθελοντές στο Μικολάιβ μέχρι το να στείλει τρόφιμα στην αστυνομία. «Αν φύγω από εδώ, θα είμαι ζωντανός νεκρός», δηλώνει.

Ο Ελληνας της Οδησσού που μένει να φυλάξει Θερμοπύλες-2
Φωτ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Γνωρίζοντας καλά πια την ψυχοσύνθεση των Ουκρανών πολιτών, εκφράζει τον θαυμασμό του για την ψύχραιμη αντίδρασή τους και την ηρεμία τους. «Με την προπαγάνδα, ο ουκρανικός λαός δεν πίστευε πολύ στο ουκρανικό κράτος και είχε δίκιο. Οι κυβερνήσεις ήταν αμαρτωλές, πολύ κλέψιμο». Τώρα όμως, όπως λέει, η νεολαία, η οποία σπουδάζει και ταξιδεύει στο εξωτερικό, αλλάζει τα κακώς κείμενα. «Ο Ουκρανός έχει ανθρωπιά μέσα του. Ο Ουκρανός υπερασπίζεται το σπίτι του. Εχει δημιουργηθεί ένα έθνος που θα έχει υπερηφάνεια».

Το έθνος αυτό όμως χρειάζεται υποστήριξη, όπως σημειώνει. «Αν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν συμφωνήσουν στην προένταξη της Ουκρανίας, τότε πιστεύω ότι η Ρωσία σε μια δεκαετία θα κάνει πόλεμο με τρία – τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη».

Ο Ελληνας της Οδησσού που μένει να φυλάξει Θερμοπύλες-3
Φωτ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Ο Παντελής Μπούμπουρας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποτελεί και ο ίδιος στόχο. «Δεν φοβήθηκα και δεν φοβάμαι κανέναν. Φοβάμαι μόνο τον Θεό», αναφέρει. Η ευχή του τώρα είναι να ζήσει για να δει τη μεγάλη και ένδοξη Ουκρανία αλλά και μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή