Πόλεμος στην Ουκρανία – ΕΕ: Προς νέες κυρώσεις κατά του στενού κύκλου του Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία – ΕΕ: Προς νέες κυρώσεις κατά του στενού κύκλου του Πούτιν

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, οι πρέσβεις των κρατών-μελών συνεδρίασαν σήμερα και κατέληξαν σε 15 νέα ονόματα, που θα επικυρωθούν σε νέα συνεδρίαση αύριο

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες κυρώσεις κατά ατόμων στον στενό κύκλο του Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταξύ των οποίων και ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ετοιμάζεται να υιοθετήσει η Ε.Ε. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, οι πρέσβεις των κρατών-μελών συνεδρίασαν σήμερα και κατέληξαν σε 15 νέα ονόματα, που θα επικυρωθούν σε νέα συνεδρίαση αύριο.

Το νέο πακέτο κυρώσεων ενδέχεται να περιλαμβάνει, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, κυρώσεις σε κρατικές επιχειρήσεις στον τομέα της ναυπηγικής και της αεροναυπηγικής βιομηχανίας, απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσία, την απαγόρευση νέων επενδύσεων από ευρωπαϊκές εταιρείες στον τομέα της ενέργειας στη Ρωσία και την απαγόρευση εξαγωγών προϊόντων πολυτελείας.

Ένα από τα ζητήματα που μένει να διευκρινιστεί είναι το χρηματικό όριο για τα είδη πολυτελείας. Το προτεινόμενο όριο είναι 300 ευρώ (το αντίστοιχο στις αμερικανικά μέτρα για τα είδη πολυτελείας ήταν 1.000 δολάρια).

Οι κυρώσεις έχουν ήδη πλήξει βαρύτατα τη ρωσική οικονομία. Χθες, μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ παραδέχθηκε ότι πάγωμα των συναλλαγών των G7 με τη ρωσική κεντρική τράπεζα είχε ως αποτέλεσμα 300 από τα 640 δισ. δολάρια των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας να είναι πλέον μη αξιοποιήσιμα. Ως αποτέλεσμα, είπε ο Σιλουάνοφ, έως ότου αρθούν οι συγκεκριμένες κυρώσεις η Ρωσία θα εξυπηρετεί το εξωτερικό της χρέος σε ρούβλια.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή