Live: Ολες οι εξελίξεις από τον πόλεμο της Ουκρανίας – 19η μέρα εισβολής
live-ολες-οι-εξελίξεις-από-τον-πόλεμο-της-ο-561760999
ΚΟΣΜΟΣ

Live: Ολες οι εξελίξεις από τον πόλεμο της Ουκρανίας – 19η μέρα εισβολής

Ο τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων θα συνεχιστεί την Τρίτη, γνωστοποίησε η ουκρανική αντιπροσωπεία - Η Ρωσία θα μπορούσε να καταλάβει τα μεγάλα αστικά κέντρα, είπε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου - Θα υπερασπιστούμε κάθε μέτρο των εδαφών μας, το νέο μήνυμα Ζελένσκι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
23:53

Ουκρανή αντιπρόεδρος: «Δεν δεχόμαστε να δοθούν η Κριμαία και το Ντονμπάς στη Ρωσία»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι La7 και στη δημοσιογράφο Λίλι Γκρούμπερ, η Ουκρανή αντιπρόεδρος Ιρίνα Βερεστσούκ αναφέρθηκε στις θέσεις της χώρας της, η οποία εδώ και 19 ημέρες δέχεται ρωσική επίθεση.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε να παραμείνουν οι Ρώσοι στην Κριμαία και στο Ντονμπάς, ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν θα μπορούσε να εξηγήσει στον λαό μας για ποιο λόγο πέθαναν τόσοι άνθρωποι, από το 2014 μέχρι σήμερα. Ο Πούτιν δολοφονεί αμάχους, και είναι σαφές ότι οι όροι αυτοί δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί», είπε η Ουκρανή αντιπρόεδρος.

«Ζητούμε να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τα κέντρα πυρηνικής ενέργειας, διαφορετικά ο πόλεμος αυτός μπορεί να επεκταθεί σε χώρες όπως η Πολωνία και η Λιθουανία. Αυτό που χρειάζεται, άμεσα, είναι κατάπαυση του πυρός και δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά», πρόσθεσε η Ιρίνα Βερεστσούκ .

Μιλώντας στο ιταλικό κανάλι La7, υπογράμμισε επίσης ότι «η χώρα της είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει να κερδίσει, αν δεν επιβληθούν ζώνες απαγόρευσης πτήσεων» και ότι «η Ουκρανία χρειάζεται άμεσα συστήματα αεράμυνας».

«Χωρίς τις ζώνες αυτές, δεν θα μπορέσουμε να προφυλάξουμε τα κέντρα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα για όλους», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ουκρανίας.

Η Ιρίνα Βερεστσούκ εξέφρασε την άποψη ότι «είναι η στάση της Δύσης που επέτρεψε στον Πούτιν να φερθεί με τον τρόπο αυτόν στην Ουκρανία, διότι το 2014 δεν επιβλήθηκαν στη Ρωσία βαριές και καθοριστικές κυρώσεις».

«Ο Πούτιν πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά του και να θεωρηθεί υπεύθυνος για τα όσα έχουν συμβεί. Θέλουμε να επανεντάξουμε στην επικράτειά μας όλες τις περιοχές που η Ρωσία μας αφαίρεσε. Θα μπορούσε να γίνει και με απόφαση διεθνούς οργανισμού» είπε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

23:41

Ο Ζελένσκι ζήτησε παράταση του στρατιωτικού νόμου μέχρι τα τέλη Απριλίου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατέθεσε απόψε στο κοινοβούλιο σχέδιο νόμου που προβλέπει την παράταση ισχύος του στρατιωτικού νόμου στη χώρα του για άλλες 30 ημέρες, αρχής γενομένης από τις 24 Μαρτίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

23:28

Ο Τζόνσον συζήτησε με τον Eμίρη του Κατάρ για την αστάθεια στην αγορά ενέργειας

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε επικοινωνία με τον εμίρη του Κατάρ, τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, με τον οποίο συζήτησε τις ανησυχίες για την αστάθεια στην αγορά ενέργειας που έχει προκληθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Οι ηγέτες συζήτησαν για τις ανησυχίες τους σχετικά με την αστάθεια στην αγορά ενέργειας και συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για τη βελτίωση της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης βιώσιμων προμηθειών φυσικού αερίου και της ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού.

23:16

Επικοινωνία Ντμίτρο Κουλέμπα - Μέλανι Τζολί

Επικοινωνία με την Καναδή ομόλογό του Μέλανι Τζολί είχε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. Σύμφωνα με ανάρτησή του στο twitter οι δυο τους συμφώνησαν ότι θα αυξηθεί η πίεση στη Ρωσίας μέσω των κυρώσεων.

22:56

Απαγόρευση εξαγωγών σιτηρών και ζάχαρης επιβάλλει η Ρωσία

Διάταγμα με το οποίο απαγορεύει την εξαγωγή σιτηρών από τη Ρωσία έως τις 30 Ιουνίου και ζάχαρης έως τις 30 Αυγούστου στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (Αρμενία, Καζακστάν, Λευκορωσία και Κιργιστάν) υπογράφει ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

22:55

Ουκρανικές αρχές: 4.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν σήμερα

Η Ουκρανία κατάφερε να απομακρύνει περισσότερους από 4.000 ανθρώπους από πόλεις που βρίσκονται υπό πολιορκία μέσω επτά ανθρωπιστικών διαδρόμων, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Είπε επίσης, σύμφωνα με το Reuters, ότι άλλοι τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι δεν λειτούργησαν επιτυχώς και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων που απομακρύνονταν από την περιοχή του Κιέβου. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι άνοιξε πυρ εναντίον αμάχων.

22:44

Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Κίνα να μην στηρίξει τον Πούτιν

Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε την Κίνα ότι καμία χώρα δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από την προσπάθεια να βοηθήσει τη Ρωσία.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν «έθεσε άμεσα και πολύ ξεκάθαρα» στο Πεκίνο τις ανησυχίες του κατά τη διάρκεια συνομιλιών με έναν κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη στη Ρώμη της Ιταλίας, σύμφωνα με το BBC.

Ο κ. Σάλιβαν είπε ότι η Αμερική παρακολουθεί πολύ στενά τον βαθμό στον οποίο η Κίνα παρέχει οποιαδήποτε υποστήριξη στην εισβολή του κ. Πούτιν.

Πριν από τη συνάντηση στη Ρώμη, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία είχε ήδη ζητήσει από την Κίνα στρατιωτική βοήθεια. Το Πεκίνο διέψευσε τις αμερικανικές αιτιάσεις.

22:35

Πώς η Δύση θα εξασφαλίσει την ήττα του Πούτιν, παρέχοντάς του διέξοδο

Το ζήτημα για τους ηγέτες της Δύσης είναι πώς θα εξασφαλίσουν την ήττα του Ρώσου προέδρου παρέχοντας του παράλληλα μια διέξοξο από την κρίση.

22:29

Ποια είναι Μαρίνα Οβσιανίκοβα που άνοιξε αντιπολεμικό πλακάτ στη Ρωσική τηλεόραση

22:17

Η στιγμή έκρηξης που σημειώθηκε το πρωί στο Κίεβο (βίντεο)

22:13

«Ο πόλεμος του Πούτιν κατά της Ουκρανίας - έτσι όπως ακριβώς φαίνεται»

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δημοσίευσε μια σειρά βίντεο στη σελίδα του στο Twitter που δείχνουν τις καταστροφές στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Σημειώνει ότι «το όνειρο του Ρώσου προέδρου να δημιουργήσει μια Μεγάλη Ρωσία είναι ο εφιάλτης της χώρας μου». 

22:11

Περιοδεία Αμερικανού ΥΕΘΑ στην Ευρώπη

Ξεκινώντας από την Τρίτη, 15 Μαρτίου, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη με διαδοχικούς σταθμούς: τις Βρυξέλλες, την Σλοβακία και τη Βουλγαρία.

21:56

Συνάντηση στη Ρώμη: «Να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ΗΠΑ-Κίνας»

«Στη σημερινή συνάντηση της Ρώμης οι δυο πλευρές υπογράμμισαν ότι είναι σημαντικό να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, επικαλούμενη τον Λευκό Οίκο.

Υπενθυμίζεται πως οι σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, και της Κίνας, Γιανγκ Τζιεσί, είχαν σήμερα «κρίσιμη» συνάντηση στη Ρώμη. Κεντρικά θέματα στην ατζέντα των κορυφαίων συμβούλων: η Ουκρανία, η στήριξη του Πεκίνου στη Ρωσία, το παρόν και το μέλλον των σχέσεων Δύσης - Κίνας.

21:47

Λευκός Οίκος: Δεν έχουμε δει κινήσεις καλής θέλησης από τη Ρωσία

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε σήμερα πως η Ουάσιγκτον αναζητά αλλά ακόμη δεν έχει δει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ενεργεί καλή τη πίστει. Επιπλέον, υποστήριξε ότι οι απόπειρες να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία μέχρι στιγμής δεν έχουν στεφθεί από επιτυχία.   

21:40

Κυοφορείται έκτακτη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ

Του Γ. Παλαιολόγου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Έκτακτη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Κ». Η σύνοδος θα λάβει χώρα σε ημερομηνία κοντά σε σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. (ενδεχομένως της τακτικής συνόδου της ερχόμενης εβδομάδας).

21:36

Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας:  

«Το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει να χρησιμοποιεί τρομοκρατικές τακτικές, τους πιο καταστροφικούς τύπους όπλων εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών.

Ως απάντηση σε αυτές τις ενέργειες, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα λάβουν άμεσα μέτρα για να απενεργοποιήσουν τις στρατιωτικό-βιομηχανικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας που ασχολούνται με την παραγωγή, την επισκευή και την αποκατάσταση των εξοπλισμών που χρησιμοποιούν οι εθνικιστές για να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου».

21:28

Διαδηλώτρια που κρατούσε πλακάτ «Όχι στον πόλεμο» μπήκε στο στούντιο της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης και διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση 

21:09

Την Τετάρτη η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε ότι θα αποφανθεί στις 16 Μαρτίου για την προσφυγή της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας.

Κατά την ακρόαση που μποϊκοτάρισε η Ρωσία στις 7 Μαρτίου, η Ουκρανία ζήτησε από το δικαστήριο να διατάξει τη Μόσχα να σταματήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες

21:03

Σύνοψη της 19ης ημέρας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (21.00)

  • Οι Ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν την επιθετικότητά τους με επίκεντρο το Κίεβο, το Μικολάγιεβ, το Χάρκοβο και το Κρύβι Ριγκ. Βομβαρδισμοί στο Κίεβο, στην συνοικία Ομπολόν, με δύο νεκρούς. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή σε πύργο τηλεόρασης στη Ρίβνε.
  • Εγκρίθηκε το τέταρτο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
  • Το Κρεμλίνο γνωστοποίησε ότι δεν υπάρχει σε αυτή τη φάση το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν-Μπάιντεν. Ταυτόχρονα, ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από το γραφείο Ζελένσκι για τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο.
  • Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιχείρησε να παρουσιάσει την αποτυχία του Ρωσικού στρατού να καταλάβει μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας ως πράξη (αυτο)περιορισμού για την προστασία των αμάχων. Πρόσθεσε ότι μπορούν να το πράξουν, καθότι οι πόλεις είναι περικυκλωμένες.
  • Αναφορικά με τις Αμερικανικές διαρροές, ότι η Ρωσία ζήτησε στρατιωτικό εξοπλισμό από την Κίνα, απάντησε αρνητικά. Και η Κίνα προχώρησε σε σχετική διάψευση.
  • «Σχεδόν όλες» οι ρωσικές επελάσεις στην Ουκρανία «παραμένουν σε αδιέξοδο», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ. Οι ρωσικές δυνάμεις που κινούνται προς το Κίεβο δεν σημείωσαν αξιόλογη πρόοδο το Σαββατοκύριακο, αλλά ο αξιωματούχος τόνισε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία προσπαθεί «να φέρει δυνάμεις πίσω από τα στοιχεία προέλασης» που κινούνταν στα βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας. 
  • Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επαναλήφθηκαν τη Δευτέρα και η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζεται, μολονότι δύσκολη, όπως τόνισε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μικαήλο Ποντόλιακ. Οι επαφές θα συνεχιστούν αύριο Τρίτη.
  • Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τους Ουκρανούς να δώσουν τη μάχη, δίνοντας παράλληλα υπόσχεση ανοικοδόμησης μετά το πέρας του πολέμου. Ο ίδιος -την Τετάρτη- θα απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
  • Στην Μαριούπολη έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 2.500 άμαχοι. Μία πομπή με 160 οχήματα κατάφερε να εξέλθει της πόλης αξιοποιώντας το ανθρωπιστικό πέρασμα, μετά από πολυήμερες αποτυχημένες προσπάθειες.
  • Μία έγκυος, η φωτογραφία της οποίας είχε κάνει το γύρο του κόσμου μετά τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, υπέκυψε στα τραύματα της. Νεκρό και το μωρό της.
  • Αναφορές ότι οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν εκρηκτικά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Η Ουκρανία κατηγόρησε τον Ρωσικό στρατό για νέα διακοπή ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ.
  • Ο ανταποκριτής του Fox News, Μπέντζαμιν Χολ, τραυματίστηκε ενώ έκανε ρεπορτάζ κοντά στο Κίεβο.
  • Από την έναρξη της εισβολής, περισσότεροι από 2,8 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία ως πρόσφυγες. 
20:59

Στην Κωνσταντινούπολη κατευθύνεται το σούπερ γιοτ του Ρομάν Αμπράμοβιτς

Στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να καταπλεύσει το σούπερ γιοτ του Ρoμάν Αμπράμοβιτς, αξίας 430 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες ελλιμενισμένο στο Μαυροβούνιο.

Το πολυτελές σκάφος μήκους 140 μέτρων, το οποίο διαθέτει και ελικοδρόμιο είχε αποπλεύσει από τη Βαρκελώνη την περασμένη εβδομάδα, δύο ημέρες πριν επιβληθούν οι κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

20:54

Η Ουκρανία έχει εκκενώσει 548.000 ανθρώπους από την έναρξη του πολέμου

Η Ουκρανία έχει εκκενώσει 548.000 αμάχους από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

«Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, τα συνεργεία διάσωσης έκτακτης ανάγκης μας παρακολούθησαν περισσότερες από 600 κλήσεις, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 250 σε σημεία ρωσικού βομβαρδισμού», είπε, προσθέτοντας ότι 50 άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων σε αυτή τη χρονική περίοδο.

20:46

ΕΕ: Eγκρίθηκε το τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι εγκρίθηκε από τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ (COREPER II) το 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σε συνεννόηση με τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ, το 4ο πακέτο κυρώσεων στοχεύει άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και αρκετούς τομείς της ρωσικής οικονομίας.

20:45

Γυναίκα περνά μπροστά από μια τοιχογραφία για την υποστήριξη της Ουκρανίας από τον Γάλλο καλλιτέχνη του δρόμου Emyart, στο Παρίσι

REUTERS/Sarah Meyssonnier

20:29

Πληροφορίες για σύνοδο κορυφής ΝΑΤΟ - Ε.Ε. τις επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κυοφορείται σύνοδος κορυφής Ε.Ε. - ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες. Για το σκοπό αυτό αναμένεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες ο Τζο Μπάιντεν.

20:28

Σλοβακία: Απέλαση τριών υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας

Στην απέλαση τριών υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας προχωρά η Σλοβακία, βάσει πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες. Οι τρεις υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Σλοβακία εντός 72 ωρών, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

20:15

Η Γιουβέντους βοήθησε για τη μεταφορά 80 Ουκρανών προσφύγων στην Ιταλία

20:13

Πεσκόφ: Καμία συζήτηση για συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν

Δεν διεξάγονται συζητήσεις για το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να ταξιδέψει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη.

20:10

Κρεμλίνο: Κανένα αίτημα από την Ουκρανία για συνομιλία Ζελένσκι – Πούτιν

Το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της ρωσικής προέδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

20:09

Τραυματίας ένας ακόμα Αμερικανός δημοσιογράφος

Το FOX μετέδωσε ότι ένας δημοσιογράφος του τραυματίστηκε ενώ έκανε ρεπορτάζ στα περίχωρα του Κιέβου.

20:08

Πόσο ευσταθούν τα επιχειρήματα του Πούτιν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία;

20:04

Συνομιλία Πούτιν - Μπένετ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπέντε μίλησε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα, συνεχίζοντας τις προσπάθειες του Ισραήλ να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Η κλήση διήρκεσε 90 λεπτά και επικεντρώθηκε στην πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Προηγήθηκε συνομιλία του κ. Μπένετ και του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι το βράδυ του Σαββάτου.

19:56

Έκρηξη σε εμπορικό κέντρο στο Κίεβο - Μεγάλες υλικές ζημιές

Το εν λόγω Mall βρίσκεται στη συνοικία Ομπολόν. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς καθώς το εμπορικό κέντρο ήταν κλειστό.

19:54

Δεκαπεντάχρονο αγόρι νεκρό σε βομβαρδισμούς σχολείου

Ένα 15χρονο αγόρι σκοτώθηκε από «θραύσματα οβίδας» όταν ένα σχολείο στο Τσουχουίβ, κοντά στο Χάρκοβο, χτυπήθηκε από ρωσικό πυροβολικό, όπως υποστηρίζουν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Πολλές ιδιωτικές κατοικίες υπέστησαν επίσης ζημιές» από τους βομβαρδισμούς, έγραψε η περιφερειακή εισαγγελία του Χάρκοβο.

Το θύμα δεν κατονομάστηκε.

19:50

Eurovision: Φαβορί το ουκρανικό συγκρότημα Kalush Orchestra στη σκιά του πολέμου

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai έκανε γνωστό ότι η Ουκρανία θα πάρει κανονικά μέρος στο φεστιβάλ της Eurovision, το οποίο θα οργανωθεί στο Τορίνο, από τις 10 μέχρι τις 14 Μαΐου.

Η Rai ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο φετινός διαγωνισμός, από τον οποίο η Ρωσία έχει αποκλειστεί, θα είναι αφιερωμένος στην ειρήνη.

Σήμερα, ο ιστότοπος στοιχημάτων Oddschecker ανέδειξε το ουκρανικό συγκρότημα Kalush Orchestra ως φαβορί για να κερδίσει τον φετινό διαγωνισμό, όμως ο τραγουδιστής Όλεχ Πσιουκ δεν είναι έτοιμος να γιορτάσει για αυτό.

19:45

Ερντογάν: Πολύ νωρίς για αγορά περισσότερων ρωσικών όπλων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει πιθανή αγορά από την Τουρκία περισσότερων ρωσικών όπλων, δεδομένης της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, και η Άγκυρα θα αποφασίσει αφότου δει ποιες συνθήκες θα προκύψουν.

Μιλώντας στην Άγκυρα πλάι στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία παρείχε υποστήριξη στην Ουκρανία με τρόπο που οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν μπόρεσαν, παρά τους δεσμούς της με τη Ρωσία. Η Άγκυρα συνεχίζει να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο, είπε.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, δέχθηκε κυρώσεις από τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2020 για την αγορά ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 και επικρίθηκε από δυτικούς συμμάχους για την αγορά αυτή.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να επιλέξει τα ρωσικά οπλικά συστήματα επειδή οι σύμμαχοι δεν παρείχαν όπλα με ικανοποιητικούς όρους.

19:38

Η «διεθνής λεγεώνα» της Ουκρανίας φέρεται να έχει προσελκύσει 20.000 ξένους εθελοντές

19:35

Δήμαρχος Χάρκοβο: Η πόλη δέχεται συνεχείς επιθέσεις από ρωσικές δυνάμεις

Μιλώντας στην εθνική τηλεόραση, ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοβ είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ σε κεντρικές συνοικίες προκαλώντας απροσδιόριστο αριθμό απωλειών.

«Μας πυροβολούν συνεχώς», τόνισε. 

19:16

Πληροφορίες για προσγείωση τζετ, που συνδέεται με τον Αμπράμοβιτς, στην Κωνσταντινούπολη

19:11

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Το Ιράν είναι ενάντια στον πόλεμο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας είπε ότι το Ιράν δεν υποστηρίζει τη ρωσική εισβολή. Ο  Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε το σχόλιο μετά από συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν. 

19:08

Αγωνία για τους αμάχους στη Μαριούπολη

Κατά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, «η επιτυχημένη επιχείρηση απεμπλοκής της Μαριούπολης επέτρεψε να ανοίξουν σήμερα από τις 3:00 μ.μ. οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την έξοδο των αμάχων». Σύμφωνα με τη Μόσχα, για την απομάκρυνση των κατοίκων έχουν διατεθεί 200 λεωφορεία, ενώ τα 50 έχουν ήδη φτάσει στην πόλη, ενώ παραδόθηκαν 450 τόνοι φάρμακα και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Μαριούπολης.

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν νωρίτερα ότι τουλάχιστον 160 Ι.Χ. οχήματα διέφυγαν προς την παράκτια πόλη Μπερντιάνσκ που ελέγχεται από τους Ρώσους. Ωστόσο, συμπλήρωναν πως οι ρωσικές επιθέσεις εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τις προμήθειες προς την πόλη.

18:59

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, στο γραφείο του στο Ελιζέ, δείχνει ότι η ενασχόληση του με την εισβολή στην Ουκρανία είναι αδιάκοπη

Φωτ: Soazig de La Moissonnière, επίσημη φωτογράφος του Προέδρου

18:52

Κρίσιμη συνάντηση Αμερικανών – Κινέζων στη Ρώμη για την Ουκρανία

Οι σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, και της Κίνας, Γιανγκ Τζιεσί, είχαν σήμερα «κρίσιμη» συνάντηση στη Ρώμη. Κεντρικά θέματα στην ατζέντα των κορυφαίων συμβούλων: η Ουκρανία, η στήριξη του Πεκίνου στη Ρωσία, το παρόν και το μέλλον των σχέσεων Δύσης - Κίνας.

18:42

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή σε πύργο τηλεόρασης

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σε αεροπορική επιδρομή σε πύργο τηλεόρασης στη Ρίβνε, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Βιτάλι Κοβάλ.

Σε διαδικτυακή ανάρτησή του πρόσθεσε: «Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι κάτω από τα ερείπια».

 

18:36

Μόσχα: Η Ρωσία σχεδιάζει να εξουδετερώσει τα ουκρανικά εργοστάσια όπλων

Οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να εξουδετερώσουν τα ουκρανικά εργοστάσια τα οποία παράγουν ή επισκευάζουν όπλα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

18:31

ΟΗΕ: Ανατριχιαστική εξέλιξη

Η απόφαση Πούτιν να διατάξει τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις να τεθούν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού είναι μια «ανατριχιαστική εξέλιξη», δήλωσε ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι η κάποτε «αδιανόητη» προοπτική της πυρηνικής σύγκρουσης βρίσκεται πλέον στη σφαίρα των πιθανοτήτων.

Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ θα διαθέσει επιπλέον 40 εκατομμύρια δολάρια από το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία.

Τα κεφάλαια θα βοηθήσουν στην εισαγωγή τροφίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων ζωτικών προμηθειών στη χώρα, καθώς και στην παροχή βοήθειας σε μετρητά σε όσους έχουν ανάγκη, είπε. 

18:27

Τουλάχιστον 23 νεκροί στο Ντονέτσκ - Διαψεύδει το Κίεβο ουκρανικό βομβαρδισμό

Η Μόσχα κατήγγειλε ότι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν ουκρανικό πύραυλο στην πόλη Ντονέτσκ, που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία κατηγορώντας το Κίεβο για ένα «έγκλημα πολέμου».

Ο ουκρανικός στρατός διέψευσε κατηγορηματικά ότι εκτόξευσε πύραυλο. «Πρόκειται σίγουρα για ρωσικό πύραυλο ή κάποιο άλλο είδος πυρομαχικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Λεονίντ Ματιούκιν.

Ερωτηθείς για τις αναφορές για μια ουκρανική επίθεση στο Ντονέτσκ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι πρόκειται για μια τραγωδία.

Βίντεο που τράβηξε φωτογράφος του Reuters στο κέντρο του Ντόνετσκ δείχνει κατεστραμμένα και καμένα οχήματα. Αρκετά πτώματα και ένα θραύσμα βλήματος με καπνό να αναδύεται από αυτό ήταν ορατά. Κανένας απολογισμός δεν κατέστη εφικτό να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή ούτε από το Γαλλικό Πρακτορείο ούτε από το Reuters.

18:23

Περίπου 500 Ρώσοι πεζοναύτες πραγματοποίησαν προγραμματισμένα στρατιωτικά γυμνάσια στο Καλίνινγκραντ

Περίπου 500 Ρώσοι πεζοναύτες πραγματοποίησαν προγραμματισμένα γυμνάσια στο Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακα που βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας στην Βαλτική Θάλασσα, με ασκήσεις μεταξύ άλλων στην απόκρουση προσγείωσης αλεξιπτωτιστών, ανακοίνωσε σήμερα ο ρωσικός στόλος της Βαλτικής, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

18:11

Αναφορές για εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Τιο Kyiv Independent μετέδωσε ότι Ρωσικά στρατεύματα έριξαν εκρηκτικά στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια.

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, ανακοίνωσε ότι τα εκρηκτικά εξερράγησαν κοντά στον κύριο αντιδραστήρα του ουκρανικού εργοστασίου που ελέγχεται από τη Ρωσία και ότι αναμένονται περισσότερες εκρήξεις. 

18:09

Εικόνες καταστροφής στη Μαριούπολη - Λήψη από drone

Φωτ: REUTERS

17:57

Σχέδια για επίσκεψη Μπάιντεν στην Ευρώπη

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να ταξιδέψει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη το επόμενο χρονικό διάστημα, εν μέσω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNN.

17:52

Ουκρανός πρωθυπουργός: Μπορεί να δούμε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας μίλησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι ο Πούτιν έχει ξεκινήσει ένα πόλεμο ευρείας κλίμακας στο κέντρο της Ευρώπης που «μπορεί να γίνει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος».

Κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου να εγκρίνουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία «για να υπερασπιστούν όλη την Ευρώπη».

Ευχαρίστησε «από τα βάθη της καρδιάς μου» την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, τη Λιθουανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την υποστήριξή τους και για την παροχή καταφυγίου στους Ουκρανούς που έχουν εγκαταλείψει τον πόλεμο και τη βία.

17:49

ΔΝΤ: Η οικονομία της Ουκρανίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά ένα τρίτο

Η οικονομία της Ουκρανίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10% το 2022 ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο, οι προοπτικές θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερες εάν η σύγκρουση διαρκέσει περισσότερο.

Σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ είπε ότι η οικονομική παραγωγή της Ουκρανίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 25% έως 35%.

17:36

Στίβεν Κότκιν: Ο «βιογράφος» του Στάλιν μιλά για τον Πούτιν, τη Ρωσία, τη Δύση (βίντεο) 

17:36

Εικόνες καταστροφής στο Κίεβο

REUTERS/Gleb Garanich
AP Photo/Efrem Lukatsky
REUTERS/Gleb Garanich
REUTERS/Gleb Garanich
 REUTERS/Thomas Peter
17:32

NEXTA: Οι υπηρεσίες VPN μπλοκάρονται στη Ρωσία

17:18

Εικόνες καταστροφής και δράματος στο Κίεβο

Άρης Μεσσήνης/AFP

17:10

Ουκρανία: Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ τονίζει πως οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη εμποδίζουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη πόλη.

Όπως είπε η Βερεστσούκ «μια αυτοκινητοπομπή προσπάθησε να φτάσει στη Μαριούπολη για να παραδώσει βοήθεια και να βοηθήσει στην απομάκρυνση γυναικών και παιδιών, αλλά, όπως και την περασμένη εβδομάδα, δεν κατάφερε να φτάσει στην πόλη».

Η ίδια επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι πολίτες κατάφεραν να φύγουν από την πόλη με τα ΙΧ τους.

17:00

Σύνοψη της 19ης ημέρας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (17.00)

  • Κλιμακώνεται η Ρωσική επίθεση στο Κίεβο και σε άλλες αστικές περιοχές της Ουκρανίας. Εκρήξεις στην Ουκρανική πρωτεύουσα.
  • Το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας τόνισε ότι ο Ρωσικός στρατός ανασυντάσσεται για άλλη μια επιθετική επιχείρηση με επίκεντρο το Κίεβο, το Μικολάγιεβ και το Κρύβι Ριγκ. Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων (χάρτες)
  • Το Κρεμλίνο επιχείρησε να παρουσιάσει την αποτυχία του να καταλάβει τις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας ως πράξη (αυτο)περιορισμού για την προστασία των αμάχων. Ο Πεσκόφ τόνισε ότι μπορούν να το πράξουν, καθότι όλες οι πόλεις είναι περικυκλωμένες.
  • Αναφορικά με τις Αμερικανικές διαρροές, ότι η Ρωσία ζήτησε στρατιωτικό εξοπλισμό από την Κίνα, ο Πεσκόφ απάντησε αρνητικά: «Η Ρωσία έχει τις δικές της ανεξάρτητες δυνατότητες να συνεχίσει την επιχείρηση. Όπως είπαμε, προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο και θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και πλήρως». Και η Κίνα προχώρησε σε διάψευση.
  • Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επαναλήφθηκαν τη Δευτέρα και η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζεται, μολονότι δύσκολη, όπως τόνισε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μικαήλο Ποντόλιακ. Οι επαφές θα συνεχιστούν αύριο Τρίτη.
  • Σε νέο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα προς τους Ουκρανούς, ο πρόεδρος Ζελένσκι τους κάλεσε να αντέξουν και έδωσε υπόσχεση ανοικοδόμησης μετά το πέρας του πολέμου. Ο ίδιος θα απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την Τετάρτη.
  • Στην πολιορκημένη Μαριούπολη έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 2.500 άμαχοι, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Σήμερα, έγινε γνωστό ότι μία πομπή με 160 οχήματα κατάφερε να εξέλθει της πόλης αξιοποιώντας το ανθρωπιστικό πέρασμα.
  • Μία έγκυος γυναίκα, η φωτογραφία της οποίας είχε κάνει το γύρο του κόσμου μετά τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, υπέκυψε στα τραύματα της. Νεκρό και το μωρό της.
  • Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε τους θανάτους τουλάχιστον 636 αμάχων στην Ουκρανία μέχρι χθες Κυριακή 13 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων 46 παιδιών. Ο αριθμός εκτιμάται ότι είναι πολλαπλάσιος.
  • Από την έναρξη της εισβολής, περισσότεροι από 2,8 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία ως πρόσφυγες. 
16:55

Μαριούπολη: Αγωνία για τις επιχειρήσεις εκκένωσης, εν μέσω αλληλοκατηγοριών Μόσχας – Κιέβου

16:36

Εικόνα από drone πάνω από τη Μαριούπολη - Η καταστροφή είναι ασύλληπτη

16:34

Ρωσική επίθεση σε τρία μέτωπα

«Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας: Ο ρωσικός στρατός ανασυντάσσεται για άλλη μια επιθετική επιχείρηση με επίκεντρο το Κίεβο, το Μικολάγιεβ και το Κρύβι Ριγκ. Το τελευταίο είναι ένα μέρος όπου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι μεγάλωσε στην παιδική του ηλικία. Η κατάληψη του Κρύβι Ριγκ δημιουργεί κινδύνους για τη Ντνίπρο», σημειώνει ο Ουκρανός δημοσιογράφος Ιβάν Βέρστιουκ.

16:34

Interfax: Ξεκίνησε η μαζική εκκένωση αμάχων από τη Μαριούπολη, λέει το ρωσικό υπ. Άμυνας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Μαριούπολη «δεν είναι πια αποκλεισμένη» και ότι έχει ξεκινήσει η μαζική εκκένωση αμάχων, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Ria, το ρωσικό υπ. Άμυνας ανέφερε ότι από τις 10 διαδρομές που έχουν προταθεί ως «ανθρωπιστικοί διάδρομοι», οι αρχές του Κιέβου συμφώνησαν μόνο σε τρεις, καμία από τις οποίες δεν οδηγεί στη Ρωσία.

16:24

Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι δεν καταλαμβάνει πόλεις της Ουκρανίας για να γλιτώσει τους αμάχους

Το Κρεμλίνο επιχείρησε τη Δευτέρα να παρουσιάσει την αποτυχία του να καταλάβει τις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας ως πράξη (αυτο)περιορισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Απαντώντας σε δηλώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν «αργή πρόοδο» στις μεγάλες πόλεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα να «μην προσχωρήσουν σε εισβολή σε μεγάλες πόλεις συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου».

16:21

Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων (χάρτες)

Συνεχίζεται για 19η ημέρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τα στρατεύματα της Μόσχας να πολιορκούν μεγάλες πόλεις στα βόρεια και τα νότια της χώρας.

16:15

Ρωσία: Σε συνεχή επαφή με τις ΗΠΑ, για συνομιλίες για τον έλεγχο των όπλων

Η Ρωσία είναι έτοιμη να επαναλάβει τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον έλεγχο των όπλων, αν το κάνει η Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το RIA.

Είπε ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον παραμένουν σε συνεχή επαφή, αλλά ότι το Κρεμλίνο δεν βλέπει σημάδια ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο για την Ουκρανία.

16:11

Το Κίεβο «σαν ταινία αποκάλυψης»

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας περιγράφει ότι η πρωτεύουσα της χώρας μοιάζει «σαν καρέ ταινίας αποκάλυψης».

Τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν στο Κίεβο τις τελευταίες ημέρες. 

16:08

Ρωσία και Λευκορωσία ενισχύουν τη συνεργασία εν μέσω κυρώσεων

Οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας και της Λευκορωσίας επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για ένα ενωσιακό κράτος μεταξύ των δύο χωρών τους τη Δευτέρα και δήλωσαν τη σημασία της συνεργασίας ενόψει των δυτικών κυρώσεων.

«Λαμβάνουμε συντονισμένα μέτρα για να προστατεύσουμε την οικονομική μας ασφάλεια και την τεχνολογική κυριαρχία της Ρωσίας και της Λευκορωσίας», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν μετά τη συνάντηση με τον Λευκορώσο ομόλογό του Ρομάν Γκολόβτσενκο στη Μόσχα.

16:05

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Ζητεί παγκόσμιο μποϊκοτάζ στις διεθνείς επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές στη Ρωσία

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να αυξηθεί η πίεση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και ζήτησε παγκόσμιο μποϊκοτάζ σε βάρος των διεθνών επιχειρήσεων που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Κουλέμπα ζήτησε επίσης τα λιμάνια διεθνώς να απαγορεύσουν το πέρασμα ρωσικών πλοίων και φορτίων.

«Οι διεθνείς επιχειρήσεις πρέπει να αποχωρήσουν από τη Ρωσία, για ηθικούς και πρακτικούς λόγους», δήλωσε ο Κουλέμπα.

Η Ρωσία έχει πληγεί από σειρά διεθνών κυρώσεων αναφορικά με την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Κουλέμπα δήλωσε πως πιστεύει ότι επίκειται ένας ακόμα γύρος κυρώσεων.

16:04

Ε.Ε.: Προς αυστηροποίηση κυρώσεων σε ρωσικές εταιρείες πετρελαίου - Θα συνεχιστούν οι εισαγωγές

Νέες κυρώσεις σε βάρος των ρωσικών εταιρειών πετρελαίου Rosneft, Transneft και Gazprom Neft αναμένεται να υιοθετήσει η Ε.Ε., ωστόσο τα κράτη - μέλη θα συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τις εταιρείες αυτές, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, την οποία επικαλείται το Reuters.

16:00

Ουκρανός διαπραγματευτής: Παύση συνομιλιών μέχρι αύριο

Την προσωρινή παύση των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μέχρι την Τρίτη γνωστοποίησε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μικαίλο Ποντόλιακ

15:53

Ένας νεκρός από συντρίμμια πυραύλων που έπληξαν το Κίεβο

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν μετά από πτώση ρωσικού πυραύλου σε κατοικημένη οδό στο Κίεβο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Τα συντρίμμια του πυραύλου κατέστρεψαν ένα λεωφορείο και πυρπόλησαν ένα κτίριο κατοικιών στην περιοχή Κουρενίβκα αφού αναχαιτίστηκαν από την αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας, σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης.

Το λεωφορείο, που δεν μετέφερε επιβάτες, καταστράφηκε ολοσχερώς.

15:53

Ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο την Τετάρτη 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την Τετάρτη στις 15.00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Το Κογκρέσο ανέφερε σήμερα ότι παραμένει σταθερό στη δέσμευσή του να υποστηρίξει την Ουκρανία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη «σκληρή και διαβολική» επιθετικότητα του Πούτιν, να εγκρίνει νομοθεσία που θα κατακερματίσει και θα απομονώσει τη ρωσική οικονομία καθώς και να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία σε ό,τι αφορά την οικονομία, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

15:45

Ένας Γάλλος παραγωγός και σκηνοθέτης πίσω από το «βομβαρδισμό του Παρισιού»

Ένας Γάλλος παραγωγός και σκηνοθέτης βρίσκεται πίσω από το βίντεο με τον «βομβαρδισμό του Παρισιού», αναφέρει η Le Monde.

Ονομάζεται Ολιάς Μπακό, είναι κάτοικος Κιέβου και όπως αναφέρει στην εφημερίδα ανέβασε με δική του πρωτοβουλία την περασμένη Παρασκευή το βίντεο στο διαδίκτυο για να προκαλέσει, όπως λέει, «ένα ηλεκτροσόκ» στη Δύση.

Αναφέρει επίσης ότι δεν έκανε το βίντεο μετά από παραγγελία των ουκρανικών αρχών και ότι είναι «ένα φιλμ πρόληψης και όχι προπαγάνδας».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το εν λόγω βίντεο έγινε ταχύτατα ανάρπαστο στο διαδίκτυο, κυρίως δε μέσα από τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης του ουκρανικού κοινοβουλίου, απ όπου το είδαν πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα.

Ο Μπακό συνεργάστηκε με μια γαλλική επιχείρηση εξειδικευμένη στα κινηματογραφικά εφέ, ότι δεν χρηματοδοτήθηκε από κανέναν και ότι δεν θέλει να αποκαλύψει τα ονόματα των συνεργατών του για να γλυτώσουν, όπως σημειώνει, τις απειλές που ο ίδιος υφίσταται τις τελευταίες ημέρες μέσω του διαδικτύου.

Τέλος ομολογεί ότι επέλεξε το Παρίσι γιατί είναι Γάλλος και είναι η πόλη του.

15:42

Κόμβος η Ελλάδα σε ένα ΝΑΤΟ που αλλάζει δόγμα

Η ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας θα ενισχυθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα

15:36

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 636 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία μέχρι σήμερα

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβεβαίωσε τους θανάτους τουλάχιστον 636 αμάχων στην Ουκρανία μέχρι χθες Κυριακή 13 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων 46 παιδιών.

Ο πραγματικός απολογισμός πιθανόν να είναι πολύ υψηλότερος, ανέφερε, καθώς έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στη λήψη και επιβεβαίωση των αναφορών από μέρη με έντονες συγκρούσεις όπως το Χάρκοβο και η Μαριούπολη.

Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία έχει περίπου 50 μέλη του προσωπικού της που ασχολούνται με την παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία.

15:30

Ukrenergo: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν γραμμή υψηλής τάσης που συνδέει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας

Ο επικεφαλής της Ukrenergo, της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας, είπε ότι το εργοστάσιο βασιζόταν στην ηλεκτρική ενέργεια από γεννήτριες ντίζελ αφού υπέστησαν και πάλι ζημιές οι εξωτερικές τροφοδοσίες του.

Ο πυρηνικός σταθμός έχασε την ισχύ του στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, αλλά η παροχή αποκαταστάθηκε την Κυριακή, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

15:23

Οι πιο σημαντικές σημερινές εξελίξεις στην Ουκρανία:

  • Οι μάχες κλιμακώνονται γύρω από το Κίεβο: Εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη και ο βομβαρδισμός ενός κτιρίου κατοικιών σκότωσε τουλάχιστον ένα άτομο.
  • Συγκρούσεις γύρω από την Ουκρανία: Σφοδρές μάχες σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής θαλάσσιας πόλης Μικολάιβ. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στα περίχωρά της τη Δευτέρα.
  • Ο αριθμός των νεκρών στη Μαριούπολη υπολογίζεται σε περισσότερους από 2.500: Ένας σύμβουλος στο γραφείο του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι τόνισε ότι ο ρωσικός βομβαρδισμός της πόλης έχει προκαλέσει πλέον περισσότερους από 2.500 θανάτους.
  • Νέες συνομιλίες: Ο τέταρτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Πυραυλικό χτύπημα στο Ντόνετσκ: Εικόνες και βίντεο που ανέβηκαν από το Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία δείχνουν πολλαπλά θύματα από αυτό που φαίνεται να ήταν ένα χτύπημα πυραύλων στην πόλη.
  • Αμερικανοί γερουσιαστές ανησυχούν για την τον κυβερνοχώρο: Μια δικομματική ομάδα Γερουσιαστών εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο εκτεταμένων ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβάλλει η Αμερική στη Ρωσία. 
15:18

Ρωσία: Με εθνικοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων απειλούνται γερμανικές εταιρείες

Με εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων τους στη Ρωσία απειλούνται μεταξύ άλλων οι εταιρείες Volkswagen, Mercedes, Continental και Lufthansa, οι οποίες ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους στη χώρα, λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία.

«Μένει να δούμε σε ποιον βαθμό θα γίνουν πράξη οι φήμες για εθνικοποίηση ξένης περιουσίας. Πρέπει να περιμένουμε ότι σε τέτοια περίπτωση, όλο τα ανταλλακτικά που βρίσκονται στη Ρωσία θα απαλλοτριωθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της Lufthansa Technik Γιοχάνες Μπούσμαν. Σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας, θα ελεγχθεί εάν οι εταιρείες συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους έναντι των Ρώσων εργαζομένων ή εάν υπάρχουν ενδείξεις ψευδών χρεοκοπιών.

15:11

Ουκρανία: Τουλάχιστον 160 ΙΧ οχήματα διέφυγαν προς την παράκτια πόλη Μπερντιάνσκ που ελέγχεται από τους Ρώσους 

Σύμφωνα με το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαριούπολης, τουλάχιστον 160 ΙΧ οχήματα διέφυγαν προς την παράκτια πόλη Μπερντιάνσκ που ελέγχεται από τους Ρώσους, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

14:58

Νέο διάγγελμα Ζελένσκι: Προστατέψτε κάθε μέτρο της γης μας

Με φόντο ένα άδειο Κίεβο (πιθανόν από τον προαύλιο χώρο του προεδρικού μεγάρου) και φορώντας ρούχα χρώματος χακί, ο πρόεδρος Ζελένσκι απηύθυνε νέο μήνυνα εμψύχωσης προς τους Ουκρανούς πολίτες.

Μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Η Ρωσία συνεχίζει να καταστρέφει τις υποδομές μας, συνεχίζει να χτυπά τις πόλεις μας. Αλλά θα επαναφέρουμε κάθε δρόμο κάθε πόλη. Κάθε σπίτι, το διαμέρισμα κάθε Ουκρανού. Τώρα που ο κατακτητής είναι ακόμα στη γη μας, πρέπει να τον νικήσουμε όσο μπορούμε. Προστατέψτε τις πόλεις, προστατέψτε τα χωριά, προστατέψτε κάθε μέτρο της γης μας. Και κάθε κομμάτι της καρδιάς μας. Ουκρανική καρδιά. Η ψυχή της Ουκρανίας. Βοηθήστε ο ένας τον άλλον! Υποστηρίξτε ο ένας τον άλλον! Κρατήστε την άμυνα ψηλά! Και προστατέψτε το κράτος! Μαζί θα νικήσουμε. Δόξα στην Ουκρανία!»

14:57

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 2,8 εκατ. πρόσφυγες από την Ουκρανία

Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, περισσότεροι από 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι περισσότεροι έχουν μεταβεί σε πέντε γειτονικές χώρες.

Οι New York Times καταγράφουν:

Η Πολωνία έχει δεχθεί το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων, περίπου 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους. 

Η Ουγγαρία έχει δεχθεί περισσότερους από 255.000 πρόσφυγες, παρόλο που ο πρωθυπουργός Όρμπαν, είναι παγίως φιλικός προς τη Ρωσία και ακολούθησε σκληρή αντιμεταναστευτική στάση κατά την προηγούμενη προσφυγική κρίση της Ευρώπης.

Η Σλοβακία έχει υποδεχθεί περισσότερους από 200.000 πρόσφυγες και έχει χορηγήσει προσωρινή προστασία στους Ουκρανούς, ένα καθεστώς που τους παρέχει δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και άδεια για εργασία.

Η Μολδαβία, με πληθυσμό κάτω των 3 εκατομμυρίων, έχει τώρα δεχτεί σχεδόν 107.000 άτομα.

Η Ρουμανία έχει δεχθεί σχεδόν 85.000.

14:56

Περισσότερες κυρώσεις ζήτησε από Μπάιντεν ο Ζελένσκι

O Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πίεσε τον Πρόεδρο Μπάιντεν στην τελευταία μεταξύ τους συνομιλία να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το CNN.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αρκετές πηγές με γνώση του θέματος, ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν αφενός να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες ώστε η Ρωσία να αποκοπεί από το διεθνές εμπόριο και αφετέρου να συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρό του την ρωσική ελίτ.

Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης να αποκλεισθεί η πρόσβαση της Ρωσίας στα διεθνή ύδατα. 

Η συνομιλία Ζελένσκι - Μπάιντεν είχε διαρκέσει 49 λεπτά.

14:55

Βρετανία: Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε αμυντικά όπλα στην Ουκρανία

Η ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους στην ουκρανική στρατιωτική βάση κοντά στα σύνορα με την Πολωνία είναι βαθιά ανησυχητικές αλλά δεν θα αποτρέψουν τη Βρετανία από το να συνεχίσει να παρέχει αμυντικά όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι η επίθεση «εξουδετέρωσε ξένους μισθοφόρους» και κατέστρεψε «μεγάλο αριθμό ξένων όπλων». 

14:54

Ουκρανή επικεφαλής οργάνωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου καταγγέλλει:

«Κατά τη διάρκεια 18 ημερών πολέμου στην Ουκρανία, τα ρωσικά στρατεύματα σκότωσαν πάνω από χίλιους αμάχους, ανάμεσά τους και 90 παιδιά! Τουλάχιστον 200 σχολεία, 61 νοσοκομεία και 1500 σπίτια καταστράφηκαν. Το @FATFNews πρέπει να τοποθετήσει τη Ρωσία στη «μαύρη λίστα»».

14:52

Ακύρωσε την ομιλία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης ο Ζελένσκι

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, ο Ζελένσκι ακύρωσε την προγραμματισμένη ομιλία του (μέσω βιντεοκλήσης) στο Συμβούλιο της Ευρώπης, λόγω «πολύ επείγουσας, απρόβλεπτης κατάστασης». 

14:49

Το μήνυμα Ζελένσκι μετά τη συνομιλία με Μητσοτάκη

Με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέβασε ένα tweet στο οποίο σημειώνει: «Πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Έγινε αναφορά στην αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας. Εκτιμούμε την άμυνα, την ανθρωπιστική υποστήριξη της Ελλάδας. Τόνισα την ανάγκη διασφάλισης του έργου των ανθρωπιστικών διαδρόμων, ιδίως στη Μαριόπολη. Συζητήθηκε επίσης η ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στην ΕΕ».

14:46

RIA: Η ρωσική αντιπροσωπεία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η αντιπροσωπεία της Ρωσίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) αναστέλλει τη συμμετοχή της και δεν θα λάβει μέρος σε συναντήσεις, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Μόσχα θα σταματήσει να συμμετέχει στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

14:40

Κρεμλίνο: Η Ρωσία θα μπορούσε να πάρει τον πλήρη έλεγχο των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας

Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πάρει τον πλήρη έλεγχο των μεγάλων ουκρανικών πόλεων και προειδοποίησε τη Δύση ότι έχει επαρκή στρατιωτική επιρροή για να εκπληρώσει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία χωρίς να χρειάζεται βοήθεια από την Κίνα.

 «Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ διασφαλίζει τη μέγιστη ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού, δεν αποκλείει την πιθανότητα να τεθούν υπό πλήρη έλεγχο τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Πρόσθεσε ότι ορισμένες από τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας είναι ήδη περικυκλωμένες από ρωσικές δυνάμεις. 

Όταν ρωτήθηκε από το Reuters σχετικά με τις παρατηρήσεις Αμερικανών αξιωματούχων που είχαν πει ότι η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό, ο Πεσκόφ απάντησε αρνητικά: «Η Ρωσία έχει τις δικές της ανεξάρτητες δυνατότητες να συνεχίσει την επιχείρηση. Όπως είπαμε, προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο και θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και πλήρως».

14:35

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Να αυξηθεί στο έπακρο η πίεση στον Πούτιν

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να αυξηθεί στο έπακρο η πίεση στον Πούτιν προκειμένου να σταματήσει τον πόλεμο στη Ουκρανία.

14:33

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Επιστολή προς τον Πατριάρχη Μόσχας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Έκκληση προς τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλο, να παρέμβει για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και να «αντισταθεί στα πολεμικά σχέδια κοσμικών ηγετών», απευθύνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

14:33

Ουκρανός δημοσιογράφος: Ο στρατός της Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου έχει καταρρίψει 77 αεροσκάφη και 90 ελικόπτερα

14:32

Ρωσία: Περίπου 250.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία

Περίπου 250.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στη Ρωσία από την Ουκρανία, αναφέρουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα τον επικεφαλής του υπουργείου Έκτακτων Αναγκών. 

14:26

Ανάλυση: Πότε και πώς θα τελειώσει ο εφιάλτης;

Η ισορροπία τρόμου και τα σενάρια που υποδαυλίζουν την αβεβαιότητα - Οι κυρώσεις και ο Πούτιν στον λαβύρινθο

14:23

Ο Έλον Μασκ προκαλεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε «μονομαχία»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, προκάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε αγώνα ένας εναντίον ενός.

Γράφοντας το όνομα του κ. Πούτιν στα ρωσικά, τόνισε στο Twitter: «Με το παρόν προκαλώ τον Владимир Πούτιν σε μία μάχη». 

Ο δισεκατομμυριούχος πρόσθεσε ότι το διακύβευμα είναι η "Ουκρανία".

Σε ένα επόμενο tweet που απευθύνθηκε στον επίσημο λογαριασμό του προέδρου της Ρωσίας στο Twitter έγραψε: «Συμφωνείτε με αυτόν τον αγώνα;»

14:19

Κατάληψη σε μέγαρο του Ντερίπασκα στο Λονδίνο

Mέλη αναρχικής ομάδας κατέλαβαν σήμερα το πρωί ένα μέγαρο στο κεντρικό Λονδίνο, η ιδιοκτησία του οποίου συνδέεται με τον Ρώσο ολιγάρχη Όλεγκ Ντερίπασκα.

Τα μέλη της αναρχικής ομάδας δήλωσαν ότι προχώρησαν στην κατάληψη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και συμπαράστασης στον λαό της Ουκρανίας αλλά και της Ρωσίας που «δεν συμφωνούν με αυτήν την τρέλα».

 

14:16

SkyNews: Τα ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο

Tρεις ξεχωριστές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές αναφέρθηκαν μέσα και γύρω από την περιοχή του Κιέβου:

  • Στην περιοχή Κουρεβίνκα, ένα άτομο έχασε τη ζωή του όταν ρωσικός πύραυλος χτύπησε τραμ σε κατοικημένη οδό. Τα συντρίμμια κατέστρεψαν ένα λεωφορείο και πυρπόλησαν ένα κτίριο κατοικιών.
  • Στη συνοικία Ομπολόν, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν πολυκατοικία εννέα ορόφων χτυπήθηκε από βλήμα πυροβολικού. Τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και άλλα εννέα διακομίστηκαν στο σημείο. Οι αξιωματούχοι λένε ότι 15 κάτοικοι διασώθηκαν και 63 απομακρύνθηκαν.
  • Το εργοστάσιο αεροσκαφών Αντόνοφ χτυπήθηκε από τρεις ρωσικούς πυραύλους νωρίς το πρωί της Δευτέρας.
SkyNews
14:10

Άνθρωπος του Πούτιν παραδέχεται ότι η επίθεση δεν εξελίσσεται όπως προβλεπόταν

Στην παραδοχή ότι η ρωσική «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται όσο γρήγορα θα επιθυμούσε το Κρεμλίνο, προέβη ένας από τους πιστότερους ανθρώπους του προέδρου Πούτιν, ο αρχηγός της Εθνοφρουράς Βίκτορ Ζολότοφ, στην πρώτη μέχρι στιγμής επίσημη δημόσια παραδοχή ότι η επίθεση δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τα επιχειρησιακά πλάνα της Ρωσίας.

Μιλώντας κατά την διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας του πατριάρχη Κύριλλου, ο Βίκτορ Ζολότοφ απέδωσε την αργή εξέλιξη των ρωσικών επιχειρήσεων στη δράση «ακροδεξιών ουκρανικών δυνάμεων» που «κρύβονται» πίσω από πολίτες, επαναλαμβάνοντας την συνήθη κατηγορία που υιοθετούν οι επίσημες αρχές στην Ρωσία.

14:04

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν είχε ζητήσει από το υπουργείο Άμυνας να μην εισβάλει σε μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ζητήσει από το υπουργείο Άμυνας κατά την έναρξη της εισβολής να μην εισβάλει σε μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε επίσης τραγωδία την επίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή του Ντόνετσκ που υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Πρόσθεσε ότι επρόκειτο για επίθεση εναντίον αμάχων.

Πρόσθεσε ότι φαίνεται ότι «τα αφεντικά της Ουκρανίας -πέρα από τον ωκεανό- δίνουν εντολές και στον ουκρανικό στρατό».

14:03

Καγκελάριος Αυστρίας: Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα επιδεινωθεί

Την εκτίμηση ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα επιδεινωθεί εκφράζει ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, επισημαίνοντας ότι οι εκτιμήσεις της ΕΕ είναι σοβαρές και όχι πολύ αισιόδοξες.

Ο κ. Νεχάμερ δήλωσε πάντως ότι είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη δίαυλοι επικοινωνίας με το Κρεμλίνο, ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνο» η σύγκρουση στην Ουκρανία να λάβει διαστάσεις παγκοσμίου πολέμου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, με την πραγματική έννοια της λέξης, ο πόλεμος να μετατραπεί σε παγκόσμιο. Μέχρι τώρα το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αντιδρούν πολιτικά και όχι στρατιωτικά. Εάν αντιδρούσαν διαφορετικά, η Ρωσία θα το χρησιμοποιούσε ως αφορμή για κλιμάκωση», τονίζει ο αυστριακός καγκελάριος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Der Standard και προσθέτει ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να μιλάμε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

14:01

Βίντεο: Εναέρια πλάνα αποτυπώνουν την καταστροφή στη Μαριούπολη

13:55

Κρεμλίνο: Η Ρωσία δεν ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα

«Η Ρωσία δεν ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα και έχει επαρκή στρατιωτικό εξοπλισμό για να πραγματοποιήσει τους στο έπακρο τους στόχους της στην Ουκρανία εντός του χρονικού διαστήματος» που επιθυμεί, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είχαν δηλώσει ότι η Ρωσία ζήτησε στρατιωτικό εξοπλισμό από την Κίνα.

13:37

Βίντεο: «Εξουδετερωμένος» ρωσικός πύραυλος πέφτει στο Κίεβο

Σε βίντεο που ανήρτησε ανταποκριτής της «The Kyiv Independent» στο Twitter αποτυπώνεται η στιγμή που ένας ρωσικός πύραυλος, η πορεία του οποίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει, ανασχέθηκε από την ουκρανική αεράμυνα, πέφτει σε δρόμο του Κιέβου.  

13:13

Ανάλυση: Πώς η Ε.Ε. οδηγήθηκε στην υπερεξάρτησή της από το ρωσικό αέριο

12:57

Μοραβιέτσκι: Η ρωσική επίθεση κοντά στα σύνορα με την Πολωνία στόχευσε στο να δημιουργήσει πανικό

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι η ρωσική επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, στόχευε στο να προκαλέσει πανικό μεταξύ των ανθρώπων.

12:54

Γερμανία: Σχεδόν 147.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία στη χώρα

Περίπου 147.000 άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν μεταβεί μέχρι σήμερα στη Γερμανία, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών σήμερα Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι 146.998 άνθρωποι έχουν μεταβεί στη Γερμανία μέχρι τώρα, και πρόσθεσε ότι ο πραγματικός αριθμός προσφύγων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος.

12:51

Λονδίνο: Ο Πούτιν θα λογοδοτήσει στη Χάγη

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σαγίντ Τζάβιντ, λέγοντας ότι η Βρετανία θα βοηθήσει για να συλλεγούν τα απαραίτητα στοιχεία.

To Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης/REUTERS/Yves Herman/File Photo

 

Επιπλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Η.Β Ντομινίκ Ράαμπ ταξιδεύει στη Χάγη τη Δευτέρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όταν θα υπάρξει η δίωξη, το δικαστήριο θα έχει ό,τι χρειάζεται», είπε ο Τζάβιντ μιλώντας στην τηλεόραση του BBC.

12:47

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατηγορούν την Ουκρανία για επιθέσεις στο Ντονέτσκ

Για τουλάχιστον 16 νεκρούς στο Ντονέτσκ από ουκρανικό βομβαρδισμό κάνουν λόγο οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες.

Στον λογαριασμό της στο Telegram, η πολιτοφυλακή άμυνας του Ντονέτσκ δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν ματωμένα πτώματα να κείτονται στον δρόμο εν μέσω ερειπίων, αλλά και ένα μικρό λεωφορείο με σπασμένα τα τζάμια.

Αρχικά η πηγή αυτή είχε κάνει λόγο για 20 νεκρούς. Λίγα λεπτά αργότερα το τοπικό υπουργείο Υγείας επεσήμανε στο Telegram ότι έχει καταγράψει 16 νεκρούς και 23 τραυματίες.

12:41

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις προκάλεσαν ξανά ζημιά στη γραμμή παροχής ενέργειας στο Τσερνόμπιλ

Μια γραμμή υψηλής τάσης για την παροχή ενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, υπέστη ζημιά από ρωσικές δυνάμεις λίγο αφότου η παροχή ενέργειας αποκαταστάθηκε στις εγκαταστάσεις, δήλωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Ukrenergo.

Δεν ανέφερε ωστόσο εάν διακόπηκε όλη η εξωτερική παροχή ενέργειας στο εργοστάσιο λόγω της ζημιάς, αλλά ζήτησε πρόσβαση στην περιοχή προκειμένου να πραγματοποιήσει επισκευές.

Η Ukrenergo δεν παρείχε στοιχεία για τη ζημιά ή για τις ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων και το Reuters δεν κατάφερε να επαληθεύσει την έκταση ή την αιτία της ζημιάς από ανεξάρτητη πηγή.

12:33

Γαλλία για ουκρανική κρίση: Οι οικονομίες της Ε.Ε. να είναι σε «ετοιμότητα»

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να διατηρήσουν τον προϋπολογισμό τους σε «ετοιμότητα» στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης, αναφέρει η Γαλλία.

12:24

Κίεβο: Δύσκολες οι συνομιλίες με τη Ρωσία

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε πριν από λίγο ότι οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου είναι δύσκολες αλλά βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, οι δύο πλευρές εκφράζουν ενεργά τις θέσεις τους.

«Η επικοινωνία διατηρείται αλλά είναι δύσκολη. Ο λόγος για τις διαφωνίες είναι οι πολύ διαφορετικές πολιτικές», σημειώνει στο Twitter.

«Της Ουκρανίας, έχει να κάνει με τον ελεύθερο διάλογο εντός της κοινωνίας και με την υποχρεωτική συναίνεση. Της Ρωσίας, είναι μια τελεσίδικη καταπίεση της ίδιας της κοινωνίας», αναφέρει.

12:18

Η Bayer παγώνει και επενδύσεις σε Ρωσία και Λευκορωσία

Σε αναστολή κάθε είδους δαπάνης στη Ρωσία και τη Λευκορωσία προχωρά η πολυεθνική φαρμακευτική Bayer διευκρινίζοντας ότι η κίνησή της δεν σχετίζεται με βασικά είδη στον τομέα της υγείας και της γεωργίας.

Συγκεκριμένα η Bayer ανακοίνωσε ότι:

  • Αναστέλλει κάθε διαφημιστική ή άλληα δαπάνη προώθησης προϊόντων της.
  • Σταματά επ' αόριστον σχέδια για επενδύσεις κεφαλαίου
  • Παύει να αναζητεί επιχιερηματικές ευκαιρίες στις δύο χώρες

 

11:57

Μητσοτάκης προς Ζελένσκι: Αμέριστη η υποστήριξη στην Ουκρανία

Με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της Ουκρανίας.

Βασικό αντικείμενο της συνομιλίας ήταν οι τρόποι αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων από την 19η ημέρα της ρωσικής εισβολής στη χώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Ζελένσκι για την αμέριστη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην Ουκρανία, για την αποστολή βοήθειας και την υποδοχή προσφύγων Ομογενών και Ουκρανών.

Επίσης συζητήθηκε η δραματική κατάσταση στις περιοχές που διαμένει η ελληνική ομογένεια και η ανάγκη διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου για την ασφαλή έξοδο, αλλά και την πρόσβαση του ανθρωπιστικού υλικού. Ο Πρωθυπουργός εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την ασφαλή μετακίνηση του Έλληνα Γενικού Προξένου στη Μαριούπολη και των λοιπών εγκλωβισμένων στο κτίριο του ΟΑΣΕ.

Τέλος, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ε.Ε. έστειλε ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα στήριξης από τη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας.

Επίσης τόνισε ότι η πλήρης εφαρμογή των κυρώσεων από το σύνολο εταίρων και συμμάχων θα συνδράμει στην πίεση προς τη ρωσική πλευρά προκειμένου να σταματήσει τις επιθέσεις.

11:40

Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν στις 11 το πρωί την ουκρανική πρωτεύουσα, μεταδίδει το CNN.

Reuters

 

Φαίνεται, κατά την ίδια πηγή, να έχουν προκληθεί από ουκρανικά συστήματα αεράμυνας με στόχο είτε ρωσικά αεροσκάφη είτε πυραύλους τύπου κρουζ.

Από το κέντρο του Κιέβου φαίνονται καπνοί σε αρκετά σημεία του ουρανού της πρωτεύουσας. 

11:37

Κίεβο: Επιτυχής εκκένωση μικρών πόλεων της περιοχής για πέμπτη συνεχή ημέρα

Οι μικρές πόλεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών στην περιοχή του Κιέβου εκκενώνονται επιτυχώς για πέμπτη συνεχή ημέρα, δήλωσε σήμερα ο τοπικός κυβερνήτης Ολέξι Κουλέμπα σε συνέντευξή του.

«Η κατάπαυση του πυρός στην περιοχή μας ισχύει, αν και υπό όρους», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ακούστηκαν κάποιες εκρήξεις σε απόσταση από το σημείο όπου βρισκόταν.

11:33

Ο φόβος εξαγωγής της κρίσης στα Βαλκάνια και η Σερβία

Η απειλή της Μόσχας για αποσταθεροποίηση, οι ασταθείς ισορροπίες σε Βοσνία και Κόσοβο και οι πολλαπλές πιέσεις στον Σέρβο πρόεδρο.

11:31

Κίεβο: Ενενήντα νεκρά παιδιά από την έναρξη της εισβολής

Ενενήντα παιδιά έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί και περισσότερα από 100 έχουν τραυματιστεί από την ημέρα (24η Φεβρουαρίου) που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του Κιέβου.

Reuters

 

«Ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων έχει καταγραφεί στο Κίεβο, το Χάρκοβο, το Τσερνίχιβ, το Σούμι, τη Χερσώνα, το Μικολαϊβ και το Ζιότομιρ», ανέφερε σε δήλωσή του ο εισαγγελέας.

Το Reuters, που μετέδωσε τη σχετική είδηση, δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιώσει την πληροφορία.

11:26

Το Παρίσι θέλει να επιβληθούν κυρώσεις και άλλα πρόσωπα του στενού κύκλου του Πούτιν

Η Γαλλία θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρκετά επιπλέον ονόματα του στενού κύκλου του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για να προστεθούν στον κατάλογο αυτών στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε αντίδραση για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ.

«Θα μεταβιβάσουμε αρκετές δεκάδες ονόματα προσώπων της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τεθούν υπό καθεστώς κυρώσεων», δήλωσε ο υπουργός στο ειδησεογραφικό δίκτυο LCI, πριν από τις συνόδους που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και της ΕΕ.

11:12

Η Ινδία σκέφτεται να δεχθεί τη ρωσική προσφορά πετρελαίου σε έκπτωση

Η Ινδία εξετάζει το ενδεχόμενο αποδοχής της προσφοράς της Ρωσίας για αγορά πετρελαίου και άλλων αγαθών σε σημαντικά μειωμένες τιμές και σε συναλλαγή σε ρουπίες και ρούβλια, σύμφωνα με δύο Ινδούς αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η Ινδία ψήφισε λευκό κατά την ψηφοφορία στην ολομέλεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών περί καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως έκανε και η Κίνα.

11:12

Το Κρεμλίνο μπλόκαρε και το Instagram 

Mετα τα Facebook και Twitter η Ρωσία απέκλεισε σήμερα την πρόσβαση και στο Instagram, καθώς το Κρεμλίνο το κατηγορεί για υποκίνηση βίας κατά των Ρώσων για την επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Από σήμερα το πρωί η εφαρμογή Refresh δεν λειτουργεί στο Instagram, το οποίο δεν είναι πλέον προσβάσιμο χωρίς VPN.

Το Instagram βρίσκεται πλέον στην λίστα των ιστόποτων «περιορισμένης πρόσβασης», η οποία δημοσιεύθηκε από το ρωσικό όργανο ελέγχου και λογοκρισίας των τηλεπικονωνιών και των μέσων ενημέρωσης Roskomnadzor. 

11:01

Τέταρτος γύρος συνομιλιών: «Δύσκολη συζήτηση» 

Ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα εστιάσει στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, στην απόσυρση στρατευμάτων και στις εγγυήσεις ασφάλειας, δήλωσε ο εκ των από τους Ουκρανών διαπραγματευτών Μικαϊλο Πόντολιακ. 

 

Σε ανάρτησή του στα social media o Πόντολιακ ανέφερε ότι η θέση της Ουκρανίας δεν έχει αλλάξει: ότι συνομιλίες για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο χωρών θα μπορούσαν να διεξαχθούν  εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

«Διαπραγματεύσεις τέταρτος γύρος. Με θέμα ειρήνη, κατάπαυση του πυρός, άμεση απόσυρση στρατευμάτων και εγγυήσεις ασφάλειας. Δύσκολη συζήτηση» έγραψε προσθέτοντας ότι η «Ρωσία έχει ακόμη ψευδαισθήσεις ότι 19 ημέρες βίας εναντίον ειρηνικών πόλεων είναι η σωστή στρατηγική».

10:55

Γκάρι Κασπάροφ: Απαγόρευση πτήσεων τώρα, πριν είναι αργά

Τη φωνή του για επιβολή απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία ένωσε με αυτή των Ουκρανών ο κορυφαίος Ρώσος σκακιστής Γκάρι Κασπάροφ, γνωστός επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο γκραντ μάστερ του σκακιού δήλωσε τη Δευτέρα το πρωί σε βρετανικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι μόνο με την απαγόρευση πτήσεων μπορεί να αντέξει η Ουκρανία τη ρωσική επίθεση, καθώς αυτή βασίζεται κυρίως στα πλήγματα από αέρος.

Σε ερώτηση για το αν πρόκειται με τον τρόπο αυτό να εμπλακεί ουσιαστικά το ΝΑΤΟ, προκαλώντας μια σύγκρουση μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων, ο κ. Κασπάροφ είπε ότι αργά ή γρήγορα η Ρωσία θα πλήξει και νατοϊκούς στόχους.

«Αν ο Πούτιν καταλάβει την Ουκρανία, δεν θα θέλει να την κρατήσει, δεν θα μπορεί να την κρατήσει. Σκοπός του είναι να στραφεί κατά του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό καλύτερα να βοηθήσει τώρα το ΝΑΤΟ την Ουκρανία όσο αντέχει και ανθίσταται ακόμη ο ουκρανικός στρατός, παρά αργότερα», δήλωσε ο κ. Κασπάροφ.

«Εδώ δεν πρόκειται για παρτίδα σκακιού. Είτε εμείς θα νικήσουμε, είτε ο Πούτιν. Δεν υπάρχει επιστροφή στο προηγούμενο στάτους κβο», είπε ο σκακιστής και πολιτικός ακτιβιστής.

10:54

Συνάντηση Ερντογάν - Σολτς στην Άγκυρα

Συνομιλίες για την κατάσταση στην Ουκρανία θα έχουν σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Όλαφ Σολτς στην Άγκυρα, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

10:44

Στους τραυματίες στρατιώτες ο Ζελένσκι

Σε νοσοκομείο Νοσοκομείο όπου αναρρώνουν Ουκρανοί στρατιώτες επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 

Ο Ζελένσκι μίλησε με τους τραυματίες, φωτογραφήθηκε μαζί τους και τους απένειμε, όπως και στο ιατρικό προσωπικό, μετάλλια ανδρείας. 

10:18

«Πάνω από 2.500 πολίτες έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη»

Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, οι νεκροί στη Μαριούπολη, από την ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή έχουν ξεπεράσει τις 2.500.

Σύμβουλος του Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει σταλεί στην πόλη, με τη Μόσχα να απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς. 

10:16

Γκρατσιάνο: Μόνο ο ΟΗΕ μπορεί να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Η απόφαση για τη θέσπιση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, όπως ζητεί ο Ουκρανός Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μπορεί να ληφθεί μόνο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στρατηγός Κλαούντιο Γκρατσιάνο.

«Είναι μια απόφαση που μπορεί να λάβει ο ΟΗΕ, όπως συνέβη στη Λιβύη. Διαφορετικά, χωρίς κάλυψη από τα Ηνωμένα Έθνη, θα ήταν πράξη πολέμου εναντίον της Ρωσίας», είπε ο Ιταλός στρατηγός.

10:09

Η Βρετανία στέλνει στην Ουκρανία γεννήτριες ρεύματος

Συνολικά 500 φορητές γεννήτριες ρεύματος θα παράσχει η Βρετανία στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Λονδίνο. 

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, οι γεννήτριες είναι ικανές να παράξουν ενέργεια για 20.000 κτίρια, προσθέτοντας πως θα αποτελέσουν πλήγμα στην προσπάθεια του Πούτιν να «παραλύσει» την ενεργειακή τροφοδοσία της Ουκρανίας. 

10:09

Η Γερμανία αγοράζει 35 F -35

H Γερμανία φέρεται έτοιμη να αγοράσει έως και 35 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, επιβεβαίωσε κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο τη Δευτέρα. Νωρίτερα, πηγές μετέδιδαν προς το Reuters ότι η γερμανική κυβένηση έχει κατ΄ αρχήν αποφασίσει να προμηθευτεί τα αμερικανικά μαχητικά.

10:03

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Βοηθήστε μας για να αποτύχει ο Πούτιν

O υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι Δύση πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία ώστε ο Πούτιν να εξαναγκαστεί σε αποτυχία ούτως ώστε να αποφευχθεί ένας μεγαλύτερος πόλεμος.

«Για όλους εκείνους που φοβούνται ότι σύρονται σε έναν Γ΄ ΠΠ. Η Ουκρανία αντιστέκεται με επιτυχία. Χρειαζόμαστε να μας βοηθήσετε να πολεμήσουμε. Δώστε μας όλα τα απαραίτητα όπλα. Επιβάλλετε περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και απομονώστε την πλήρως. Βοηθήστε την Ουκρανία να εξαναγκάσει τον Πούτιν σε αποτυχία και εσείς να αποφύγετε έναν μεγαλύτερο πόλεμο».

 

09:57

Κίνα: Fake news των ΗΠΑ τα περί ρωσικού αιτήματος για στρατιωτική βοήθεια 

Εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ απέρριψε ως «αμερικανική παραπληροφόρηση» τα δημοσιεύματα των Financial Times και Washington Post, σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα.

09:46

Ομιλία Ζελένσκι στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης αναμένεται να απευθυνθεί μέσω απευθείας τηλεοπτικής σύνδεσης τη Δευτέρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας εκ νέου την αρωγή της Δύσης όπως έκανε και στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς τη Δευτέρα.

09:27

Ουκρανός διαπραγματευτής: Εποικοδομητική πλέον η ρωσική στάση, συμφωνία εντός των ημερών

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός εντός των ημερών εμφανίζεται πλέον ο εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης σε αυτές, κάνοντας λόγο για εποικοδομητική στάση της ρωσικής πλευράς.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ενόψει του τέταρτου γύρου συνομιλιών Ρωσία-Ουκρανίας, ο Μιχάιλο Ποντόλιακ ανέφερε ότι «η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει να συνομιλεί εποικοδομητικά» και ότι «νομίζω πως θα επιτύχουμε κάποια αποτελέσματα κυριολεκτικά μέσα στις επόμενες ημέρες».

08:58

Βομβαρδισμός σε μαιευτήριο με θύμα μία έγκυο και το βρέφος της 

Δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή μία από τις εγκύους του βομβαρδισμένου μαιευτηρίου στη Μαριούπολη.

Η εικόνα της, να απομακρύνεται από τους διασώστες πάνω σε φορείο, είχε κάνει τον γύρο του κόσμου στις φωτoγραφίες που κυκλοφόρησαν ευρέως μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό στο εν λόγω ουκρανικό νοσοκομείο.

Το Associated Press μεταδίδει τώρα ότι η γυναίκα, όπως και το βρέφος της, δυστυχώς δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

08:50

Βομβαρδίστηκε το εργοστάσιο κατασκευής των αεροσκαφών Antonov στο Κίεβο

Το εργοστάσιο κατασκευής των αεροσκαφών Antonov στο Κίεβο βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

08:48

Φωτογραφίες από την επίθεση σε πολυκατοικία στο Κίεβο, όπως τις μεταδίδει το «The Kyiv Independent»

08:20

Χερσαία σύνδεση Κριμαίας – Ντονμπάς ισχυρίζονται ότι απέκτησαν οι Ρώσοι

08:19

Στις φλόγες πολυκατοικία στο Κίεβο - Δύο νεκροί 

Μία εννιαώροφη πολυκατοικία στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο έχει παραδοθεί στις φλόγες από ρωσικούς βομβαρδισμούς. Η εφημερίδα Kyiv Independent αναφέρει ότι η πολυκατοικία καίγεται αυτή τη στιγμή με τους πυροσβέστες να εργάζονται για την κατάσβεση της φωτιάς.

Όπως μετέδωσε η κρατική ουκρανική τηλεόραση, από την επίθεση σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν. Σύμφωνα όμως με τον σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Γκερασένκο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

08:10

Συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών στη Ρωσία 

Περισσότεροι από 800 διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες Κυριακή στη Ρωσία, όπου καταγράφηκε κύμα κινητοποιήσεων εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο OVD-Info, χθες έγιναν διαδηλώσεις σε τουλάχιστον 35 πόλεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του επιβεβαίωσε κάπου 300 συλλήψεις.

08:02

Ζελένσκι: Θέμα χρόνου ρωσικές ρουκέτες να πλήξουν εδάφη του ΝΑΤΟ

08:02

Στις 10:30 οι νέες συνομιλίες

Οι νέες συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας θα διεξαχθούν μέσω video call και θα ξεκινήσουν στις 10:30 ώρα Κιέβου, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο.

07:39

Στην Ουκρανία ο Tσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ

Στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία διαβεβαίωσε πως βρίσκεται ο ηγέτης της Ρωσικής Δημοκρατίας της Τσετσενίας και προστατευόμενος του προέδρου Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ.

Ο κ. Καντίροφ, τον οποίο κατηγορούν μη κυβερνητικές οργανώσεις για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Δημοκρατία του, στον Καύκασο, μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram βίντεο στο οποίο εικονίζεται με στρατιωτική περιβολή να μελετά σχέδια και χάρτες μαζί με στρατιωτικούς γύρω από τραπέζι σε αίθουσα.

07:38

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ επικρίνει το Βερολίνο για την πολιτική του έναντι της Ρωσίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα επέκρινε την Κυριακή την πολιτική της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας τις τελευταίες δεκαετίες.

Παρεμβαίνοντας κατά τη διάρκεια εκπομπής του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD την Κυριακή το βράδυ, ο κ. Κουλέμπα υποστήριξε πως το Βερολίνο φέρει ευθύνη διότι συνέβαλε η Ρωσία να βρεθεί στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα.

Πρόσθεσε ότι εξαιτίας αυτού, ελπίζει πως το Βερολίνο θα λάβει μέτρα που θα μπορέσουν να σταματήσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

07:35

Πληροφορίες για απόβαση στην Αζοφική

Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών σε ενημέρωσή τους αναφέρουν ότι οι Ρώσοι προχώρησαν σε «αμφίβια απόβαση» στην περιοχή της Αζοφικής Θάλασσας.

Το βρετανικό Υπ. Αμυνας αναφέρει ότι η Ρωσία έχει προχωρήσει σε αποκλεισμό των ουκρανικών ακτών στη Μαύρη Θάλασσα ουσιαστικά αποκόπτοντας τη χώρα από το διεθνές θαλάσσσιο εμπόριο.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο Twitter, «οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, απομονώνοντας ουσιαστικά τη χώρα από το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο».

 

07:27

Tέταρτος κύκλος συνομιλιών

Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα, επιβεβαίωσε την Κυριακή το βράδυ ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

"Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα για να συνοψίσουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα" των συνομιλιών, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter. 

Νωρίτερα την Κυριακή, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή αυτών των συνομιλιών τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης.

07:21

Βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη

07:18

Σύνοψη: Όλα όσα συνέβησαν την Κυριακή 13/03

Κατά τη 18η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μια βάση στρατιωτικής εκπαίδευσης στη δυτική πόλη του Γιαβορίφ επλήγη από μπαράζ πυραύλων.

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 134 τραυματίστηκαν από τη φονική επίθεση στις εγκαταστάσεις, κοντά σε ένα σημαντικό σημείο διέλευσης προς την Πολωνία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

ΑP

 

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, φαίνεται ένας τεράστιος κρατήρας στο σημείο καθώς και καπνός από μια φωτιά σε ένα κοντινό κτίριο.

Μάρτυρες της επίθεσης, δήλωσαν στο BBC ότι «ο νυχτερινός ουρανός έγινε κόκκινος», προκαλώντας φόβους ότι οι συγκρούσεις θα επεκταθούν και στις δυτικές περιοχές, όπου μέχρι στιγμής επικρατεί ειρήνη.

Νεκρός Αμερικανός δημοσιογράφος από ρωσικά πυρά

Οι μάχες συνεχίζονται σε περιοχές έξω από το Κίεβο και ένας δημοσιογράφος από τις ΗΠΑ σκοτώθηκε από πυρά των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Ιρπίν. 

Ο 50χρονος Μπρεντ Ρενό ήταν δημοσιογράφος και σκηνοθέτης, ο οποίος στο παρελθόν είχε δουλέψει στους New York Times, παρ’ όλο που στην Ουκρανία δεν εργαζόταν για την εν λόγω εφημερίδα.

Ο επικεφαλής της Αστυνομίας του Κιέβου δήλωσε ότι ο Ρενό είχε στοχοποιηθεί από Ρώσους στρατιώτες. Δύο ακόμη δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Τη Δευτέρα ο νέος γύρος συνομιλιών

Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, επιβεβαίωσε σήμερα το βράδυ ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα για να συνοψίσουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα» των συνομιλιών, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Νωρίτερα απόψε, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή αυτών των συνομιλιών τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης.

FT, WP: Η Ρωσία έχει ζητήσει στρατιωτικό εξοπλισμό από την Κίνα

Επιπλέον, οι Financial Times και η Washington Post, επικαλούμενες Αμερικανούς αξιωματούχους, μετέδωσαν ότι η Ρωσία έχει ζητήσει στρατιωτικό εξοπλισμό από την Κίνα από την αρχή της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ακόμη, η Ρωσία ζήτησε πρόσθετη οικονομική βοήθεια από την Κίνα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πλήγμα των κυρώσεων από τις ΗΠΑ αλλά και από ευρωπαϊκά και ασιατικά κράτη, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, θα βρίσκεται στη Ρώμη τη Δευτέρα όπου θα συναντηθεί με τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη, Γιανγκ Τζιέτσι, όπως δήλωσε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος.

ΕΕ: Προς νέες κυρώσεις κατά του στενού κύκλου του Πούτιν

Νέες κυρώσεις κατά ατόμων του στενού κύκλου του Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταξύ των οποίων και ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ετοιμάζεται να υιοθετήσει η Ε.Ε. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, οι πρέσβεις των κρατών-μελών συνεδρίασαν σήμερα και κατέληξαν σε 15 νέα ονόματα, που θα επικυρωθούν σε νέα συνεδρίαση αύριο.

Το νέο πακέτο κυρώσεων ενδέχεται να περιλαμβάνει, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, κυρώσεις σε κρατικές επιχειρήσεις στον τομέα της ναυπηγικής και της αεροναυπηγικής βιομηχανίας, απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσία, την απαγόρευση νέων επενδύσεων από ευρωπαϊκές εταιρείες στον τομέα της ενέργειας στη Ρωσία και την απαγόρευση εξαγωγών προϊόντων πολυτελείας.

Ένα από τα ζητήματα που μένει να διευκρινιστεί είναι το χρηματικό όριο για τα είδη πολυτελείας. Το προτεινόμενο όριο είναι 300 ευρώ (το αντίστοιχο στις αμερικανικά μέτρα για τα είδη πολυτελείας ήταν 1.000 δολάρια).

Αισιοδοξία από Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν την Κυριακή τις πιο αισιόδοξες έως σήμερα εκτιμήσεις τους σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα εντός ημερών.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, δήλωσε πως η Ρωσία δείχνει σημάδια προθυμίας να δεσμευτεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τις εχθροπραξίες.

Ουκρανία: Το προσωπικό του Τσερνόμπιλ δεν διεξάγει πλέον εργασίες συντήρησης

Σημειώνεται επίσης ότι το προσωπικό του Τσερνόμπιλ που είναι υπεύθυνο για τις εγκαταστάσεις των ραδιενεργών αποβλήτων έχει σταματήσει να πραγματοποιεί επισκευές που σχετίζονται με την ασφάλεια, επειδή είναι εξαντλημένο, καθώς δεν έχουν ξεκουραστεί καθόλου από τη στιγμή που η Ρωσία κατέλαβε το σημείο τον περασμένο μήνα, δήλωσε η Ουκρανία στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

«Η ουκρανική ρυθμιστική αρχή ενημέρωσε τον ΔΟΑΕ ότι το προσωπικό [του Τσερνόμπιλ] δεν πραγματοποιεί πλέον επισκευές και συντήρηση του εξοπλισμού ασφαλείας, εν μέρει λόγω της σωματικής και ψυχολογικής του κόπωσης αφού δουλεύει ασταμάτητα εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες», δήλωσε ο ΔΟΑΕ σε σημερινή ανακοίνωση.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

07:17

Προς νέες χερσαίες επιθέσεις

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εδραιώσουν τις θέσεις τους στις περιοχές που έχουν καταλάβει, να διατηρήσουν τον ρυθμό της επίθεσής τους και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, δυόμισι εβδομάδες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία.

«Ο εχθρός συγκεντρώσει σχηματισμούς και μετακινεί στρατηγικά αποθέματα στα σύνορά μας», ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο εκτιμώντας πως πρέπει να αναμένονται νέες επιθέσεις στο Χάρκοβο, στη Σούμι και στο Μπρόβαρι, προάστιο του Κιέβου. Περισσότερα εδώ