Μαριούπολη: Άνοιξαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, δηλώνει η Μόσχα – Μπλόκο ρωσικών δυνάμεων στην ανθρωπιστική βοήθεια, λέει το Κίεβο

Μαριούπολη: Άνοιξαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, δηλώνει η Μόσχα – Μπλόκο ρωσικών δυνάμεων στην ανθρωπιστική βοήθεια, λέει το Κίεβο

Δίχως σταματημό συνεχίζεται το θρίλερ με την εκκένωση της Μαριούπολης στην Ουκρανία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίχως σταματημό συνεχίζεται το θρίλερ με την εκκένωση της Μαριούπολης στην Ουκρανία.

Κατά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, «η επιτυχημένη επιχείρηση απεμπλοκής της Μαριούπολης επέτρεψε να ανοίξουν σήμερα από τις 3:00 μ.μ. οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την έξοδο των αμάχων». Σύμφωνα με τη Μόσχα, για την απομάκρυνση των κατοίκων έχουν διατεθεί 200 λεωφορεία, ενώ τα 50 έχουν ήδη φτάσει στην πόλη, ενώ παραδόθηκαν 450 τόνοι φάρμακα και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Μαριούπολης.

«Όλοι οι τραυματίες και όσοι κάτοικοι της Μαριούπολης το επιθυμούν, θα μεταφερθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, όπου έχουν δημιουργηθεί όλες οι απαραίτητες συνθήκες άνετης διαβίωσης. Οι πολίτες που θα φτάσουν εκεί θα λάβουν όλη την απαραίτητη βοήθεια, θα επιλυθούν άμεσα τα ζητήματα της εγγραφής των παιδιών σε νηπιαγωγεία, των μαθητών και των φοιτητών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα» σημείωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν νωρίτερα ότι τουλάχιστον 160 Ι.Χ. οχήματα διέφυγαν προς την παράκτια πόλη Μπερντιάνσκ που ελέγχεται από τους Ρώσους. Ωστόσο, συμπλήρωναν πως οι ρωσικές επιθέσεις εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τις προμήθειες προς την πόλη.

Η πόλη – λιμάνι στη νότια Ουκρανία έχει βρεθεί στο επίκεντρο παγκόσμιας ανησυχίας, καθώς εν μέσω συνεχών βομβαρδισμών, οι κάτοικοί της παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εσωτερικό της, με το Κίεβο να κατηγορεί τη Μόσχα ότι εμποδίζει τη διάνοιξη των ανθρωπιστικών διαδρόμων, αλλά και πως μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια προς την περιοχή.

«Πάνω από 2.500 νεκροί»

Ο απολογισμός των συνεχών επιθέσεων παραμένει ιδιαίτερα βαρύς. Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Ολέκσι Αρέστοβιτς, είπε νωρίτερα ότι περισσότεροι από 2.500 έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Χθες Κυριάκη, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησε για το «χειρότερο σενάριο» στη Μαριούπολη, εάν οι εμπόλεμοι «δεν καταλήξουν επειγόντως σε μια ανθρωπιστική συμφωνία». «Η ΔΕΕΣ είναι έτοιμη να ενεργήσει ως ουδέτερος ενδιάμεσος για να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ των πλευρών για αυτά τα ανθρωπιστικά θέματα», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση.

«Ο χρόνος λιγοστεύει για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στις μάχες. Η ιστορία θα κρίνει με τρόμο αυτό που συμβαίνει στη Μαριούπολη εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό μεταξύ των πλευρών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ειδήσεις σήμερα

Live: Ολες οι εξελίξεις από τον πόλεμο της Ουκρανίας – 19η μέρα εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή