Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα σε αστικά κέντρα – Αγωνία για τους αμάχους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα σε αστικά κέντρα – Αγωνία για τους αμάχους

Σύνοψη της 19ης ημέρας του πολέμου στην Ουκρανία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύνοψη της 19ης ημέρας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία:

  • Οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν την επιθετικότητά τους με επίκεντρο το Κίεβο, το Μικολάγιεβ, το Χάρκοβο και το Κρύβι Ριγκ. Βομβαρδισμοί στο Κίεβο, στη συνοικία Ομπολόν, με δύο νεκρούς. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή σε πύργο τηλεόρασης στη Ρίβνε, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
  • Εγκρίθηκε το τέταρτο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
  • Το Κρεμλίνο γνωστοποίησε ότι δεν υπάρχει σε αυτή τη φάση το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν-Μπάιντεν. Ταυτόχρονα, ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από το γραφείο Ζελένσκι για τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο.
  • Αναφορικά με τις αμερικανικές διαρροές, ότι η Ρωσία ζήτησε στρατιωτικό εξοπλισμό από την Κίνα, τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο προχώρησαν σε σχετική διάψευση. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν «έθεσε άμεσα και πολύ ξεκάθαρα» στο Πεκίνο τις ανησυχίες του κατά τη διάρκεια συνομιλιών με Κινέζο διπλωμάτη στη Ρώμη της Ιταλίας, προειδοποιώντας την Κίνα να μην στηρίξει τον Πούτιν.
  • Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επαναλήφθηκαν τη Δευτέρα και η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζεται, μολονότι είναι δύσκολη, όπως τόνισε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μικαήλο Ποντόλιακ. Οι επαφές θα συνεχιστούν και την Τρίτη.
  • Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τους Ουκρανούς να δώσουν τη μάχη, δίνοντας παράλληλα υπόσχεση ανοικοδόμησης μετά το πέρας του πολέμου. Ο ίδιος -την Τετάρτη- θα απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
  • Στη Μαριούπολη έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 2.500 άμαχοι. Μία πομπή με 160 οχήματα κατάφερε να εξέλθει της πόλης αξιοποιώντας το ανθρωπιστικό πέρασμα, μετά από πολυήμερες αποτυχημένες προσπάθειες.
  • Η Ουκρανία κατάφερε να απομακρύνει περισσότερους από 4.000 ανθρώπους από πόλεις που βρίσκονται υπό πολιορκία μέσω επτά ανθρωπιστικών διαδρόμων, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Είπε επίσης ότι άλλοι τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι δεν λειτούργησαν επιτυχώς και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων που απομακρύνονταν από την περιοχή του Κιέβου.
  • Από την έναρξη της εισβολής, περισσότεροι από 2,8 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία ως πρόσφυγες.
  • Έκτακτη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Κ».

Ειδήσεις σήμερα

Ολες οι εξελίξεις από τον πόλεμο της Ουκρανίας – 19η μέρα εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή