Υστερα από ένα Σαββατοκύριακο που έφερε τον πόλεμο της Ουκρανίας στο κατώφλι του ΝΑΤΟ, κάποιες αχτίδες ελπίδας για εκεχειρία άρχισαν να εκπέμπονται και από τα δύο εμπόλεμα μέρη. Παρότι το Κίεβο και άλλα αστικά κέντρα δοκιμάστηκαν από νέα κύματα βομβαρδισμών, ο τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας, που επικοινώνησαν μέσω τηλεδιάσκεψης, κράτησε ανοιχτό το στενό μονοπάτι της διπλωματίας, ενώ για πρώτη φορά έγινε δυνατό να λειτουργήσει ανθρωπιστικός διάδρομος για τη μεταφορά αμάχων από τη Μαριούπολη.
Οπως έκανε γνωστό ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι χθεσινές συνομιλίες, τις οποίες χαρακτήρισε «δύσκολες», διεκόπησαν το απόγευμα για να συνεχιστούν σήμερα. Νωρίτερα είχε αναφέρει ότι η ρωσική πλευρά «εμφανίζεται περισσότερο ευαίσθητη στις θέσεις της Ουκρανίας» και «δεν θέτει τελεσίγραφα», προέβλεψε δε ότι είναι δυνατό να προκύψουν «ορισμένα χειροπιαστά αποτελέσματα» εντός των ημερών. Οι τρεις προηγούμενοι γύροι των διαπραγματεύσεων είχαν ως μόνο αποτέλεσμα περιορισμένες συμφωνίες για κάποιους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ελάχιστοι εκ των οποίων λειτούργησαν στην πράξη.
Επισήμως το Κρεμλίνο δεν έδωσε καμία ένδειξη μετατόπισης σε διαλλακτικότερες θέσεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ επέμεινε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εξελίσσονται ικανοποιητικά για τη χώρα του και τόνισε πως «όλα τα σχέδια που κατέστρωσε η ρωσική ηγεσία θα υλοποιηθούν πλήρως και εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων», για τα οποία προτίμησε να μη γίνει συγκεκριμένος. Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο επικεφαλής της Εθνοφρουράς, Βίκτορ Ζολότοφ, ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αναγνώρισε ότι «δεν πήγαν όλα τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε», εξέφρασε όμως την πεποίθηση πως «πλησιάζουμε τους στόχους μας βήμα βήμα». Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Ιγκόρ Ιβανόφ, προκάτοχος του Σεργκέι Λαβρόφ ως υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων σήμερα, συνυπέγραψε, μαζί με άλλες διεθνείς προσωπικότητες, έκκληση για άμεση εκεχειρία, τονίζοντας τον αυξημένο κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής.
Σφυροκοπούν οι Ρώσοι
Ο κίνδυνος αυτός έγινε πιο ορατός την Κυριακή, όταν η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε στρατιωτική βάση της Ουκρανίας σε απόσταση μόλις 18 χιλιομέτρων από την Πολωνία, μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι, ενώ η Μόσχα ανέφερε ότι εξολοθρεύτηκαν 180 «ξένοι μισθοφόροι». Η συγκεκριμένη βάση είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών από Δυτικούς και η επιλογή της ως στόχου θεωρείται προληπτικό μέτρο της Μόσχας ενόψει του ενδεχομένου μεταφοράς αεροπλάνων ή άλλων όπλων από χώρες-μέλη της Συμμαχίας. Πάντως, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ χαρακτήρισε «πολύ απίθανο» το ενδεχόμενο να πλήξουν ρωσικοί πύραυλοι εδάφη του ΝΑΤΟ.
Ενισχύονται οι φόβοι γενίκευσης του πολέμου, ύστερα από τον βομβαρδισμό σε μικρή απόσταση από τα πολωνικά σύνορα.
Από χθες το πρωί, το ενδιαφέρον στράφηκε και πάλι προς το Κίεβο, όπου σφίγγει η ρωσική «τανάλια» από δύο μέτωπα, το βορειοανατολικό και το βορειοδυτικό, με σκληρές μάχες στα πιο μακρινά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε ύστερα από τον βομβαρδισμό πολυκατοικίας, ενώ οι ουκρανικές Αρχές ανέφεραν ότι βομβαρδίστηκε επίσης εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών Αντόνοφ. Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και στις πόλεις Χάρκοβο, Τσερνίχιβ και Μικολάιφ.
Στην ανελέητα πολιορκούμενη Μαριούπολη έγινε για πρώτη φορά δυνατό να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για τη μεταφορά αμάχων προς τη Ζαπορίζια, στα βορειοδυτικά της πόλης. Οι δημοτικές Αρχές ανέφεραν ότι η αυτοκινητοπομπή αποτελούνταν από 160 οχήματα και ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός τηρούνταν στη διάρκεια της μετακίνησης. Οι ίδιες Αρχές ανέβαζαν σε 2.500 τους αμάχους που είχαν χάσει χθες τη ζωή τους στη Μαριούπολη, αριθμός που δεν είχε επιβεβαιωθεί από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Τα Ηνωμένα Εθνη ανέφεραν χθες ότι τουλάχιστον 636 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των εχθροπραξιών σε ολόκληρη την Ουκρανία. Εξάλλου ανακοινώθηκε ότι η έγκυος που είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τον βομβαρδισμό παιδιατρικού νοσοκομείου και μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, με αποτέλεσμα να χάσει το παιδί της, υπέκυψε χθες στα τραύματά της. Από την πλευρά τους οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 23 άμαχοι σκοτώθηκαν από ουκρανικό βομβαρδισμό στο Ντονέτσκ.
Κινεζική βοήθεια
Σημαντική θεωρείται η συνάντηση που είχαν χθες στη Ρώμη ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, Γιανγκ Ζιετσί. Προηγουμένως ο Σάλιβαν είχε προειδοποιήσει την Κίνα ότι θα υποστεί επιπτώσεις αν βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις, ενώ ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ρωσία έχει ζητήσει από την Κίνα βοήθεια για την κάλυψη κενών σε ορισμένα πολεμοφόδια και οπλικά συστήματα. Τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο διέψευσαν την πληροφορία.