Μυστικός πόλεμος Ιράν – Ισραήλ με drones

Μυστικός πόλεμος Ιράν – Ισραήλ με drones

Κάποια από τα πλήγματα που ανταλλάσσουν οι εχθροί περνούν απαρατήρητα, άλλα δημοσιοποιούνται έπειτα από καιρό.

1' 9" χρόνος ανάγνωσης

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. «Ο μυστικός πόλεμος των drones ανάμεσα στο Ιράν και στο Ισραήλ αποκαλύπτεται με την πυραυλική επίθεση στο Ιράκ». O τίτλος σχολίου στην ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτς» χθες δεν άφηνε αμφιβολία ότι οι ιρανικές δηλώσεις για το τι ακριβώς επλήγη στο Ιρμπίλ του ιρακινού Kουρδιστάν ήταν ακριβείς. Το Σαββατοκύριακο, το Ιράν εκτόξευσε περίπου 10 βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον εγκαταστάσεων κοντά στο αμερικανικό προξενείο του Ιρμπίλ, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για «στρατηγικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ».

«Κάποια από τα πλήγματα που ανταλλάσσουν οι εχθροί περνούν απαρατήρητα, άλλα δημοσιοποιούνται έπειτα από καιρό. Αλλά στην πράξη, το Ισραήλ και το Ιράν συγκρούονται ευθέως εδώ και πέντε χρόνια, ενώ υπάρχει μια ξεκάθαρη τάση κλιμάκωσης», ανέφερε η εφημερίδα. Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης επισήμαναν ότι η επίθεση ήταν αντίποινα για τα πρόσφατα πλήγματα εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία, από τα οποία έχασαν τη ζωή τους δύο μέλη του ιρανικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης. Το Ισραήλ δεν προχώρησε σε κάποιο επίσημο σχόλιο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πως δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ Αμερικανών.

Πυρηνική συμφωνία

Οι ΗΠΑ και το Ιράν βρίσκονται στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για να επαναφέρουν σε ισχύ τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η Ρωσία, που περιλαμβάνεται στα συμβαλλόμενα μέρη, ζήτησε να μην επηρεάσουν τις εμπορικές σχέσεις της με την Τεχεράνη οι κυρώσεις που υφίσταται ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν σημείωσε ότι τα δύο ζητήματα είναι ασύνδετα μεταξύ τους.