Μαρίνα Οβσιανίκοβα: Η γυναίκα πίσω από το πλακάτ κατά της ρωσικής εισβολής

Μαρίνα Οβσιανίκοβα: Η γυναίκα πίσω από το πλακάτ κατά της ρωσικής εισβολής

Ρεπορτάζ της Novaya Gazeta χαρακτηρίζει τη δημοσιογράφο «σύγχρονο Σαούλ», καθώς με την πράξη της «ανέβασε τον πήχη σε εντελώς διαφορετικό ύψος». Ποια είναι η Μαρίνα Οβσιανίκοβα, η δημοσιογράφος που άνοιξε το αντιπολεμικό πλακάτ στο δελτίο ειδήσεων.

7' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ταλαιπωρία αποτυπωμένη στο πρόσωπο της, η Ρωσίδα δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα βγήκε από δικαστήριο της Μόσχας. Στην έξοδο συνάντησε ένα δάσος από μικρόφωνα και κάμερες.

Η παρουσιάστρια του Πρώτου Καναλιού της Ρωσικής Κρατικής Τηλεόρασης από χθες το βράδυ είχε καταφέρει να γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα διεθνώς, καθώς η κίνηση της να διακόψει το δελτίο ειδήσεων ανοίγοντας ένα πλακάτ με συνθήματα κατά της εισβολής στην Ουκρανία προκάλεσε αίσθηση και έκανε το γύρο του κόσμου σε ελάχιστα λεπτά.

Μπροστά στα μικρόφωνα, η δημοσιογράφος αρνήθηκε να σχολιάσει την παρέμβαση και περιορίστηκε να αναφέρει ότι είναι εξουθενωμένη, καθώς ανακρίθηκε για περισσότερες από 14 ώρες, δεν της δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσει με τους συγγενείς της, δεν της δόθηκε νομική βοήθεια παρά μόνο πριν τη δίκη, καθώς επίσης δεν έχει κοιμηθεί επί δύο ημέρες.

Η ποινή που της επιβλήθηκε ήταν η αναμενόμενη για όσους διαμαρτύρονται για τον πόλεμο ανοίγοντας σχετικό πλακάτ: Πρόστιμο περί τα 255 ευρώ (30.000 ρούβλια).

Υπήρξαν συζητήσεις για το κατά πόσο το καθεστώς Πούτιν θα επέλεγε να δικαστεί με το νέο νόμο που θεσπίστηκε λίγο μετά την έναρξη της εισβολής, με τον οποίο υπάρχει η πιθανότητα κάθειρξης έως και 15 ετών για διασπορά «ψευδών ειδήσεων».

Τελικώς, η Οβσιανίκοβα κατηγορήθηκε για παραβίαση του νόμου περί διαδηλώσεων.

Οι δηλώσεις της έξω από το δικαστήριο

Η δημοσιογράφος από τη στιγμή που διέκοψε το δελτίο ειδήσεων έως και το μεσημέρι της Τρίτης δεν είχε δώσει σημεία ζωής.

Στις 16.05 το απόγευμα, μία δικηγόρος συνεργάτης του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία της, μαζί με τον δικηγόρο που την εκπροσωπούσε, τον Αντόν Γκασίνσκι.

Αυτή η κίνηση έδειχνε με σαφήνεια ότι η Ρωσική αντιπολίτευση στήριξε το εγχείρημα της Μαρίνας Οβσιανίκοβα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε χαρακτηρίσει τις ενέργειές της ως πράξη «χουλιγκανισμού».

Έπαινοι από Ζελένσκι, προστασία από Μακρόν

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι την επαίνεσε γιατί «είπε την αλήθεια», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είπε ότι η Γαλλία θα ξεκινήσει προσπάθεια να της προσφέρει προστασία, είτε στην πρεσβεία είτε μέσω ασύλου.

Στο δικαστήριο, η ίδια δήλωσε αθώα για την κατηγορία της οργάνωσης μη εξουσιοδοτημένης δημόσιας εκδήλωσης.

Μαζί με την ακτιβιστική της κίνηση, ενώ εξελισσόταν το δελτίο ειδήσεων, η δημοσιογράφος είχε φροντίσει να δημοσιευθεί ένα βίντεο, μέσω της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info, στο οποίο εξέφρασε τη ντροπή της που εργάζεται στο Πρώτο Κανάλι και με το οποίο καλούσε το ρωσικό λαό να διαμαρτυρηθεί για τον πόλεμο, λέγοντας ότι μόνο αυτός έχει τη δύναμη να «σταματήσει όλη αυτή την τρέλα».

«Μη φοβάστε τίποτα. Δεν μπορούν να μας φυλακίσουν όλους», τόνισε.

«Δυστυχώς, για πολλά χρόνια, δούλευα στο Πρώτο Κανάλι και δούλευα στην προπαγάνδα του Κρεμλίνου, ντρέπομαι πολύ για αυτό αυτή τη στιγμή», επισήμανε εμφανώς μετανιωμένη: «Ντρέπομαι που επέτρεψα στον εαυτό μου να λέει ψέματα από την οθόνη της τηλεόρασης. Ντρέπομαι που επέτρεψα να μετατραπούν οι Ρώσοι σε ζόμπι. Απλώς παρακολουθήσαμε σιωπηλά αυτό το απάνθρωπο καθεστώς».

Πρόσθεσε ότι ολόκληρος ο κόσμος έχει στραφεί εναντίον της Ρωσίας. «Οι επόμενες δέκα γενιές δεν θα μπορέσουν να ξεπλύνουν την ντροπή αυτού του αδελφοκτόνου πολέμου», υπογράμμισε.

Μαρίνα Οβσιανίκοβα: Η γυναίκα πίσω από το πλακάτ κατά της ρωσικής εισβολής-1
NurPhoto/Rex/Shutterstock

Ποια είναι η γυναίκα με το πλακάτ

Η Οβσιανίκοβα φέρεται να ανήκε στην προνομιακή τάξη της Μόσχας. Δημοσιογράφος στο Κρατικό Κανάλι, κοσμοπολίτισσα και φορέας της προπαγάνδας του Κρεμλίνου. Παντρεμένη με δύο παιδιά, δεν είχε ποτέ απασχολήσει για πιθανή αντικαθεστωτική στάση.

Σύμφωνα με το BBC, αυτό ήταν που προκάλεσε και τη μεγαλύτερη έκπληξη όταν είδαν αυτή τη γυναίκα να πετάγεται μέσα στο πλατώ του στούντιο, να στέκεται πίσω από την παρουσιάστρια και να ανοίγει το πλακάτ που έγραφε: «Όχι στον πόλεμο, σταματήστε τον πόλεμο, μην πιστεύετε την προπαγάνδα, σου λένε ψέματα εδώ».

Οι συνάδελφοι της εξεπλάγησαν από την πράξη της. Κάποιος μιλώντας στο Faridaily -που διευθύνεται από την πρώην δημοσιογράφο της Ρωσικής Υπηρεσίας του BBC, Φαρίντα Ρουστάμοβα– ότι η κυρία Οβσιανίκοβα, δεν είχε συζητήσει ποτέ για πολιτική, αλλά μιλούσε «κυρίως για παιδιά, σκύλους και το σπίτι».

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ταυτότητά της, η Οβσιανίκοβα έλαβε χιλιάδες σχόλια στη σελίδα της στο Facebook στα ουκρανικά, ρωσικά και αγγλικά, ευχαριστώντας την για την πράξη της.

Ο Guardian αποκαλύπτει ότι η δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει τις προθέσεις της σε φίλο της, μία ημέρα πριν την ενέργεια της, καθώς -όπως σημειώνει το ρεπορτάζ- είχε εξοργιστεί από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τότε έφτιαξε το πλακάτ που έγραφε: «Σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Σας λένε ψέματα εδώ».

Ο φίλος της Οβσιανίκοβα, που μίλησε στο Βρετανικό ΜΜΕ υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι «ο θυμός μέσα της συσσωρευόταν από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος». «Πριν από δύο μέρες, μου είπε πώς θα το κάνει».

«Ήξερε τις συνέπειες της πράξης της»

Ο Guardian είδε μια σειρά από μηνύματα που αντάλλαξαν, στα οποία η Οβσιανίκοβα ενημερώνει το φίλο της για τα σχέδιά της. Αυτός, πρόσθεσε, ότι η δημοσιογράφος, που έχει Ουκρανό πατέρα, εξέφραζε βαθιά δυσφορία για τις ενέργειες της Ρωσίας από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Στα μηνύματα αυτά, η δημοσιογράφος φαίνεται ότι γνώριζε τις συνέπειες που θα μπορούσαν να έχουν οι ενέργειές της.

«Είναι τόσο γενναία που μιλάει ανοιχτά. Ανησυχώ πολύ για αυτήν φυσικά», είπε ο φίλος της, ο οποίος την γνωρίζει επί χρόνια και την περιέγραψε ως μια «πολύ μεγαλόκαρδη γυναίκα», που «ενδιαφέρεται πραγματικά για τους ανθρώπους, για τους φίλους της».

Ο ίδιος τόνισε ότι η Οβσιανίκοβα, ως ένας άνθρωπος που εργάζεται για το κράτος, φοβόταν εξαιρετικά το σύστημα και πλέον «έχασε τη ζωή που έχτιζε μέχρι χθες το βράδυ».

Η σελίδα της στο Facebook την έδειχνε να διάγει έναν άνετο βίο, με φωτογραφίες από παραθαλάσσια θέρετρα σε όλη τη Μεσόγειο. «Είχε μια πολύ καλή ζωή, ζούσε άνετα και ταξίδευε πολύ», πρόσθεσε ο φίλος της στον Guardian.

Ένας άλλος γνωστός της την περιέγραψε στο ίδιο ΜΜΕ ως ένα «ενσυναίσθητο και φωτεινό» άτομο. Θυμήθηκε μάλιστα πώς η δημοσιογράφος είχε χρησιμοποίησε τη θέση της στο Κρατικό Κανάλι για να βρει τον «καλύτερο» χειρουργό για να βοηθήσει κάποιον που μόλις είχε γνωρίσει.

Πρόσθεσε δε ότι στο παρελθόν την είχε υποτιμήσει επειδή εργαζόταν για το Κρατικό Κανάλι. «Ήμουν λίγο σνομπ», είπε, σημειώνοντας: «Πώς θα μπορούσε ένας έντιμος άνθρωπος να δουλεύει στο Κανάλι Ένα, λέγοντας ψέματα;»».

«Έκλαψα όταν την είδα στη σκηνή. Συνειδητοποίησα ότι η ζωή της δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Είναι ήρωας», πρόσθεσε.

Τα Ρωσικά ΜΜΕ

Μολονότι η ενέργεια της έγινε γνωστή παγκοσμίως, στα Ρωσικά ΜΜΕ δεν πήρε ανάλογη έκταση, καθώς -μετά την έναρξη της εισβολής- αρκετά από τα εναπομείναντα ανεξάρτητα μέσα σταμάτησαν να εκπέμπουν ή να δημοσιεύουν μετά από πιέσεις των αρχών.

Άλλοι, όπως η εφημερίδα Novaya Gazeta, προσπαθούν να αναφέρουν την κατάσταση χωρίς να παραβιάζουν τους νέους νόμους περί λογοκρισίας, αποφεύγοντας τη χρήση των λέξεων «πόλεμος», «επίθεση» ή «εισβολή».

Η Novaya Gazeta σε δημοσίευσή της θόλωσε το πλακάτ.

«Η Μαρίνα θα διδάσκεται στα σχολεία»

Η Novaya Gazeta του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης διευθυντή σύνταξης, Ντμίτρι Μουράτοφ,την Τρίτη φιλοξένησε ένα μακροσκελές άρθρο, που χαρακτηρίζει την Μαρίνα Οβσιανίκοβα ηρωίδα «που θα διδάσκεται στα σχολικά βιβλία», κατηγορώντας όσους της επιτίθενται επειδή εργαζόταν για χρόνια στο Κρατικό Κανάλι και «συμμετείχε στην ίδια προπαγάνδα ενάντια στην οποία επαναστάτησε τώρα».

«Ο φθόνος στερεί το μυαλό από αυτούς τους ανθρώπους», σημειώνει το ρεπορτάζ, που χαρακτηρίζει τη δημοσιογράφο «σύγχρονο Σαούλ», καθώς με την πράξη της «ανέβασε τον πήχη σε εντελώς διαφορετικό ύψος».

«Ήξερε τι έκανε – θα καταστρέψει την καριέρα της και πιθανώς θα καταστρέψει την καριέρα του συζύγου της. Όμως τα παιδιά της θα είναι περήφανα για εκείνη σε όλη τους τη ζωή», υπογραμμίζει το άρθρο.

Η Novaya Gazeta σημειώνει ότι η ενέργεια της Οβσιανίκοβα είναι -κατά κάποιο τρόπο- πιο σημαντική από την συγκέντρωση αντιφρονούντων στην Κόκκινη Πλατεία.

Η δημοσιογράφος, τονίζει το άρθρο, «δεν ήταν αντιφρονών, δεν συμμετείχε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, δεν έκανε πικετοφορίες. Είναι επιτυχημένη, ευημερούσα, καλοπληρωμένη. Είναι αδύνατο να της ρίξεις λάσπη λέγοντας ότι απλά είναι μία θυμωμένη, μία χαμένη.

Δεύτερον, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, ελάχιστοι είδαν τη διαδήλωση των ανθρώπων στην Κόκκινη Πλατεία. Και αυτοί ήταν κυρίως αστυνομικοί και αξιωματικοί της KGB με πολιτικά ρούχα. Την Οβσιανίκοβα την είδαν εκατομμύρια. Και το πιο σημαντικό, την είδαν στο Κρατικό Κανάλι. Φυσικά όχι όλοι, αλλά τουλάχιστον οι μισοί από τα εκατομμύρια των τηλεθεατών ένιωσαν ευτυχισμένοι σε αυτά τα πέντε δευτερόλεπτα. Όλα αυτά τα εκατομμύρια είδαν ότι δεν είναι μόνοι τους στη στάση τους απέναντι στο αποτρόπαιο έγκλημα. Θεωρούσαν τους εαυτούς τους αποστάτες, σχεδόν εχθρούς του λαού και ξαφνικά από την οθόνη του Καναλιού Ένα τους ειπώθηκε ότι είχαν δίκιο, ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά τους ήταν ευγενή και, δυστυχώς, εξαπατήθηκαν ξεδιάντροπα».

Μαρίνα Οβσιανίκοβα: Η γυναίκα πίσω από το πλακάτ κατά της ρωσικής εισβολής-2
Το άρθρο της Novaya Gazeta

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή