Πόλεμος στην Ουκρανία, 21η ημέρα εισβολής – Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό
πόλεμος-στην-ουκρανία-21η-ημέρα-εισβολή-561764518
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία, 21η ημέρα εισβολής – Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Εγκληματία πολέμου χαρακτήρισε ο Τζο Μπάιντεν τον Ρώσο πρόεδρο. Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν θέατρο στη Μαριούπολη, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι, κατά τις ουκρανικές αρχές. Διαψεύδει η Μόσχα ότι φέρει ευθύνη για τον βομβαρδισμό. Οι ρωσικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τον δήμαρχο της Μελιτόπολης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
23:43

Στους 13 οι νεκροί από τη ρωσική επίθεση στο Τσερνίχιβ

Ο αριθμός των αμάχων που έχασαν το πρωί τη ζωή τους από ρωσικά πυρά περιμένοντας στην ουρά έξω από κατάστημα για να αγοράσουν ψωμί, στο Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας, ανήλθε πλέον σε 13. Την είδηση για την αύξηση του αριθμού των θυμάτων έκανε γνωστή ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Βολοντίμιρ Νιντζέλσκι με ανάρτησή του στο Facebook.

«Σήμερα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια ύπουλη επίθεση με οβίδες πυροβολικού σε κατοικημένη συνοικία του Τσερνίχιβ. Οι οβίδες έπληξαν ένα πολυώροφο κτίριο και θραύσματα έπεσαν έξω από το κατάστημα όπου περίμεναν οι πολίτες», ανέφερε.

Από την πλευρά του το αρχηγείο της ουκρανικής αστυνομίας ανέφερε πως διεξάγεται έρευνα και συλλέγεται υλικό από τον τόπο αυτού του «εγκλήματος πολέμου», συμπληρώνοντας ότι αστυνομικοί μετέφεραν τραυματίες σε κοντινό νοσοκομείο.

Πηγή: Ukrinform

23:38

Ένας Ουκρανός στρατιώτης κοιτάζει με κιάλια σε ένα στρατιωτικό σημείο ελέγχου

AP Photo/Rodrigo Abd
23:32

Ένας εθελοντής των Ουκρανικών Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας βοηθά μια γυναίκα να διασχίσει τον δρόμο στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

AP Photo/Andrew Marienko
23:27

Στρατιώτης αγκαλιάζει συγγενικό του πρόσωπο, λίγο πριν αυτό αποχωρήσει με προορισμό την Πολωνία

AP Photo/Rodrigo Abd
23:23

«Παιδιά» είχε γραφτεί και στις δύο πλευρές του θεάτρου της Μαριούπολης πριν από τον βομβαρδισμό, δείχνουν δορυφορικές εικόνες

Νέες δορυφορικές εικόνες από τη Maxar Technologies δείχνουν ότι τη Δευτέρα, η λέξη «παιδιά» γράφτηκε έξω από το θέατρο που σύμφωνα με το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαριούπολης βομβαρδίστηκε την Τετάρτη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο είπε ότι την Τετάρτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις «κατέστρεψαν σκόπιμα και κυνικά το Θέατρο στην καρδιά της Μαριούπολης. Το αεροπλάνο έριξε μια βόμβα σε ένα κτίριο όπου κρύβονταν εκατοντάδες φιλήσυχοι κάτοικοι της Μαριούπολης». 

23:22

Όλαφ Σολτς - Σάνα Μαρίν: Δεσμεύθηκαν να στηρίξουν την Ουκρανία στις διαπραγματεύσεις με Ρωσία

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεσμεύθηκε απόψε εκ νέου να προσφέρει στην Ουκρανία «κάθε στήριξη» στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα, ενώ επανέλαβε την έκκλησή του προς τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν: «Σταματήστε αμέσως αυτόν τον πόλεμο! Σταματήστε τον δρόμο των όπλων!»

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έχουν πιθανότητες (επιτυχίας)», δήλωσε νωρίτερα απόψε ο κ. Σολτς πριν από τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του συνομιλεί με την ουκρανική και τη ρωσική πλευρά, καθιστώντας πάντα σαφείς προς τη Μόσχα τις θέσεις της Γερμανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

23:08

Σύνοψη της 21ης ημέρας από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

  • Τρεις ομιλίες, μια διαπραγμάτευση και ένας βομβαρδισμός είναι οι βασικές εξελίξεις που έδωσαν τον τόνο στην ειδησεογραφία της 21ης ημέρας από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
  • Πλήγμα από Ρωσικό βομβαρδισμό δέχθηκε το Θέατρο της Μαριούπολης, καθώς και μια γειτονική πισίνα, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες πολίτες. Οι εικόνες ήταν αποκαλυπτικές με την πρόσοψη του κτιρίου να έχει γκρεμιστεί. Δεν είναι ακόμα γνωστός ο αριθμός των θυμάτων, ενώ η Μόσχα διαψεύδει ότι ευθύνεται για το χτύπημα.
  • Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι νεκροί έπεσαν 10 άνθρωπο στο Τσερνίκιβ, ενώ βρίσκονταν στην ουρά για να πάρουν ψωμί…
  • Στη Μαριούπολη 300.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. Περίπου 400 άνθρωποι παραμένουν σε κατάσταση ομηρίας σε νοσοκομείο της υπό πολιορκία πόλης. 
  • Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποκάλεσε χωρίς περιστροφές «εγκληματία πολέμου» τον Πούτιν, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Μόσχας. Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει στρατιωτική βοήθεια ύψους 800 εκατ. δολ. προς την Ουκρανία.
  • Ιστορική χαρακτηρίστηκε η ομιλία Ζελένσκι στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Ο Ουκρανός πρόεδρος, σε μία παράφραση της εμβληματικής ομιλίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «έχω ένα όνειρο», είπε ότι «έχω μία ανάγκη», να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα του, κάτι που δεν έχει γίνει δεκτό από τους δυτικούς συμμάχους.
  • Ο Ζελένσκι έκλεισε την ομιλία του μέσα σε ένα θερμό χειροκρότημα από δακρυσμένους βουλευτές. Μεταξύ άλλων, επικαλέστηκε τις επιθέσεις στο Περλ Χάρμπορ και την 11η Σεπτεμβρίου για να ασκήσει πίεση για περισσότερη βοήθεια.
  • Ακολούθησε οξεία επίθεση Πούτιν στη Δύση, με ομιλία του που προβλήθηκε στη Ρωσική τηλεόραση. «Η Δύση προσπαθεί να ακυρώσει τη Ρωσία», είπε, συμπληρώνοντας ότι δεν θα πετύχει να «διαλύσει τη χώρα» του. «Αν η Δύση θεωρεί ότι η Ρωσία θα κάνει πίσω, δεν κατανοεί τη Ρωσία», τόνισε, ενώ υποστήριξε ότι επιτέθηκαν στην Ουκρανία, διότι η Ουκρανία σκόπευε να επιτεθεί στη Ρωσία. Παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχει σημαντικό κόστος από τις κυρώσεις στη Ρωσική οικονομία, τις οποίες αποκάλεσε «οικονομικό blitzkrieg».
  • Δημοσίευμα των Financial Times αποκάλυψε προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μικάηλο Ποντόλιακ κράτησε αποστάσεις, λέγοντας ότι αφορά μόνο στις απαιτήσεις της Ρωσίας. Η διαπραγμάτευση, πάντως, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια συνεχίζεται.
  • Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι η εισβολή της Ρωσίας είναι αναιτιολόγητη και κάλεσε τον Ρωσικό στρατό να αποχωρήσει από την Ουκρανία. Για «μεγάλη νίκη» έκανε λόγο ο Ζελένσκι.
  • Ελεύθερος αφέθηκε ο δήμαρχος της Μελιτούπολης, Ιβάν Φεντόροφ, ο οποίος είχε απαχθεί από Ρώσους την περασμένη Παρασκευή.
  • Η Ρωσία βρίσκεται εκτός Συμβουλίου της Ευρώπης. Συμβολική η στιγμή της υποστολής της Ρωσικής σημαίας. 
  • Η Ουκρανία είναι πλέον συνδεδεμένη με το κύριο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει 43 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, υποδομές και εργαζόμενους της Ουκρανίας από την αρχή της εισβολής. 
  • Η πρίμα μπαλαρίνα Όλγα Σμιρνόβα, παραιτήθηκε από τα Μπολσόι, καταγγέλλοντας τη ρωσική εισβολή. Τόνισε ότι «είμαι κατά του πολέμου με όλη τη δύναμη της ψυχής μου», σημειώνοντας: «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ντρεπόμουν για τη Ρωσία, ήμουν πάντα περήφανη για τους ταλαντούχους Ρώσους, για τα πολιτιστικά και αθλητικά μας επιτεύγματα. Τώρα όμως νιώθω ότι έχει τραβηχτεί μια γραμμή που χωρίζει το πριν και το μετά».
  • Περισσότεροι από 3 εκατ. Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τη στιγμή της εισβολής, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.
22:34

Η πρόσκληση σε «μονομαχία» που απηύθυνε ο Μασκ στον Πούτιν προκάλεσε θυμηδία

Το Κρεμλίνο μπορεί να αγνόησε την «έμπνευση» που είχε ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ να προκαλέσει σε «μονομαχία» τον πρόεδρο Πούτιν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο διάφοροι αξιωματούχοι στη Ρωσία παρενέβησαν προς υπεράσπιση του ηγέτη τους, χλευάζοντας τον Μασκ σε αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και ιδρυτής της SpaceX έγραψε τη Δευτέρα σε ανάρτησή του στο Twitter: «Με αυτόν τον τρόπο προκαλώ τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε μονομαχία για την Ουκρανία».

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, η οποία είχε υποτιμήσει τον ρόλο του Μασκ ως αντίπαλου στην κατασκευή διαστημικών πυραύλων, απάντησε την ίδια ημέρα με αναφορά σε ένα ποίημα που κάνει λόγο για έναν «νεαρό διαβολάκο, πολύ αδύναμο για να με αντιμετωπίσει».

Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, πιστός υποστηρικτής του Πούτιν και λάτρης των πολεμικών τεχνών, απευθύνθηκε στον Ίλον Μασκ με το γυναικείο όνομα «Ιλόνα», σημειώνοντας ότι δεν έχει τη σωματική δύναμη να αναμετρηθεί με τον Πούτιν, ο οποίος είναι λάτρης του τζούντο και «τρόμος για τη Δύση» (όπως τον χαρακτήρισε).

«Δεν θα ταίριαζε στο αθλητικό πνεύμα του Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς (Πούτιν) να αγωνιστεί με έναν αδύναμο αντίπαλο», έγραψε στον λογαριασμό του στο Telegram, αντιπροτείνοντας στον επιχειρηματία να πάει για προπόνηση σε κάποιο από τα πολλά αθλητικά κέντρα της Τσετσενίας για «να μεταμορφωθεί από τρυφερή Ιλόνα σε ανδροπρεπή Ίλον».

Ο Μασκ επανήλθε στο θέμα χθες, Τρίτη, απαντώντας στον Καντίροφ ότι θα αποκτούσε «μεγάλο πλεονέκτημα» μετά την προπόνηση, υπογράφοντας ως «Ιλόνα». «Εάν φοβάται (ο Πούτιν) να παλέψει μαζί μου, θα συμφωνήσω να χρησιμοποιήσω μόνο το αριστερό μου χέρι και δεν είμαι καν αριστερόχειρας», συμπλήρωσε ο Ίλον Μασκ.

Ο ιδρυτής του Telegram Πάβελ Ντουρόφ ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε «κλείσει» το όνομα προφίλ «Ιλόνα», περιμένοντας τον Ίλον Μασκ να δημιουργήσει λογαριασμό στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων.

Ερωτηθείς σχετικά με την «πρόσκληση σε μονομαχία» Μασκ-Πούτιν, ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, ο Νμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα: «Δεν έχουμε παρακολουθήσει το θέμα. Δεν διαβάζουμε (αναρτήσεις) Twitter εδώ και πολύ καιρό».

22:25

Η ομιλία Ζελένσκι στο Αμερικανικό Κογκρέσο

Βίντεο με υπότιτλους στα αγγλικά.

22:15

Ζελένσκι: Πρέπει να ενισχύσουμε τον αντιπολεμικό συνασπισμό

«Είχα συνομιλίες με έναν άλλο αληθινό φίλο της Ουκρανίας με τον Πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Υπογράμμισε τη σημασία της χθεσινής ομιλίας προς το καναδικό κοινοβούλιο και τον κόσμο. Ευχαριστώ για τη σημαντική υποστήριξη στον πόλεμο με τη Ρωσία. Πρέπει να ενισχύσουμε τον αντιπολεμικό συνασπισμό. Κοινός στόχος είναι η ειρήνη στην Ουκρανία».

21:58

Λευκός Οίκος: O Πούτιν δεν κάνει «καμία προσπάθεια αποκλιμάκωσης»

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν βλέπει τη Ρωσία να λαμβάνει μέτρα για την αποκλιμάκωση της εισβολής της στην Ουκρανία, κάτι που θα υποδηλώνει πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Ερωτηθείσα εάν οι ΗΠΑ είχαν κάποια εικόνα για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων, είπε: «Δεν έχουμε δει καμία προσπάθεια αποκλιμάκωσης από τον Πρόεδρο Πούτιν και τον Ρωσικό στρατό. Είναι δύσκολο να έχουμε διαπραγματεύσεις που θα είναι αποτελεσματικές εάν ένα μέρος συνεχίζει να κλιμακώνει». 

21:54

Κρεμλίνο: Απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική το σχόλιο Μπάιντεν για Πούτιν

Το σχόλιο του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αποκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν εγκληματία πολέμου, είναι μια «απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

21:52

Άποψη - Δ. Σκαρβέλης: Ο κύβος ερρίφθη, η ευκαιρία χάθηκε

Ο κύβος ερρίφθη από τον Πούτιν, ο οποίος απεφάσισε και ενήργησε. Η ευκαιρία χάθηκε από τους Δυτικούς και δεν θα επανέλθει στο ορατό μέλλον, ούτε στις εν ζωή γενεές.

21:51

Ψεύτικο βίντεο με τον Ζελένσκι να καλεί τους Ουκρανούς να καταθέσουν τα όπλα

Ένα στιγμιότυπο από το fake βίντεο εμφανίστηκε στον ιστότοπο του ουκρανικού τηλεοπτικού καναλιού Ukrayina 24 και μεταδόθηκε επίσης για λίγο στην τηλεόραση. Το Ukrayina 24 ανέφερε ότι ο ιστότοπος του είχε παραβιαστεί. Ο ιστότοπος είναι προς το παρόν μη προσβάσιμος.

Ο Ζελένσκι, σε βίντεο στο Instagram, τόνισε ότι «μπορεί μόνο να προτείνει στους Ρώσους να αφήσουν τα όπλα και να πάνε σπίτι τους».

Το βίντεο πιθανότατα φτιάχτηκε χρησιμοποιώντας τεχνολογία deepfake.

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, το επεξεργασμένο κλιπ θα είναι το πρώτο deepfake αυτού του πολέμου. 

21:51

Κεραμέως: Δεκτή η ελληνική πρόταση για υποστήριξη της ουκρανικής εκπαιδευτικής κοινότητας

Η πρόταση της Ελλάδας για δημιουργία ευρωπαϊκής Task Force με στόχο την υποστήριξη της ουκρανικής εκπαιδευτικής κοινότητας έγινε δεκτή από την έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Παιδείας των κρατών-μελών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σήμερα το απόγευμα, ανέφερε σε ανάρτησή της η Νίκη Κεραμέως.

21:49

«Καλύτερα στρατιώτης στην Ουκρανία, παρά εδώ»: Εκατοντάδες Αφρικανοί θέλουν να μπουν στη μάχη

Αρκετές εκατοντάδες Αφρικανοί, από χώρες όπως η Νιγηρία, η Κένυα, η Σενεγάλη, η Νότια Αφρική και η Αλγερία λένε πως είναι πρόθυμοι να πάρουν όπλα και να μπουν στη μάχη κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία, εν μέρει για να ξεφύγουν από τις δυσοίωνες προοπτικές που αντιμετωπίζουν πολλοί νεαροί άνδρες στις χώρες αυτές.

21:47

Οι κατακόμβες της Οδησσού ίσως είναι «άσχημα νέα» για τους Ρώσους

Από την αρχή της επίθεσης του Κρεμλίνου εναντίον της Ουκρανίας πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, επικρατεί έντονος φόβος ότι οι ρωσικές δυνάμεις ίσως προσπαθήσουν να καταλάβουν τη στρατηγικής σημασίας πόλη της Οδησσού και το λιμάνι της στη Μαύρη Θάλασσα.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται να αξιοποιηθούν οι κατακόμβες της πόλης για τη δημιουργία καταφυγίων από τους βομβαρδισμούς. Οι κατακόμβες της Οδησσού αποτελούνται από τουλάχιστον 2.500 χιλιόμετρα υπόγειων τούνελ που απλώνονται κάτω από την πόλη και από περιοχές έξω από αυτήν.

21:46

Μαριούπολη: Αντιμέτωποι με πείνα και μολύνσεις οι εγκλωβισμένοι

Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται στριμωγμένοι στο υπόγειο ενός μεγάλου δημόσιου κτιρίου στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις. Τα τρόφιμα τους τελειώνουν, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν ανάγκη από άμεση ιατρική φροντίδα.

21:46

Μπάιντεν: «Εγκληματίας πολέμου» ο Πούτιν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου», αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 

21:44

Επικοινωνία Σολτς με Πάπα Φραγκίσκο: Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί άμεσα

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε σήμερα με τον Πάπα Φραγκίσκο για τον πόλεμο στην Ουκρανία και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα, ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική κατάσταση, είναι επείγουσα η ανάγκη για κατάπαυση του πυρός ώστε να αποφευχθούν περισσότερα βάσανα» για τους ανθρώπους, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

21:35

Ο πρόεδρος Ζελένσκι θα μιλήσει αύριο στην Bundestag 

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί αύριο - μέσω ψηφιακής σύνδεσης - στα μέλη του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, σε ειδική συνεδρίαση εκτός ημερήσιας διάταξης, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 09:00 (τοπική ώρα).

21:31

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Να σταματήσει ο πόλεμος

«Χαιρετίζω την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου η Ρωσία να αναστείλει αμέσως τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Ο Πούτιν πρέπει να λάβει υπόψη του αυτή τη σαφή απόφαση της διεθνούς κοινότητας. Αυτός ο αδικαιολόγητος πόλεμος πρέπει να σταματήσει».

21:14

Οι ουκρανικές δυνάμεις έσκαψαν χαρακώματα στην Οδησσό, καθώς προετοιμάζονται για μια ρωσική επίθεση στη στρατηγική πόλη-λιμάνι

Tyler Hicks/The New York Times
21:01

Οι ρωσικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τον δήμαρχο της Μελιτόπολης

Η σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Τιμοσένκο, δήλωσε στο Telegram: Μια ειδική επιχείρηση για την απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ μόλις ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ο Φεντόροφ φέρεται να απήχθη από Ρώσους στρατιώτες το βράδυ της Παρασκευής, βγήκε από το γραφείο του στο κέντρο της Μελιτόπολης με μια τσάντα πάνω από το κεφάλι του. 

Στο βίντεο συνομιλεί με τον πρόεδρο Ζελένσκι.

20:58

Μπάιντεν: Ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου».

Νωρίτερα ο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων και συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας drones.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ενισχύουν την Ουκρανία «στο να αποκτήσει αντιαεροπορικά συστήματα μεγαλύτερης εμβέλειας» και τα απαραίτητα πυρομαχικά. 

20:49

Άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων στη Μαριούπολη

«Στις 16 Μαρτίου, ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή όχι μόνο κατά του Δραματικού Θεάτρου στη Μαριούπολη, αλλά και κατά των εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου Neptun. Ο αριθμός των θυμάτων και των θυμάτων είναι ακόμη άγνωστος», σημειώνει η εκπρόσωπος Τύπου του Ζελένσκι.

20:47

Πώς θα δοθεί η έκπτωση στα καύσιμα – Επιταγή ακρίβειας με εισοδηματικά κριτήρια

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα το πλαίσιο γύρω από τα νέα μέτρα έναντι τις ακρίβειας ενώ αύριο το πρωί θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων από τους συναρμόδιους υπουργούς, με φόντο τις αναταράξεις που έχει προκαλέσει στην αγορά ενέργειας ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Με εισοδηματικά κριτήρια θα δοθεί η έκπτωση στα καύσιμα. Ο κόφτης του εισοδήματος ορίζεται στις 30.000 ευρώ για τον έγγαμο με τρία παιδιά. Η επιστροφή μέρους του ΕΦΚ θα γίνεται για τα πρώτα 180 λίτρα που αυτό σημαίνει πως θα υπάρχει μια επιδότηση μηνιαίως που μπορεί να ξεπερνά και τα 55 ευρώ το μήνα. Το μέτρο δεν θα ισχύσει αναδρομικά. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση μέσω του gov.gr ώστε να μπορέσουν να πάρουν την επιδότηση-επιστροφή.

Διαβάστε περισσότερα στο moneyreview.gr

20:46

Οι ρωσικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τον δήμαρχο της Μελιτόπολης

Οι ρωσικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τον δήμαρχο της πόλης της Μελιτόπολης που συνέλαβαν την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, απελευθερώθηκε από τη ρωσική αιχμαλωσία», δήλωσε, σε διαδικτυακή ανάρτηση.

Ο Φεντόροφ απήχθη την περασμένη Παρασκευή από ρωσικές δυνάμεις. 

20:45

Η Μόσχα διαψεύδει την είδηση ότι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 10 ανθρώπους που περίμεναν στην ουρά για ψωμί στην πόλη Τσερνίχιβ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε την ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο, σύμφωνα με την οποία ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν 10 ανθρώπους που περίμεναν στην ουρά για ψωμί στην πόλη Τσερνίχιβ.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, χαρακτήρισε «φάρσα της  Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας» την ανακοίνωση και τα πλάνα των φερόμενων θυμάτων που εμφανίστηκαν σε διάφορα ουκρανικά καταστήματα.

Πρόσθεσε επίσης πως: «Κανένας Ρώσος στρατιώτης δεν βρίσκεται ούτε βρισκόταν στο Τσερνίχιβ. Όλες οι ρωσικές μονάδες είναι εκτός των ορίων της πόλης του Τσερνιχίβ, μπλοκάρουν δρόμους και δεν πραγματοποιούν καμία επιθετική ενέργεια».

20:30

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η Ρωσική εισβολή βασίζεται σε ένα ψέμα

«Σημαντικό γεγονός στη σημερινή ιστορική απόφαση του ICJ. Το Δικαστήριο δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν βρήκε κανένα σημάδι αυτού που ο Πούτιν αποκάλεσε «γενοκτονία» στην Ουκρανία ως μία από τις δικαιολογίες για την εισβολή του. Έτσι η ρωσική εισβολή είναι απρόκλητη και βασίζεται... σε ένα ψέμα. Αυτό είναι πλέον ένα ψυχρό γεγονός που διαπιστώθηκε από το ICJ», τόνισε ο Ντιμίτρο Κουλέμπα.

20:24

Αυτό είναι το Ουκρανικό βίντεο που προβλήθηκε στο Κογκρέσο μαζί με την ομιλία Ζελένσκι

Δείχνει το πριν και το μετά της Ρωσικής εισβολής στη χώρα.

20:21

Εικόνες καταστροφής στο σημείο όπου μέχρι σήμερα στεκόταν το Θέατρο της Μαριούπολης

20:19

RIA: Η Ρωσία αρνείται ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή κατά του θεάτρου της Μαριούπολης

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή εναντίον θεάτρου στη Μαριούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το συμβούλιο της πολιορκημένης πόλης ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα θέατρο όπου είχαν βρει καταφύγιο οι άμαχοι. 

20:13

Πέντε πτώματα - εκ των οποίων τριών παιδιών - εντοπίστηκαν στα χαλάσματα βομβαρδισμένου κοιτώνα στο Τσερνίχιβ

Η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι διασώστες εντόπισαν τα πτώματα πέντε ανθρώπων, μεταξύ των οποίων τριών παιδιών, κατά τη διάρκεια ερευνών σήμερα σε κατοικίες που είχαν υποστεί ζημιές από βομβαρδισμούς στη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ.

Τα πτώματα βρέθηκαν στα ερείπια ενός κοιτώνα, ανέφερε η υπηρεσία σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο.

Σήμερα το πρωί, δέκα άνθρωποι, που περίμεναν στην ουρά για να αγοράσουν ψωμί, σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά στην πόλη αυτή, έγινε γνωστό από τη γενική εισαγγελία της Ουκρανίας.

20:08

Η τύχη εκατοντάδων αμάχων που έχουν καταφύγει σε θέατρο στη Μαριούπολη είναι «άγνωστη»

Ο Πάβλο Κυριλένκο, επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Ντόνετσκ που περιλαμβάνει τη Μαριούπολη, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν «να καταστρέψουν την πόλη και τον λαό της» αφού ένα θέατρο υπέστη σοβαρές ζημιές μετά από βομβαρδισμό.

Τόνισε ότι οι Ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή στο Θέατρο και σε μία πισίνα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, αρκετές εκατοντάδες κάτοικοι της Μαριούπολης είχαν βρει καταφύγιο στο Θέατρο.

«Η τύχη τους είναι άγνωστη, καθώς η είσοδος είναι αποκλεισμένη από ερείπια», είπε.

«Οι Ρώσοι λένε ήδη ψέματα, λέγοντας ότι το αρχηγείο του Συντάγματος του Αζόφ ήταν εκεί. Αλλά οι ίδιοι γνωρίζουν καλά ότι υπήρχαν μόνο άμαχοι», συνέχισε.

«Τώρα υπάρχουν έγκυες και γυναίκες με παιδιά κάτω από τα ερείπια. Αυτό είναι καθαρή τρομοκρατία!», πρόσθεσε.

Επί του παρόντος είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ο αριθμός των θυμάτων και η έκταση της καταστροφής.

20:05

Δήμαρχος Κιέβου: Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σπίτια και μια γραμμή αερίου σε συνοικία της πρωτεύουσας

Bομβαρδισμοί ρωσικών δυνάμεων προκάλεσαν φωτιά και ζημιές σε σπίτια και σε μια γραμμή φυσικού αερίου στη συνοικία Ποντίλ του Κιέβου σήμερα το βράδυ, δήλωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο.

Η φωτιά έχει περιοριστεί και οι εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης και διάσωσης έχουν αναπτυχθεί στο σημείο. Δεν έχουν εντοπίσει ακόμη θύματα, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

19:58

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το θέατρο της Μαριούπολης όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άνθρωποι

«Εάν οι επιβεβαιωμένοι πρόσφυγες εξακολουθούσαν να βρίσκονται μέσα, αυτό θα ήταν δυνητικά το χειρότερο πλήγμα σε άμαχους και ένα αδιαμφισβήτητο έγκλημα πολέμου», σημειώνει ο εκτελεστικός διευθυντής του Bellingcat.

19:54

Η ρωσική αλυσίδα fast-food που πρότεινε ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου να αντικαταστήσει τα McDonalds έχει υποβάλει αίτηση για αυτό το εμπορικό σήμα

19:53

Επικοινωνία Ζελένσκι - Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

19:35

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέο πακέτο για την Ουκρανία

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν 800 εκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία», τόνισε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, λίγο μετά την ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο, στην οποία είχε κάνει έκκληση για περισσότερη βοήθεια για την αποτροπή της εισβολής της Ρωσίας.

«Αυτό το νέο πακέτο από μόνο του θα προσφέρει άνευ προηγουμένου βοήθεια στην Ουκρανία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η ρωσική εισβολή προκαλεί «τρομερή καταστροφή και φρίκη» στη χώρα.

19:26

Μητσοτάκης: Μέτρα στήριξης ύψους 1,1 δισ. για νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο

Μελετημένες παρεμβάσεις ύψους 1,1 δισ. θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες, αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

19:22

Σχόλιο του Ουκρανού διαπραγματευτή για το σχέδιο 15 σημείων

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μικαήλο Ποντόλιακ ανάρτησε ένα νέο tweet προκειμένου να σχολιάσει το δημοσίευμα των Financial Times για το σχέδιο-συμφωνίας των 15 σημείων.

«Εν ολίγοις. Οι FT δημοσίευσαν προσχέδιο, το οποίο αντιπροσωπεύει την θέση της ρωσικής πλευράς. Τίποτα περισσότερο. Η Ουκρανική πλευρά έχει τις δικές της θέσεις. Το μόνο πράγμα που επιβεβαιώνουμε σε αυτό το στάδιο είναι η κατάπαυση του πυρός, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες».

19:19

FIFA: Οι Ουκρανοί ποδοσφαιριστές μπορούν να υπογραφούν εκτός της μεταγραφικής περιόδου

Οι Ουκρανοί ποδοσφαιριστές μπορούν να υπογράφουν συμβόλαια εκτός μεταγραφικής περιόδου, μετά από τροποποίηση του Κανονισμού για την Κατάσταση και τις Μεταγραφές Ποδοσφαιριστών (RSTP), όπως ανακοίνωσε σήμερα η FIFA.

Η τροποποίηση είναι προσωρινή και αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας σε ουκρανικούς συλλόγους και παίκτες που έχουν πληγεί από την εισβολή της Ρωσίας στην χώρα τους.

Συνεχίζει επίσης να καταδικάζει τη συνεχιζόμενη χρήση βίας από τη Ρωσία στην Ουκρανία και καλεί για ταχεία παύση των εχθροπραξιών και για επιστροφή στην ειρήνη».

Η ανακοίνωση προσέθεσε ότι οι σύλλογοι θα επιτρέπεται να εγγράφουν το πολύ δύο επαγγελματίες παίκτες βάσει αυτής της τροπολογίας.

19:19

Ο Καναδάς απαγορεύει τις πτήσεις λευκορωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο του

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών, τα λευκορωσικά αεροσκάφη απαγορεύεται να εισέρχονται στον εναέριο χώρο του Καναδά.

19:19

Ποινικές διώξεις κατά ατόμων που διαδίδουν αυτό που η ρωσική νομοθεσία χαρακτηρίζει «ψευδείς ειδήσεις» για τον ρωσικό στρατό 

Η Ρωσία άνοιξε τουλάχιστον τρεις ποινικές υποθέσεις κατά ατόμων που διαδίδουν αυτό που η ρωσική νομοθεσία χαρακτηρίζει «ψευδείς ειδήσεις» για τον ρωσικό στρατό στο Instagram και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανακοίνωσε η Ανακριτική Επιτροπή. 

Το ρωσικό κοινοβούλιο νωρίτερα αυτόν τον μήνα ψήφισε νόμο, που κηρύσσει παράνομες δημόσιες δράσεις που «δυσφημίζουν» τον ρωσικό στρατό και απαγορεύει την διάδοση ψευδών ειδήσεων.

19:11

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν θέατρο-καταφύγιο στη Μαριούπολη

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν θέατρο στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο πολίτες της Μαριούπολης, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο. Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε στο BBC ότι υπολογίζει πως εκεί βρίσκονταν έως και 1.200 άτομα. Ο αριθμός των θυμάτων είναι ακόμη άγνωστος. 

19:09

Συνομιλίες μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν μπορεί να γίνουν τις προσεχείς μέρες 

Τις προσεχείς μέρες μπορεί να υπάρξουν απευθείας συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και της Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός.

Όπως μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom, την δήλωση αυτή έκανε σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο RBS ο σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ. 

«Είναι προφανές, ότι μοναδικός τρόπος για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, είναι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων και είναι αυτό πάνω στο οποίο εργαζόμαστε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγουμε τώρα. Δουλεύουμε πάνω σε κείμενα τα οποία οι πρόεδροι θα μπορούν να συζητήσουν και να υπογράψουν», δήλωσε. 

Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, αυτό θα συμβεί σύντομα «επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να τελειώσει αυτός ο πόλεμος». «Έχουμε σε μεγάλο βαθμό την πεποίθηση, ότι τις προσεχείς μέρες θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε.

19:02

Μπαίντεν: Θα στείλουμε νέα βοήθεια στην Ουκρανία - συμπεριλαμβάνει και drones

  • Η Ρωσία έχει κάνει βαρβαρότητες στην Ουκρανία.
  • Ο Πούτιν κρατάει εκατοντάδες ομήρους σε νοσοκομείο στη Μαριούπολη.
  • Τι διακυβεύεται εδώ; Η ελευθερία, το δικαίωμα των ανθρώπων να επιλέγουν.
  • Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στον Πούτιν να νικήσει στην Ουκρανία.
  • Προσφέρουμε επιπλέον 800 εκατ. δολ. σε ενίσχυση για την ασφάλεια της Ουκρανίας.
  • Δώσαμε 1 δισ. δολάρια μόνο αυτή την εβδομάδα για να βοηθήσουμε την Ουκρανία.
  • Βοηθάμε την Ουκρανία να αποκτήσει αντιαεροπορικά συστήματα μεγαλύτερης εμβέλειας.
  • Η βοήθεια που θα στείλουμε περιλαμβάνει και drones.

18:59

Τρεις νεκροί από βομβαρδισμό σε αγορά στο Χάρκοβο

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό που προκάλεσε πυρκαγιά σε μια αγορά στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε η ουκρανική κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

18:55

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν θέατρο-καταφύγιο στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν θέατρο στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο πολίτες της Μαριούπολης, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο, σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζουν αν υπάρχουν θύματα.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την είδηση. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.

18:49

Ουκρανία: Στη Ζαπορίζια ο Έλληνας πρόξενος – Θα διανυκτερεύσει εκεί

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης έφτασε στη Ζαπορίζια. Θα διανυκτερεύσει εκεί καθώς δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία το βράδυ. «Όλα καλά», λένε διπλωματικές πηγές.

 

18:49

Παραιτήθηκε η πρίμα μπαλαρίνα των Μπολσόι

Η πρίμα μπαλαρίνα Όλγα Σμιρνόβα, μια από τις μεγαλύτερες σταρ του ρωσικού χορού, παραιτήθηκε από τα Μπολσόι στη Μόσχα αφού κατήγγειλε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ανακοινώθηκε την Τετάρτη ότι η Σμιρνόβα, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγία Πετρούπολη, έχει πλέον ενταχθεί στο Ολλανδικό Εθνικό Μπαλέτο.

Σε ανακοίνωσή του, το Ολλανδικό Εθνικό Μπαλέτο ανέφερε ότι η εισβολή είχε καταστήσει αδύνατο για τη Σμίρνοβα να συνεχίσει να εργάζεται στη Ρωσία.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, δημοσίευσε ένα συναισθηματικό μήνυμα στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Telegram λέγοντας ότι είναι κατά του πολέμου «με όλη τη δύναμη της ψυχής μου».

Η Σμιρνόβα, που έχει Ουκρανό παππού, είπε «δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι σε αυτή την παγκόσμια καταστροφή» και ότι περίμενε ότι τα πολιτικά ζητήματα θα επιλυθούν μόνο μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ντρεπόμουν για τη Ρωσία, ήμουν πάντα περήφανη για τους ταλαντούχους Ρώσους, για τα πολιτιστικά και αθλητικά μας επιτεύγματα. Τώρα όμως νιώθω ότι έχει τραβηχτεί μια γραμμή που χωρίζει το πριν και το μετά», είπε. 

18:43

Οι χάρτες της ρωσικής επίθεσης – Η μάχη στο Κίεβο και η προέλαση στα ανατολικά

18:42

Ουκρανική γενική εισαγγελία: Δέκα άνθρωποι που περίμεναν στην ουρά για να αγοράσουν ψωμί σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά

Δέκα άνθρωποι, που περίμεναν στην ουρά για να αγοράσουν ψωμί, σκοτώθηκαν το πρωί από ρωσικά πυρά στο Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, έγινε γνωστό από τη γενική εισαγγελία της Ουκρανίας.

«Στις 10.00 το πρωί τοπική ώρα, Ρώσοι στρατιωτικοί πυροβόλησαν εναντίον ανθρώπων που είχαν σχηματίσει ουρά για να αγοράσουν ψωμί, κοντά σε ένα παντοπωλείο, σε μια συνοικία στο Τσερνίχιβ. Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, 10 άμαχοι σκοτώθηκαν», ανέφερε.

Μια έρευνα ξεκίνησε για «φόνους εκ προμελέτης», που διαπράχθηκαν με τη βοήθεια «πυροβόλων όπλων», συμπλήρωσε η ίδια πηγή, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

18:23

«Το ΝΑΤΟ δεν θα ανεχθεί επίθεση»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε: «Η Μόσχα δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία. Το ΝΑΤΟ δεν θα ανεχθεί καμία επίθεση στην κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα των Συμμάχων».

18:19

Το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας συγχρονίζεται με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ευρώπης

Κάνοντας «εργασία ενός έτους σε δύο εβδομάδες», τεχνικοί εμπειρογνώμονες ολοκλήρωσαν την Τετάρτη τον συγχρονισμό των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και της Μολδαβίας με τα δίκτυα της ηπειρωτικής Ευρώπης, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση σταθερού εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα δίκτυα ήταν προηγουμένως συνδεδεμένα με τα ρωσικά και τα λευκορωσικά.

18:17

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ κάνουν βρώμικη δουλειά

Η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα δημοσιοποίησε σημερινές δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ:

  • «(Για την πίεση των ΗΠΑ σε άλλα κράτη) Ήξερα ότι οι Αμερικανοί ήταν έτοιμοι να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να αποτρέψουν οιεσδήποτε θετικές κινήσεις προς έναν πολυπολικό κόσμο. Αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ ούτε σ' έναν εφιάλτη ότι θα έκαναν τόσο βρώμικη δουλειά, ανάξια μιας μεγάλης δύναμης.
  • Οι ΗΠΑ, υπό τον Μπάιντεν, έθεσαν ως στόχο την υποταγή της Ευρώπης, και πέτυχαν την απόλυτη πρόσδεσή της στο αμερικανικό άρμα.
  • Πριν από πολλά χρόνια, η Δύση έπαψε να χρησιμοποιεί τον όρο «Διεθνές Δίκαιο», που ενσαρκώνεται κυρίως στον Χάρτη του ΟΗΕ, και επινόησε τον όρο «παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες». Αυτοί οι κανόνες γράφονταν σε στενό κύκλο.
  • Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε κάποιο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη σύντομη επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η Δύση δεν επιθυμούσε να επιλυθεί το θέμα της ασφάλειας (στην Ευρώπη) με ειρηνικά μέσα».

17:58

Ζελένσκι: Η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του ICJ

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης που διατάσσει τη Μόσχα να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι η Ουκρανία «κέρδισε» την υπόθεση κατά της Ρωσίας.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία να αναστείλει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που την ξεκίνησαν στις 24 Φεβρουαρίου 2022 στο έδαφος της Ουκρανίας», ανέφεραν οι δικαστές.

Οι δικαστές πρόσθεσαν ότι η Ρωσία πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι άλλες δυνάμεις υπό τον έλεγχό της ή που υποστηρίζονται από τη Μόσχα θα πρέπει να σταματήσουν τη στρατιωτική επιχείρηση.

17:57

Ουκρανικές αρχές: Οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον πομπής αμάχων - Ένα παιδί ανάμεσα στους πέντε τραυματίες

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ εναντίον πομπής με αμάχους που έφευγαν από τη Μαριούπολη σήμερα Τετάρτη, τραυματίζοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους ανάμεσα στους οποίους και ένα παιδί, καθώς κατευθύνονταν προς τη Ζαπορίζια.

Το πρακτορείο Reuters δεν κατάφερε να επαληθεύσει τις εν λόγω πληροφορίες από ανεξάρτητη πηγή. Η Μόσχα αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους στην Ουκρανία.

17:56

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία μπλοκάρει τον ιστότοπο του BBC

Μπλόκο στον ιστότοπο του βρετανικού δικτύου, BBC, έβαλε η Ρωσία.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είναι «μόνο η αρχή των αντιποίνων σε έναν πόλεμο πληροφοριών που εξαπέλυσε η Δύση».

17:54

Κασπάροφ: Για τον Πούτιν «κατάπαυση πυρός» σημαίνει «γεμίζω ξανά»

Ο μεγάλος Ρώσος σκασιστής Γκάρι Κασπάροφ, στον απόηχο των διαπραγματεύσεων, ανάρτησε ένα tweet για λόγους υπενθύμισης, όπως λέει.

«Οι κυρώσεις πρέπει να παραμείνουν και να γίνουν ισχυρές όσο οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην Ουκρανία», τονίζει.

17:42

Λευκός Οίκος: Η θέση των ΗΠΑ για τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων δεν έχει αλλάξει

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από την Ουκρανία να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, η θέση δεν έχει αλλάξει.

Υπάρχουν φόβοι ότι εάν επιβληθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ στο να υποχρεωθούν να καταρρίψουν ρωσικό αεροσκάφος.

17:37

Επικοινωνία του Ρώσου πατριάρχη με τον Πάπα Φραγκίσκο για την κατάσταση στην Ουκρανία

Ο Ρώσος Ορθόδοξος Πατριάρχης Κύριλλος είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πάπα Φραγκίσκο σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Πατριαρχείο Μόσχας.

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στις ανθρωπιστικές πτυχές της συνεχιζόμενης κρίσης και στις ενέργειες που θα μπορούσαν να αναλάβουν η Ρωσική Ορθόδοξη και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία προκειμένου να ξεπεράσουν τις συνέπειές της», σημειώνεται στην  ανακοίνωση.

17:33

Κρεμλίνο: Νωρίς να αποκαλυφθούν οι πιθανές συμφωνίες Μόσχας - Κιέβου

«Είναι πολύ νωρίς για να αποκαλυφθούν οι πιθανές συμφωνίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την επίλυση των συγκρούσεων στην Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria. 

Το εν λόγω σχόλιο ήρθε αφότου οι Financial Times ανέφεραν νωρίτερα σήμερα ότι η Ουκρανία και η Ρωσία έκαναν σημαντική πρόοδο πάνω σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων.

17:31

Τι συμβαίνει με τη Ρωσική οικονομία

«Η οικονομία μας και οι επιχειρήσεις μας διαθέτουν όλους τους απαραίτητους πόρους για να πιάσουν τους στόχους που έχουμε θέσει, οι προκλήσεις πρέπει μόνο να μας κινητοποιεί», δήλωσε ο Πούτιν, τονίζοντας ότι η ρωσική οικονομία πρέπει να προσαρμοσθεί στη νέα πραγματικότητα η οποία έχει δημιουργηθεί από τις κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα. Διαβάστε αναλυτικά

17:24

Ισπανία: Δέσμευσε γιοτ που πιστεύεται ότι ανήκει στον CEO της Rosneft

Οι ισπανικές αρχές δέσμευσαν το γιοτ «Crescent» που έχει δέσει στο λιμάνι της Ταραγόνας, στην Καταλονία, έγινε γνωστό από το υπουργείο Μεταφορών σήμερα, την ώρα που μια αστυνομική πηγή είπε στο Reuters ότι το σκάφος, αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων, πιστεύεται πως ανήκει στον Ίγκορ Σέτσιν, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Το μήκους 135 μέτρων γιοτ, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, σύμφωνα με ειδικούς, πλέει υπό σημαία των Νήσων Κέιμαν και έφθασε στην Ισπανία από την Ιταλία τον Νοέμβριο του 2021, αναφέρει ο εξειδικευμένος ιστότοπος Marine Traffic.

17:16

Βίντεο της Ουκρανικής κυβέρνησης αποτυπώνει την καταστροφή

17:14

Διάσημος Ουκρανός καλλιτέχνης τραγουδάει για τους κατοίκους που έχουν βρει καταφύγιο στο Μετρό του Χαρκόβου

17:05

Επικοινωνία Δένδια - Μπορέλ

Tηλεφωνική συνομιλία με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Συζήτησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και θέματα που αφορούν σε Ανατολική Μεσόγειο και Δυτικά Βαλκάνια, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του Νίκου Δένδια στο Twitter.

17:01

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις κυρώσεις σε Ρώσους ιδιώτες

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να εποβάλλει νέες κυρώσεις κατά των ανώτατων Ρώσων αξιωματούχων και εκείνων του στενού κύκλου του προέδρου Πούτιν, ενώ σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η διαδικασία συνεχίζεται και έχει λάβει υπόψη συγκεκριμένες προτάσεις στόχων που δόθηκαν από κορυφαίους Ουκρανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ζελένσκι, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Σε μια συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την περασμένη εβδομάδα, ο Ζελένσκι έθεσε μία συγκεκριμένη σειρά στόχων για μεμονωμένες κυρώσεις, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

17:00

Πολωνία: Πάνω από 300 καταθέσεις μαρτύρων για τον πόλεμο έχουν συγκεντρωθεί

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας αναφέρει ότι περισσότερες από 300 καταθέσεις μαρτύρων σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν ήδη συγκεντρωθεί από Πολωνούς εισαγγελείς.

16:57

Βρετανία: Προμηθεύει την Ουκρανία με πυραύλους Starstreak

Η Βρετανία προμηθεύει την Ουκρανία με αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak, δήλωσε στο BBC ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Μπεν Γουάλας.

16:52

Πούτιν: Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δεν χρειάζεται να τυπώνει χρήματα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δεν χρειάζεται να τυπώνει χρήματα και ότι η χώρα έχει αρκετούς οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις.

«Η οικονομία και οι επιχειρήσεις μας έχουν όλους τους απαραίτητους πόρους για να επιτύχουν όλους τους στόχους που έχουν τεθεί, οι προκλήσεις θα πρέπει μόνο να μας κινητοποιήσουν», είπε, προσθέτοντας ότι η ρωσική οικονομία θα προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα που πυροδότησαν οι δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Υπογράμμισε ότι «η Δύση δεν μπαίνει καν στον κόπο να κρύψει ότι στόχος τους είναι να βλάψουν ολόκληρη τη ρωσική οικονομία, κάθε Ρώσο».

Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό του ότι η Δύση είναι μια «αυτοκρατορία του ψεύδους» και είπε ότι έχει μια «σκόπιμη» και «μακροπρόθεσμη πολιτική» για να καταστρέψει τη Ρωσία.

16:48

Πούτιν: Η Ρωσία έτοιμη να συζητήσει το «ουδέτερο καθεστώς» της Ουκρανίας 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας σε συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών, αλλά ότι η Μόσχα θα επιτύχει ακόμα τους στόχους της «στρατιωτικής της επιχείρησης», η οποία «βαίνει βάσει σχεδίου».

Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση είχε ουσιαστικά κηρύξει τη Ρωσία σε χρεοκοπία ως μέρος των κυρώσεων της και ότι «η σύγκρουση ήταν απλώς ένα πρόσχημα για τη Δύση να επιβάλει κυρώσεις».

«Η Δύση δεν μπαίνει καν στον κόπο να κρύψει το γεγονός ότι στόχος της είναι να βλάψει ολόκληρη τη ρωσική οικονομία, κάθε Ρώσο», είπε.

16:43

Ουκρανός διαπραγματευτής: Αυτές είναι οι θέσεις μας

Ο Μικαήλο Ποντόλιακ προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: «Η θέση μας στις διαπραγματεύσεις είναι αρκετά συγκεκριμένη - νομικά επαληθευμένες εγγυήσεις ασφάλειας, κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Αυτό είναι δυνατό μόνο με έναν άμεσο διάλογο μεταξύ των αρχηγών της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

16:41

Πυρά Πούτιν κατά της Δύσης

Ολομέτωπη επίθεση προς τη Δύση εξαπέλυσε με ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν. Χωρίς ιδιαίτερες αναφορές στην εισβολή στην Ουκρανία, επέλεξε να στρέψει τα βέλη του προς ΗΠΑ και ΕΕ κατηγορώντας τες για τις κυρώσεις, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η Δύση προσπαθεί να ακυρώσει τη Ρωσία». Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια της Δύσης να αποκτήσει παγκόσμια κυριαρχία «φτάνει στο τέλος της» και πως δεν θα πετύχει να «διαλύσει τη Ρωσία». «Αν η Δύση θεωρεί ότι η Ρωσία θα κάνει πίσω, δεν κατανοεί τη Ρωσία», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να εκτελέσει αυτό που ο ίδιος ονομάζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», σημειώνοντας ότι η Ουκρανία είχε σχεδιάσει επίθεση κατά της Ρωσίας με την υποστήριξη δυτικών δυνάμεων.

Υποστήριξε ότι η Δύση επιδιώκει να δημιουργήσει ένα αντι-ρωσικό συναίσθημα και δεν την ενδιαφέρουν οι Ουκρανοί, επισημαίνοντας ότι «σπρώχνουν την Ουκρανία σε μία διαρκή αιματοχυσία παρέχοντας της όπλα». 

Αναφερόμενος στο κόστος των κυρώσεων που έχει υποστεί η χώρα του, παραδέχθηκε ότι είναι βαρύ και παρομοίασε τις ενέργειες της Δύσης με το «αντισημιτικό πογκρόμ στη Γερμανία τη δεκαετία του 30». 

Έκανε λόγο για «ηρωισμό» των Ρώσων στρατιωτών, λέγοντας ότι «κάνουν το οτιδήποτε μπορούν για να περιορίσουν τις απώλειες μεταξύ των αμάχων».

16:34

Αυστρία: Να προστεθούν περισσότεροι Ρώσοι ολιγάρχες στη λίστα των κυρώσεων της Ε.Ε.

Η Αυστρία επιθυμεί να προστεθούν περισσότεροι ολιγάρχες στη λίστα των ατόμων στα οποία θα επιβληθούν κυρώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ σχετικά με τη θέση της χώρας του σε ό,τι αφορά τον πέμπτο γύρο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

«Πάνω από 800 άτομα βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο των κυρώσεων της Ε.Ε. Εκφράζουμε τώρα τη στήριξή μας στην επέκταση της λίστας και τη συμπερίληψη περισσότερων ατόμων από το περιβάλλον του Ρώσου προέδρου», ανέφερε ο Νεχάμερ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, στην οποία επισημαίνεται ότι αναφερόταν ειδικότερα σε «περισσότερους ολιγάρχες».

16:34

FT: Το ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων για «ουδετερότητα» και εγγυήτριες δυνάμεις

Ουκρανία και Ρωσία έχουν πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο πάνω σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων, στο οποίο περιλαμβάνεται κατάπαυση πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, αναφέρουν οι Financial Times.

16:02

Φαγητό σε πρόσφυγες που φεύγουν από την Ουκρανία από εθελοντές στην Πολωνία

Erin Schaff/The New York Times
15:58

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση σήμερα Τετάρτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της Έκτακτης Υπουργικής Συνόδου των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και αρχής καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί προσεχώς συνάντηση για συνομιλίες περί δραστηριοτήτων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

15:56

Παρατεταμένο χειροκρότημα και δάκρυα στα μάτια

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δέχτηκε παρατεταμένο χειροκρότημα καθώς ολοκλήρωσε την ομιλία του προς τα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρουν ρεπόρτερ του CNN και των NYT, πολλοί βουλευτές είχαν βουρκώσει.

Scott Applewhite/Pool via REUTERS

 

15:52

Λαβρόφ: Έτσι θα γίνει συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι μια συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Πούτιν και του Προέδρου Ζελένσκι θα πραγματοποιηθεί μόνο για να επισφραγιστεί μια συγκεκριμένη συμφωνία, αναφέρει το Reuters.

Δεν υπάρχουν «εμπόδια» για μια συνάντηση μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών ηγετών, είπε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.

«Δεν υπάρχουν εμπόδια στη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης με την κατανόηση ότι δεν θα ήταν μόνο για χάρη της. θα πρέπει να επισφραγίσει συγκεκριμένες συμφωνίες που επεξεργάζονται επί του παρόντος οι δύο αντιπροσωπείες. Οι αντιπροσωπείες συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης», πρόσθεσε. 

15:46

Οι αντιδράσεις των απεσταλμένων των ΝΥΤ στην ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο

Βάλερι Χόπκινς, Λβιβ: «Ο Ζελένσκι έδωσε ένα masterclass στο να προσαρμόσει τα μηνύματά του στα διάφορα ακροατήριά του, από την επίκληση των ηγετών και των αξιών που αγαπούν οι Αμερικανοί, μέχρι τις επικλήσεις του Τσόρτσιλ στο βρετανικό κοινοβούλιο, ακόμη και την κατανόησή του για τη ρωσική υπερηφάνεια όταν μιλάει απευθείας σε απλούς Ρώσους και στρατευμένους».

Αντόν Τροϊανόβσκι, Κων/πόλη, (ήταν στη Μόσχα): Μόλις είδαμε το τελευταίο κεφάλαιο στην εκπληκτική ανάδειξη του Ζελένσκι ως ηγέτη στην παγκόσμια σκηνή. Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, ήταν περισσότερο γνωστός ως τηλεοπτικός κωμικός που έπαιζε τον Ουκρανό πρόεδρο στην τηλεόραση. 

Τζον Ισμέι: Ο Ζελένσκι τελειώνει την ομιλία με ένα σαφές μήνυμα προς το Κογκρέσο που μιλά για τον ρόλο που διεκδικεί η Αμερική για τον εαυτό της στον ελεύθερο κόσμο: «Το να είσαι ο ηγέτης του κόσμου σημαίνει να είσαι ο ηγέτης της ειρήνης». 

15:41

Δηλώσεις Πούτιν

  • Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε σε αυτήν την στρατιωτική επιχείρηση.
  • Δεν επιθυμούμε να θέσουμε υπό την κατοχή μας την Ουκρανία.
  • Οι στρατιωτικές μας επιχειρήσεις στην Ουκρανία προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο.
  • Η Ουκρανία θα μπορούσε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα στο κοντινό μέλλον.
  • Ο ρωσικός στρατός απέτρεψε τα σχέδια των Ουκρανών να επιτεθούν κατά του Ντονμπάς και της Κριμαίας.
  • Όλοι οι στόχοι των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας θα επιτευχθούν.
  • Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες.
  • Οι δυτικοί πιέζουν τους Ουκρανούς να συνεχίσουν την αιματοχυσία, δίνοντάς τους όπλα.
  • Τα προβλήματα της Δύσης θα γίνουν μεγαλύτερα στο μέλλον.
  • Ο μύθος της δυτικής ευζωίας καταρρέει.
  • Ολόκληρος ο πλανήτης πληρώνει το τίμημα των φιλοδοξιών της Δύσης.
  • Η Δύση βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενες τιμές ενέργειας.
  • Η Δύση είναι η αυτοκρατορία των ψεμάτων.
  • Η Δύση θέλει να ακυρώσει τη Ρωσία.
  • Οι πράξεις της Δύσης θυμίζουν τα αντισημιτικά πογκρόμ της δεκαετίας του 1930 στη Γερμανία.
  • Οι Δυτικοί δεν θέλουν μια ισχυρή, ανεξάρτητη Ρωσία.
  • Οι Δυτικοί νομίζουν ότι θα κάνουμε πίσω αλλά δεν μας καταλαβαίνουν.

 

  • Δεν θα εύκολο για τη ρωσική οικονομία. Η νέα οικονομική πραγματικότητα θα πρέπει να συνοδευτεί από βαθιές αλλαγές στη ρωσική οικονομία.
  • Θα δούμε άνοδο του πληθωρισμού και της ανεργίας στη Ρωσία.
  • Ο οικονομικός πόλεμος (blitzkrieg) της Δύσης δεν θα πετύχει.  

 

15:35

Ζελένσκι: «Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ και την 11η Σεπτεμβρίου - κλείστε τους ουρανούς της Ουκρανίας»

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου - Καταχειροκροτήθηκε από τα μέλη του Κογκρέσου

15:12

Δηλώσεις Λαβρόφ από τη Μόσχα έπειτα από τη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου  

  • Ο Πούτιν έχει επανειλημμένως πει πως θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Ζελένσκι.
  • Η ουκρανική πλευρά τείνει να θέλει να έχει συναντήσεις και συνομιλίες με τη ρωσική μόνο για λόγους δημοσιότητας.
  • Στόχος μας είναι να υπερασπιστούμε τους πολίτες του Ντονμπάς από το Κίεβο.
  • Στόχος μας είναι η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.  
  • Η Δύση συνεχίζει να υποστηρίζει τα fake news του Κιέβου, αδιαφορώντας για όσα έχουν περάσει οι ρωσόφωνοι του Ντονμπάς.
  • Η ρωσική πλευρά συλλέγει στοιχεία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
REUTERS

 

15:10

Η πορεία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τον «Υπηρέτη του λαού» έως την ουκρανική Βουλή και την ηρωική στάση του προέδρου

15:02

Ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο

Ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ απευθύνει μέσω βίντεο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κατά την έναρξη της σύνδεσης μέσω βίντεο, ο κ. Ζελένσκι έγινε δεκτός με παρατεταμένο χειροκρότημα από τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του:

  • Σας χρειαζόμαστε άμεσα, θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ.
  • Θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου, όταν σκέφτεστε την Ουκρανία
  • Κάθε μέρα εδώ και τρεις εβδομάδες, ουκρανικές πόλεις δέχονται επιθέσεις.
  • Οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται με γενναιότητα.
  • Έχουμε μια άσκηση τρομοκρατίας.
  • Πόσο δύσκολο είναι να απαγορευθούν οι πτήσεις πάνω από την Ουκρανία;
  • Υπενθυμίζοντας στους Αμερικανούς βουλευτές την ιστορική αναφορά του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «Έχω ένα όνειρο» το 1963, είπε στο Κογκρέσο: «Έχω μια ανάγκη – πρέπει να προστατεύσω τον ουρανό μας».
  • Αν θεωρείται υπερβολική η «no-fly zone», η Ουκρανία χρειάζεται αεροπλάνα και συστήματα αεράμυνας.
  • Κλείστε τις πόρτες στα ρωσικά αγαθά.
  • Πρέπει να γίνουν περισσότερα: Πιο πολλές κυρώσεις που να στοχεύουν Ρώσους πολιτικούς, οι οποίοι υποστηρίζουν τη ρωσική επίθεση.
  • Όλες οι αμερικανικές επιχειρήσεις να φύγουν από τη Ρωσία.
  • Να μην εισπράττουν οι Ρώσοι ούτε σεντ που χρησιμοποιείται για να καταστραφούν ζωές ανθρώπων στην Ουκρανία.
  • Απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε: «Εύχομαι να είστε ο ηγέτης του κόσμου. Το να είστε ο ηγέτης του κόσμου, σημαίνει να είστε ο ηγέτης της ειρήνης».

14:58

Δηλώσεις Τσαβούσογλου από τη Μόσχα έπειτα από τη συνάντηση με τον Λαβρόφ  

  • Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει.
  • Προτεραιότητα τώρα η απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη.
REUTERS

 

14:55

Το Telegram και ο «Ζάκερμπεργκ της Ρωσίας»: Πώς ο πόλεμος το αναβάθμισε από τον ISIS στους New York Times

Θεωρείται ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Ρωσίας, όμως ο 37χρονος δισεκατομμυριούχος Παβέλ Ντουρόφ έφυγε από τη Ρωσία αφότου συγκρούστηκε με το Κρεμλίνο. Σήμερα, η εφαρμογή την οποία δημιούργησε, το Telegram, παίζει σχεδόν πρωταγωνιστικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαβάστε περισσότερα στο MoneyReview.gr

14:54

Εσθονία: Η ενότητα της Δύσης εξέπληξε τον Πούτιν

H ενότητα της Δύσης εξέπληξε τον Πούτιν, ανέφερε ο Υπουργός 'Αμυνας της Εσθονίας Κάλε Λαανέτ προσρχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών 'Αμυνας του ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να βρούμε όλους τους τρόπους να προστατεύσουμε την Ουκρανία», τόνισε ο κ. Λαανέτ. Παράλληλα, σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου της Ουκρανίας για την ένταξη της χώρας του στη Συμμαχία, σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι δεν ελπίζουν σε αυτό το στάδιο να γίνουν μέλη. Πιθανόν έχει δίκιο». Τέλος, επισήμανε ότι «η μεγαλύτερη έκπληξη για τον Πούτιν είναι ότι η Δύση είναι τόσο ενωμένη».

14:53

Ουκρανία: Πενθήμερη επίσκεψη στη χώρα πραγματοποιεί ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Πέτερ Μάουρερ έφτασε σήμερα στο Κίεβο στο πλαίσιο της πενθήμερης αποστολής του στην Ουκρανία η οποία έχει στόχο να πιέσει ώστε να αυξηθεί η πρόσβαση της οργάνωσης στη χώρα και να ενισχυθεί η προστασία των αμάχων.

Ο Μάουρερ θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ουκρανικής κυβέρνησης, επεσήμανε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, ενώ υπογράμμισε ότι παράλληλα διεξάγονται συνομιλίες με τη Μόσχα.

«Μετά τα τεράστια δεινά του άμαχου πληθυσμού και έπειτα από εντατικές διαδικτυακές συνομιλίες με τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας, θεωρώ ότι είναι απολύτως σημαντικό να έχουμε επαφές πρόσωπο με πρόσωπο» προκειμένου «οι αρχές να κατανοήσουν πλήρως το ουδέτερο, ανεξάρτητο και αμερόληπτο ανθρωπιστικό έργο μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ΔΕΕΣ.

14:35

Στην αντεπίθεση το Κίεβο: Επιχείρηση απώθησης των ρωσικών δυνάμεων για να σπάσει η πολιορκία

Αντεπίθεση με στόχο την ανάκτηση του ελέγχου σημαντικών πόλεων και την απώθηση των ρωσικών δυνάμεων όσο πιο μακριά γίνεται από το Κίεβο επιχειρεί η ουκρανική πλευρά.

 

14:29

Μπορεί η Ρωσία να πωλήσει τα τεράστια αποθέματα χρυσού της;

Η Ρωσία χρειάστηκε πολλά χρόνια για να δημιουργήσει ένα τεράστιο απόθεμα σε χρυσό, ενεργητικό που οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να ρευστοποιήσουν σε περίοδο κρίσης. Όμως, οιαδήποτε προσπάθεια να το πωλήσει τώρα, θα αποτελέσει μία τεράστια πρόκληση τη στιγμή που το χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά. 

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει σχεδόν εξαπλασιάσει τα αποθέματά της από τα μέσα του 2000, δημιουργώντας τα πέμπτα μεγαλύτερα στον κόσμο, αξίας 140 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για ενεργητικό το οποίο θα μπορούσε να πωλήσει για να στηρίξει το ρούβλι, το οποίο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς η παγκόσμια οικονομία απομόνωσε την Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Διαβάστε περισσότερα στο moneyreview.gr

14:22

Νεκρός και τέταρτος Ρώσος στρατηγός

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι ένας ακόμη Ρώσος στρατηγός έπεσε νεκρός στον πόλεμο της Ουκρανίας.

14:02

Τρίτη εβδομάδα πολέμου – Η ρωσική εισβολή μέσα από χάρτες, βίντεο και φωτογραφίες

To «ημερολόγιο» της σύρραξης, η σύγκριση δυνάμεων και το νέο μεγάλο προσφυγικό κύμα.

13:44

Ζελένσκι: Η Ρωσία να λογοδοτήσει στο Διεθνές Δικαστήριο 

Σε νέο μήνυμά του στο Facebook o Ζελένκσι αναφέρει ότι ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για να λογοδοτήσει η Ρωσία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Ενεργοποιούμε τις εργασίες για να λογοδοτήσουν οι κατακτητές. Θα πρέπει να υπάρξει ένα διεθνές δικαστήριο. Για όλα όσα έχουν κάνει εναντίον της Ουκρανίας. Απέναντι στους δικούς μας ανθρώπους. Για κάθε τρομοκρατική ενέργεια των ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος του κράτους μας», αναφέρει ο Ουκρανός πρόεδρος.

13:17

Μοντέλο με εγγυήτριες δυνάμεις ζητά το Κίεβο

Ένα «μοντέλο» νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων ασφαλείας που θα πρόσφερε στην Ουκρανία προστασία από μια ομάδα συμμάχων σε περίπτωση μελλοντικής επίθεσης βρίσκεται «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» στις συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, δήλωσε Oυκρανός διαπραγματευτής την Τετάρτη.

«Τι σημαίνει αυτό; Μια άκαμπτη συμφωνία με μια σειρά από εγγυήτριες χώρες που αναλαμβάνουν σαφείς νομικές υποχρεώσεις να αποτρέπουν ενεργά τις επιθέσεις», ανέφερε στο Twitter ο Ουκρανός διαπραγματευτής, Μιχάιλο Ποντόλιακ. 

13:02

Ξεκίνησε η συνάντηση Λαβρόφ-Τσαβούσογλου στη Μόσχα

13:00

Μαρίνα Οβσιανίκοβα: Φοβάμαι για την ασφάλεια μου - Δεν σκοπεύω να φύγω από τη Ρωσία

Η Ουκρανορωσίδα δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα, η οποία το βράδυ της Δευτέρας διέκοψε το δελτίο ειδήσεων του κρατικού «Channel One» της Ρωσίας για να κάνει αντιπολεμική παρέμβαση, εξέφρασε την ελπίδα πως ο ρωσικός λαός θα ανοίξει τα μάτια του και θα ανακαλύψει την προπαγάνδα της Μόσχας για τον πόλεμο.

12:51

Κρεμλίνο: Αποδεκτή μια ουδετερότητα τύπου Σουηδίας για την Ουκρανία 

Η ιδέα μιας τέτοιας λύσης βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ

12:47

Μεταφορά πυραύλων εδάφους-αέρος από χώρες της Αν. Ευρώπης

Το Πεντάγωνο έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ανεύρεσης αμυντικών πυραύλων εδάφους-αέρος σε σύμμαχες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ώστε να τους στείλει επειγόντως στην Ουκρανία, σύμφωνα με το CNN.

Ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου από την Ουάσιγκτον ανέφερε ότι το Κίεβο έχει μεγάλη και άμεση ανάγκη τέτοιου αμυντικού οπλισμού ώστε να αναχαιτίσει τους αλλεπάλληλους ρωσικούς βομβαρδισμούς από αέρος, και το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εξετάζει τις καλύτερες δυνατές επιλογές αποστολής οπλικών συστημάτων από γειτονικές στην Ουκρανία χώρες.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, υπάρχουν σε σύμμαχες χώρες αποθηκευμένοι τέτοιοι πύραυλοι, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

12:43

TASS: Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, θα υπάρχουν προσωπικές κυρώσεις σε ηγέτες μη φιλικών χωρών

12:21

Κρεμλίνο: Αποδεκτή για την Ουκρανία μια ουδετερότητα τύπου Σουηδίας

Ως πιθανή λύση για την ουδετερότητα της Ουκρανίας, που απαιτεί η Μόσχα, χαρακτήρισε το ουδέτερο καθεστώς της Σουηδίας ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, παραδεχόμενος ότι η ιδέα αυτή είναι ήδη στο τραπέζι.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εξήγησε ότι η σουηδική εκδοχή της ουδετερότητας θα μπορούσε να είναι ένας αποδεκτός συμβιβασμός.

Επισημαίνεται ότι η Σουηδία δεν είναι μεν μέλος του ΝΑΤΟ, είναι δε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Νωρίτερα, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι είπε ότι το Κίεβο πρότεινε τη δημιουργία μιας αυστριακής ή σουηδικής εκδοχής ενός αποστρατιωτικοποιημένου κράτους στην Ουκρανία.

Σε ερώτηση εάν το Κρεμλίνο θα ήταν ικανοποιημένο με αυτή την παραλλαγή της αποστρατιωτικοποίησης, ο κ. Πεσκόφ είπε πως «αυτή η επιλογή, η οποία πράγματι συζητείται τώρα, και η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως ένας ασφαλής συμβιβασμός».

12:16

500 τζετ στη Ρωσία κινδυνεύουν να χάσουν εταιρείες μίσθωσης

Νέος νόμος Πούτιν δίνει τη δυνατότητα να καταχωρίζονται στη χώρα

12:11

Γερμανία: Ο ενεργειακός κολοσσός Ε.ΟΝ παύει να αγοράζει ρωσικό αέριο

Η E.ON, η κορυφαία ενεργειακή εταιρεία στη Γερμανία, ανακοίνωσε τη διακοπή των αγορών φυσικού αερίου από ρωσικές εταιρείες.

«Αγοράζουμε το φυσικό αέριό μας σε αγορές χονδρικής στην Ευρώπη. Η E.ON δεν έχει μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας απευθείας με τους παραγωγούς. Ωστόσο, μια μικρή ποσότητα φυσικού αερίου στο χαρτοφυλάκιό μας αγοράστηκε από εμπορικές εταιρείες της Gazprom στην Ευρώπη», αναφέρει σε δήλωση που δημοσίευσε την Τετάρτη ο εκτελεστικός διευθυντής της E.ON, Λέοναρντ Μπίρνμπαουμ.

«Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σταματήσαμε να αγοράζουμε νέες ποσότητες από αυτές τις εταιρείες», πρόσθεσε.

12:04

Ο Κινέζος ανταποκριτής που ακολουθεί τα ρωσικά στρατεύματα

Εντύπωση προκαλεί η αποκλειστική πρόβαση ενός Κινέζου δημοσιογράφου στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν στα εδάφη της Ουκρανίας. Το προφίλ του και η στάση του Πεκίνου.

12:02

Επέστρεψαν στην Πολωνία οι τρεις πρωθυπουργοί

Ασφαλείς επέστρεψαν το πρωί της Τετάρτης οι τρεις Ανατολικοευρωπαίοι πρωθυπουργοί που είχαν μεταβεί την Τρίτη στο Κίεβο σε ένδειξη συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό.

Οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας έχουν πλέον επιστρέψει στην Πολωνία, όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας Τύπου της πολωνικής κυβέρνησης, Πιότρ Μίλερ.

Η επίσκεψη, που περιείχε και συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγινε σε μια μέρα που στο Κίεβο υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας, που συνεχίζεται ως αύριο το πρωί.

11:45

Οι Ρώσοι καλούν ενισχύσεις από την ενδοχώρα, την Αρμενία και τον Ειρηνικό

Οι αυξανόμενες απώλειες στο πεδίο της μάχης υποχρεώνουν το ρωσικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων να καλέσει ενισχύσεις από τη ρωσική ενδοχώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε την Τετάρτη το βρετανικό υπουργείο Αμύνης.

Βρετανικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι Ρώσοι φτάνουν μέχρι και τα στρατιωτικά σώματα που εδρεύουν στην άλλη άκρη της χώρας, στον βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά και την Αρμενία, για να φέρουν ενισχύσεις στο ουκρανικό μέτωπο. Παράλληλα στις δυνάμεις εισβολής εντάσσονται ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρίες, Σύροι μαχητές και άλλοι μισθοφόροι, σύμφωνα με το Λονδίνο.

Ρεπορτάζ του CNN αναφέρει ότι προ των δυσκολιών που πλέον αντιμετωπίζουν, οι Ρώσοι επιτελείς είναι διχασμένοι μεταξύ αυτών που είναι υπέρ της προσπάθειας κατάληψης ουκρανικών πόλεων και της πολιορκίας τους για καιρό με στόχο πολιτικοδιπλωματικά οφέλη.

11:35

Λαβρόφ: Δύσκολες συνομιλίες, αλλά υπάρχουν ελπίδες συμβιβασμού – «Νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων»

11:33

Ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο σήμερα

Στο αμερικανικό Κογκρέσο πρόκειται να απευθυνθεί μέσω τηλεοπτικού κυκλώματος ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι το μεσημέρι της Τετάρτης.

Η ομιλία του, που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον στις ΗΠΑ, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 9 το πρωί ώρα Ουάσιγκτον, 4 μ.μ. ώρα Ελλάδος και Ουκρανίας.

11:09

Ουκρανία: Πάνω από 10.000 ζευγάρια παντρεύτηκαν από την αρχή του πολέμου και 10.767 παιδιά γεννήθηκαν στο ίδιο διάστημα

Από την έναρξη του πολέμου πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες, 10.683 ζευγάρια σε όλη την Ουκρανία παντρεύτηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας.

«Ο πόλεμος στη χώρα συνεχίζεται, αλλά η ζωή δεν σταματάει», ανέφερε το υπουργείο.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι 10.767 παιδιά έχουν γεννηθεί στη χώρα μετά τις 24 Φεβρουαρίου που πραγματοποιήθηκε η ρωσική εισβολή.

«Οι εργαζόμενοί μας συνεχίζουν να εργάζονται για εσάς ακόμη και υπό συνθήκες πολέμου!», καταλήγει η ανακοίνωση.

11:05

Λαβρόφ: Η Ουάσιγκτον καθορίζει τη θέση του Κιέβου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποφασιστικό ρόλο στον καθορισμό της θέσης των ουκρανικών αρχών, αποφάνθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ωστόσο εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από την Ουάσιγκτον για να ελέγξει την αντιπαράθεση στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι ΡΒΚ, ο κ. Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει επαφές με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και αποδέχεται και τυχόν διαμεσολάβηση που πρότειναν το Ισραήλ και η Τουρκία, αλλά στη συνάντηση που ο ίδιος είχε στην Αττάλεια με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, δεν άκουσε κάτι διαφορετικό από όσα διακηρύττει το Κίεβο.

10:53

Ρώσος ΥΠΕΞ: Εγκαινιάσαμε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων

Στον ισχυρισμό ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν αφορά μόνο τις δύο χώρες αλλά όλο τον κόσμο, καθώς συνιστά τη μετάβαση σε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων προέβη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό δίκτυο ΡΒΚ ο κ. Λαβρόφ εκτίμησε ότι «δεν πρόκειται καθόλου για την Ουκρανία. Ή μάλλον, όχι τόσο για την Ουκρανία, αλλά για την παγκόσμια έννομη τάξη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή είναι μια νέα εποχή στη σύγχρονη ιστορία. Αντανακλά τη μάχη για το πώς θα μοιάζει η παγκόσμια τάξη».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία δεν μπορούσε να επιλυθεί ειρηνικά, γιατί η Δύση δεν το ήθελε.

10:51

Νέα δεδομένα στο προσφυγικό 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους για την Ελλάδα

10:46

Λαβρόφ: Δεν μας αρκεί η ουδετερότητα της Ουκρανίας

Πληθώρα αιτημάτων για την κατάπαυση του πυρός δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι έχει η Ρωσία, πέρα από την κεντρική της απαίτηση περί ουδετερότητας της Ουκρανίας.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό κανάλι ΡΒΚ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε ότι η Μόσχα απαιτεί ακόμη από την Ουκρανία ελευθερία χρήσης κάθε γλώσσας (υπονοώντας διακρίσεις κατά των Ρωσόφωνων), ελευθερία έκφρασης των πολιτών, η ασφάλεια των πληθυσμών στην ανατολική Ουκρανία, και βεβαίως η αποστρατιωτικοποίηση της χώρας.

10:33

Στόλτενμπεργκ: Γρήγορη και ενιαία η απάντηση του ΝΑΤΟ στη Ρωσία

Η απάντηση του ΝΑΤΟ στη Ρωσία είναι ταχεία και ενιαία, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει ότι αυτή η κρίση δεν θα επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία, πρόσθεσε ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

10:27

Λαβρόφ: Yπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό

Αναφερόμενος στις νέες συνομιλίες Μόσχας - Κιέβου σήμερα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες, αλλά υπάρχουν ελπίδες για συμβιβασμό 

Νωρίτερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε αναφέρει ότι οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου.

 

10:24

Σύμβουλος Ζελένσκι: Στην αντεπίθεση περνούν οι ουκρανικές δυνάμεις

Στην αντεπίθεση έχουν περάσει πλέον οι ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις σε αρκετές περιοχές της χώρας έναντι των εισβολέων, δήλωσε στενός συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Μιχάιλο Ποντόλιακ ανέφερε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει την αντεπίθεση σε διάφορες περιοχές επιχειρήσεων της Ουκρανίας, πράγμα που αλλάζει πλέον τις θέσεις των εμπλεκομένων μερών.

Ως ενδείξεις της αρνητικής τροπής που λαμβάνει ο πόλεμος για τη Ρωσία, ο ίδιος προσθέτει ότι Ρώσοι δημοσιογράφοι αποχωρούν από τηλεοπτικά κανάλια της χώρας τους, ενώ η ρωσική ηγεσία σπεύδει να αναζητήσει συμμάχους οι στρατιώτες των οποίων θα είναι έτοιμοι να πεθάνουν στα ουκρανικά πεδία μάχης, προφανώς αναφερόμενος σε μαχητές από τη Μέση Ανατολή και κυρίως τη Συρία.

10:24

«Περισσότερα από 100 τα νεκρά παιδιά», λένε οι Ουκρανοί

Περισσότερα από 100 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

10:18

Η Ολλανδία θα συνεχίσει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Η Ολλανδία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να παραδίδουν όπλα στην Ουκρανία, ακόμη και όταν αυτές οι παραδόσεις θα μπορούσαν να γίνουν στόχος ρωσικών επιθέσεων, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας Kajsa Ollongren.

«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε», συμπλήρωσε. 

10:11

Μαριούπολη: Άγνωστο το αν θα ανοίξει σήμερα ο ανθρωπιστικός διάδρομος

Ουκρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε «αναπάντητο ερώτημα» το αν ένας ανθρωπιστικός διάδρομος από τη Μαριούπολη θα ανοίξει σήμερα, προκειμένου να απομακρυνθούν περισσότεροι άμαχοι από την πολιορκούμενη πόλη. 

10:10

Moody’s: Ποιες χώρες κινδυνεύουν γεωπολιτικά και δημοσιονομικά από τον πόλεμο

Μπορεί οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη να είναι αυξημένες εδώ και χρόνια, όμως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί μία αλλαγή παραδείγματος στη ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων που επικρατούσε στον τομέα της ασφάλειας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody’s. Ο οίκος αξιολόγησης επιχειρεί να εντοπίσει τις χώρες που είναι πιο ευάλωτες στην αποκρυστάλλωση του γεωπολιτικού κινδύνου αλλά και εκείνες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικούς κινδύνους από την συνεπαγόμενη στροφή προς την αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Διαβάστε στο MoneyReview.gr

 

09:49

Ουκρανικός στρατός: 13.800 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί 

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 13.800 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, 430 άρματα μάχης, 1.375 τεθωρακισμένα οχήματα, 190 συστήματα πυροβολικού και 108 ελικόπτερα έχουν επίσης καταστραφεί.

09:42

«Τουλάχιστον 500 οι νεκροί στο Χάρκοβο», λένε οι ουκρανικές αρχές 

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στην περιφέρεια Χάρκιβ (Χάρκοβο), στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι τουλάχιστον 500 κάτοικοι της πόλης έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Στο μεταξύ ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι περίπου 20.000 άμαχοι έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη με ιδιωτικά οχήματα.

 

09:40

«Καλώς ήλθατε στην Ελλάδα, αδελφές μας»

Να περιμένεις πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση ή να φύγεις; Να πάρεις τον δρόμο προς τη Σλοβακία ή προς την Πολωνία; Τι να βάλεις στην τσάντα που θα πάρεις μαζί σου; Από τη μια μέρα στην άλλη χιλιάδες Ουκρανοί αναγκάστηκαν βιαίως να αποφασίσουν το «σωστό», γιατί το «λάθος» θα μπορούσε να τους οδηγήσει στον θάνατο. «Είμαστε τυχερές», επαναλαμβάνουν διαρκώς οι γυναίκες που συνάντησε η «Κ» και οι οποίες έφτασαν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες και φιλοξενούνται από συγγενείς ή φίλους. 

09:37

Στη Σαουδική Αραβία για τα ενεργειακά ο Μπόρις Τζόνσον

Επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με φόντο την ενεργειακή κρίση, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

09:34

Ιρίνα Βερεστσούκ (αναπληρώτρια πρωθυπουργός Ουκρανίας): Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν νοσοκομείο στη Μαριούπολη με 400 ασθενείς και εργαζόμενους

09:28

Ο άνθρωπος που βάζει σε τροχιά τις ελπίδες χιλιάδων αμάχων

Oι Ουκρανοί ψάχνουν τρόπους προκεμένου να μεταφέρουν αμάχους σε ασφαλή σημεία, στρατεύματα στην πρώτη γραμμή της μάχης, ανθρωπιστική βοήθεια στους πολιορκιμένους και αλλά και εμπορεύματα προς τη δυτική Ευρώπη. Σ' αυτή τη «μάχη», πολύτιμος σύμμαχος αποδυκνεύεται το μεγάλο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας, με το δύσκολο έργο λειτουργίας του να αναλαμβάνει ο 37χρονος Ολεξάντρ Καμίσιν. 

09:24

Ουκρανία: Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας 800 εκατ. δολαρίων

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τη χορήγηση βοήθειας αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας της μετά τη ρωσική εισβολή, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Αναμένεται να κάνει την ανακοίνωση αυτή μετά την παρέμβαση μέσω βιντεοσύνδεσης του ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο αμερικανικό Κογκρέσο. Με το επιπλέον ποσό, η αμερικανική βοήθεια «που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας θα φθάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

09:12

Ρωσία: Tα αντικίνητρα για παραμονή δυτικών εταιρειών

Η αγοραστική δύναμη των Ρώσων κάνει τις μεγάλες εταιρείες να έχουν λιγότερα κίνητρα προκειμένου να παραμείνουν στη χώρα τους. Κολοσσοί στο πεδίο των καταναλωτικών αγαθών, όπως, λόγου χάριν, οι Procter & Gamble, Unilever και Nestlé, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ εκείνων οι οποίοι αποσύρθηκαν, ενώ άλλοι όμιλοι όπως η αμερικανική αλυσίδα εστιατορίων γρήγορου φαγητού της McDonald’s διέκοψαν συνολικά τις δραστηριότητές τους εκεί. 

09:11

Τουλάχιστον 20.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν με 2.000 ιδιωτικά οχήματα από τη Μαριούπολη μέχρι σήμερα, σύμφωνα με σύμβουλο του ουκρανικού ΥΠΕΣ

09:03

Δύο δήμοι της Αττικής άνοιξαν την «αγκαλιά» τους σε πρόσφυγες από την Ουκρανία

Δύο δήμοι της Αττικής άνοιξαν την «αγκαλιά» τους και προσφέρουν τη φιλοξενία τους σε πρόσφυγες που έφτασαν από την Ουκρανία. Οι κατασκηνώσεις του δήμου Ζωγράφου, που βρίσκονται στην περιοχή Περιβολάκια του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, γίνονται η φιλόξενη στέγη για 25 άτομα, στο σύνολό τους γυναίκες με παιδιά κι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων.

 

08:57

Κίεβο: Η φλεγόμενη πολυκατοικία που επλήγη από τις ρωσικές δυνάμεις

Φωτ. State Emergency Services in Kyiv

08:37

290 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα εισήλθαν 290 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 79 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 164
  • Από Ευζώνους: 24
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 44
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 58.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 10.165 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 3.280 ανήλικοι.

08:33

Τεράστιες καταστροφές στο Κίεβο από τις πυραυλικές επιθέσεις

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε στο Κίεβο η επίθεση με ρωσικούς πυραύλους που σημειώθηκε την Τρίτη.

Τα ρωσικά στρατεύματα ενέτειναν τις επιθέσεις τους στην ουκρανική πρωτεύουσα με μια σειρά ισχυρών εκρήξεων που συγκλόνισαν πολλές γειτονιές.

Reuters

 

Reuters
ΑP
08:32

Οι κινήσεις του ρωσικού στρατού

Οι επιθέσεις από ρωσικές δυνάμεις βορειοδυτικά του Κίεβου στις 14 και 15 Μαρτίου πιθανότατα υποδεικνύουν σχέδιο για μεγαλύτερης κλίμακας επιχειρήσεις, τη στιγμή που περικυκλώνεται η ουκρανική πρωτεύουσα.

08:26

Στις 6 το πρωί τέσσερις πύραυλοι «Κρουζ» έπληξαν τα βορειοδυτικά του Κιέβου

08:17

Βολνοβάκα: Εικόνες από μια ολοσχερώς κατεστραμμένη πόλη της Ουκρανίας

Φωτ. Reuters

08:03

Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία: Η μεσολαβητική προσπάθεια του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ θεωρείται λήξασα

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γερμανία, ο Αντρίι Μέλνικ, χαρακτήρισε αποτυχημένη τη μεσολαβητική πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε πρόσφατα ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

«Το ζήτημα θεωρείται απολύτως λήξαν σε ό,τι μας αφορά», τόνισε ο κ. Μέλνικ στο Γερμανικό Πρακτορείο. Για το Κίεβο «περαιτέρω επαφές με τον Σρέντερ δεν έχουν κανένα νόημα. Είναι φυσικά λυπηρό να βλέπεις πως το πράγμα ξέφυγε», πρόσθεσε.

Ο κ. Σρέντερ ταξίδεψε από την Κωνσταντινούπολη στη Μόσχα την περασμένη Τετάρτη, όπου σύμφωνα με πηγές του dpa είχε συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

07:54

Στο μικροσκόπιο τα «χρυσά διαβατήρια» σε Ρώσους

Από τα 21 δισ. ευρώ που έχουν εισπράξει οι χώρες της Ε.Ε. την τελευταία δεκαετία για την έκδοση «χρυσών διαβατηρίων», τα 3 δισ. προήλθαν από Ρώσους. Πάνω από 4.000 Ρώσοι έχουν επενδύσει σε ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που τους επιτρέπουν την απόκτηση διαβατηρίου. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία απέκτησε νέο ενδιαφέρον μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

07:51

«Απόδραση» από τη Μαριούπολη: Εκείνα τα τρία λεπτά έμοιαζαν με αιώνα

07:44

Σειρήνες σε ουκρανικές πόλεις

Σειρήνες ήχησαν το πρωί σε Κίεβο, Λβιβ, Ιβάνο-Φρανκίβσκ, Οδησσό και Ντνίπρο, αναφέρουν ανταποκριτές και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

07:33

 

CNN: Καταστράφηκαν 3 ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα στη Χερσώνα

Ο ουκρανικός στρατός κατέστρεψε χθες τρία ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Χερσώνας , σύμφωνα με νέες δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύει το CNN.

07:26

Εκτακτα μέτρα για διάσωση της ουκρανικής οικονομίας

Ενώ η οικονομία της Ουκρανίας παρασύρεται όλο και περισσότερο στη δίνη του πολέμου και πυκνώνουν οι δυσοίωνες προβλέψεις για τη δραματική συρρίκνωσή της με μείωση του ΑΕΠ έως και περισσότερο από 30%, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιχειρεί να διασφαλίσει τη λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων ώστε να «εξακολουθήσει να λειτουργεί το σύστημα». 

Σύμφωνα με μηνύματα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Ουκρανοί δημοσιογράφοι, ο Ουκρανός πρόεδρος κατάργησε τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος και τον αντικατέστησε με έναν ενιαίο φόρο 2% και με απλούστερο λογιστικό σύστημα.

07:17

Μαριούπολη: Περίπου 20.000 κάτοικοι εκκένωσαν χθες την πόλη

Περίπου 20.000 κάτοικοι της πόλης μπόρεσαν να φύγουν από την Μαριούπολη χθες. Ωστόσο οχηματοπομπή με εφόδια που προορίζονται για τη Μαριούπολη συνεχίζει να εμποδίζεται, κατήγγειλε ξανά ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην περιοχή της Οδησσού αναφέρονται βομβαρδισμοί στα παράλια από ρωσικά πολεμικά, αλλά καμιά απόπειρα απόβασης ως τώρα, κατά τον Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

07:16

Ουκρανικές αρχές: Η Ρωσία έχασε το 40% των δυνάμεων που εισέβαλαν

Ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περίπου το 40% των μονάδων που έστειλε στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, υποστήριξε σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου, οι μονάδες αυτές είτε εξολοθρεύτηκαν εντελώς ή έχασαν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους.

Δεν δίνονται συγκεκριμένοι αριθμοί στην ανακοίνωση, ενώ το περιεχόμενό της είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

 

07:15

Ουκρανικό: Σκληρά διλήμματα για την Κίνα

Επτά ολόκληρες ώρες κράτησε η προχθεσινή συνάντηση του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφαλείαςς Τζέικ Σάλιβαν με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γιανγκ Τζιετσί στη Μόσχα. Οπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος, ο Σάλιβαν προειδοποίησε τον συνομιλητή του ότι «θα υπάρξουν περιπλοκές και επιπτώσεις» αν η Κίνα βοηθήσει τη Ρωσία να παρακάμψει τις δρακόντειες κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία ή αν της προσφέρει στρατιωτικό υλικό.

07:14

Το αδιέξοδο και η αγωνία για το Κίεβο

Με τον ρωσικό κλοιό να σφίγγει και τους κατοίκους του Κιέβου να θρηνούν καθημερινά θύματα από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς, τρεις Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί επισκέφθηκαν χθες την ουκρανική πρωτεύουσα εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της σκληρά δοκιμαζόμενης χώρας και τον πρόεδρό της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι

07:13

Ζελένσκι: Πιο ρεαλιστικές πλέον οι θέσεις των διαπραγματευτών

Οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους συμπολίτες του.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου.