Σεούλ: Αποτυχημένη δοκιμή πυραύλου αγνώστου τύπου από τη Βόρεια Κορέα

Σεούλ: Αποτυχημένη δοκιμή πυραύλου αγνώστου τύπου από τη Βόρεια Κορέα

Ιάπωνας αξιωματούχος δήλωσε πως επρόκειτο για δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη δέκατη δοκιμή πυραύλου από την αρχή της χρονιάς φέρεται κατά τη Σεούλ να έκανε η Βόρεια Κορέα την Τετάρτη, όμως η εκτόξευση κατά τα φαινόμενα απέτυχε.

Το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε, επικαλούμενο το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της χώρας, πως η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε πύραυλο «άγνωστου τύπου» από την περιοχή Σουνάν, όπου βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας, στις 09:30 (τοπική ώρα· στις 02:30 ώρα Ελλάδας).

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ κάνουν «περαιτέρω ανάλυση» των παραμέτρων της αποτυχημένης δοκιμής, πρόσθεσε το επιτελείο, σύμφωνα με το Γιονάπ.

Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Ιαπωνίας δήλωσε πως επρόκειτο για δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo και το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο καταδίκασε τη δοκιμή και αξίωσε η Πιονγκγιάνγκ να απόσχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

Η Πιονγκγιάνγκ κλιμακώνει την ένταση από την αρχή της χρονιάς. Αυτή ήταν η δέκατη εκτόξευση πυραύλου από τον Ιανουάριο. Στη Σεούλ έγινε σαφές προ ημερών πως εκτιμάται πως η Βόρεια Κορέα σύντομα θα πραγματώσει την απειλή της να ξαναρχίσει δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs), αίροντας το μορατόριο που είχε κηρύξει μονομερώς το 2017.

Την περασμένη Παρασκευή, με κοινή τους ανακοίνωση, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα ότι χρησιμοποίησε τον μεγαλύτερο διηπειρωτικό πύραυλο που έχει δοκιμάσει ποτέ, τον Hwasong-17, σε δύο πρόσφατες εκτοξεύσεις (27η Φεβρουαρίου, 5η Μαρτίου) με πρόσχημα τις ετοιμασίες της για να τεθούν σε τροχιά «δορυφόροι αναγνώρισης».

Το πυραυλικό σύστημα Hwasong-17 έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην Πιονγκγιάνγκ το 2020. Επανεμφανίστηκε σε έκθεση αμυντικού εξοπλισμού τον Οκτώβριο του 2021. Δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ, τουλάχιστον μέχρι τις πρόσφατες εκτοξεύσεις.

Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θεωρητικά απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ, αυτοανακηρυγμένη πυρηνική δύναμη, να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους.

Αυτή την εβδομάδα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ενίσχυσαν τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που έχουν αναπτύξει στη Νότια Κορέα και έκαναν αεροπορικά γυμνάσια στην Κίτρινη Θάλασσα, όπου πλέει η δύναμη κρούσης αεροπλανοφόρου.

Η Βόρεια Κορέα υφίσταται βαριές διεθνείς κυρώσεις από το 2006, λόγω των προγραμμάτων της για την ανάπτυξη πυραύλων και πυρηνικών όπλων. Ωστόσο οι ΗΠΑ κρίνουν πως οι πιο πρόσφατες δοκιμές αποτελούν «πολύ σοβαρή κλιμάκωση» και ότι θα εξετάσουν την επιβολή νέων κυρώσεων σε αντίδραση.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι με τη Ρωσία να είναι απίθανο να συμφωνήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Πιονγκγιάνγκ φαίνεται πως συμπέρανε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να δράσει.

Τον Απρίλιο, η χώρα θα γιορτάσει τα 110 χρόνια από τη γέννηση του Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππού του σημερινού της ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και ιδρυτή της χώρας, και δορυφορικές φωτογραφίες υποδεικνύουν ότι ετο0ιμάζεται να προχωρήσει σε μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.

Τυχόν νέες εκτοξεύσεις ICBMs θα αποτελούσαν την πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον εκλεγμένο πρόεδρο της Νότιας Κορέας, τον συντηρητικό Γιουν Σοκ-γελ, ο οποίος δεσμεύθηκε προεκλογικά να εφαρμόσει πολύ πιο σκληρή γραμμή έναντι της Βόρειας Κορέας από ό,τι ο προκάτοχός του.

Ο κ. Γιουν δεν αποκλείει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση, που παραμένουν σε πλήρες αδιέξοδο από το 2019, όμως η σκληρή ρητορική του θεωρείται πως μειώνει δραστικά τα περιθώρια ουσιαστικού διαλόγου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT