ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η περαιτέρω ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής έκτακτης συνόδου των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση είπε ότι αποφασίστηκε να δοθεί η εντολή στους στρατιωτικούς διοικητές της Συμμαχίας να εισηγηθούν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί «σημαντικά» η συμμαχική παρουσία στα ανατολικά, σε όλο το φάσμα της στρατιωτικής δραστηριότητας. Οι εισηγήσεις αυτές αναμένονται «εντός εβδομάδων», είπε, εκφράζοντας την προσδοκία οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν από τους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.
Η ιδρυτική πράξη
Σε ερώτηση για το αν η ιδρυτική πράξη ΝΑΤΟ – Ρωσίας θέτει περιορισμούς στους σχεδιασμούς για την ανατολική πτέρυγα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ υπενθύμισε ότι η ιδρυτική πράξη αναφερόταν στο περιβάλλον ασφαλείας της εποχής εκείνης (1997) και ότι «τώρα βρισκόμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον ασφαλείας». Η ιδρυτική πράξη «δεν θα αποτελέσει εμπόδιο» στην αναγκαία ανασύνταξη των νατοϊκών δυνάμεων, είπε.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ παραδέχθηκε ότι «θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα για να βοηθήσουμε στρατιωτικά την Ουκρανία» πριν από την εισβολή. Σημείωσε πάντως ότι η –συγκρατημένη, έστω– αισιοδοξία στο διπλωματικό μέτωπο οφείλεται στη στρατιωτική βοήθεια του ΝΑΤΟ προς τους Ουκρανούς, σε συνδυασμό με τη γενναιότητα που έχουν επιδείξει στο πεδίο μάχης.
100.000 αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται στην Ευρώπη και 40.000 υπό νατοϊκή διοίκηση, κυρίως στην ανατολική πτέρυγα.
Υποδεχόμενος τον Αμερικανό υπουργό Aμυνας, Λόιντ Oστιν, το πρωί, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι 100.000 αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και 40.000 υπό νατοϊκή διοίκηση, κυρίως στην ανατολική πτέρυγα. Στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν, πέραν των μελών της Συμμαχίας, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γεωργία και η Ουκρανία. O γ.γ. του ΝΑΤΟ μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο για διαβουλεύσεις με τον καγκελάριο Σολτς.
Ερωτηθείς για την πρόταση του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, αναπληρωτή πρωθυπουργού της Πολωνίας και προέδρου του κυβερνώντος κόμματος για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ο Μπεν Ουάλας, Βρετανός υπουργός Aμυνας, είπε ότι «πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες, αλλά γενικά είναι σημαντικό να δείχνουμε έμπρακτα τη στήριξή μας στην Ουκρανία». Από την πλευρά του, ο Εσθονός υπουργός Aμυνας Κάλε Λάανετ δήλωσε πάντως ότι «μάλλον έχει δίκιο» ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι που δεν προσδοκά ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.
Τέλος, ο Φινλανδός υπουργός Αμυνας επιβεβαίωσε την προσέγγιση της χώρας του με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Εχουμε κάνει κινήσεις για να εμβαθύνουμε τη σχέση μας με το ΝΑΤΟ… η κυβέρνηση (της Φινλανδίας) ετοιμάζει έκθεση για τις μεταβολές στο πεδίο της ασφάλειας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Αντι Καϊκόνεν.
Σύνδεση ηλεκτρικού
Παράλληλα, χθες, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε τη διασύνδεση του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης με το ευρωπαϊκό. Το Συμβούλιο της Ε.Ε. είχε εγκρίνει το εγχείρημα στις 28 Φεβρουαρίου, αλλά η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον είχε πει τότε ότι η τεχνική επεξεργασία θα χρειαζόταν «ημέρες, ίσως και εβδομάδες». Εως πριν από την εισβολή το ουκρανικό δίκτυο ήταν συνδεδεμένο με το ρωσικό.