Μαρίνα Οβσιανίκοβα: Μην γίνεστε ζόμπι – Μην ακούτε τη ρωσική προπαγάνδα

Μαρίνα Οβσιανίκοβα: Μην γίνεστε ζόμπι – Μην ακούτε τη ρωσική προπαγάνδα

Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα, η Ρωσίδα δημοσιογράφος που εισέβαλε στο ρωσικό τηλεοπτικό στούντιο με το αντιπολεμικό πλακάτ, μιλάει για τα κίνητρά της και καταγγέλλει την κρατική προπαγάνδα.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα διεθνώς, κατάφερε να γίνει η παρουσιάστρια του Πρώτου Καναλιού της Ρωσικής Κρατικής Τηλεόρασης, Μαρίνα Οβσιανίκοβα, καθώς η κίνηση της να διακόψει το δελτίο ειδήσεων την περασμένη Δευτέρα, ανοίγοντας ένα πλακάτ με συνθήματα κατά της εισβολής στην Ουκρανία, προκάλεσε αίσθηση και έκανε το γύρο του κόσμου.

Η ίδια μιλώντας στο BBC αναλύει τα κίνητρα της πράξης της, περιγράφει την αντιμετώπιση που είχε από τις Αρχές και καλεί τον ρωσικό λαό να αναζητήσει άλλες πηγές ενημέρωσης μακριά από την κρατική προπαγάνδα. 

«Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεις εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης, αλλά πρέπει να προσπαθήσεις να τις αναζητήσεις. Μην γίνεστε ζόμπι», λέει η Οβσιανίκοβα ενώ ανακαλεί στη μνήμη της την στιγμή που μπήκε στο στούντιο με το πλακάτ που έγραφε στα ρωσικά και στα αγγλικά «σταματήστε τον πόλεμο, μην πιστεύετε την προπαγάνδα».

«Γνώριζα ότι αν πήγαινα να διαδηλώσω στην κεντρική πλατεία της Μόσχας θα με συλλάβουν, θα με πετάξουν σε ένα αστυνομικό βαν και θα με περάσουν από δίκη» σημειώνει η 43χρονη δημοσιογράφος και συμπληρώνει «ήθελα πραγματικά να δείξω στο δυτικό κοινό ότι ορισμένοι Ρώσοι είναι κατά του πολέμου».

Μάλιστα, πριν από τη διαμαρτυρία της ηχογράφησε ένα βίντεο στο οποίο αναφέρει ότι ντρέπεται να δουλεύει για την «προπαγάνδα του Κρεμλίνου». Η δημοσιογράφος αποκάλυψε επίσης ότι κρατήθηκε και ανακρίθηκε από την αστυνομία για 14 ώρες και της επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ρούβλια (280 δολάρια) για την πράξη της.

Η Οβσιανίκοβα δεν δίστασε επίσης να απαντήσει και στα διάφορα σενάρια που διακινήθηκαν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τα κίνητρά της. «Υπάρχουν πολλές θεωρίες συνωμοσίας για εμένα. Γι’ αυτό έπρεπε να εξηγήσω στον κόσμο τι πραγματικά συνέβη, να εξηγήσω ότι είμαι απλώς μια κανονική Ρωσίδα και δεν μπορούσα να μείνω αμέτοχη».

Κανείς δεν πίστευε ότι ήταν προσωπική μου απόφαση.

Κατά την άποψή της, οι Αρχές είχαν πειστεί ότι ενεργούσε για λογαριασμό κάποιου άλλου. «Κανείς δεν πίστευε ότι ήταν προσωπική μου απόφαση. Ισχυρίστηκαν ότι το έκανα για κάποια σύγκρουση στη δουλειά, για συγγενείς που είναι θυμωμένοι για την Ουκρανία ή ότι το έκανα για τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι είχα τόσες πολλές αντιρρήσεις με την κυβέρνηση που απλά δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή», καταλήγει.

Η ελεγχόμενη ενημέρωση στη Ρωσία

Οι ειδήσεις της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης ελέγχονται εδώ και καιρό από το Κρεμλίνο και οι ανεξάρτητες απόψεις είναι σπάνιες σε όλα τα μεγάλα κανάλια. Είναι επίσης ασυνήθιστο για τους υπαλλήλους των κρατικά ελεγχόμενων ειδησεογραφικών οργανισμών να εκφράζουν κάποια γνώμη που διαφέρει από την επίσημη θέση του Κρεμλίνου.

Αλλά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αρκετοί δημοσιογράφοι παραιτήθηκαν από τα κορυφαία ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Ζιάνα Αγκαλάκοβα από το Channel 1, η Λίλια Γκιλντέγιεβα και Βάντιμ Γκουσκέρ από το NTV.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν τον πόλεμο ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και χαρακτηρίζουν την Ουκρανία ως επιτιθέμενο, περιγράφοντας την εκλεγμένη κυβέρνηση της Ουκρανίας ως «νεοναζί».

Πηγή BBC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή