Η αναγκαστική συμβίωση Ρώσων και Ουκρανών τουριστών που ξέμειναν στην Αίγυπτο

Η αναγκαστική συμβίωση Ρώσων και Ουκρανών τουριστών που ξέμειναν στην Αίγυπτο

Υποχρεωμένοι να παραμείνουν στα θέρετρα, έχουν και να υπομείνουν ο ένας τον άλλον

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν βγαλμένο από σενάριο του Χόλιγουντ μοιάζει το σκηνικό της αναγκαστικής συμβίωσης Ρώσων και Ουκρανών τουριστών που έχουν ξεμείνει στην Αίγυπτο όπου είχαν πάει για διακοπές πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στο θέρετρο του Σαρμ-ελ-Σέιχ, στα πεντάστερα ξενοδοχεία του, έχουν υποχρεωθεί να παραμείνουν πολλοί Ρώσοι και αρκετοί Ουκρανοί που κανονικά θα είχαν επιστρέψει στην πατρίδα τους αλλά η αναστολή πολλών πτήσεων τούς κρατά εκεί, σε μια ιδιαιτέρως άβολη συγκατοίκηση.

Χιλιάδες τουρίστες από τη Ρωσία και την Ουκρανία έχουν ξεμείνει στα ξενοδοχεία στις όχθες της Ερυθράς Θάλασσας και είναι υποχρεωμένοι να είναι δίπλα-δίπλα κρατώντας τους δίσκους στον μπουφέ του πρωινού.

«Είναι δύσκολο για μένα να μιλώ με τους Ρώσους πλέον», λέει στους Τάιμς της Νέας Υόρκης ο 30χρονο Γεβγένι Σεφτσένκο, που είχε έρθει πριν εβδομάδες στην Αίγυπτο από το Κίεβο με τη σύζυγο και το παιδί τους. Τέσσερις μέρες αφού προσγειώθηκαν έμαθαν ότι η χώρα τους είναι σε πόλεμο.

Η αναγκαστική συμβίωση Ρώσων και Ουκρανών τουριστών που ξέμειναν στην Αίγυπτο-1

Αναφερόμενος στους Ρώσους που είναι στο θέρετρο, δείχνει ότι έχει μιλήσει μαζί τους: «Κι αυτοί έχουν προβλήματα, όπως με τις πιστωτικές τους κάρτες που δεν γίνονται δεκτές, και με την κατάρρευση του ρουβλιού. Αλλά αυτά δεν συγκρίνονται με τα δικά μας προβλήματα, τα προβλήματα της Ουκρανίας», τονίζει.

Κάποιοι Ουκρανοί τουρίστες έχουν προσπαθήσει να πείσουν τους Ρώσους ότι η Ουκρανία δεν έχει κάνει κάτι για να εισβάλει σε αυτήν η Ρωσία, αλλά μάταια. Ένας Ουκρανός μάλιστα ανέφερε ότι είδε έναν Ρώσο με μπλουζάκι που έφερε τη ρωσική σημαία να αγριοκοιτάζει μια Ουκρανή στο σαλόνι του ξενοδοχείου ώσπου αυτή ξέσπασε σε κλάματα.

Όσο για τους Αιγύπτιους, προσπαθούν να κατευνάσουν τα πάθη, προσφέροντας σε Ρώσους και Ουκρανούς εκπτώσεις και δωρεάν γεύματα με σκοπό να τους πείσουν να τρώνε σε διαφορετικά εστιατόρια. Σε μια περίπτωση μάλιστα χρειάστηκε να παρέμβει η αστυνομία για να διαλύσει έναν βίαιο καυγά Ρώσου με Ουκρανή πριν δύο εβδομάδες.

Η συγκατοίκηση είναι άβολη περισσότερο για τους μεγάλους και λιγότερο για τα παιδιά. Θα δει εκεί κανείς δεκάδες πιτσιρίκια να τρέχουν πάνω-κάτω στους πολύχρωμους διαδρόμους και να φωνάζουν στα ρωσικά: «Είμαι πειρατήηηης!». Γι’ αυτά ο πόλεμος είναι παιχνίδι, και δεν έχουν πρόβλημα να παίζουν όλοι μαζί.

Η αναγκαστική συμβίωση Ρώσων και Ουκρανών τουριστών που ξέμειναν στην Αίγυπτο-2
Φωτ.: Laura Boushnak/The New York Times

Δεν είναι βέβαια όλοι οι Ρώσοι θύματα της ρωσικής κρατικής προπαγάνδας. Ο 30χρονος Μιχαήλ, που εργάζεται για φαρμακευτική εταιρία στη Μόσχα είπε ότι τον πλησίασε μια παρέα Ουκρανών κοντά στα τραπέζια του πινγκ πονγκ. Οι Ουκρανοί έβαλαν τα κινητά τους και του έδειχναν φωτογραφίες από τους βομβαρδισμούς και τους σφαγιασμένους αμάχους.

«Δεν είπα τίποτα, δεν είχα λόγια για να εξηγήσω αυτό που συμβαίνει. Απλώς έσπευσα και τους αγκάλιασα», λέει, αρνούμενος να δώσει το επίθετό του φοβούμενος τις συνέπειες πίσω στη Μόσχα.

Υπάρχει βεβαίως και η εμπορική πλευρά της ιστορίας. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει δώσει εντολή σε μονάδες δύο και τριών αστέρων να φιλοξενήσουν τους τουρίστες που έχει άθελά τους μείνει στην Αίγυπτο, αλλά το πλήγμα για την εξαρτημένη από τον ρωσόφωνο τουρισμό περιοχή θα είναι τεράστιο.

Η αναγκαστική συμβίωση Ρώσων και Ουκρανών τουριστών που ξέμειναν στην Αίγυπτο-3
Φωτ.: Laura Boushnak/The New York Times

«Αν μιλήσετε με τους Αιγυπτίους, είναι πιο θλιμμένοι και από τους ίδιους τους Ουκρανούς», ισχυρίζεται καθ’ υπερβολήν ο υπεύθυνος πωλήσεων ξενοδοχειακής εταιρίας, Ασράφ Σερίφ, «αφού η πόλη αυτή έχει μόνο τον τουρισμό».

Πηγή: The New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή