Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα απειλή Λαβρόφ για βομβαρδισμό φορτίων με όπλα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα απειλή Λαβρόφ για βομβαρδισμό φορτίων με όπλα

«Οποιαδήποτε φορτία όπλων προς την Ουκρανία είναι θεμιτός στόχος της Ρωσίας», δήλωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια δήλωση που γεννάει φόβους διεύρυνσης της σύγκρουσης έξω από τα σύνορα της Ουκρανίας.

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. «Οποιαδήποτε φορτία όπλων προς την Ουκρανία είναι θεμιτός στόχος της Ρωσίας», δήλωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια δήλωση που γεννάει φόβους διεύρυνσης της σύγκρουσης έξω από τα σύνορα της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διατηρούν γραμμές επικοινωνίας με τη Ρωσία, ώστε να αποφευχθούν σπασμωδικές ενέργειες και παρανοήσεις στις ευαίσθητες συνοριακές περιοχές.

Παράλληλα, στους κόλπους της Συμμαχίας επιχειρείται να ενισχυθεί ο συντονισμός, μετά το περιστατικό της προηγούμενης εβδομάδας, όταν ρωσικό μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος βάρους έξι τόνων διέσχισε τον εναέριο χώρο τριών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ (Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Κροατίας) και συνετρίβη στο Ζάγκρεμπ χωρίς οι χώρες να προειδοποιήσουν η μία την άλλη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Μπογκντάν Αουρέσκου, είπε ότι η βελτίωση του συντονισμού «αποτελεί ήδη θέμα συζήτησης στους κόλπους του ΝΑΤΟ».

Απάντηση για Μπάιντεν

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου επανήλθε χθες στις δηλώσεις με τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου». «Ακούμε προσωπικές προσβολές προς τον πρόεδρο Πούτιν», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. «Δεδομένου ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ευερέθιστος, κουρασμένος και ξεχνάει ότι η κόπωση κάποιες φορές οδηγεί σε επιθετικές δηλώσεις, δεν θα προχωρήσουμε σε σκληρές δηλώσεις για να αποφύγουμε νέα επιθετικότητα». Παράλληλα, ο Πεσκόφ περιέγραψε χθες την απόφαση της Βρετανίας να αφαιρέσει την άδεια εκπομπής του ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού RT ως «τρέλα», ενώ απευθυνόμενος στη Γερμανία σημείωσε ότι η απόφαση για το ποιος θα κυβερνάει τη Ρωσία λαμβάνεται από τους Ρώσους και όχι από τον Γερμανό καγκελάριο. Χθες η βρετανική αρχή ραδιοτηλεόρασης Ofcom αφαίρεσε την άδεια του RT υποστηρίζοντας ότι, επειδή λαμβάνει χρηματοδότηση από τη ρωσική κυβέρνηση, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι κάνει τη δουλειά του με υπευθυνότητα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα απειλή Λαβρόφ για βομβαρδισμό φορτίων με όπλα-1

Πυρά Πεσκόφ στη Βρετανία για την άδεια του ρωσικού καναλιού RT.

Παρά τις αυστηρές δηλώσεις, το τέλμα στο οποίο έχουν πέσει οι ρωσικές δυνάμεις στα περισσότερα μέτωπα έχει επιπτώσεις στη Μόσχα. Χθες έγινε γνωστό ότι ο στρατηγός Ρομάν Γκαβρίλοφ, ο υπ’ αριθμόν 2 της Εθνοφρουράς δεν βρίσκεται πλέον στη θέση του. Δεν είναι σαφές αν παραιτήθηκε ή αν αποπέμφθηκε θεωρούμενος ως εν μέρει υπεύθυνος για την κατάσταση στην Ουκρανία. Χθες ο Ρώσος πρόεδρος συγκάλεσε το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, αλλά, σε αντίθεση με άλλες φορές, από τη συνεδρίαση δεν δημοσιεύθηκαν ούτε φωτογραφίες ούτε βίντεο.

Οι πρόσφυγες

Εν τω μεταξύ, το δράμα των προσφύγων καθημερινά μεγαλώνει. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι Ουκρανοί που έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας ανέρχονται πλέον σε 3,1 εκατομμύρια, εκ των οποίων πάνω από 2 εκατομμύρια βρίσκονται στην Πολωνία. Εξ αυτών, 700.000 είναι παιδιά σχολικής ηλικίας. Επίσης, πάνω από 13 εκατομμύρια άτομα στο εσωτερικό της Ουκρανίας υπολογίζεται ότι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια λόγω του πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή