Πόλεμος: Όλη η Ουκρανία ένα πεδίο μάχης

Πόλεμος: Όλη η Ουκρανία ένα πεδίο μάχης

Στο Λβιβ, 70 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα, έφτασαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις εβδομήντα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, το Λβιβ εθεωρείτο μία από τις σχετικά ασφαλείς πόλεις της Ουκρανίας, καθώς δεν είχε ζήσει τον εφιάλτη των καθημερινών βομβαρδισμών και φιλοξενούσε μεγάλο αριθμό προσφύγων και εκτοπισμένων. Χθες τα χαράματα, όμως, ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε και στο γραφικό Λβιβ. Οι κάτοικοι της πόλης ξύπνησαν από τους ήχους τριών μεγάλων εκρήξεων στην περιοχή του αεροδρομίου και τα σύννεφα μαύρου καπνού που υψώθηκαν στη συνέχεια στον ορίζοντα διεμήνυαν προς όλους ότι κανένα σημείο της Ουκρανίας δεν μπορεί να θεωρείται πλέον ασφαλές. Από τη ρωσική επίθεση καταστράφηκε σταθμός επισκευής αεροσκαφών, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Την ίδια ώρα κορυφωνόταν το δράμα της Μαριούπολης, καθώς ο ρωσικός στρατός προσπαθούσε να κάμψει την αντίσταση των υπερασπιστών της με κάθε τίμημα, μετατρέποντας μεγάλο μέρος της πόλης σε σωρούς ερειπίων. Σύγχυση εξακολουθούσε να επικρατεί και χθες για τα πραγματικά περιστατικά και τον αριθμό των απωλειών στο θέατρο της πόλης, που επλήγη στη διάρκεια των μαχών, ενώ στο θωρακισμένο υπόγειό του φιλοξενούνταν πάνω από 1.000 άμαχοι.

Η συνήγορος του πολίτη στην Ουκρανία, Λιουντμίλα Ντενίσοβα, ανακοίνωσε χθες ότι τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν σώους 130 πολίτες, ενώ οι υπόλοιποι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι, περιμένοντας βοήθεια. Δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση για θύματα.

Στο Λβιβ, 70 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα, έφτασαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί.

Παρά τη γενίκευση των βομβαρδισμών, ο ρωσικός στρατός ελάχιστη πρόοδο πραγματοποίησε την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας. «Οι ουκρανικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο και το Μικολάιφ συνεχίζουν να ματαιώνουν τις προσπάθειες των Ρώσων να περικυκλώσουν τις δύο πόλεις. Κίεβο, Χάρκοβο, Τσερνίχιβ, Σούμι και Μαριούπολη έχουν περικυκλωθεί και υφίστανται εντατικό βομβαρδισμό από τους Ρώσους», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Στο διπλωματικό επίπεδο, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς είχε χθες νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο. Οπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο ότι «προσπαθεί με κάθε τρόπο να καθυστερήσει τη διπλωματική διαδικασία, θέτοντας προτάσεις που στερούνται ολοένα και περισσότερο ρεαλισμού». Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν επρόκειτο να έχει και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση οπαδών του, στο κεντρικό στάδιο της Μόσχας, προς υπεράσπιση της εισβολής στην Ουκρανία. «Ξέρω τι πρέπει να κάνουμε, πώς να το κάνουμε και με τι κόστος. Και θα υλοποιήσουμε σε απόλυτο βαθμό όλα τα σχέδιά μας», διακήρυξε ο Ρώσος ηγέτης. Η κρατική τηλεόραση, που μετέδιδε την ομιλία του, διέκοψε για λίγο την κάλυψη της εκδήλωσης και άρχισε να μεταδίδει πατριωτικά τραγούδια, κάτι που εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέδωσε σε τεχνικό σφάλμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή