Γιατί ο Πούτιν μιλάει για ουκρανικό ναζισμό

Γιατί ο Πούτιν μιλάει για ουκρανικό ναζισμό

Προσπαθεί με τον όρο αυτό να εκμεταλλευθεί τις θυσίες της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Πόλεμο για να δικαιολογήσει την εισβολή.

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι «ανοικτά ναζιστική» και «φιλοναζιστική», ενώ ελέγχεται «από μικρούς ναζί», έχει πει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν. Αμερικανοί αξιωματούχοι, υπό την καθοδήγηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, είναι υπεύθυνοι για τη «ναζιστοποίηση» της Ουκρανίας, σύμφωνα με προβεβλημένο μέλος της Δούμας, ενώ συνάδελφός του έχει συστήσει τη θεσμοθέτηση «σύγχρονης εκδοχής της δίκης της Νυρεμβέργης» για την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Σε περίπτωση που το μήνυμα δεν ήταν αρκετά σαφές, ειδησεογραφική εκπομπή στη ρωσική τηλεόραση προέβαλε εικόνες από τον δημόσιο απαγχονισμό Γερμανών ναζί στο μεταπολεμικό Κίεβο.

Η ρητορική της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία κυριαρχείται από το σκιάχτρο του ναζισμού. Ο Πούτιν προσπαθεί με τον όρο αυτό να εκμεταλλευτεί τις θυσίες της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Πόλεμο για να δικαιολογήσει την εισβολή. Το Κρεμλίνο εμφανίζει τον πόλεμο ως ιστορική συνέχεια της ρωσικής πάλης με το Κακό. «Η ρητορική αυτή είναι παραπλανητική, ιστορικά εσφαλμένη και ηθικά απεχθής», ανέφεραν σε ανοικτή τους επιστολή προς τον Πούτιν ιστορικοί από όλο τον κόσμο.

Το Κρεμλίνο επιμένει να προωθεί την ταύτιση κάθε ουκρανικής αντίστασης με τη δράση του ακροδεξιού Τάγματος Αζόφ. Την ίδια στιγμή, όμως, η Ρωσία δικαίως καταδικάζει τη χρήση του συνθήματος «Σλάβα Ουκραΐνι» από δυτικούς πολιτικούς. Το σύνθημα αυτό προέρχεται από τις εθνικιστικές ομάδες του Στεπάν Μπαντέρα, οι οποίες υπηρέτησαν τον γερμανικό στρατό κατοχής εναντίον του Κόκκινου Στρατού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή