Σε εφαρμογή τέθηκε η δρακόντεια ρωσική νομοθεσία κατά της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Βασικός στόχος της είναι η καταστολή της ελευθεροτυπίας, τουλάχιστον όσον αφορά την εξέλιξη της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.
Η Νίκα Μπελοτσερκόφσκαγια είναι η πρώτη Ρωσίδα που διώκεται, σύμφωνα με τον νέο νόμο, για αντιπολεμικές αναρτήσεις της στο Instagram. Η ουκρανικής καταγωγής 57χρονη γυναίκα είναι δημοφιλής food blogger με 900.000 ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στις αναρτήσεις της αναφερόταν στη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ υπήρχε στον λογαριασμό της και μία φωτογραφία της ουκρανικής σημαίας. Εάν κριθεί ένοχη για την κατηγορία που τη βαρύνει, αυτή, δηλαδή, της διασποράς ψευδών ειδήσεων, κινδυνεύει με 15ετή κάθειρξη. Οι ρωσικές αρχές πιστεύουν ότι η Μπελοτσερκόφσκαγια έχει ήδη διαφύγει εκτός Ρωσίας και δεσμεύθηκαν ότι θα εκδώσουν διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Εξαιτίας της καταστολής της ελευθεροτυπίας από το Κρεμλίνο και της μεγάλης απειλής που εγκυμονεί ο νέος νόμος για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, τις τελευταίες ημέρες έχουν διαφύγει στο εξωτερικό τουλάχιστον 150 Ρώσοι δημοσιογράφοι. Το σύνολο των ανεξάρτητων ρωσόφωνων ΜΜΕ έχει, άλλωστε, αναστείλει τη λειτουργία του. Δημοφιλής προορισμός για τους Ρώσους δημοσιογράφους αποδεικνύεται η Κωνσταντινούπολη, εξαιτίας της δυσκολίας μετακίνησης που αντιμετωπίζουν όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, μετά το κλείσιμο ευρωπαϊκού εναέριου χώρου στους ρωσικούς αερομεταφορείς, που έχουν ματαιώσει το σύνολο των πτήσεών τους.
Ρωσικός δάκτυλος οι φάρσες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους της Βρετανίας.
Tην ίδια στιγμή, διαστάσεις πανδημίας έχουν λάβει τις τελευταίες ημέρες οι τηλεφωνικές φάρσες σε υψηλόβαθμους Βρετανούς αξιωματούχους, οι οποίοι παραπλανώνται ότι συνομιλούν με Ουκρανούς αξιωματούχους. Μεταξύ των «θυμάτων» βρίσκονται η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ και ο υπουργός Αμυνας, Μπεν Ουάλας, ο οποίος πίστευε ότι συνομιλούσε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Υποπτεύθηκε πως κάτι δεν ήταν σωστό όταν ο συνομιλητής του άρχισε να θέτει περίεργα ερωτήματα, οπότε έδωσε τέλος στην τηλεφωνική επικοινωνία.
Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας απέδωσε τις παραπλανητικές κλήσεις σε «βρώμικα τεχνάσματα των Ρώσων», που στοχεύουν στην παραπλάνηση της βρετανικής κυβέρνησης και στην αποστροφή του ενδιαφέροντος από τα ρωσικά εγκλήματα στην Ουκρανία.
Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, η οποία, όπως έγραψε στο Twitter, έγινε επίσης αποδέκτρια παρόμοιας κλήσης πριν από λίγες ημέρες. Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας πραγματοποιεί ενδελεχή έρευνα προκειμένου να αποκαλύψει τι ακριβώς συνέβη. Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο υπουργός δέχθηκε μία ιδιαίτερα «περίπλοκη βιντεοκλήση» όχι στο προσωπικό του κινητό, αλλά μέσω κάποιας άλλης κυβερνητικής υπηρεσίας, που της προσέδωσε αξιοπιστία.
Tέλος, σε μεγάλη επιτυχία εξελίσσεται η εκστρατεία για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ του λαού της Ουκρανίας που άρχισαν στις αρχές του μήνα η Μίλα Κούνις και ο Αστον Κούτσερ, καθώς κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια μέσω της πλατφόρμας εράνων GoFundMe.