Κορωνοϊός: Επανεξέταση έξι βδομάδες μετά τη βαριά νόσηση

Κορωνοϊός: Επανεξέταση έξι βδομάδες μετά τη βαριά νόσηση

Οι συστάσεις των ειδικών σε σχέση με το σύνδρομο long COVID – Εκκληση σε ασθενείς να μην υποβαθμίζουν την κόπωση ως σύμπτωμα.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανέλεγχο της κατάστασης της υγείας όσων έχουν περάσει COVID-19, που για όσους είχαν νοσήσει σοβαρά και είχαν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο θα πρέπει να ξεκινάει το αργότερο έξι εβδομάδες μετά τη νόσηση, ενώ για όσους νόσησαν ήπια στο σπίτι τους, τρεις μήνες μετά, συστήνουν οι ειδικοί γιατροί.

Τονίζουν ωστόσο ότι κάποιο άτομο που έχει νοσήσει με COVID-19 και εξακολουθεί να έχει συμπτώματα τέσσερις εβδομάδες μετά, ή επανεμφανίζει συμπτώματα που είχαν υποχωρήσει ή εμφανίζει νέα συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό κέντρο και επ’ ουδενί να λαμβάνει μόνος του φαρμακευτική αγωγή. Απηύθυναν έκκληση στους ασθενείς που είχαν περάσει ήπια τη νόσο, να μην υποβαθμίζουν την κόπωση, καθώς σύμφωνα με μελέτες είναι ίσως το συχνότερο σύμπτωμα του long post COVID, ενός συνδρόμου που εκτιμάται ότι εμφανίζεται στο 15%-20% των ατόμων που έχουν νοσήσει με κορωνοϊό.

Η καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ στη Δ΄ Παθολογική Κλινική στο Αττικόν, Αναστασία Αντωνιάδου, κατά τη διάρκεια ημερίδας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την πορεία της πανδημίας, τόνισε ότι ο έλεγχος της κατάστασης της υγείας των ασθενών που έχουν περάσει COVID-19 θα πρέπει να γίνεται στα ειδικά ιατρεία long post COVID που έχουν αναπτυχθεί σε πολλά νοσοκομεία και τα οποία έχουν οργανωθεί κατάλληλα και έχουν και την εμπειρία στη διαχείριση των ασθενών. «Στα ιατρεία post COVID παρακολουθούμε κυρίως ασθενείς που πέρασαν σοβαρά τη νόσο, και οι οποίοι στο τρίμηνο διατηρούν ακόμα ευρήματα αλλά και λειτουργικές διαταραχές των πνευμόνων οι οποίες σταδιακά με την πάροδο του χρόνου σβήνουν. Mικρός αριθμός ασθενών που πέρασαν τη νόσο στο σπίτι ζητούν τη βοήθειά μας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η εμπειρία μας από τα περιστατικά που παρακολουθούμε στο Αττικόν, είναι ότι ένας στους δύο ασθενείς με σοβαρή COVID-19, τρεις μήνες μετά τη νόσηση εξακολουθεί να έχει συμπτώματα. Το 20% δεν έχει επιστρέψει στην εργασία του λόγω των συμπτωμάτων».

Τόσο ο καθηγητής Πνευμονολογίας Πέτρος Μπακάκος όσο και η καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρία Τσολιά τόνισαν ότι ο εμβολιασμός φαίνεται να προστατεύει από το ενδεχόμενο εκδήλωσης του συνδρόμου long post COVID. Ειδικά στα παιδιά, φαίνεται ότι είναι λιγότερο συχνό σε σχέση με τους ενηλίκους.

Στην ενημέρωση του κοινού για το σύνδρομο long COVID και τους τρόπους προστασίας με πρωταρχικό τον εμβολιασμό στοχεύει η νέα εκστρατεία που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας. Η εκστρατεία αποτελείται από σύντομες βιντεο-προσωπικές μαρτυρίες, μέσω των οποίων ασθενείς με Long COVID μοιράζονται τις επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους. Ο 45χρονος Στέλιος είδε τα δάχτυλά του να παραμορφώνονται και σήμερα δυσκολεύεται να αγκαλιάσει τα παιδιά του. Η 35χρονη Αννα νόσησε μαζί με την 4,5 ετών κόρη της. Τώρα κουράζεται μόλις σηκωθεί όρθια και η κόρη της χρειάζεται πολλά διαλείμματα σε ό,τι κι αν κάνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή