Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από την 27η μέρα εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-οι-εξελίξεις-λε-561773599
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από την 27η μέρα εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
23:45

Ποροσένκο σε Μπόρις Τζόνσον: Πόσοι Βρετανοί σκοτώθηκαν λόγω Brexit; Μηδέν

Την οργή του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο προκάλεσε η ατυχής σύγκριση της «αντίστασης του Brexit» με τον πόλεμο στην Ουκρανία από το Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. 

«Πόσοι Βρετανοί σκοτώθηκαν λόγω του Brexit; Μηδέν. Πόσοι Ουκρανοί σκοτώθηκαν από τον τρελό Πούτιν της Ρωσίας; Χιλιάδες» δήλωσε εμφανώς εκνευρισμένος ο Ποροσένκο στο ITV.

23:21

Ο Ζελένσκι ζήτησε τη μεσολάβηση του πάπα Φραγκίσκου

Με αναφορά στη σημερινή τηλεφωνική συνομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον πάπα Φραγκίσκο, η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera γράφει ότι η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε τη διαμεσολάβηση του ποντίφικα για τον τερματισμό του πολέμου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο πρόεδρος Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος υπογράμμισε πόσο σημαντικός, θα ήταν ένας διαμεσολαβητικός ρόλος της Αγίας Έδρας για να τεθεί τέρμα στην τρομερή αυτή ανθρώπινη δοκιμασία.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής μέχρι σήμερα, ο πάπας Φραγκίσκος και ο Ουκρανός πρόεδρος συνομίλησαν τρεις φορές. «Ο πάπας τόνισε ότι η Αγία Έδρα προσεύχεται και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει ο πόλεμος», δήλωσε ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βατικανό.

23:15

Οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμη απτές ενδείξεις για επικείμενη ρωσική επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά παρακολουθούν στενά τις πληροφορίες, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος

23:07

Βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο φέρεται να δείχνει αεροπορικές επιδρομές στην ουκρανική πόλη Κραματόρσκ

23:06

ΟΗΕ: Ρωσία, ΗΠΑ και Βρετανία αντάλλαξαν κατηγορίες για τα «χημικά όπλα» στην Ουκρανία

Ανέβηκαν για ακόμη μια φορά οι τόνοι στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία αντάλλαξαν σήμερα κατηγορίες για το ενδεχόμενο επίθεσης με χημικά όπλα στην Ουκρανία, χωρίς καμία πλευρά πάντως να παρουσιάζει αποδείξεις προκειμένου να στηρίξει την ανησυχία της.

Τα σχόλια έκαναν διπλωμάτες σε δημοσιογράφους, αφότου η Ρωσία έθεσε το ζήτημα διαρροής αμμωνίας στην πολιορκημένη πόλη Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας - κατηγορώντας «ουκρανικές υπερεθνικιστικές ομάδες» - σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τον ισχυρισμό απέρριψαν η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «δεν σχεδίασαν ούτε πραγματοποίησαν ποτέ επιθέσεις κατά ουκρανικών εγκαταστάσεων στις οποίες αποθηκεύονταν ή παράγονταν τοξικές ουσίες». «Είναι ξεκάθαρο ότι οι ουκρανικές εθνικιστικές αρχές, ενθαρρυμένες από χώρες της Δύσης, δεν θα διστάσουν να εκφοβίσουν τους συμπολίτες τους και να σκηνοθετήσουν ψεύτικες επιθέσεις για να κατηγορήσουν τη Ρωσία», υποστήριξε ο Πολιάνσκι.

22:43

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα μιλήσει στο κοινοβούλιο της Ιαπωνίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει στην ιαπωνική Βουλή την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα.

22:41

Η TotalEnergies ανακοίνωσε ότι θα διακόψει κάθε αγορά πετρελαίου ρωσικής προέλευσης το αργότερο ως το τέλος του 2022

Η γαλλική εταιρεία πετρελαιοειδών TotalEnergies ανακοίνωσε την απόφαση της να διακόψει κάθε αγορά πετρελαίου ή πετρελαϊκών προϊόντων ρωσικής προέλευσης το αργότερο ως το τέλος του 2022.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η εταιρεία καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως αυτή έχει τραγικές επιπτώσεις τόσο για τον ουκρανικό λαό όσο και για την ειρήνη στην Ευρώπη.

Η TotalEnergies έχει τα τελευταία τριάντα χρόνια σημαντικές τοποθετήσεις στη Ρωσία, τόσο στον τομέα των πετρελαιοειδών όσο και των πετρελαιοπηγών. Είναι μεταξύ άλλων μέτοχος στην εταιρεία Novatek (19,4%) το 23,5% της οποίας ελέγχεται από τον προσκείμενο στον Πούτιν, Γκενάντι Τιμτσένκο.

22:29

Ολιγάρχης, μόνος, ψάχνει σανίδα σωτηρίας

Οι κυρώσεις και οι Ρώσοι μεγιστάνες.

 


   

22:27

Διαδοχικές διαβουλεύσεις με Πούτιν, Ζελενσκι, Σολτς και Ντράγκι είχε σήμερα ο Μακρόν

Διπλωματικές διαβουλεύσεις σε όλα τα μέτωπα είχε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με την ουκρανική κρίση. Όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων ο Μακρόν συνομίλησε σήμερα με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον Ίταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Ανακοινώθηκε επίσης ότι ο Γάλλος πρόεδρος «συνέχισε και σήμερα τις μακρές συνομιλίες του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν», ενώ επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σχετικά με τις διαβουλεύσεις με τους δύο τελευταίους, διπλωματικές γαλλικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Μακρόν είναι πεπεισμένος πως παρά το γεγονός ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται συμφωνία, οι επαφές θα πρέπει να συνεχιστούν, με άμεσο στόχο την κατάπαυση του πυρός.

22:26

Ουκρανός πιλότος αποκαλύπτει: Γι’ αυτό κερδίζουμε τη ρωσική πολεμική αεροπορία

Ο 25χρονος Αντρίι εξηγεί στους ΝΥΤ τα πλεονεκτήματα έναντι των ρωσικών δυνάμεων και περιγράφει τις σκληρές αερομαχίες που έχει δώσει με ρωσικά αεροσκάφη.


   

22:15

Πώς εξελίσσεται η ρωσική εισβολή

Για 27η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις επιθέσεις της Μόσχας να κλιμακώνονται, κυρίως στα Ανατολικά. Σύμφωνα με αναλυτές, οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να σημειώνουν μόνο μικρή πρόοδο, ενώ στο Κίεβο, το Χάρκοβο και σε μεγάλα τμήματα του Νότου ο ουκρανικός στρατός συγκρατεί τους εισβολείς.

21:48

Λευκός Οίκος: Έρχεται νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι θα ακολουθήσουν «δύσκολες μέρες» στην Ουκρανία, ενώ προανήγγειλε την επιβολή ενός νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας την Πέμπτη

Ο Σάλιβαν πρόσθεσεότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα στοιχείο, μέχρι στιγμής, ότι η Κίνα παρείχε όπλα στη Ρωσία.

21:45

Δήμαρχος Κιέβου: Δεν θα παραδοθούμε ποτέ

«Στη χειρότερη περίπτωση θα πεθάνουμε, αλλά δεν θα παραδοθούμε ποτέ», δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενώ τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να περικυκλώσουν την πόλη του.

«Ως δήμαρχος του Κιέβου, σας υπόσχομαι ένα πράγμα, ποτέ οι Ρώσοι δεν θα μπουν στο Κίεβο», δήλωσε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το Κογκρέσο των τοπικών και περιφερειακών αρχών, τη συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης που εκπροσωπεί τους τοπικούς αιρετούς και έχει την έδρα του στο Στρασβούργο.

«Οχυρώσαμε κάθε κτίριο, κάθε δρόμο, κάθε γωνιά της πόλης. Θα αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε την πόλη μας και το μέλλον μας. Δεν θα γονατίσουμε», πρόσθεσε. «Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα πεθάνουμε αλλά δεν θα παραδοθούμε ποτέ».

Ο πρώην πυγμάχος κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να υποστηρίξουν «οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά» την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας. «Χρειαζόμαστε όπλα, πολεμάμε έναν από τους ισχυρότερους στρατούς του πλανήτη», πρόσθεσε.

21:43

Tηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Μακρόν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν, με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών μεταξύ ρώσων και ουκρανών διαπραγματευτών, αναφέρει η ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.

Πούτιν και Μακρόν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη Παρασκευή. Ο πρόεδρος της Γαλλίας διατηρεί ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου σε μια προσπάθεια αναζήτησης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

21:24

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Bολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

21:12

Αντίθετος ο Όλαφ Σολτς σε ενδεχόμενο ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία πρέπει μεν να έχουν ισχυρό αντίκτυπο, αλλά ταυτόχρονα να είναι και διαχειρίσιμες για την οικονομία των χωρών που τις επιβάλλουν.

21:01

Πολ Κρούγκμαν: Η Οδησσός και όσα θα μπορούσε να είναι η Ουκρανία

Ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν γράφει στους New York Times για την Οδησσό, μια πόλη που μας θυμίζει γιατί πρέπει να ηττηθεί η απόπειρα του Πούτιν να κατακτήσει στην Ουκρανία, όπως ο ίδιος σημειώνει.

20:57

Πρώην Βρετανός πρέσβης στη Ρωσία: Ο Πούτιν είναι «απίθανο» να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά της Ουκρανίας

Ο Σερ Τόνι Μπρέντον δήλωσε στην εκπομπή PM του BBC Radio 4 ότι είναι «απίθανο» να χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά επεσήμανε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι η Ρωσία «δεν έχει περιορισμούς» στις επιθέσεις της.

«Τα χημικά όπλα θα μπορούσαν να χτυπήσουν και τα ρωσικά στρατεύματα στο έδαφος», σημείωσε. «Αμφιβάλλω λοιπόν ότι ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα είναι τόσο υψηλός όσο έχουν αναφέρει πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος των ΗΠΑ».

«Αλλά δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία ότι οι Ρώσοι δεν έχουν κανέναν περιορισμό όσον αφορά στη χρήση του πυροβολικού, στη χρήση πυραύλων, στη χρήση αεροσκαφών - ιδιαίτερα επειδή η ουκρανική αντίσταση έχει επιβραδύνει την προέλασή τους».

20:55

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποθέματα προμηθειών για τρεις ημέρες

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μόνο τρεις ημέρες αποθέματα προμηθειών με καύσιμα, τρόφιμα και πυρομαχικά για να διεξαγάγουν τον πόλεμο μετά από διακοπή στις αλυσίδες εφοδιασμού τους, ισχυρίζονται Ουκρανοί στρατιωτικοί διοικητές.

20:48

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το Interfax 

20:47

Κρεμλίνο: Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά μόνο εάν απειληθεί η ύπαρξή της

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μόνο εάν απειληθεί η ίδια η ύπαρξή της.

20:27

Υπουργείο Μετανάστευσης: 350 κλήσεις δέχεται καθημερινά το τηλεφωνικό κέντρο υποστήριξης Ουκρανών προσφύγων

Περίπου 350 κλήσεις δέχεται κατά μέσο όρο τις καθημερινές το τηλεφωνικό κέντρο που λειτουργεί εντός του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για τη συνδρομή Ουκρανών προσφύγων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σε σχετική ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία, το τηλεφωνικό κέντρο λαμβάνει και περίπου 50 κλήσεις ανά ημέρα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Επίσης, περίπου 1.650 αιτήματα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν υποβληθεί μέσω της πλατφόρμας «Help Ukraine».

Η τηλεφωνική γραμμή είναι 2131629600, ενώ αιτήματα μπορούν να υποβάλλονται και μέσω του email [email protected].

20:24

Κρεμλίνο: Κανείς δεν πίστευε ότι η επιχείρηση στην Ουκρανία θα διαρκούσε μόνο μερικές ημέρες

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι κανείς δεν είχε σκεφτεί ποτέ ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα διαρκούσε μόλις μερικές ημέρες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Ο Πεσκόφ επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι η εκστρατεία θα προχωρήσει σύμφωνα με το σχέδιο.

20:20

Βομβαρδισμοί στο προάστιο Ομπολόν του Κιέβου

Το πρακτορείo ΝΕΧΤΑ μεταδίδει πως δύο κτίρια και ένα φορτηγό πήραν φωτιά από βομβαρδισμούς στο Ομπολόν.

20:17

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι κατέρριψε ρωσικό αεροπλάνο πάνω από τη Μαριούπολη

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ρωσικό αεροπλάνο στη Μαριούπολη, ισχυρίστηκε το τοπικό συμβούλιο.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Telegram, το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαριούπολης ανέφερε ότι το αεροπλάνο βομβάρδιζε την περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι στην περιοχή, που αποτελεί βασικό στόχο των ρωσικών δυνάμεων, εκτιμάται ότι έχουν παγιδευτεί με λίγα τρόφιμα, νερό και ρεύμα.

Από την έναρξη της εισβολής, η πόλη δέχεται το σφοδρό σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων.

20:13

Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει σχέδιο κοινής δράσης για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε την Τρίτη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει κοινή δράση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και τη μείωση της εξάρτησής της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στην Ευρώπη τις προσεχείς ημέρες, όπου θα συναντηθεί με συμμάχους του ΝΑΤΟ, ηγέτες των G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

20:07

Ρωσία: Ασκήθηκε η πρώτη δίωξη εναντίον δημοσιογράφου για «ψευδείς πληροφορίες» που αναφέρονται στον στρατό, σύμφωνα με τον νέο νόμο

Η Ρωσία άσκησε σήμερα την πρώτη ποινική δίωξη κατά ενός δημοσιογράφου για δημοσίευση «ψευδών πληροφοριών» που αφορούν τις ενέργειες του ρωσικού στρατού, η οποία τιμωρείται σύμφωνα με τον νέο νόμο με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.

Η Ανακριτική Επιτροπή, αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι «άσκησε ποινική δίωξη κατά του δημοσιογράφου Αλεξάντρ Νεβζόροφ» ο οποίος «δημοσίευσε εν γνώσει του ψευδείς πληροφορίες περί σκόπισμού βομβαρδισμού ενός μαιευτηρίου στην Μαριούπολη (νοτιοανατολικά της Ουκρανίας) από τον ρωσικό στρατό».

20:00

Σύνοψη της 27ης ημέρας από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (20.00)

  • Μάχες σώμα με σώμα εξελίσσονταν το απόγευμα της Τρίτης στη Μαριούπολη, όπως ενημέρωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Νωρίτερα στη μαρτυρική πόλη του Ουκρανικού νότου εξερράγησαν δύο πολύ ισχυρές βόμβες. Περίπου 200.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι.
  • «Δεν έχει μείνει τίποτα εκεί», είπε αναφερόμενος στη Μαριούπολη ο πρόεδρος Ζελένσκι, σε ομιλία του στο ιταλικό κοινοβούλιο.
  • Ο ουκρανικός στρατός προχώρησε σε αντεπίθεση για να ανακτήσει εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία στη νότια Ουκρανία. Οι προσπάθειες είναι πιο εμφανείς σε πόλεις όπως η Χερσώνα, όπου Ρώσοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών. 
  • Περίπου 300.000 άνθρωποι στην κατεχόμενη Χερσώνα ξεμένουν από τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας. Η Χερσώνα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη της Ουκρανίας που έπεσε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων μετά την εισβολή. 
  • Οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν τα περίχωρα της Οδησσού, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αποκοπούν οι Ουκρανοί από τη Μαύρη Θάλασσα.
  • Τουλάχιστον ένας νεκρός από Ρωσική επίθεση με drone στο Κίεβο με στόχο ένα επιστημονικό ινστιτούτο.
  • Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι είχε καταγράψει 953 θανάτους αμάχων και 1.557 τραυματίες, αν και ο πραγματικός απολογισμός εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος. Το Κρεμλίνο αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις «απήγαγαν» 2.389 παιδιά από τα εδάφη του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ που ελέγχονται από τη Ρωσία, ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο, επικαλούμενος στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.  
  • Το Ουκρανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 10 νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τις Ρωσικές επιθέσεις. Άλλα νοσοκομεία δεν μπόρεσαν να ανεφοδιαστούν με φάρμακα και προμήθειες λόγω των συγκρούσεων. 
  • Η Ουκρανή δημοσιογράφος Βικτώρια Ροστσίνα απελευθερώθηκε από τις Ρωσικές δυνάμεις που την κρατούσαν από χθες. Αυξάνεται η ανησυχία για τον γνωστό φωτορεπόρτερ Μαξίμ Λεβίν, ο οποίος εθεάθη για τελευταία φορά κοντά στο Κίεβο, αλλά κανείς δεν είχε επαφή μαζί του από τις 13 Μαρτίου. 
  • Η Ρωσία σχεδιάζει να εξαπολύσει «τρομοκρατία» στην κατεχόμενη Χερσώνα, απαγάγοντας κατοίκους και μεταφέροντάς τους πέρα από τα ρωσικά σύνορα, σύμφωνα με καταγγελία από κρυφό πληροφοριοδότη (whistleblower) της FSB. 
  • Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε τον Αλεξέι Ναβάλνι σε 9 χρόνια φυλάκιση, κρίνοντας τον ένοχο για απάτη και περιφρόνηση του δικαστηρίου. Ο Ναβάλνι εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης 2,5 ετών σε φυλακές ανατολικά της Μόσχας.
  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως «χωρίς νικητή». Τόνισε ότι οι Ουκρανοί υφίστανται μια «κόλαση».
  • Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ετοιμάζεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να συζητηθεί το πώς θα αντιδράσουν οι Δυτικοί εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα. 
  • Ο Ντμίτρι Μουράτοφ, ο οποίος κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης τον Δεκέμβριο για τον αγώνα για την ελευθερία του λόγου ως εκδότης της ανεξάρτητης εφημερίδας Novaya Gazeta, είπε ότι θα δημοπρατήσει το μετάλλιό του για να συγκεντρώσει χρήματα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.
  • Σχεδόν το ένα τέταρτο των 44 εκατομμυρίων κατοίκων της Ουκρανίας έχουν  εγκαταλείψει τις εστίες τους. Περισσότεροι από 3,5 εκατ. προσφύγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά.
19:49

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν νοσοκομείο παίδων στην περιφέρεια Λουγκάνσκ της Ουκρανίας, αναφέρουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

Η στέγη ενός νοσοκομείου παίδων στο Σεβεροντόνετσκ έπιασε φωτιά μετά τον βομβαρδισμό του από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας.

Επτά παιδιά και 15 ενήλικες απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο.

19:41

Κατασχέθηκε στο Γιβραλτάρ το γιοτ ενός Ρώσου ολιγάρχη

Το γιοτ του Ρώσου ολιγάρχη Ντιμίτρι Πουμπιάνσκι κατασχέθηκε στον βρετανικό θύλακα του Γιβραλτάρ, μετά την προσφυγή μιας πιστώτριας τράπεζας, έγινε γνωστό από τις αρχές, που συνδέουν αυτό το μέτρο με τις βρετανικές κυρώσεις σε βάρος του επιχειρηματία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Για το σκάφος, με σημαία Μάλτας, το οποίο ονομάζεται Axioma, «είχε κατατεθεί αίτημα κατάσχεσης εκ μέρους μιας μεγάλης διεθνούς τράπεζας στο Ανώτατο Δικαστήριο του Γιβραλτάρ», ανέφερε χθες η κυβέρνησή του.

19:32

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στήνουν υπόγειες πόλεις για να γλιτώσουν από τις βόμβες

Μια νέα ζωή… κάτω από τη γη έχουν ξεκινήσει χιλιάδες Ουκρανοί τις τελευταίες εβδομάδες, στήνοντας σκηνές και πρόχειρα καταλύματα σε σταθμούς μετρό, υπόγειες στοές, υπόγεια πάρκινγκ και βαγόνια, για να γλιτώσουν από τις ρωσικές βόμβες.

 

19:30

Οι Ουκρανικές δυνάμεις «πλέον ικανές να πάρουν πίσω έδαφος από τη Ρωσία»

Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ γνωστοποίησε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «καταβάλλουν προσπάθειες για να ανακτήσουν εδάφη που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι», σύμφωνα με το Reuters.

Η Washington Post, επικαλούμενη τον ίδιο αξιωματούχο, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «αρχίζουν να έχουν ενδείξεις» ότι η Ουκρανία είναι «τώρα σε θέση και πρόθυμη να ανακτήσει εδάφη».

19:24

Αμερικανός αξιωματούχος: Ρωσική παραστρατιωτική ομάδα είναι «ενεργή» στην Ουκρανία

Η ομάδα Wagner, μια παραστρατιωτική ομάδα που χρηματοδοτείται από τη Ρωσία, είναι «ενεργή» στην Ουκρανία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν ξένοι μαχητές «που έχουν πετάξει στη χώρα» από τη Συρία ή αλλού που έχουν δει οι ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Αυτήν τη στιγμή, οι ΗΠΑ δεν βλέπουν «απτές ενδείξεις» ότι οι Ρώσοι καταβάλλουν προσπάθειες να ανεφοδιάσουν.

19:22

Η Ρωσία αρνείται ότι απελαύνει Ουκρανούς σε «απομακρυσμένα χωριά»

Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ απάντησε στους Ουκρανικούς ισχυρισμούς ότι ρωσικές δυνάμεις απέλασαν Ουκρανούς από τη Μαριούπολη στη Ρωσία. Σε ανάρτηση στο Telegram, η πρεσβεία ανέφερε ότι τα οχήματα εκκένωσης αμάχων επιθεωρούνται από τα ρωσικά στρατεύματα για να «αποφύγουν επιχειρήσεις δολιοφθοράς» από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Υποστήριξε επίσης ότι η Ρωσία δεν εμποδίζει τους αμάχους αλλά «συλλαμβάνει όλους τους ληστές και τους φασίστες».

Η Ουκρανία καταγγέλλει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν δυσκολέψει τις προσπάθειες εκκένωσης και εμπόδισαν ανθρωπιστικούς πόρους να εισέλθουν στην κατεστραμμένη πόλη. Ανέφερε, επίσης, ότι το Σαββατοκύριακο ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέλασαν «αρκετές χιλιάδες» Ουκρανούς από τη Μαριούπολη σε «απομακρυσμένες πόλεις της Ρωσίας».

19:19

Ανώτερος αξιωματούχος ΗΠΑ:Η Ρωσία βάλει κατά της Μαριούπολης από την Αζοφική Θάλασσα

Η Ρωσία άρχισε να βάλει κατά της πόλης της Μαριούπολης από την Αζοφική Θάλασσα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ. Ο αξιωματούχος είπε ότι μερικά από τα πλοία μπορεί να είναι ναρκαλιευτικά και μερικά αμφίβια πλοία αποβίβασης.

«Συνεχίζουμε να παρατηρούμε έναν αριθμό ρωσικών δυνάμεων μέσα στην πόλη της Μαριούπολης», είπε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον μερικοί από αυτούς είναι αυτονομιστικές δυνάμεις που ήρθαν από το Ντονμπάς και πάλι, οι Ουκρανοί παλεύουν πολύ πολύ σκληρά για να μην πέσει η Μαριούπολη».

19:16

Η δήμαρχος του Παρισιού κάνει το Κίεβο «επίτιμο δημότη»

Η πόλη του Παρισιού έκανε το ασυνήθιστο βήμα να απονείμει τον τίτλο του επίτιμου δημότη στο Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.

«Με αυτό το βραβείο που απονέμεται σε μια πόλη για πρώτη φορά, το Παρίσι επιβεβαιώνει τη φιλία και την υποστήριξή του στην ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία αυτή τη στιγμή αγωνίζεται για την ελευθερία της», τόνισε η Ινταλγκό.

Το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού αποφάσισε επίσης να χορηγήσει 1 εκατομμύριο ευρώ σε ενώσεις και οργανισμούς που παρέχουν φροντίδα και βοήθεια σε Ουκρανούς πρόσφυγες οι οποίοι φτάνουν στην πόλη.

19:03

Reuters: Ο κυβερνήτης του Ντονιέτσκ αναφέρει ότι εξελίσσονται μάχες μέσα στη Μαριούπολη

AP Photo/Mstyslav Chernov
18:55

Ντνιπρο: Ο κυβερνήτης της περιφέρειας αναφέρει ότι από επίθεση με ρουκέτες καταστράθηκε ο σιδηροδρομικός σταθμός στην πόλη Πάβλοραντ και νεκρός έπεσε ένας άνθρωπος

18:52

Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται μέσα στη Μαριούπολη, δήλωσε αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ

Ορισμένες ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται τώρα μέσα στην πολιορκημένη νότια πόλη της Μαριούπολης, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Η Human Rights Watch ανέφερε ότι περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στη Μαριούπολη, όπου η κατάσταση έχει περιγραφεί ως εξής: «Παγωμένο τοπίο κόλασης γεμάτο με πτώματα και κατεστραμμένα κτίρια».

18:43

Έλληνας πρόξενος: Πλέον είναι βέβαιο, Mariupol is no more

18:38

H Ουκρανή δημοσιογράφος Βικτόρια Ροσχτσίνα αφέθηκε ελεύθερη αφού «συνεχάρη» τους Ρώσους

Τα ρωσικά στρατεύματα απελευθέρωσαν τη δημοσιογράφο Βικτόρια Ροσχτσίνα αφού την πίεσαν να τους δώσει «συγχαρητήρια» που της έσωσαν τη ζωή σε βίντεο, αναφέρει ο ουκρανικός ιστότοπος Ukrayinska Pravda (UP).

Τα φιλορωσικά μέσα ενημέρωσης και δημοσίευσαν ένα βίντεο στο οποίο η Ροσχτσίνα λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα της έσωσαν τη ζωή και της φέρθηκαν καλά στην αιχμαλωσία.

Η Βικτόρια κατευθύνεται προς τη Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

18:21

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μάχη για τις μεγάλες πόλεις – «Απόρθητο» το Κίεβο λένε αναλυτές

Η μάχη για την Ουκρανία έχει πια καταστεί μάχη για τις μεγάλες ουκρανικές πόλεις. Το μεγάλο στρατηγικό έπαθλο για τον Πούτιν παραμένει το Κίεβο. Το Κίεβο όμως δεν είναι Γκρόζνι, ούτε πόλη της Συρίας, όπως σημειώνουν οι Financial Times.

18:18

AFP: Τουλάχιστον ένας νεκρός σε επίθεση με UAVs στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών του Κιέβου

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα, σε επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ενός πολυώροφου κτιρίου στο Κίεβο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλά τέτοια τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη-«καμικάζι» έπληξαν ένα κτίριο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, στα βορειοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Οι διασώστες ανέσυραν τουλάχιστον έναν νεκρό, που φορούσε στρατιωτική στολή, από το επταώροφο κτίριο απ’ όπου υψωνόταν ακόμη καπνός.

Στρατιώτες που βρίσκονταν στο σημείο είπαν ότι επρόκειτο για επίθεση με ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ένα εκ των οποίων καταρρίφθηκε. Τα συντρίμμια του, δυο μεταλλικά κομμάτια μήκους περίπου ενός μέτρου, ήταν ορατά στο έδαφος, κοντά στο σημείο της επίθεσης.

18:10

Βίντεο: Ρώσοι στρατιώτες διαλύουν με δακρυγόνα μια πορεία διαμαρτυρίας Ουκρανών στη Χερσώνα

18:08

Σχεδόν 200.000 Ουκρανοί πρόσφυγες που είχαν φτάσει στην Πολωνία από την αρχή της ρωσικής εισβολής έφυγαν σιδηροδρομικώς από τη χώρα

Σχεδόν 200.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία που είχαν φτάσει στην Πολωνία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχουν εγκαταλείψει τη χώρα σιδηροδρομικώς για να μεταβούν σε άλλες χώρες υποδοχής, ανακοίνωσαν σήμερα οι πολωνικές σιδηροδρομικές αρχές.

Από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 20 Μαρτίου, σχεδόν 400 τακτικά σιδηροδρομικά δρομολόγια μετέφεραν περισσότερους από 140.000 επιβάτες από την Ουκρανία δωρεάν και 113 ειδικά σιδηροδρομικά δρομολόγια μετέφεραν περισσότερους από 45.000 επιβάτες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας PLK, που διαχειρίζεται το πολωνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, ο Μίροσλαβ Σιέμιενιετς.

Αυτοί ήταν ταξιδιώτες με κύριους προορισμούς το Βερολίνο, αλλά και την Πράγα και τη Βιέννη.

17:36

Ουκρανία: 100.000 άμαχοι θέλουν να φύγουν από τη Μαριούπολη, αλλά δεν μπορούν 

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ δήλωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 100.000 άμαχοι θέλουν να φύγουν από τη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, όμως δεν μπορούν εξαιτίας της έλλειψης ασφαλών διαδρόμων που θα οδηγούν εκτός της πόλης, η οποία τελεί υπό πολιορκία.

Η ίδια ανέφερε πως οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν, επίσης, τις ομάδες διάσωσης να αποκτήσουν πρόσβαση στον χώρο του βομβαρδισμένου θεάτρου στη Μαριούπολη, όπου αξιωματούχοι της πόλης λένε πως εκατοντάδες άνθρωποι πιστεύεται πως είχαν βρει καταφύγιο στο υπόγειό του, όταν επλήγη από μια αεροπορική επιδρομή την περασμένη εβδομάδα.

17:19

Η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας κάλεσε τις τράπεζες να διακόψουν τη συνεργασία τους με τη Ρωσία

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας κάλεσε όλες τις τράπεζες να διακόψουν την συνεργασία των υποκαταστημάτων και των θυγατρικών τους στη Ρωσία προκειμένου να αυξηθούν οι πιέσεις προς τη Ρωσία.

«Είναι σημαντικό να αυξηθούν περαιτέρω οι πιέσεις κατά του εισβολέα για να αποδυναμωθεί η θέση του» δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας, Κιρίλο Σεβτσένκο.

 

17:05

Η Βαρσοβία ζητά τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τη G20

Η Πολωνία έκανε γνωστό σήμερα ότι πρότεινε σε Αμερικανούς αξιωματούχους να αποκλειστεί η Ρωσία από την G20, την ομάδα των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και ότι η πρόταση αυτή έτυχε «θετικής ανταπόκρισης».

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας Πιοτρ Νόβακ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το ζήτημα αυτό συζητήθηκε στις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.

17:00

Αντόνιο Γκουτέρες: Ώρα να τερματιστεί ο «παράλογος πόλεμος» της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα τον τερματισμό του «παράλογου πολέμου» που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από έναν μήνα, προειδοποιώντας ότι η σύγκρουση «δεν οδηγεί πουθενά» και ότι ο ουκρανικός λαός «υπομένει μια ζωντανή κόλαση».

«Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία είναι ηθικά απαράδεκτη, χωρίς πολιτικό έρεισμα και στρατιωτικά παράλογη», είπε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη

Ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν την Μαριούπολη μέχρι να μετατραπεί σε «στάχτες μιας νεκρής γης», ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, αναφέροντας δύο ακόμη τεράστιες βόμβες που έπεσαν στην πόλη, που παραμένει υπό πολιορκία και αποκλεισμό επί δύο εβδομάδες.

«Ακόμα κι αν πέσει η Μαριούπολη, η Ουκρανία δεν μπορεί να κατακτηθεί πόλη-πόλη, δρόμο- δρόμο, σπίτι-σπίτι», τόνισε ο Γκουτέρες και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να υπάρξει νικητής σε αυτόν τον πόλεμο. Αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να περάσει από το πεδίο της μάχης στο τραπέζι της ειρήνης. Είναι ώρα να τερματιστεί αυτός ο παράλογος πόλεμος».

16:51

O Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε, μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η προετοιμασία και ο συντονισμός ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις προτάσεις του για το ζήτημα των ανατιμήσεων και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.

Ειδικότερα, σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και εν αναμονή των σχετικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ξανά την ανάγκη να υπάρξει κοινή προμήθεια αερίου σε επίπεδο Ε.Ε., όπως είχε γίνει με την προμήθεια εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αρχή της πανδημίας.

16:49

Ζελένσκι: Επιμένει στο αίτημα για no fly zone

Σε μία ανάρτηση του στα social media, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ζελένσκι δημοσιεύει μία σειρά σημερινών φωτογραφιών από κατεστραμμένα σημεία της χώρας, τονίζοντας: «Τι άλλο πρέπει να κάνουν οι εισβολείς, πόσους ακόμα ανθρώπους πρέπει να σκοτώσουν για να κάνουν τους δυτικούς ηγέτες, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ να απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ουκρανίας για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ή να δώσουμε στη χώρα μας τα αεροπλάνα που τόσο χρειαζόμαστε;»

16:46

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι διασώστες δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν το θέατρο στη Μαριούπολη λόγω βομβαρδισμών

16:36

Κιρ Στάρμερ: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία ώστε να «παραλύσει»

Ο ηγέτης της Εργατικών Κιρ Στάρμερ κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να «εντείνει» τις κυρώσεις στη Ρωσία ώστε να «παραλύσει».

Ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι η Δύση θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, μέσα και από την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού, αποφεύγοντας ωστόσο την άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

16:23

Νέα ποινή κάθειρξης εννέα ετών στον Ναβάλνι – Ποιός είναι ο «μεγαλύτερος εχθρός» του Πούτιν

Το όνομα του 45χρονου Αλεξέι Ναβάλνι φιγουράρει, εδώ και χρόνια, ψηλά στη λίστα με εκείνα όσων βρίσκονται στο στόχαστρο των ρωσικών διωκτικών Αρχών.

Η νέα καταδικαστική απόφαση σε βάρος του συμπίπτει χρονικά με την εκστρατεία φίμωσης κάθε αντιπολιτευόμενης φωνής που έχει εξαπολύσει ο ρωσικός κατασταλτικός μηχανισμός με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

16:19

Η Μολδαβία ζητά βοήθεια από ΟΗΕ και ΕΕ για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων

Η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών προσφύγων στη Μολδαβία δημιουργεί τεράστια πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψής της χώρας, η οποία έχει ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ.

Πάνω από 331.000 πρόσφυγες έχουν εισέλθει στη Μολδαβία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και 100.000 από αυτούς εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα, δήλωσε ο Μολδαβός υπουργός Υγείας, Άλα Νεμερένκο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Προφανώς οι πόροι της χώρας είναι περιορισμένοι και δεν θα θέλαμε αυτό να γίνει βάρος για τους πολίτες της Μολδαβίας», δήλωσε ο Άλα Νεμερένκο.

«Γι’ αυτό απευθυνθήκαμε σε όλους τους εταίρους μας, ζητώντας υποστήριξη», είπε. «Δυστυχώς αυτά τα σοβαρά γεγονότα θέτουν το σύστημα υγείας μας υπό πολύ μεγάλη πίεση».

16:10

Αντόνιο Γκουτέρες: Ο πόλεμος στην Ουκρανία «δεν έχει νικητή»

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο κόσμος έχει δει «αποτρόπαια οδύνη και καταστροφή», «συστηματικούς βομβαρδισμούς που τρομοκρατούν τους αμάχους» και «βομβαρδισμούς νοσοκομείων, σχολείων, πολυκατοικιών και καταφυγίων», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

16:08

Μαριούπολη, λαμπρό κέντρο του Ελληνισμού

Οι λόγοι της εγκατάστασης και οι δραστηριότητες που βοήθησαν να γίνει ο σημαντικότερος εμπορικός σταθμός του Πριαζόβιε. 

15:57

 

Β. Πούτιν: Πώς άλλαξε τη σημασία του όρου «ολιγάρχης» και τι σημαίνει τελικά

Ο όρος «ολιγάρχης» αναφέρεται στις πλούσιες ελίτ, ανθρώπους δηλαδή που δεν έχουν μόνο εξουσία και χρήματα, αλλά και που διαθέτουν αρκετά μέσα ώστε να ασκούν σημαντική επιρροή στην πολιτική και στην κυβέρνηση.

15:37

Οι Ουκρανοί ανακτούν εδάφη από τους Ρώσους, λέει το αμερικανικό Πεντάγωνο

Ο ουκρανικός στρατός εξαπολύει αντεπιθέσεις που κατέστησαν δυνατή, ιδίως στο νότο, την ανάκτηση εδαφών που είχαν καταλάβει ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες επικοινωνίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο ουκρανικός στρατός «βρίσκεται τώρα, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην επίθεση», είπε ο Τζον Κίρμπι στο CNN, σημειώνοντας ότι «καταδιώκει Ρώσους στρατιώτες και τους απωθεί από περιοχές όπου βρίσκονταν οι Ρώσοι πρωτύτερα». «Γνωρίζουμε ότι έχουν πραγματοποιήσει αντεπιθέσεις (...) ειδικά τις τελευταίες ημέρες στο Μικολάιβ», μια πόλη-κλειδί στη νότια Ουκρανία, πρόσθεσε.

«Είδαμε (αυτά τα εδαφικά κέρδη) να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες» υπέρ της Ουκρανίας, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Είναι μια πραγματική απόδειξη της ικανότητάς τους να πολεμούν σύμφωνα με τα σχέδιά τους, να προσαρμοστούν και, πάλι, να προσπαθήσουν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις», συμπλήρωσε. Οι τελευταίες «δεν διεξάγουν τις επιχειρήσεις τους με τον συντονισμό που θα περίμενε κανείς από έναν σύγχρονο στρατό», ισχυρίστηκε ο Κίρμπι.

«Οι διοικητές τους δεν επικοινωνούν πάντα, δεν υπάρχει πάντα συντονισμός μεταξύ αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων», είπε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Είδαμε εντάσεις μεταξύ των αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων για το πώς υποστήριζαν η μία την άλλη, καλά ή με δυσκολία», και το ίδιο ισχύει και για το ναυτικό, συνέχισε. «Έχουν προβλήματα με τη διοίκηση και τον έλεγχο» των στρατιωτών.

«Πολύ συγκεκριμένα, δυσκολεύονται να συνομιλήσουν μεταξύ τους και αυτό οδηγεί στη χρήση κινητών τηλεφώνων σε ορισμένες περιπτώσεις», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Και επιπλέον, «τους τελειώνουν τα καύσιμα, τους τελειώνουν τα τρόφιμα».

«Γι' αυτό πιστεύουμε ότι δεν έχουμε δει (σ.σ πρόσφατα) καμία πραγματική σημαντική πρόοδο από τους Ρώσους, εκτός από τον νότο», όπου οι δυνάμεις βρίσκονται πιο κοντά στη βάση οπισθοφυλακής τους στην Κριμαία, πρόσθεσε. «Οπότε, ναι, έχουν πρόβλημα», υποστήριξε.

Μεγάλες πόλεις στην Ουκρανία, ωστόσο, αντιμετωπίζουν ρωσικούς βομβαρδισμούς που έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους.

15:19

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Ξεμένουν από φαγητό και φάρμακα 300.000 άνθρωποι

300.000 άνθρωποι στην Χερσώνα, που έχει περάσει υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, ξεμένουν από φαγητό και ιατρικές προμήθειες, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας.

15:19

E.E.: Προς κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου

Τι αναφέρει το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας 

14:49

Σε επιπλέον 9 χρόνια φυλακή καταδικάστηκε ο Ναβάλνι 

Σε εννέα χρόνια φυλάκιση καταδίκασε τον Αλεξέι Ναβάλνι ρωσικό δικαστήριο, σε μια απόφαση που κρατά στη φυλακή για μεγάλο διάστημα τον πιο επιφανή πολιτικό αντίπαλο του Πούτιν.

Ο Ναβάλνι που εκτός από κατηγορίες για απάτη, κρίθηκε ένοχος και για προσβολή του δικαστηρίου εκτίει ήδη ποινή 2,5 ετών σε φυλακή ανατολικά της Μόσχας για παραβίαση αναστολής. 

14:46

Ουκρανικές Αρχές: Τουλάχιστον 117 παιδιά νεκρά από τη ρωσική εισβολή

Τουλάχιστον 117 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία και πάνω από 155 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου και έπειτα, σύμφωνα με την ουκρανική Γενική Εισαγγελία.

14:40

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο κατηγορεί τον ρωσικό στρατό για απαγωγή 2.400 παιδιών  

Πλήρως υιοθέτησε σήμερα η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο τις καταγγελίες του ουκρανικού ΥΠΕΞ ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν απομακρύνει παρανόμως χιλιάδες παιδιά από τις περιφέρειες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. 

Σε ανάρτησή της, η πρεσβεία των ΗΠΑ αναφέρει: 

«Σύμφωνα με το ουκρανικό ΥΠΕΞ, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν απομακρύνει παράνομα 2.389 παιδιά από τις περιφέρειες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στη Ρωσία». Αυτό δεν είναι βοήθεια. Είναι απαγωγή».

Κατά πληροφορίες, ο ΟΗΕ δεν έχει μπορέσει να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Πριν από την έναρξη της εισβολής, οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν «προτρέψει» τους Ουκρανούς να απομακρυνθούν από τις δύο αυτές περιοχές αυτές και να βρουν καταφύγιο στη Ρωσία.

14:38

Ε.Ε.: «Παράθυρο» Τζεντιλόνι για κοινό χρέος 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει σε λίγες εβδομάδες εάν χρειάζεται να δανειστεί από κοινού περισσότερα χρήματα ως απάντηση στις προκλήσεις που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι.

«Οι προτάσεις αυτού του είδους τέθηκαν στο τραπέζι τις τελευταίες εβδομάδες από κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες», δήλωσε ο Τζεντιλόνι σε σεμινάριο που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Αλλά νομίζω ότι η πραγματική απόφαση για αυτού του είδους τα μέτρα πιθανόν δεν θα λάβει χώρα αυτή τη στιγμή».

«Θα οδηγήσει και πάλι σε απόφαση για ένα κοινό εργαλείο η ανησυχία για αυξανόμενες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών, ειδικά στην ευρωζώνη; Είναι πολύ νωρίς για να είμαστε ασφαλείς», δήλωσε ο Τζεντιλόνι. «Νομίζω ότι η πραγματική συζήτηση θα λάβει χώρα σε μερικές εβδομάδες από τώρα όταν θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη άποψη για τον οικονομικό αντίκτυπο αυτής της κρίσης. Αλλά νομίζω ότι δεν μπορούμε να το βγάλουμε από το τραπέζι», δήλωσε.

14:17

Αμερικανοί ιδιώτες στέλνουν όπλα στην Ουκρανία

Ο Εϊντριαν Κέλγκρεν, πρώην πιλότος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και νυν διευθυντής της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας KelTec, στέλνει ως δωρεά στις ουκρανικές δυνάμεις 400 πυροβόλα τύπου KelTec SUB-2000.

(AP Photo/Phelan M. Ebenhack)
(AP Photo/Phelan M. Ebenhack)
13:52

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ μαζί με τον Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη αυτήν την εβδομάδα

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόιντ Όστιν, θα επιστρέψει στην Ευρώπη αυτήν την εβδομάδα, συνοδεύοντας τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες και στην Πολωνία.

Υπενθυμίζεται πως ο Λόιντ Όστιν ήταν και την περασμένη εβδομάδα στην Ευρώπη: σε Βρυξέλλες, Σλοβακία και Βουλγαρία.    

13:44

Ζελένσκι στην ιταλική Βουλή: Ο λαός μας έγινε στρατός, βρισκόμαστε στα όρια της επιβίωσης 

O Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε μέσω βίντεο - κλήσης στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Μιλώντας στους Ιταλούς βουλευτές ανέφερε ότι η χώρα του βρίσκεται στο χείλος της επιβίωσης και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θέλει να εισβάλει και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

 

Για τα ρωσικά στρατεύματα, η Ουκρανία είναι η πύλη της Ευρώπης από όπου θέλουν να εισέλθουν σε αυτή, όμως η βαρβαρότητα δεν πρέπει να περάσει είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

«Ο λαός μου μετετράπη σε στρατό, είδε τις καταστροφές και το αίμα που χύθηκε εξαιτίας του εχθρού», δήλωσε πριν λίγο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε απευθείας σύνδεση με την ολομέλεια του ιταλικού κοινοβουλίου.
«Πριν από μια εβδομάδα είχα πει ότι είχαν σκοτωθεί 79 παιδιά. Τώρα είναι 117, και δεν είναι ο τελικός απολογισμός. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες καταστράφηκαν, όπως και εκατομμύρια σπίτια. Ο λαός μου θάβει τους νεκρούς του στα πάρκα, σε ομαδικούς τάφους», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

REUTERS/Remo Casilli/Pool

 

Τόνισε ακόμη ότι η Μαριούπολη, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς, αριθμούσε 500.000 κατοίκους, όπως η ιταλική πόλη της Γένοβας. «Χρειαζόμαστε ειρήνη, αλλά βλέπουμε και ακούμε μόνο σειρήνες, βόμβες και πυραύλους», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Οι Ρώσοι βιάζουν, σκοτώνουν, βασανίζουν. Όπως οι Ναζί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά. Ο Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε ότι «τον πόλεμο αυτό τον οργάνωσε μόνον ο Βλαντίμιρ Πούτιν» και ζήτησε να αυξηθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τις εξαγωγές και την γεωργική της παραγωγή, εξαιτίας της τεράστιας καταστροφής, των βομβαρδισμών.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Ιταλούς να μην υποδεχθούν άλλους Ρώσους τουρίστες και να συνεχιστεί η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στους ολιγάρχες. «Φιλοξενείτε πάνω από 70.000 πρόσφυγες, 25.000 είναι παιδιά. Σας είμαστε ευγνώμονες», υπογράμμισε απευθυνόμενος στα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου.

«Σταματήστε έναν μόνον άνθρωπο, ώστε να επιβιώσουν εκατομμύρια Ουκρανοί», ολοκλήρωσε ο Ζελένσκι. Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «πολύ σημαντικά» τα όσα του είπε σήμερα το πρωί ο πάπας Φραγκίσκος σε τηλεφωνική τους συνομιλία.

Ντράγκι: Ηρωϊκή αντίσταση, ευγνωμονούμε τον ουκρανικό λαό 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι παράλληλα σε παρέμβασή του αμέσως μετά την ομιλία του Ουκρανού προέδρου χαρακτήρισε «ηρωική την αντίσταση της Μαριούπολης και όλων των υπόλοιπων ουκρανικών πόλεων» και πρόσθεσε ότι «η Ιταλία εκφράζει βαθιά ευγνωμοσύνη προς αυτό τον λαό».

«Η χώρα μας δεν στρέφει το βλέμμα της αλλού, ο στόχος των κυρώσεων είναι να προσέλθει με ειλικρίνεια η Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Ντράγκι.

Υπενθύμισε ότι η Ιταλία έχει «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών αξίας 800 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ και ότι στοχεύει να ξεπεράσει την ενεργειακή της εξάρτηση από την Ρωσία.

13:39

Ο Μουράτοφ θα δώσει το Νόμπελ του στους Ουκρανούς πρόσφυγες

Ο Ντμίτρι Α. Μουράτοφ, ο διευθυντής σύνταξης της ρωσικής εφημερίδας που μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2021, είπε ότι θα επιδιώξει να δημοπρατήσει το Νόμπελ του για να ωφελήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Σε μια δήλωση που δημοσίευσε η ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta, είπε ότι είναι σημαντικό να μοιράζεσαι με τα εκατομμύρια των προσφύγων «αυτό που είναι αγαπητό σε σένα και έχει τίμημα για τους άλλους».

Sergey Ponomarev/The New York Times
13:29

Πεσκόφ: Οι συνομιλίες προχωρούν αργά

Οι συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία προχωρούν «πολύ πιο αργά και λιγότερο ουσιαστικά από όσο θα θέλαμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στην καθημερινή του ενημέρωση στους δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι η δημοσιοποίηση των λεπτομερειών των συνομιλιών «θα έβλαπτε μόνο τη διαπραγματευτική διαδικασία».

13:27

Ισραήλ: Πιθανή η επίσκεψη Μπένετ στο Κίεβο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ είναι έτοιμος να επισκεφθεί το Κίεβο για μεσολάβηση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ανακοίνωσε το γραφείο του την Τρίτη το πρωί.

Μετά από πρόσκληση της ουκρανικής κυβέρνησης, το γραφείο του είπε ότι θα ήταν έτοιμος να ταξιδέψει εάν οι διαπραγματεύσεις φτάσουν σε επαρκές επίπεδο σοβαρότητας. Ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Ισραήλ δήλωσε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία επίσκεψη.

13:13

Ρώσος δημοσιογράφος: Fake το ρεπορτάζ για τους 10.000 νεκρούς στρατιώτες - Επέρριψε την ευθύνη σε χάκερς

H ρωσική εφημερία Komsomolskaya Pravda υποστήριξε σήμερα ότι ρεπορτάζ που δημοσίευσε τη Δευτέρα στο οποίο ανέφερε ότι ο αριθμός των ρωσικών απωλειών στα ουκρανικά μέτωπα είναι περίπου 10.000 νεκροί στρατιώτες, ήταν αποτέλεσμα χάκινγκ.

REUTERS/Alexander Ermochenko

 

Ο Αλεξάντερ Γκαμόφ, ο δημοσιογράφος που υπέγραφε το θέμα, είπε πως ό,τι εμφανίστηκε ήταν fake και διεγράφη ύστερα από λίγα λεπτά. 

Ο Γκαμόφ προχώρησε στις διευκρινίσεις αυτές για το θέμα του, το οποία αναπαρήχθη και από ορισμένα δυτικά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης του Κρεμλίνου, και αφού προηγουμένως ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να προβεί σε κάποιο σχόλιο για το περιστατικό.

13:00

Δένδιας: Παρασημοφόρηση των Ελλήνων διπλωματών σε Μαριούπολη και Οδησσό 

Την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη, την οποία προτίθεται να συνοδεύσει ο ίδιος, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη

12:50

Τουρκία: Μη ρεαλιστική η ανταλλαγή οπλικών συστημάτων

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι το θέμα των S-400 και των F-35 δεν έχει τεθεί στις συναντήσεις με τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

12:20

«Στην Τουρκία δύο γιοτ του Αμπράμοβιτς» 

Δύο γιοτ του Ρομάν Αμπράμοβιτς βρήκαν καταφύγιο στην νοτιοδυτική Τουρκία, η οποία δεν εφαρμόζει τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά των Ρώσων ολιγαρχών μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Μετά την θαλαμηγό μήκους 140 μέτρων My Solaris που ελλιμενίσθηκε χθες στο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός), η θαλαμηγός Eclipse, η οποία παρουσιάζεται ως η δεύτερη σε μήκος στον κόσμο, με σημαία Βερμούδων, έδεσε σήμερα λίγο νοτιότερα, στο λιμάνι της Μαρμαρίδας, έπειτα από πολυήμερο ταξίδι στην Μεσόγειο, σύμφωνα με τους ιστότοπους παρακολούθησης της κίνησης των πλοίων.

Ομάδα Ουκρανών που επέβαιναν σε φουσκωτό πλησίασε το My Solaris στο λιμάνι του Μπόντρουμ για να διαμαρτυρηθεί για την παρουσία της θαλαμηγού του Αμπράμοβιτς σε τουρκικά νερά. «Δεν είσαι ευπρόσδεκτος εδώ . Οχι στον πόλεμο στην Ουκρανία. Εξω το ρωσικό πλοίο, έξω!» φώναζαν οι διαδηλωτές κρατώντας ουκρανικές σημαίες.

 

12:16

BBC: Mπορούν πιθανές συνομιλίες Ζελένσκι - Πούτιν να οδηγήσουν σε διπλωματική λύση;

Στο ερώτημα αν μια συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι θα μπορούσε να οδηγήσει σε διπλωματική λύση στην Ουκρανία επιχειρεί να απαντήσει ο ανταποκριτής του BBC στο Κίεβο.

Όπως αναφέρει:

«Ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος ανέδειξε εκ νέου την ανάγκη για συνομιλίες, είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσει κανείς το πού αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν. 

«Ενώ ο Ζελένσκι λέει ότι είναι πρόθυμός να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του την εδαφική ακεραιότητα της χώρας - συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας των δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία - ένας εκ των αξιωματούχων του λέει ότι πρόκειται για πεδία στα οποία δεν θα υπάρξουν υποχωρήσεις. 

Επιπλέον, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα ήθελα οποιοσδήποτε συμβιβασμός - όσον αφορά την κυριαρχία και την ασφάλεια (όπως πιθανές συμμαχίες με άλλα κράτη) - να τεθούν σε δημοψήφισμα, προκειμένου να αποφασίσει ο λαός της Ουκρανίας.

Με το πέρασμα των χρόνων, όσο πιο επιθετική γίνεται η Ρωσία απέναντι στην Ουκρανία, τόσο ενδυναμώνεται πολιτικά η αίσθηση εθνικής ταυτότητας των Ουκρανών, εντείνοντας τη στροφή προς τη Δύση. 

Μπορεί η ωμότητα αυτού του πολέμου, η δίψα για ειρήνη, να αλλάξει την κοινή γνώμη; 

Για να προκύψει κάποιου είδους διπλωματικό αποτέλεσμα, ο Ζελένσκι πιστεύω πως εναποθέτει τις ελπίδες του στο να επιχειρήσει ο Πούτιν να ελαχιστοποιήσει περαιτέρω απώλειες, ειδικά αν έρθει σε σημείο να στείλει στο μέτωπο ενισχύσεις αποτελούμενες από λιγότερο εκπαιδευμένους στρατιώτες».

11:50

«Η ζωή στη Μαριούπολη ήταν σαν ένα πολύ κακό όνειρο»

Μια Ουκρανή που κατάφερε να φύγει από τη Μαριούπολη με την αδερφή της, περιέγραψε τις συνθήκες στην πόλη, χαρακτηρίζοντας τες παρόμοιες με «ένα πολύ κακό όνειρο».

Η Αλεξάντρα Βαζιάνοβα, η οποία τώρα βρίσκεται ως πρόσφυγας στο Γκντανσκ της Πολωνίας, είπε ότι, ενώ ήταν «πολύ χαρούμενη» που βρήκε ένα ασφαλές πέρασμα έξω από τη χώρα, ένιωθε ένα «περίεργο συναίσθημα».

«Ήρθαμε στη χώρα όπου είναι εντάξει και βλέπεις και καταλαβαίνεις πώς είναι ο πραγματικός κόσμος και αυτό το μέρος όπου ήσουν πριν από πέντε ημέρες ακούγεται σαν ένα τρελό όνειρο. Ένα πολύ κακό όνειρο», είπε.

Η Βαζιάνοβα, η οποία εργαζόταν ως εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού προτού καταφέρει να δραπετεύσει από τη Μαριούπολη, συνέχισε περιγράφοντας πώς η «πιο φρικτή» στιγμή για εκείνη ήταν να βλέπει στους δρόμους νεκρούς.

«Το πιο φρικτό υποθέτω ήταν ότι υπήρχαν άνθρωποι στο δρόμο και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα για αυτό. Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε όσους ήταν ζωντανοί και δεν κάναμε τίποτα για τους νεκρούς και είναι πραγματικά φρικτό. Ακούγεται τρελό, πραγματικά τρελό, αλλά εκείνη την ώρα ήταν φυσιολογικό. Οι νεκροί στο δρόμο ήταν κάτι το φυσιολογικό», κατέληξε.

11:47

Μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις οι εταιρείες που μένουν στη Ρωσία

Οι πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες αποφάσισαν να παραμείνουν στη Ρωσία, όταν πάμπολλες άλλες αποχώρησαν με πρωτοφανή ταχύτητα και ομαδόν, βρίσκονται ενώπιον σοβαρών διλημμάτων.

11:45

Εκτός αγώνων Ρώσος grandmaster στο σκάκι

Ο Ρώσος grandmaster στο σκάκι Σεργκέι Καρτζάκιν τέθηκε σε αναστολή για έξι μήνες λόγω της υποστήριξής του στον πρόεδρο Πούτιν και την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού.

«Ό,τι κι αν συμβεί», είχε δηλώσει προηγουμένως ο Καρτζάκιν στο Twitter, «θα στηρίξω τη χώρα μου σε οποιαδήποτε κατάσταση χωρίς να το σκεφτώ ούτε λεπτό!».

11:42

Η Ουκρανία προτρέπει τη Ρωσία να αφήσει τις προμήθειες να μπουν στη Μαριούπολη και να αφήσει τους αμάχους να φύγουν

Η Ουκρανία απηύθυνε νέα έκκληση στη Ρωσία να επιτρέψει τις ανθρωπιστικές προμήθειες να εισέλθουν στην πολιορκημένη Μαριούπολη και να αφήσει τους αμάχους να φύγουν.

«Απαιτούμε το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους αμάχους», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ στην ουκρανική τηλεόραση, καταγγέλοντας επίσης ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας εμποδίζουν τις ανθρωπιστικές προμήθειες να φτάσουν στους κατοίκους της Χερσώνας.

11:36

78 ρωσικά αεροσκάφη έχουν κατασχεθεί σε ξένες χώρες

Το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι 78 από τα αεροσκάφη της έχουν κατασχεθεί σε χώρες του εξωτερικού, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, οι ρωσικές αερογραμμές αναφέρουν ότι 800 αεροσκάφη παραμένουν σε ρωσικό έδαφος. 

11:29

Bέμπερ: Να δοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ τάσσεται υπέρ της απονομής στην Ουκρανία του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αν κάποιος σήμερα πολεμά για τις ευρωπαϊκές αξίες, αυτοί είναι οι Ουκρανοί. Και για αυτό υποστηρίζω ότι πρέπει να τους δοθεί το στάτους του υποψήφιου προς ένταξη. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ισχυρό πολιτικό μήνυμα, πολύ πιο σημαντικό από το χειροκρότημα ή μια απονομή βραβείου», δήλωσε ο κ. Βέμπερ νωρίτερα σήμερα στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και τόνισε ότι ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένει «σαφέστερα μηνύματα στήριξης» για την Ουκρανία - και κυρώσεις στο πεδίο προμήθειας ενέργειας από τη Ρωσία, ειδικά άνθρακα και πετρελαίου.

11:27

«Αυτοκτονία» η απόπειρα κατάληψης του Κιέβου

Η κατάληψη του Κιέβου παραμένει προτεραιότητα του ρωσικού στρατού, αλλά μία τέτοια απόπειρα θα ήταν «αυτοκτονία» δήλωσε ο Ολέξι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

EPA/Andrzej Lange

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι εχθροπραξίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα τελειώσουν σε δύο με τρεις εβδομάδες.

11:23

Ρώσοι χάνουν τη δουλειά τους γιατί διαφωνούν

Οι ιστορίες ενός καθηγητή, μιας διαχειρίστριας σινεμά και μιας ιατρού

11:22

ΟΗΕ: Πάνω από 3,5 εκατ. οι πρόσφυγες από την Ουκρανία

 

Ο αριθμός των Ουκρανών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από την ημέρα της ρωσικής εισβολής ανέρχεται πλέον σε 3.528.346, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του ΟΗΕ. 

Εξ αυτών, πάνω από 2 εκατ. έχουν περάσει στην Πολωνία. 

 

11:09

Βίντεο: H 7χρονη Αμέλια καθήλωσε την Πολωνία τραγουδώντας για την πατρίδα της

H επτάχρονη Ουκρανή που είχε προκαλέσει συγκίνηση τραγουδώντας μέσα στα καταφύγια του Κιέβου, καθήλωσε το πολωνικό κοινό τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο της πατρίδας της.

10:48

Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη

Οι ουκρανικές αρχές θα επιχειρήσουν σήμερα την απομάκρυνση κατοίκων της Μαριούπολης κατά μήκος τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, η πολύπαθη πόλη στην Αζοφική Θάλασσα υφίσταται επίθεση από ρωσική βόμβα κάθε δέκα λεπτά της ώρας.

10:45

«Εκκενώστε την περιοχή», καλεί τους αμάχους δήμαρχος πόλης κοντά στο Κίεβο

Ο δήμαρχος της πόλης Μπορίσπιλ, κοντά στο ομώνυμο διεθνές αεροδρόμιο απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή (που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο) έαν είναι σε θέση να το κάνουν, λόγω μαχών που μαίνονται σε κοντινό σημείο. 

 

10:24

Ρωσία: Πανικός για τα πακέτα της ζάχαρης (βίντεο)

Ευρύτατα έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο εικόνες με αλλόφρονες Ρώσους να αρπάζουν ό,τι πακέτα ζάχαρης βρίσκουν, καθώς οι ελλείψεις στην αγορά είναι πλέον εμφανείς.

Οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν την εξαγωγή ζάχαρης, διαβεβαιώνουν τον κόσμο ότι υπάρχει επάρκεια και δεν υπάρχει λόγος για δημιουργία αποθεμάτων στα σπίτια, αλλά οι ζαχαροπλάστες διαμαρτύρονται για σοβαρές ελλείψεις και οι καταναλωτές σπεύδουν να πάρουν όσες ποσότητες έρχονται στην αγορά.

Οι εικόνες που καταγράφονται είναι χαρακτηριστικές, με ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, που έχουν καλύτερη γνώση των στερήσεων που προκαλεί ένας πόλεμος, να πρωταγωνιστούν σε αυτό που οι Αμερικανοί πλέον αποκαλούν «τρέξιμο για ζάχαρη (sugar run)».

10:17

Κίεβο: Καμία νέα συμφωνία για ανθρωπιστικούς διαδρόμους 

Η ουκρανική πλευρά δήλωσε σήμερα ότι οι προσπάθειές της για απομάκρυνση αμάχων από τις πολιορκούμενες πόλεις εστιάζονται στη Μαριούπολη, χωρίς να ανακοινώσεις κάποια νέα συμφωνία με τη Ρωσία, για διάνοιξη ασφαλών διαδρόμων. 

10:15

Για ανακατάληψη της πόλης Μακαρίβ μιλούν οι Ουκρανοί

Μετά από πολυήμερες μάχς, οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Μακαρίβ, 30 μίλια δυτικά του Κιέβου, υποστηρίζουν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας σε ανάρτησή τους στο Facebook. Η «κρατική σημαία της Ουκρανίας υψώθηκε πάνω από την πόλη καθώς οι Ρώσοι υποχώρησαν», ανέφερε η ανάρτηση. 

Οχύρωση στο Κίεβο AP/Rodrigo Abd

 

Το CNN δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό των δυνάμεων της Ουκρανίας.

Το Μακαρίβ είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από τις συνεχιζόμενες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. Το CNN είχε επαληθεύσει τη γνησιότητα φωτογραφιών που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 12 Μαρτίου και έδειχναν μεγάλες ζημιές σε συγκροτήματα διαμερισμάτων, σχολεία και ιατρικές εγκαταστάσεις.

10:04

Κίεβο: Πολλοί Ρώσοι στρατιώτες εγκαταλείπουν τη μάχη

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο κάνει λόγο για αυξανόμενο κύμα άρνησης μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών, με πλέον χαρακτηριστικό το νέο παράδειγμα της Οχτίρκα όπου 300 Ρώσοι εγκατέλειψαν μάχη.

Φωτ.: Reuters

Όπως ανέφερε το Κίεβο την Τρίτη, οι Ρώσοι στρατιώτες είναι αποθαρρυμένοι και δεν θέλουν να εμπλακούν σε μάχη με τους Ουκρανούς υπερασπιστές. Εκατοντάδες από αυτούς φέρονται να τράπηκαν σε φυγή από το πεδίο της μάχης στην περιοχή Σούμι από μόνοι τους, και όχι διότι ηττήθηκαν και υποχώρησαν. Άλλοι καταθέτουν τα όπλα τους και λιποτακτούν.

Η αποχώρηση Ρώσων από πεδία μάχης κατά κανόνα συμβαίνει παρά τις εντολές που έχουν από ανωτέρους, προσθέτει το ουκρανικό επιτελείο.

09:50

Με αντίμετρα απειλεί τις ΗΠΑ η Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απείλησε την Τρίτη τις Ηνωμένες Πολιτείες με αντίμετρα για κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων και χαρακτήρισε την Ουάσιγκτον «τον κύριο παραβάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο».

Η απειλή αντικυρώσεων από το Πεκίνο έρχεται λίγες ημέρες μετά τη τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν με έντονους όρους ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

09:38

Λονδίνο: Οι ουκρανικές δυνάμεις αποκρούουν τις απόπειρες κατάληψης της Μαριούπολης

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε τη νεότερη ενημέρωσή του για τις εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας.

 

Σε αυτή αναφέρει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποκρούουν τις ρωσικές απόπειρες να καταλάβουν τη Μαριούπολη.

Οι ρωσικές δυνάμεις, σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας έχουν υποστεί μία ακόμη ημέρα περιορισμένης προόδου με τις περισσότερες εξ αυτών να παραμένουν στάσιμες επί τόπου. 

Αρκετές ουκρανικές πόλεις συνεχίζουν να δέχονται βαριά πυρά από τη ρωσική αεροπορία και το πυροβολικό με τον ΟΗΕ να αναφέρει ότι περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εσωτερικά εκτοπιστεί συνεπεία της ρωσικής εισβολής

09:27

Νέα καταδίκη για τον Αλεξέι Ναβάλνι

Το Δικαστήριο Λεφόρτοβο της Μόσχας έκρινε την Τρίτη ένοχο τον Αλεξέι Ναβάλνι σε νέα υπόθεση απάτης, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS.

«Ο Ναβάλνι διέπραξε απάτη, δηλαδή κλοπή περιουσίας άλλων με δόλο», σύμφωνα με  την ετυμηγορία που ανέγνωσε η δικαστής Μαργαρίτα Κότοβα.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, κορυφαίος αμφισβητίας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, βρίσκεται εδώ και μήνες σε ρωσική φυλακή για παραβίαση όρων αναστολής, και δεν αναμένεται αποφυλάκισή του τα προσεχή χρόνια. Ο ίδιος καλεί σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία κάθε Σάββατο.

09:03

Ουκρανικό πλήγμα στο Ντονέτσκ

Έναν νεκρό και 32 τραυματίες αναφέρουν οι Ρώσοι από ουκρανικό βομβαρδισμό στις περιοχές του Ντονέτσκ που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Στη σχετική ανακοίνωση προστίθεται ότι από τις επιθέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τις τελευταίες ώρες υπέστησαν ζημιές τουλάχιστον 25 κατοικίες στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.

08:53

Ποντόλιακ: Τέλος εχθροπραξιών μόνο με συνάντηση Ζελένσκι-Πούτιν

Μόνο μια συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο, δήλωσε ο στενός συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλ Ποντόλιακ.

Σε συνέντευξή του στο BBC o κ. Ποντόλιακ είπε ότι μια θεμελιώδης απόφαση που θα σταματήσει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μπορεί να ληφθεί μόνο στις συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για μια τέτοια συνάντηση, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Κατανοώ ότι οι οποιεσδήποτε θεμελιώδεις αποφάσεις μπορούν να ληφθούν μόνο σε μια συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών - της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας... Φυσικά, μια τέτοια συνάντηση είναι το κλειδί για την ειρήνη. Ετοιμάζεται και θα προετοιμαστεί. Έχουμε σχέσεις με τους εταίρους μας που θέλουν να οργανώσουν αυτή τη συνάντηση, υπάρχουν πολλές χώρες που ενδιαφέρονται να τερματιστεί η καυτή φάση του πολέμου», τόνισε ο κ. Ποντόλιακ.

08:53

Μπάιντεν: «Κάπως διστακτική» η στάση της Ινδίας στη ρωσική εισβολή 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Δευτέρα ότι μόνο η Ινδία μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ αποτελεί εξαίρεση στην αντίδρασή της απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες της Quad -ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία- έχουν επιβάλει κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες στη Ρωσία, η Ινδία δεν έχει πράξει το ίδιο και μάλιστα δεν έχει καν καταδικάσει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

08:47

Φιλορώσοι αυτονομιστές εκτοξεύουν θερμοβαρικές ρουκέτες

Βίντεο που εικονίζει φιλορώσους αυτονομιστές της περιοχής του Ντόνετσκ να χρησιμοποιούν θερμοβαρικές ρουκέτες δημοσιεύει το ΒΒC σημειώνοντας ότι η αυθεντικότητά του έχει επιβεβαιωθεί.

Στο βίντεο οι ρουκέτες φαίνεται να εκτοξεύονται από έναν ρωσικής κατασκευής πολλαπλό εκτοξευτήρα τύπου TOS-1A.

Τα θερμοβαρικά όπλα προκαλούν πολύ μεγαλύτερες καταστροφές από τα αντίστοιχα συμβατικά του ιδίου μεγέθους και έχουν τρομερές επιπτώσεις σε όποιον βρεθεί στην ακτίνα έκρηξής τους

08:23

Οι Ουκρανοί λένε πως ανακατέλαβαν πόλη 60 χλμ από το Κίεβο

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίζονται ότι ανακατέλαβαν την πόλη Μακάριβ, 60 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου.

Μία ημέρα μετά τη σημαντική επικράτηση των Ουκρανών στα περίχωρα του Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, εκδιώκοντας τον ρωσικό στρατό πίσω στη Χερσώνα, το ουκρανικό επιτελείο ανέφερε την Τρίτη ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν το Μακάριβ απομακρύνοντας τα ρωσικά στρατεύματα.

«Χάρη στην ηρωική δράση των υπερασπιστών μας, η σημαία της Ουκρανίας κυματίζει ξανά στην πόλη του Μακάριβ, ο εχθρός εκδιώχθηκε», ανέφερε σε ανάρτησή του το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

08:21

Ζελένσκι: Επιβραδύνεται η ρωσική προέλαση

Σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απωθούν τις ρωσικές και έχουν επιβραδύνει την προέλασή τους.

Πρόσθεσε ότι ρωσικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

 

08:13

Κίεβο: Σε τρεις μέρες τελειώνουν τα πυρομαχικά των Ρώσων

Μόνο για άλλες τρεις ημέρες έχουν επαρκή εφόδια τα ρωσικά στρατεύματα εισβολής, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Αμύνης.

Στην ημερήσια ενημέρωσή του το πρωί της Τρίτης το υπουργείο αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προβλήματα ανεφοδιασμού, κι έτσι τα πυρομαχικά, τα καύσιμα και τα τρόφιμα που έχουν στη διάθεσή τους αρκούν το πολύ για τρεις ημέρες ακόμη, αν δεν ανεφοδιαστούν. Άλλωστε η Μόσχα δεν είχε διανοηθεί ότι η εκστρατεία της στην Ουκρανία θα χρειαζόταν να μπει σε δεύτερο μήνα.

Ειδικά το πρόβλημα των καυσίμων φέρεται να είναι πολύ σοβαρό για τους εισβολείς, δεδομένης και της αυξημένης ανάγκης που προέκυψε από την αποστολή ενισχύσεων στο έδαφος.

Παράλληλα το ουκρανικό επιτελείο ανακοίνωσε την κατάρριψη εννέα ρωσικών ιπτάμενων μέσων το τελευταίο 24ωρο: Πρόκειται για ένα αεροσκάφος, έξι μη επανδρωμένα (drones) και δύο ελικόπτερα.

07:55

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Καθώς η ρωσική εισβολή εισέρχεται στην 27η ημέρα της χωρίς τα στρατεύματα της Μόσχας να έχουν επιτύχει κάποιον από τους αντικειμενικούς σκοπούς τους, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας ενώ οι χερσαίες δυνάμεις των Ουκρανών αντιστέκονται όλο και πιο σθεναρά στη ρωσική προσπάθεια ελέγχου περιοχών της χώρας.

Ακολουθεί μια σύντομη σύνοψη των εξελίξεων κατά τις τελευταίες 12 ώρες στον πόλεμο της Ουκρανίας:

  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θεωρεί ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο» και αυτό πιθανώς να αυξάνει τον κίνδυνο χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων εκ μέρους του,
  • Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε πως η Ρωσία μπορεί επίσης να επιδοθεί σε εκτεταμένες κυβερνοεπιθέσεις ώστε να απαντήσει στο ολοένα και βαρύτερο πλήγμα από τις κυρώσεις της Δύσης.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ανακόψει την προέλαση του εχθρού, ενώ στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η ρωσική εκστρατεία έχει κολλήσει εν μέσω σοβαρών απωλειών και οργανωτικών προβλημάτων.
  • Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι συλλέγει στοιχεία περί εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.
  • Δικαστική απόφαση στη Ρωσία υποχρεώνει τα μέσα ενημέρωσης της χώρας να χαρακτηρίζουν εξτρεμιστική οργάνωση την εταιρία Meta, που ελέγχει το facebook και το Instagram.
  • Ο δήμαρχος του Κιέβου ανακοίνωσε νέα επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, λόγω αυξημένου κινδύνου βομβαρδισμού της ουκρανικής πρωτεύουσας.
07:22

Μπάιντεν: Η Μόσχα εξετάζει επίθεση με χημικά όπλα

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της Ρωσίας ότι η Ουκρανία διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα είναι ψευδείς και δείχνουν πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εκείνος διαταγή να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χθες Δευτέρα, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη γι’ αυτό.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι με την πλάτη στον τοίχο και μιλάει τώρα για νέα προσχήματα που απεργάζεται, υποστηρίζοντας ότι εμείς στην Αμερική έχουμε βιολογικά και χημικά όπλα στην Ευρώπη», πράγμα που «απλά δεν είναι αλήθεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης θεωρητικά αφιερωμένης σε θέματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Οι Ρώσοι «λένε επίσης ότι η Ουκρανία έχει βιολογικά και χημικά όπλα (...). Αυτή είναι σαφής ένδειξη πως (ο Βλαντίμιρ Πούτιν) εξετάζει τη χρήση τους», πρόσθεσε, κατηγορία που επαναλαμβάνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα στελέχη της κυβέρνησής του και κυβερνήσεων κρατών-μελών του NATO.

Η Ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Μπάιντεν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε το Κίεβο, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη, ότι σχεδιάζει επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του ουκρανικού λαού και να κατηγορήσει κατόπιν τη Μόσχα. Χθες Δευτέρα, η Ρωσία κατηγόρησε «ουκρανούς εθνικιστές» πως προκάλεσαν διαρροή αμμωνίας σε εργοστάσιο λιπασμάτων στη Σούμι.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο σύμβουλος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε τον Νικολάι Πάτρουσεφ, τον γραμματέα του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στον πόλεμ

07:19

Ζελένσκι: Αναγκαία μία συνάντηση με Πούτιν

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στην ανάγκη μιας «συνάντησης», «οποιασδήποτε μορφής», με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποσπάσματα τηλεοπτικής συνέντευξης που μεταδίδει το Interfax.

«Πιστεύω ότι χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως για τι είναι έτοιμοι (οι Ρώσοι) προκειμένου να σταματήσουν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη.

Ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν θα ήταν δυνατόν σε μια τέτοια συνάντηση να αποφασιστεί το μέλλον των εδαφών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος τόνισε πρόσφατα ότι «χωρίς διαπραγματεύσεις δεν θα σταματήσει ο πόλεμος», έχει επανειλημμένως ζητήσει μια συνάντηση κορυφής με τον Πούτιν, αλλά η σημερινή έκκλησή του ήταν ιδιαίτερα επίμονη, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, έχουν πραγματοποιηθεί πολλοί γύροι συνομιλιών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα όσον αφορά στον τερματισμό των εχθροπραξιών.