Νέα ποινή κάθειρξης εννέα ετών στον Ναβάλνι – Ποιός είναι ο «μεγαλύτερος εχθρός» του Πούτιν

Νέα ποινή κάθειρξης εννέα ετών στον Ναβάλνι – Ποιός είναι ο «μεγαλύτερος εχθρός» του Πούτιν

Το όνομα του 45χρονου Αλεξέι Ναβάλνι φιγουράρει, εδώ και χρόνια, ψηλά στη λίστα με εκείνα όσων βρίσκονται στο στόχαστρο των ρωσικών διωκτικών Αρχών. Η νέα καταδικαστική απόφαση σε βάρος του συμπίπτει χρονικά με την εκστρατεία φίμωσης κάθε αντιπολιτευόμενης φωνής που έχει εξαπολύσει ο ρωσικός κατασταλτικός μηχανισμός με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαστήριο της Μόσχας επέβαλε σήμερα στον πολιτικό αντίπαλο του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, νέα ποινή κάθειρξης, αυτήν τη φορά εννέα ετών με την κατηγορία της απάτης και της προσβολής του δικαστηρίου.

Η νέα αυτή καταδίκη δεν σχετίζεται άμεσα με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης του ρωσικού δικαστηρίου συμπίπτει ωστόσο με την εκστρατεία φίμωσης κάθε αντιπολιτευόμενης – επικριτικής – αντιπολεμικής φωνής που έχει εξαπολύσει ο ρωσικός κατασταλτικός μηχανισμός τις τελευταίες εβδομάδες με φόντο τον πόλεμο.

Υπενθυμίζεται πως ο Ναβάλνι παραλίγο να πεθάνει τον Αύγουστο του 2020, κατά τη διάρκεια πτήσης στην οποία επέβαινε από τη Σιβηρία στη Μόσχα. Όπως έγινε γνωστό αργότερα, ή τουλάχιστον όπως καταγγέλλεται από τη μεριά της Δύσης και την πλευρά του ιδίου του Ναβάλνι, εκείνος είχε δηλητηριαστεί με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ.

Σημειωτέων πως με νόβιτσοκ είχαν δηλητηριαστεί τον Μάρτιο του 2018 επίσης ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του, Γιούλια, στην Αγγλία.

Ο Ναβάλνι νοσηλεύθηκε για ένα διάστημα στη Γερμανία και αφού ανάρρωσε, τον Ιανουάριο του 2021, επέστρεψε στη Ρωσία. Κατά την επιστροφή του συνελήφθη και έκτοτε παραμένει φυλακισμένος.

Πίσω στις αρχές του 2021, δικαστήριο της Μόσχας του επέβαλε ποινή κάθειρξης δυόμισι ετών με την κατηγορία πως εκείνος είχε παραβιάσει τους όρους της αναστολής του για παλαιότερη υπόθεση του 2014.  

Ο Ναβάλνι γεννήθηκε το 1976 κοντά στη Μόσχα. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.  

Με την πολιτική άρχισε να ασχολείται ενεργά πίσω στις αρχές του 21ου αιώνα, αρχικά μέσα από το φιλοευρωπαϊκό φιλελεύθερο κόμμα Yabloko, από το οποίο ωστόσο εκδιώχθηκε μερικά χρόνια αργότερα ως «ακραίος».

Την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα ο Ναβάλνι βρέθηκε στο στόχαστρο κριτικής ως «εθνικιστής». Ο ίδιος έχει πια απολογηθεί για κάποιες από τις θέσεις που είχε εκφράσει κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου.

Από το 2010 και έπειτα, ο Ναβάλνι θα άρχιζε να ερευνά και να δημοσιεύει στο διαδίκτυο στοιχεία για υποθέσεις κρατικής-κυβερνητικής διαφθοράς, προκαλώντας έτσι την ενόχληση της ρωσικής ηγεσίας.

Τον Δεκέμβριο του 2011 πήρε μέρος σε διαδηλώσεις κατά του Πούτιν και συνελήφθη, καταλήγοντας για περίπου δύο εβδομάδες στη φυλακή.

Απτόητος, ο ίδιος συνέχισε την αντιπολιτευτική του δράση βάζοντας στο στόχαστρο υποθέσεις κρατικής διαφθοράς μέσω της μη-κυβερνητικής οργάνωσης Anti-Corruption Foundation (FBK) την οποία ο ίδιος ίδρυσε το 2011.

Το 2012 συνελήφθη και πάλι σε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του Πούτιν.

To 2013 καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για μια υπόθεση κατάχρησης-υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος (είχε κατηγορηθεί, πιο συγκεκριμένα, πως υπεξαίρεσε χρήματα από κρατική επιχείρηση ξυλείας στην πόλη Κίροφ, το διάστημα 2009-2010, όταν εκείνος διατηρούσε εκεί ρόλο τοπικού συμβούλου). Ο Ναβάλνι άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Την ίδια χρονιά (2013) έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος της Μόσχας, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εκλεγεί. Ήρθε δεύτερος, με 27%.

Το φθινόπωρο του 2013 μπήκε εκ νέου στο στόχαστρο της ρωσικής δικαιοσύνης που τον ενέπλεξε σε μια υπόθεση απάτης, επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης τριάμισι ετών με αναστολή.

Κάποια από τα επόμενα χρόνια ο Ναβάλνι θα τα περάσει σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ θα δεχθεί και επιθέσεις (το 2017, με υγρό στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να χάσει μέρος της όρασής του από το ένα μάτι). Στο μεσοδιάστημα, δικαστήριο της Μόσχας θα διατάξει και το κλείσιμο της FBK, της μη-κυβερνητικής οργάνωσης κατά της διαφθοράς που εκείνος είχε ιδρύσει το 2011.  

Με πληροφορίες από CNN

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή