Έβαν Νόιμαν: Από την εισβολή στο Καπιτώλιο, άσυλο στην Λευκορωσία του Λουκασένκο

Έβαν Νόιμαν: Από την εισβολή στο Καπιτώλιο, άσυλο στην Λευκορωσία του Λουκασένκο

Πώς ένας Αμερικανός διέφυγε από τις ΗΠΑ και ζήτησε άσυλο στη Λευκορωσία. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει και οι σχέσεις των δύο χωρών

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταφύγιο στην Λευκορωσία του Αλεξάντερ Λουκασένκο, στενότερου συμμάχου του Βλαντιμίρ Πούτιν, βρήκε ένας Αμερικανός από την Καλιφόρνια που θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στις ταραχές στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τον 48χρονο Έβαν Νόιμαν που διέφυγε από τις ΗΠΑ όταν κατηγορήθηκε για τις ταραχές, πέρασε στην Ευρώπη και μέσω Ουκρανίας έφτασε στη Λευκορωσία ζητώντας πολιτικό άσυλο το οποίο και έλαβε. «Χαίρομαι που η Λευκορωσία με φρόντισε. Είμαι αναστατωμένος γιατί βρίσκομαι σε μια κατάσταση όπου έχω προβλήματα στη χώρα μου» λέει ο ίδιος.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, ο Νόιμαν κατηγορήθηκε για έξι αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της βίαιης εισόδου και της επίθεσης σε αστυνομικούς. Κατηγορήθηκε μάλιστα ότι γρονθοκόπησε δύο αστυνομικούς κατά τη διάρκεια των ταραχών στο κτίριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Τον Νοέμβριο, έδωσε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας και απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον του χαρακτηρίζοντάς αβάσιμο το κατηγορητήριο. «Δεν πιστεύω ότι έχω διαπράξει κάποιο έγκλημα», είπε χαρακτηριστικά.

«Τώρα βρίσκεστε πλήρως υπό την προστασία της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», του λέει αξιωματούχος σε βίντεο που φαίνεται να του παραδίδονται έγγραφα για την παραμονή του στη χώρα.

Ο Νόιμαν είπε μάλιστα στην κρατική τηλεόραση ότι σχεδίαζε να μείνει μόνιμα στη Λευκορωσία. «Έχω ξεκινήσει μια ζωή εδώ», σημείωσε.

Ο Νόιμαν είναι μεταξύ των 650 και πλέον ατόμων που κατηγορούνται για τις πράξεις τους στις 6 Ιανουαρίου, όταν υποστηρικτές του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο για να διαμαρτυρηθούν για το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020.

Η Λευκορωσία δεν αποτέλεσε τυχαίο προορισμό για τον Νόιμαν καθώς δεν έχει συνάψει συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις των δύο χωρών τις τελευταίες εβδομάδες επιδεινώθηκαν περαιτέρω καθώς η Λευκορωσία αντιμετωπίζει πολλαπλές κυρώσεις από τις ΗΠΑ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υποστήριξή της στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγή: BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή