Πόλεμος στην Ουκρανία: Πέντε σενάρια για το μέλλον των συγκρούσεων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πέντε σενάρια για το μέλλον των συγκρούσεων

Πώς αναμένεται να εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το CNN εξετάζει πέντε πιθανά σενάρια

4' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται εδώ και περίπου ένα μήνα, η πορεία των δυνάμεων του Κρεμλίνου προς ορισμένες σημαντικές ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί.

Καθώς επικρατεί όλο και περισσότερο η εικόνα ότι η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας δεν έχει πάει βάσει σχεδίου, η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις εναέριες δυνάμεις της για να καταστρέφει πόλεις και να στοχοποιεί αμάχους, ώστε να αναγκάσει την Ουκρανία να υποταχθεί.

Πώς όμως αναμένεται να εξελιχθεί αυτός ο πόλεμος; Το CNN εξετάζει πέντε πιθανά σενάρια:

1. Η Ρωσία να εντείνει τους βομβαρδισμούς

Ειδικοί προειδοποιούν ότι όσα περισσότερα πλήγματα δέχεται η Ρωσία στην ξηρά, τόσο πιο πιθανό είναι να ενισχύσει τους εναέριους βομβαρδισμούς καθώς και τη χρήση όπλων από απόσταση, ώστε να υπάρχει μικρότερος κίνδυνος για τους Ρώσους στρατιώτες.

Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες ούτε από την ουκρανική αλλά ούτε και από τη ρωσική πλευρά σε ό,τι αφορά τον απολογισμό των θανάτων, αλλά μια έκθεση που δημοσιεύθηκε σε ρωσική ταμπλόιντ τη Δευτέρα ανέφερε ότι η ρωσική πλευρά έχει χάσει περίπου 10.000 στρατιώτες, ενώ άλλοι 16.000 έχουν τραυματιστεί.

Η ιστοσελίδα Komsomolskaya Pravda διέγραψε αργότερα τα εν λόγω στοιχεία, ισχυριζόμενη ότι είχαν εμφανιστεί εξαιτίας χακαρίσματος. Το CNN δεν κατάφερε να επαληθεύσει τους αριθμούς αυτούς, αλλά ο απολογισμός των θανάτων είναι πιο κοντά στα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Αν αποδειχθεί ότι ισχύει αυτός ο αριθμός απωλειών, τότε θα εξηγούνταν τόσο η μείωση της κίνησης στην ξηρά όσο και η αύξηση των εναέριων βομβαρδισμών και άλλων επιθέσεων που λαμβάνουν χώρα από απόσταση.

2. Η Ρωσία ίσως προσπαθήσει να περικυκλώσει Ουκρανούς μαχητές στα ανατολικά

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που κάνουν λόγο για επιβράδυνση των ρωσικών επιχειρήσεων στον πόλεμο, αλλά το αν ισχύει αυτό εξαρτάται από το ποιοι ήταν αρχικά οι στόχοι της Μόσχας.

Αυτό, βέβαια, είναι δύσκολο να το ξέρει κανείς στα σίγουρα, καθώς η δημόσια αιτιολόγηση της  ρωσικής πλευράς για την εισβολή, όπως π.χ. το επιχείρημα περί «αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας», είναι κατάφωρη προπαγάνδα.

Είναι πιθανό ότι η Ρωσία προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Περιοχές όπως το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ στην περιφέρεια του Ντονμπάς, βρίσκονται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, και παρ’ όλο που οι ρωσικές φιλοδοξίες ίσως να φτάνουν πέρα από εκεί, το Ντονμπάς εξακολουθεί να θεωρείται ως το κεντρικό σημείο που εστιάζει η Μόσχα, σύμφωνα με ειδικούς.

3. Θα υπάρξει συνέχεια στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Ένα πιθανό σενάριο είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια παρατεταμένη σύγκρουση. Η Ρωσία είναι επίσης πιθανόν να έχει χάσει έναν σημαντικό αριθμό στρατιωτών, όπλων και εξοπλισμού στον πόλεμο, και παρ’ όλο που έχει εμπλακεί σε μακροχρόνιες μάχες στο παρελθόν, δεν θα θελήσει να βγει από τον συγκεκριμένο πόλεμο με τον στρατό της εντελώς κατεστραμμένο.

«Οι διαπραγματεύσεις είναι το μόνο πεδίο, όπου τα πράγματα φαντάζουν έστω και λίγο αισιόδοξα καθώς τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι κινούνται προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής και ουσιαστικής συζήτησης, που δεν περιορίζονται σε τελεσίγραφα από τη ρωσική πλευρά», αναφέρει ο Κιρ Γκιλς, ειδικός σε θέματα που αφορούν τη Ρωσία στη δεξαμενή σκέψης Chatham House με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

4. Ίσως υπάρξουν μαζικοί «εκτοπισμοί» Ουκρανών προς τη Ρωσία

Η Ρωσία έχει παροτρύνει κατοίκους της Μαριούπολης να φύγουν, καθώς πραγματοποιεί σφοδρούς βομβαρδισμούς που έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην πόλη. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανοίξει «ανθρωπιστικούς διαδρόμους», όπως τους αποκαλούν, προκειμένου να επιτρέψουν στους αμάχους να εκκενώσουν. Όμως, δεκάδες χιλιάδες από αυτούς έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία.

Το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti ανέφερε ότι περίπου 60.000 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν εισέλθει σε ρωσικά εδάφη «με πλήρη ασφάλεια». Τα ρωσικά ΜΜΕ έχουν μεταδώσει εικόνες από πομπές οχημάτων που φαίνονται να κατευθύνονται ανατολικά προς τα σύνορα, περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη.

Ωστόσο, η δημοτική αρχή της πόλης κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξαναγκάζει τους κατοίκους να πάνε στη Ρωσία παρά τη θέλησή τους. «Κατά την περασμένη εβδομάδα, αρκετές χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν μεταφερθεί σε ρωσικά εδάφη», ανέφερε η πόλη σε σχετική ανακοίνωση.

Ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε το Σάββατο ότι «αυτό που κάνουν σήμερα οι κατοχικές δυνάμεις είναι κάτι οικείο για τις παλαιότερες γενιές, οι οποίες υπήρξαν μάρτυρες των φρικτών γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι ΝΑΖΙ αιχμαλώτιζαν ανθρώπους με τη βία».

Σύμφωνα με τον Γκιλ, επικρατεί ανησυχία για επανάληψη αυτού του σκοτεινού κεφαλαίου της Ιστορίας κατά τις επόμενες εβδομάδες.

5. Εκατομμύρια Ουκρανοί ίσως εγκαταλείψουν τη χώρα, αφήνοντάς την κατακερματισμένη

Το μέλλον του πολέμου και το μέλλον της Ουκρανίας είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις. Έτσι όπως οι εναέριες δυνάμεις της Ρωσίας μετέτρεψαν σε ερείπια κάποιες πόλεις της Συρίας, έτσι φαίνεται να καταστρέφουν τώρα και περιοχές της Ουκρανίας.

Ήδη, πάνω από 3,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν φύγει από τη χώρα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολλές οικογένειες που διαλύονται.

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη κινητικότητα προσφύγων στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται και αφορούν περίπου 100.000 ανθρώπους σε ημερήσια βάση.

Εάν συμπεριληφθεί και ο αριθμός των εκτοπισμένων εντός της χώρας, τότε οι Ουκρανοί που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους θα ανέρχονται συνολικά σε 10 εκατομμύρια.

Και όπως έχουν δείξει παλαιότεροι πόλεμοι, οι πρόσφυγες συχνά δεν επιστρέφουν ποτέ στις πατρίδες τους, καθώς πολλές φορές δεν μένει τίποτα για εκείνους σε αυτές. Μερικές φορές, η απειλή ενός νέου πολέμου είναι αρκετή για να αποτρέψει τους πρόσφυγες από το να επιστρέψουν.

Είναι κάτι που οι διαπραγματευτές θα πρέπει να εξετάσουν σε πιθανές συνομιλίες στο μέλλον. Ακόμη και αν βρεθεί μια διπλωματική λύση για τερματισμό αυτού του πολέμου, θα παραμένει το ερώτημα σχετικά με το αν θα είναι αρκετή για να αποτραπεί μια νέα σύγκρουση στο μέλλον, αναφέρει ο Σαμ Κράνι – Έβανς, ερευνητής και αναλυτής στο Royal United Services Institute.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – 28η ημέρα εισβολής: Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT