Σε τέλμα η Ρωσία μετά από ένα μήνα πολέμου

Σε τέλμα η Ρωσία μετά από ένα μήνα πολέμου

Μεγάλες απώλειες για τους εισβολείς, ενώ οι Ουκρανοί αρχίζουν να επιχειρούν αντεπιθέσεις, διατηρώντας τις μεγάλες πόλεις

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία εξελίσσονται «αυστηρά σύμφωνα με σχέδιο», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, αναπαράγοντας πρόσφατες διαβεβαιώσεις του πολιτικού προϊσταμένου του.

Εξω από τα τείχη του Κρεμλίνου, όμως, παρόμοιες δηλώσεις ακούγονται αλλόκοτες, καθώς η συμπλήρωση ενός μήνα από την έναρξη της εισβολής βρίσκει τον ρωσικό στρατό καθηλωμένο στις πύλες των πόλεων που πολιορκεί, τις γραμμές του μετώπου κατά βάση παγιωμένες και, εδώ και ένα τριήμερο, τους αμυνόμενους Ουκρανούς να επιχειρούν τις πρώτες τους επιτυχημένες αντεπιθέσεις. Η ουκρανική σημαία υψώθηκε ξανά στο Μακαρίβ, βόρεια του Κιέβου, ενώ ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε ότι σχεδόν ολόκληρο το Ιρπίν, ένα άλλο προάστιο της πρωτεύουσας, ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Παρά τις εκτεταμένες καταστροφές σε αστικά κέντρα, όπως το Χάρκοβο και ακόμη περισσότερο η μαρτυρική Μαριούπολη, και παρά τον εξαναγκασμό περίπου του ενός τετάρτου εκ των 44 εκατομμυρίων Ουκρανών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ο ρωσικός στρατός εξακολουθούσε μέχρι χθες να μην έχει καταλάβει καμία μεγάλη πόλη πλην της Χερσώνας, όπου χιλιάδες Ουκρανοί κατεβαίνουν καθημερινά στους δρόμους, αψηφώντας τους εισβολείς. Χθεσινές εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ έκαναν λόγο για 7.000 έως 15.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.

Τις δυσκολίες που συναντά η Ρωσία αναγνώρισε και ο ίδιος ο Πεσκόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.

Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ τι έχει καταφέρει μέχρι στιγμής ο Πούτιν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε: «Πρώτα απ’ όλα, όχι ακόμη. Δεν έχει καταφέρει ακόμη (τους στόχους του)», αν και στη συνέχεια εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα επιτευχθεί σύντομα.

Σε τέλμα η Ρωσία μετά από ένα μήνα πολέμου-1

Εντονη αντίδραση των ΗΠΑ, καθώς το Κρεμλίνο δεν απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι, αν και προκλήθηκε επανειλημμένως, ο Πεσκόφ απέφυγε να αποκλείσει κατηγορηματικά τη χρήση πυρηνικών όπλων από τον ρωσικό στρατό, αρκούμενος να παραπέμψει στο αμυντικό δόγμα της χώρας του, που λέει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο αν η Ρωσία αντιμετωπίσει «υπαρξιακή απειλή». Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι χαρακτήρισε «επικίνδυνη» τη δήλωση Πεσκόφ.

Οι αποτυχίες του ρωσικού στρατού ενισχύουν τους φόβους για έναν παρατεταμένο πόλεμο, με βομβαρδισμούς πόλεων από το πυροβολικό και την αεροπορία, κάτι που θα πολλαπλασίαζε τις απώλειες στις γραμμές των αμάχων. Τα βλέμματα στρέφονται ιδιαίτερα προς τη Μαριούπολη, όπου, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 100.000 άνθρωποι υπό απελπιστικές συνθήκες.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό χθες ότι παραιτήθηκε, πιθανότατα λόγω διαφωνιών του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ανατόλι Τσουμπάις, ειδικός απεσταλμένος του Πούτιν στις διεθνείς οργανώσεις με αρμοδιότητα την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αρχιτέκτονας του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων επί εποχής Μπόρις Γέλτσιν, ο Τσουμπάις ήταν ένας από τους ελάχιστους φιλελεύθερους πολιτικούς που είχαν απομείνει γύρω από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι Financial Times ανέφεραν ότι ο Τσουμπάις εθεάθη χθες στην Κωνσταντινούπολη και ότι δεν εννοεί να επιστρέψει στη Ρωσία. Αίσθηση εξάλλου προκαλεί το γεγονός ότι ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού έχει να θεαθεί δημοσίως από τις 11 Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή