Ο Ασάντζ παντρεύτηκε στη φυλακή

Ο Ασάντζ παντρεύτηκε στη φυλακή

Εις γάμου κοινωνίαν ήρθε χθες ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ, και η δικηγόρος αρραβωνιαστικιά του, Στέλα Μόρις.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εις γάμου κοινωνίαν ήρθε χθες ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ, και η δικηγόρος αρραβωνιαστικιά του, Στέλα Μόρις. Η λιτή τελετή πραγματοποιήθηκε στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Λονδίνου, Μπέλμαρς, όπου κρατείται ο Ασάντζ μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσής του στις ΗΠΑ. Εκεί θα δικαστεί για τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την περασμένη εβδομάδα αίτημά του για έφεση κατά της απόφασης έκδοσης, γεγονός που φανερώνει ότι η μακρά δικαστική αντιπαράθεση πλησιάζει στο τέλος της. Την οριστική απόφαση για την έκδοση στις ΗΠΑ αναμένεται να λάβει προσεχώς η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ.

Οι νιόπαντροι ανακοίνωσαν τον αρραβώνα τους τον περασμένο Νοέμβριο και τους δόθηκε η άδεια να τελέσουν το μυστήριο στη φυλακή του νοτιοδυτικού Λονδίνου. Η νύφη έκανε την εμφάνισή της στο σωφρονιστικό κατάστημα με ένα υπέροχο νυφικό της Βίβιαν Γουέστγουντ. Στο πέπλο της υπήρχαν κεντημένες με πολύχρωμες κλωστές λέξεις όπως ένθερμος και αποφασιστικός. Η ίδια σχεδιάστρια δημιούργησε και το σκωτσέζικο κιλτ που φορούσε ο γαμπρός. Στην τελετή παρέστησαν μόνο τέσσερις φίλοι του ζευγαριού, δύο μάρτυρες και δύο δεσμοφύλακες. Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της όλοι αποχώρησαν άμεσα. Μετά την τελετή, οι νεόνυμφοι έκοψαν τη γαμήλια τούρτα, ενώ παρόντες ήταν, ντυμένοι με σκωτσέζικες στολές, οι δύο μικροί γιοι τους.

Ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου στο Λονδίνο με τη Στέλα Μόρις – Για την έκδοσή του στις ΗΠΑ θα αποφανθεί η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ.

Η Στέλα Μόρις, σε σχόλιό της που δημοσιεύθηκε στον Guardian, δεν έκρυψε τη χαρά της πριν από τον γάμο, τονίζοντας ότι «απόψε θα παντρευτώ τον αγαπημένο μου, έναν υπέροχο και αστείο άνδρα, και τον καταπληκτικό πατέρα των δύο αγοριών μας. Εναν άνθρωπο με βαθιά συνείδηση του σωστού και του λάθους, που είναι γνωστός παγκοσμίως για το θάρρος του».

Ταυτόχρονα, περιέγραψε τη μακρά αντιπαράθεση που είχαν οι μελλόνυμφοι με τη διεύθυνση της φυλακής και το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά την άρνησή του να δεχθούν ως μάρτυρες δύο δημοσιογράφους και έναν φωτογράφο. «Η διεύθυνση της φυλακής υποστηρίζει ότι η φωτογραφία του γάμου μας συνιστά κίνδυνο για την ασφάλεια επειδή μπορεί να διαρρεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον Τύπο. Πόσο παράδοξο είναι αυτό; Ποιον κίνδυνο εγκυμονεί μια γαμήλια φωτογραφία;» διερωτάται η Μόρις. Μάλιστα, όπως αναφέρει, η συγκεκριμένη φυλακή δεν επιβάλλει καθολική απαγόρευση της φωτογράφισης, τονίζοντας ότι δόθηκε άδεια σε καταδίκους, μεταξύ των οποίων και ο ακροδεξιός Τόμι Ρόμπινσον, να μιλήσουν στο τηλεοπτικό κανάλι ITV όταν έκανε ντοκιμαντέρ. «Για τον Τζούλιαν, ωστόσο, που δεν έχει καν καταδικαστεί, ισχύουν διαφορετικοί κανόνες. Τι φοβούνται τόσο πολύ; Είμαι πεπεισμένη ότι δεν θέλουν να φανεί το ανθρώπινο πρόσωπό του. Οχι ένα όνομα, αλλά ένας άνθρωπος. Ο φόβος τους μαρτυρεί ότι θέλουν να παραμείνει ο Τζούλιαν αόρατος στην κοινή γνώμη, ακόμη και την ημέρα του γάμου του ή, καλύτερα, ιδιαίτερα την ημέρα του γάμου του. Θέλουν να τον εξαλείψουν από τη συλλογική συνείδηση».

Η διεύθυνση του σωφρονιστικού καταστήματος, απαντώντας στις κατηγορίες της Μόρις, υποστήριξε ότι για όλους τους γάμους που γίνονται στη φυλακή ισχύουν οι ίδιοι κανόνες, και τη φωτογράφιση αναλαμβάνουν μέλη του προσωπικού επειδή υπάρχει καθολική απαγόρευση φωτογράφισης των κρατουμένων στις βρετανικές φυλακές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή