ΝΑΤΟ: Παρατείνεται για έναν χρόνο η θητεία Στόλτενμπεργκ

ΝΑΤΟ: Παρατείνεται για έναν χρόνο η θητεία Στόλτενμπεργκ

Την παράταση της θητείας του Γενς Στόλτενμπεργκ στο τιμόνι του ΝΑΤΟ, για έναν πιθανώς χρόνο, αναμένεται να προσυπογράψουν οι ηγέτες των μελών της Συμμαχίας στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την παράταση της θητείας του Γενς Στόλτενμπεργκ στο τιμόνι του ΝΑΤΟ, για έναν πιθανώς χρόνο, αναμένεται να προσυπογράψουν οι ηγέτες των μελών της Συμμαχίας στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Στην πρωινή του δήλωση προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ μίλησε για μία «νέα αίσθηση του επείγοντος» στις τάξεις της Συμμαχίας. «Προσδοκώ ότι οι ηγέτες θα συμφωνήσουν να επιταχύνουν τις αμυντικές επενδύσεις» για να τηρήσουν τη σχετική δέσμευση, είπε.

Στις δηλώσεις τους προσερχόμενοι στη Σύνοδο, οι ηγέτες εστίασαν στην ανάγκη να στηριχθεί περαιτέρω στρατιωτικά η Ουκρανία, να στηριχθούν εταίροι που επίσης βρίσκονται υπό ρωσική απειλή (Γεωργία, Μολδαβία) και να ενισχυθεί η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Συχνές ήταν επίσης οι αναφορές στον κίνδυνο χρήση μη συμβατικών όπλων από τη Ρωσία.

Ο Πολωνός πρόεδρος Άντρεζ Ντούντα είπε ότι θα συζητηθεί στη συνεδρίαση η πρόταση της χώρας του για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία και εξέφρασε την επιθυμία να γίνει η Γεωργία μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. «Κανείς δεν είναι ασφαλής», τόνισε από την πλευρά του ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντας. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε ότι το ΝΑΤΟ «πρέπει να προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο», ενώ ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα ανέδειξε τον κίνδυνο χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία αλλά και βομβαρδισμού χημικών εγκαταστάσεων, με συνέπειες που θα ξεφύγουν από τα σύνορα της Ουκρανίας. Ο κ. Γιάνσα επανέλαβε την έκκλησή για «προχωρημένες διαπραγματεύσεις» για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας είπε ότι «πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας» για τη στρατιωτική υποστήριξη των Ουκρανών, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον  είπε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει ήδη περάσει την κόκκινη γραμμή» προς τη βαρβαρότητα. Τέλος, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου είπε ότι η χώρα του θα ανακοινώσει αύξηση των αμυντικών δαπανών για την επόμενη τριετία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή