ΗΠΑ για Βόρεια Κορέα: «Περιττή κλιμάκωση των εντάσεων» η δοκιμή πυραύλου

ΗΠΑ για Βόρεια Κορέα: «Περιττή κλιμάκωση των εντάσεων» η δοκιμή πυραύλου

Πρόκειται πιθανόν για την πρώτη πλήρους - κλίμακας εκτόξευση ενός εκ των μεγαλύτερων πυραύλων της χώρας από το 2017

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη ίσως τη μεγαλύτερη διηπειρωτική δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, σύμφωνα με τον στρατό της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, σηματοδοτώντας ένα δραματικό τέλος σε ένα μορατόριουμ που επέβαλε μόνη της σε ό,τι αφορά τις δοκιμές μεγάλου βεληνεκούς.

Πρόκειται πιθανόν για την πρώτη πλήρους – κλίμακας εκτόξευση ενός εκ των μεγαλύτερων πυραύλων της χώρας από το 2017, και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη όπλων που ίσως είναι ικανά να στείλουν πυρηνικές κεφαλές οπουδήποτε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επιστροφή της Βόρειας Κορέας στις μεγάλης κλίμακας δοκιμές όπλων αποτελεί επίσης έναν νέο «πονοκέφαλο» για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάινεν, τη στιγμή που βρίσκεται αντιμέτωπος με το ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ θα είναι και μια νέα πρόκληση για την επερχόμενη συντηρητική κυβέρνηση της Νότιας Κορέας.

«Αυτή η εκτόξευση αποτελεί μια κατάφωρη παραβίαση πολλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προκαλεί μια περιττή κλιμάκωση των εντάσεων και των κινδύνων αποσταθεροποίησης της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. 

«Η πόρτα της διπλωματίας δεν έχει κλείσει, αλλά η Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει να σταματήσει άμεσα στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η Βόρεια Κορέα είχε σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές τέτοιου είδους από το 2017, αλλά θεωρεί παράλληλα αυτά τα όπλα απαραίτητα για την άμυνά της.

Με τις προσπάθειες αποπυρηνικοποίησης να έχουν περιέλθει σε τέλμα, η Πιονγκγιάνγκ είπε ότι οι πρωτοβουλίες των ΗΠΑ είναι ανειλικρινείς όσο η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της υιοθετούν «εχθρικές πολιτικές» όπως κυρώσεις και στρατιωτικές ασκήσεις.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή