Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι αναπάντητες κλήσεις του Πενταγώνου στη Ρωσία και οι φόβοι για «ατύχημα»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι αναπάντητες κλήσεις του Πενταγώνου στη Ρωσία και οι φόβοι για «ατύχημα»

Οι προσπάθειες επικοινωνίας λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο των ρωσικών επιχειρήσεων κοντά στα σύνορα της Πολωνίας και της Ρουμανίας, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επανειλημμένες προσπάθειες κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων της Άμυνας και του Στρατού για να επικοινωνήσουν με τους Ρώσους ομολόγους τους έχουν απορριφθεί από τη Μόσχα κατά τον περασμένο μήνα, αφήνοντας στο σκοτάδι τις δύο μγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον πλανήτη σε ό,τι αφορά τις εξηγήσεις που πρέπει να δοθούν για τις στρατιωτικές ενέργειες και εγείροντας φόβους για σοβαρά λάθη στους υπολογισμούς στο πεδίο της μάχης.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο Στρατηγός Μαρκ Α. Μίλεϊ έχουν προσπαθήσει να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας και τον Στρατηγό Βαλερί Γκερασίμοφ, αλλά η ρωσική πλευρά «μέχρι στιγμής το αρνείται» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Οι προσπάθειες επικοινωνίας από τους Όστιν και Μίλεϊ, για τις οποίες δεν είχε γίνει προηγουμένως αναφορά, λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο των ρωσικών επιχειρήσεων κοντά στα σύνορα της Πολωνίας και της Ρουμανίας, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους πραγματοποιούν επιχειρήσεις εναέριας επίβλεψης πάνω από τη Βαλτική, ενώ προμηθεύουν με όπλα και εξοπλισμό την Ουκρανία μέσω ξηράς.

Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον διατηρούν ανοιχτό έναν δίαυλο αποκλιμάκωσης, αλλά αξιωματούχοι αναφέρουν ότι είναι απαραίτητη η επικοινωνία με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς ηγέτες για να αποφευχθεί μια περιττή κλιμάκωση της σύγχυσης.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live oι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό – Eνας μήνας ρωσικής εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή