Ερντογάν: Θετική η προσέγγιση των ΗΠΑ για τα F-16

Ερντογάν: Θετική η προσέγγιση των ΗΠΑ για τα F-16

Όσα είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ για Ουκρανία, Ρωσία, Ισραήλ και εξοπλιστικά.

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Δηλώσεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ, την συνέπειες του Πολέμου αλλά και την σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ σχετικά με τα εξοπλιστικά έκανε στους δημοσιογράφους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη στο νέο κεφάλαιο των διμερών σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ που φαίνεται να ξεκινά ενώ μίλησε με θερμά λόγια και για τον Εμανουέλ Μακρόν με τον οποίο είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Το έχουμε διαπιστώσει αυτό με ξεκάθαρο τρόπο. Η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος για τη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας», είπε ο Ερντογάν και αποκάλυψε ότι θα έχει επαφή με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Παρασκευή ενώ ενδέχεται να έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μέσα Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σχετικά με τα σχόλια του Γάλλου προέδρου ότι «το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό», ο Ερντογάν σχολίασε ότι «ήταν μια ατυχής δήλωση» αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι «ο πρόεδρος Μακρόν είναι ένας από τους πιο ενεργούς ηγέτες στο ΝΑΤΟ».

«Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τις σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας, ακόμη και να ξαναζήσουμε τα βήματα που κάναμε ως τριμερής Τουρκία-Γαλλία-Ιταλία. Ελπίζω ότι θα ξεκινήσουμε δυναμικά αυτή τη νέα διαδικασία μετά τις εκλογές, νομίζω» είπε ο Ερντογάν με τους δημοσιογράφους να τον ρωτούν αν αναφέρεται στο αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T και τον ίδιο να αποκρίνεται θετικά. «Συζητήσαμε αυτό το θέμα με τον Ντράγκι όπως το συζητήσαμε και με τον Μακρόν. Ο Ντράγκι έθεσε επίσης αυτό το θέμα στη συνάντησή του με τον Μακρόν μετά από μένα»

«Θετική προσέγγιση για τα F-16»

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τα αεροσκάφη F-16 υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει θετική προσέγγιση τόσο για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών όσο και για την αγορά καινούργιων. «Ο Μπάιντεν μου είπε: ”Θα παρουσιάσω τη θετική μου προσέγγιση στο Κογκρέσο για αυτό το θέμα και θα παρακολουθήσω το θέμα”. Υπήρχαν δηλώσεις προς την κατεύθυνση. Ελπίζω ότι αν το αποτέλεσμα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση, αν τελειώσει, τότε θα έχουμε την ευκαιρία να τελειώσουμε γρήγορα τον εκσυγχρονισμό των νέων F-16 που θα αγοράσουμε και αυτών που έχουμε» υπογράμμισε.

«Αξιολογούμε επίσης ορισμένα σημεία του ΟΗΕ όσον αφορά τις κυρώσεις, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι δυνατόν να παραμερίσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία κάνοντας όλα αυτά τα βήματα. Παίρνουμε περίπου το ήμισυ του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούμε από τη Ρωσία, κατασκευάζουμε το πυρηνικό εργοστάσιό μας στο Akkuyu με τη Ρωσία. Δεν μπορούμε να το παραμερίσουμε αυτό. Όταν το είπα αυτό στον Μακρόν σήμερα, μου απάντησε «έχεις δίκιο», είπε ο Ερντογάν για τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Από την συζήτηση δεν έλειψε και η αναφορά για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τι βήματα θα μπορούσαμε να κάνουμε για την εξάλειψη των γνωστών προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην επόμενη διαδικασία πρέπει να κρατήσουμε τις απευθείας συνομιλίες χωρίς μεσάζοντες.

Τέλος, για τις διμερείς σχέσεις με το Ισραήλ, ο Ερντογάν είπε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ ενδέχεται να επισκεφθεί την Τουρκία, μια επίσκεψη που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις. «Η συνεργασία για το φυσικό αέριο μπορεί να αναδειχθεί βασικό βήμα για την ανάπτυξη διμερών δεσμών με το Ισραήλ» σημείωσε.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή